Νέα

Αφιέρωμα στους Mastodon: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν την εμφάνιση της Αθήνας


Με αφορμή την επιτέλους επίσκεψη σε κλειστό χώρο των τεσσάρων αγοριών από την Atlanta της Georgia, aka Mastodon, θα κάνουμε ένα μίνι αφιέρωμα στην μέχρι τώρα δισκογραφική πορεία τους.

mastodon-600x315Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του 2000, σε ένα live των High on Fire, όπου ο drummer Brann Dailor και ο κιθαρίστας Bill Kelliher συνάντησαν τον μπασίστα Troy Sanders και κιθαρίστα Brent Hinds. Σύντομα ανακάλυψαν ότι τρέφουν την ίδια αγάπη για sludge μπάντες όπως οι Melvins και οι Neurosis, αλλά και για τους ’70s hard-rockers Thin Lizzy. Ηχογράφησαν ένα demo με τον πρώτο τραγουδιστή τους, τον Eric Saner, να αναλαμβάνει τα φωνητικά, ο οποίος και αποχώρησε για προσωπικούς λόγους λίγο αργότερα. Το 2001 έρχεται το συμβόλαιο με την Relapse Records, όπου και κυκλοφορούν το EP, “Lifesblood”, ενώ την επόμενη χρονιά έρχεται το ντεμπούτο “Remission”.

Το άλμπουμ δέχτηκε θετικές κριτικές από την metal κοινότητα, αλλά το “Leviathan” του 2004, ήταν αυτό που τους έβαλε στον χάρτη. Καλογυαλισμένο και μελωδικό αλλά και σκληρό καθόρισε τον ήχο και το είδος των Mastodon, όπου έχει επηρεάσει μια ολόκληρη σκηνή. Το άλμπουμ, που ήταν κατά βάση concept και βασιζόταν στο Moby Dick του Herman Melville, βρέθηκε σε αρκετές λίστες στα καλύτερα της χρονιάς. Στις 9 Δεκεμβρίου 2005 οι Mastodon έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και το Gagarin 205 γκρεμίζεται ολοκληρωτικά, με τους δικούς μας Inveracity να ανοίγουν την εμφάνιση ενώ στο αρχικό line up ήταν να εμφανιστούν και οι High On Fire, οι οποίοι ακύρωσαν όμως.

Μετά από δύο χρόνια και με νέα εταιρεία, την Warner Bros., κυκλοφορούν το “Blood Mountain”, όπου και κερδίζουν και μια υποψηφιότητα για Grammy για το κομμάτι “Colony of Birchmen” στην κατηγορία Best Metal Performance. Το συγκεκριμένο άλμπουμ κατέκτησε την υψηλότερη θέση στα chart για την μπάντα. Το ημερολόγιο δείχνει 16 Δεκεμβρίου 2006 επιστρέφουν στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξηφασκίας, ως opening act των τεράστιων Tool και επτά μήνες αργότερα (03/07/07) τους καλεί το Rockwave Festival για να παίξουν στο πλάι των Metallica, My Dying Bride & Dirt Spawn Disease.

Mastodon1Το 2009 βρίσκει την μπάντα σε μια αλλαγή πορείας και στο “Crack the Skye”, το οποίο είναι και αυτό concept κατά μία έννοια. Ο κιθαρίστας Bill Kelliher επιβεβαίωσε σε μια συνέντευξη ότι πρόκειται για μια “εξωσωματική εμπειρία” και ασχολείται με έννοιες όπως αστρικά ταξίδια, wormholes, θεωρίες του Stephen Hawking, την πνευματική σφαίρα, τον Rasputin και την τσαρική Ρωσία. Το “Skye” αποτελεί φόρο τιμής στην αδερφή του drummer Brann Dailor, η οποία και αυτοκτόνησε μικρή.

Το 2011 σταματάνε τη συνεργασία τους με τον πολυετή συνεργάτη τους στο artwork, Paul Romano, και κυκλοφορούν το The Hunter, το οποίο και είναι άλλος ένα φόρος τιμής στον αδερφό του Brent Hinds, ο οποίος και σκοτώθηκε καθώς κυνηγούσε κατά τη διάρκεια ηχογράφησης του δίσκου. Είναι ο δεύτερος δίσκος που δεν έχει κάποιο concept από πίσω και μαζί έρχεται ακόμα μία υποψηφιότητα για Grammy για το κομμάτι “Curl of the Burl“, στην κατηγορία Best Hard Rock/Metal Performance.  Στις 17 Ιουνίου οι ίδιοι επισκέπτονται για τέταρτη φορά την χώρα μας στα πλαίσια του Sonisphere Festival παρέα με Iron Maiden, Slipknot, Rotting Christ, Moonspell, Gojira, Nightfall, Virus, Need & Total Riot.


Και ερχόμαστε στο τελευταίο και έκτο “Once MoreRound the Sun”, του 2014, όπου και ντεμπούταρε στη 10άδα του Billboard με την κυκλοφορία του. Κέρδισε την Τρίτη υποψηφιότητα Grammy για το “High Road”  στην Best Metal Performance κατηγορία.

mastodon-discography-kollaz

Μετράνε αρκετά Splits με ονόματα όπως οι High on Fire, Avenged Sevenfold, Deftones κ.α., compilations, live cd/dvd, ΕΡ, side super-groups (βλ. Killer Be Killed, Gone Is Gone και Giraffe Tongue Orchestra), καθώς και εμφανίσεις σε τηλεόραση και διαφημίσεις. Η ίδια η μπάντα θεωρεί κάθε full – length ότι έχει κάποιο γενικό θέμα, το οποίο δεν φτάνει το full concept. Το logo και artwork για κάθε άλμπουμ αντιπροσωπεύουν τα τέσσερα στοιχεία. Το “Remission” εκπροσωπεί τη φωτιά, το “Leviathan” το νερό, το “Blood Mountain” τη γη και το “Crack the Skye” τον αέρα.

Ανυπομονούμε να τους δούμε μόνους τους για ακόμα μια φορά σε κλειστό χώρο, αυτή την φορά στο Piraeus Academy 117, μετά την τελευταία ατυχία και ακύρωση, όπου θα μας κάνουν να κοπανηθούμε αλύπητα αλλά και να ταξιδέψουμε σε άλλους κόσμους με τον μοναδικό ήχο τους! Η τριακοστή μέρα του Αυγούστου είναι κοντά!

Κείμενο: Τένια Λάρδα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

mastodon-ath-2016-banner

Mastodon! Τρίτη 30 Αυγούστου, στο Piraeus Academy θα αποχαιρετήσουμε το καλοκαίρι του 2016, με την καλύτερη Metal μπάντα της εποχής μας.

H συνάντηση των Brann Dailor (drums), Bill Kelliher (κιθάρα), Troy Sanders (μπάσο, φωνή) και Brent Hinds (κιθάρα, φωνή) σε μια συναυλία των High On Fire στις αρχές του 2000 μοιάζει πλέον κομβική για το ρου της heavy metal ιστορίας, η οποία δεν μπορούσε να είναι η ίδια μετά την δημιουργία των Mastodon!

Ο Μαστόδοντας έδωσε τα πρώτα εκκωφαντικά ηχητικά δείγματα με το “Remission”, για να συστηθεί μεγαλοπρεπώς και όπως του αρμόζει στο metal κοινό με το “Leviathan”. Δαιδαλώδεις συνθέσεις, ευφυές concept, όγκος, έμπνευση, riffs και ένα κολοσσιαίος αντιραδιοφωνικός ύμνος (Blood and Thunder) .

“Blood Mountain” και “Crack the Skye” έφεραν την παγκόσμια υπόκλιση και την καθολική υποδοχή για τους Αμερικανούς, οι οποίοι έδωσαν στο κοινό τους 2 αριστουργήματα που θα μνημονεύονται για πολλά χρόνια, εξελίσσοντας τον heavy metal ήχο και συλλέγοντας αποθεωτικά σχόλια .

Στο “The Hunter” κάνανε μια στροφή, αφήνοντας τις rock’ n roll επιρροές τους να έρθουν στην επιφάνεια, δίνοντας χώρο παράλληλα σε ψυχεδελικά riffs και progressive πινελιές. Το “Once More ‘Round the Sun” του 2014, ήταν ίσως ο πιο ολοκληρωμένος και απ-ενοχοποιημένος δίσκος που κυκλοφόρησε metal group στο peak της καριέρας του, με το “The Motherload” να γίνεται το τραγούδι της γενιάς του!

Περισσότερα επί σκηνής του Piraeus Academy την Τρίτη 30 Αυγούστου με οικοδεσπότες τους Mastodon! Σκέφτεστε κάτι καλύτερο;

Χώρος : PIRAEUS 117 ACADEMY
Πόλη : ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ
Διεύθυνση : Πειραιώς 117

Τιμή Προπώλησης :
Τα πρώτα εισιτήρια κοστίζουν 26 €
Μετά την εξάντληση τους η τιμή θα διαμορφωθεί στα 28 €
Στην τελική φάση της προπώλησης η τιμή θα διαμορφωθεί στα 30 €
Τιμή Ταμείου: 32 €
Σημεία Προπώλησης:
Ticket House, Πανεπιστημίου 42 (εντός της στοάς), τηλ.210 3608366
Metal Era, Εμμανουήλ Μπενάκη 22, τηλ. 210 3304133

haursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X