Σήμερα θα καταπιαστούμε με ένα άκρως ενδιαφέρον συγκρότημα της εγχώριας extreme metal σκηνής. Ο λόγος για τους Zakula, οι οποίοι σχηματίστηκαν το 2017 στην Αθήνα. Τα μέλη της μπάντας δεν ήταν πρωτίστως άγνωστα μεταξύ τους, αφού οι Ντίνος Ξαρχάκος (τύμπανα), Σίμος Καγγελάρης (κιθάρα) και Πασχάλης Χριστόφιλος (φωνητικά) ήταν μαζί στην progressive death metal μπάντα Sacram, που ήταν ενεργή από το 1999 έως το 2010, ενώ τη σύνθεση ολοκληρώνει ο Socos (κιθάρα), γνωστός από το συγκρότημα Αγoριαstonilio.
Παρόλο που οι Zakula δεν είχαν κυκλοφορήσει κάτι, είχαν εμφανιστεί ζωντανά το 2018 πλάι στους Yovel και στους i.see.red. Τώρα οι Αθηναίοι μας παρουσιάζουν τον πρώτο και ομώνυμό τους δίσκο, ο οποίος απαρτίζεται από εφτά συνθέσεις. Αυτό που μου άρεσε με τους Zakula είναι πως ήδη από το πρώτο τραγούδι καταλαβαίνεις πως έχεις να κάνεις με ένα ιδιαίτερο άλμπουμ και με ένα συγκρότημα, που από το πρώτο του δίσκο έχει καταφέρει να δημιουργήσει το δικό του ήχο. Και αυτό επειδή μπορεί κανονιά να παίζει death/thrash, όμως η μουσική τους έχει πολλά περισσότερα πράγματα που σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις.
Το πιο βατό, ας πούμε, κομμάτι του δίσκου είναι το thrash μέρος του, όπου οι ταχύτητες πιάνουν κόκκινο και η μουσική ισοπεδώνει τα πάντα στο πέρασμά της με τις γρήγορες κιθάρες και τα καταιγιστικά τύμπανα. Κι όμως, ακόμα και σε αυτά τα γρήγορα σημεία οι Zakula προσθέτουν κάποια στοιχεία, ώστε να μην είναι τα πράγματα απλά. Για παράδειγμα, ο ήχος παραμένει σκοτεινός σε σημείο που θα μπορούσαμε να μιλάμε για dark thrash. Επίσης, την ώρα που η μουσική χώνει, ακούγονται στο βάθος κάποιες κραυγές και κάποια απεγνωσμένα φωνητικά, ενώ, πιο συγκεκριμένα, σε ένα γρήγορο ξέσπασμα του “Atmosfear” ακούγονται σχεδόν ακατάληπτα φωνητικά που βγάζουν πόνο και στεναχώρια. Με αυτό τον τρόπο ο ακροατής χτυπιέται δίχως αύριο αλλά ταυτόχρονα νιώθει και κάπως άβολα.
Πέρα από αυτά τα γρήγορα μέρη, η μουσική αποκτάει πολλές φορές πιο αργούς και mid-tempo ρυθμούς, όπου τα πράγματα είναι πιο ενδιαφέροντα, με τη σκυτάλη να την παίρνει είτε το death είτε το doom και το sludge. Καταρχάς, η ατμόσφαιρα που δημιουργείται είναι πολύ όμορφα σκοτεινή και ζοφερή και ταιριάζει απόλυτα με τις παγωμένες μελωδίες τις κιθάρας και τις πιο post-rock μελωδίες, που ακούγονται σε κάποια μέρη του δίσκου και πιο συγκεκριμένα στο “Atmosfear”, το οποίο είναι πραγματικά ένα από τα πιο όμορφα και λυρικά κομμάτια του άλμπουμ. Και αυτό γιατί στις πιο ήρεμες στιγμές του, η μουσική σε ταξιδεύει, με το ταξίδι, όμως, να είναι εκτός από όμορφο και άκρως στενάχωρο και αγχωτικό, εξαιτίας των τσιρίδων και των απεγνωσμένων φωνητικών.
Και τα πράγματα δεν σταματάνε εδώ, καθώς στις πιο γρήγορες στιγμές οι Zakula έχουν εμπλουτίσει τη μουσική με αρκετό groove, προσφέροντας στον ακροατή το δίλημμα του αν θα κοπανηθεί ή αν θα κουνήσει το σώμα του, αλλά και με samples και ηλεκτρονικά στοιχεία που δίνουν μια industrial αισθητική στη μουσική. Και νομίζω ότι όλα αυτά τα στοιχεία, οι εναλλαγές, η progressive νοοτροπία και η θέληση για πειραματισμό, τόσο στο συνθετικό όσο και στο εκτελεστικό κομμάτι του δίσκου, είναι απόρροια από τη συνύπαρξη των τριών μελών της μπάντας στους Sacram.
Το “Zakula” είναι ένας πραγματικά άκρως ενδιαφέρον δίσκος που όσο τον ακούς, τόσο περισσότερα πράγματα ανακαλύπτεις. Οι Αθηναίοι έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά τόσο στη μουσική καθαυτή, με τη αρμονική συνύπαρξη τόσων διαφορετικών στοιχείων, στη δημιουργία μιας φοβερής ατμόσφαιρας και ενός προσωπικού ήχου, όσο και στο κομμάτι της παραγωγής, η οποία είναι στιβαρή και πεντακάθαρη, επιτρέποντας στον ακροατή να ακούσει και να απολαύσει τα πάντα. Ένα ντεμπούτο που έχει ήδη θέσει τον πήχη ψηλά και που σίγουρα πρέπει να ακουστεί από όλους τους οπαδούς του extreme metal.
8/10
Μίνως Ντοκόπουλος
[email protected]