Νέα

Achelous: Προ-ακρόαση του νέου άλμπουμ “Macedon”

Το Σάββατο της 9ης Ιουνίου βρέθηκα στο control room του The Music House Studio, που εδρεύει στον 1ο όροφο της οδού Πελοπίδα στον Κορυδαλλό, για την προ-ακρόαση του ντεμπούτου άλμπουμ των Achelous, με τίτλο Macedon. Οι Achelous παίζουν epic metal ή όπως το περιγράφουν οι ίδιοι “Hellenic Battle Metal”, και ξεκίνησαν σαν one man band από τον Chris Achelous (ηλ. Μπάσο, φωνητικά) στις αρχές τους 2011 ενώ το 2013 μαζί με τον Χρήστο Κάππα (ex- Reflection) στην κύρια φωνή, κυκλοφόρησαν το πρώτο τους demo. Μετά από αλλαγές στο line-up και μερικές περιπέτειες στις ηχογραφήσεις, οι Achelous σαν μια ολοκληρωμένη μπάντα έρχεται πλέον να μας παρουσιάσει την 1η τους ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά, που όπως μας ενημέρωσαν θα κυκλοφορήσει σε CD τον Σεπτέμβριο του 2018. Το Macedonείναι ένα concept album αφιερωμένο στον Μέγα Αλέξανδρο και την δραστηριότητά του ως βασιλιά αλλά και ως ένας από τους σπουδαιότερους στρατηγούς του κόσμου.

Μέσα σε ένα πολύ ευχάριστο κλίμα, με ανεβασμένη διάθεση, με μπύρες και εξαιρετικά μεζεδάκια οι Achelous μας υποδέχθηκαν στο εμβληματικό στούντιο του Στάθη Παυλάντη και σύντομα καθόμουν απέναντι από τη vintage TS-12 large-format κονσόλα του στούντιο με τα αυτιά τεντωμένα και το στυλό ανά χείρας.

Η ακρόαση ξεκινά με την instrumental εισαγωγική σύνθεση “Bound for Glory” η οποία ομολογουμένως σε βάζει στο πολεμικό κλίμα που θέλουν να δημιουργήσουν οι Achelous, και η soundtrack αισθητική του μου θύμισε μουσικά θέματα όπως το The Last of the Mohicans του Trevor Jones. Μετά από την πανέμορφη αυτή εισαγωγή, ακούγεται ένα αεράκι και ξεκινά η ακουστική κιθάρα του  “Macedon”, του οποίου το 1ο couplet ερμηνεύει η Δήμητρα Καλτζίδου και αμέσως μετά ξεκινά ο «πόλεμος». Το guitar riff  μαζί με τα τύμπανα ηχούν στο χώρο και αμέσως αναλαμβάνει η φωνή του Χρήστου Κάππα, ενώ το refrain με τα backing vocals επισφραγίζει την μεταλλική εισβολή του Μακεδόνα.

Στο ίδιο στυλ συνεχίζει το “Gordian Knot” με πολύ καλό εναρκτήριο guitar riff και αντίστοιχο rhythm section. Και εδώ τα backing vocals παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην αίσθηση που δημιουργεί το κομμάτι, ενώ τα εντυπωσιακά τύμπανα πριν το σόλο της κιθάρας είναι ένα επιπλέον συν για το κομμάτι. Άλλη μια εισαγωγή από keyboards σηματοδοτεί την έναρξη του “Blood” και το marching tempo στα τύμπανα σου δίνει την αίσθηση του στρατού που προχωρά, μια και το κομμάτι είναι εμπνευσμένο από τις μεγάλες εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μετά το refrain το rhythm section «σφίγγει» ξανά, ενώ οι κιθάρες ντουμπλάρουν τη φωνή του κουπλέ. Σημαντική επίσης προσθήκη τα backing vocals του Γιώργου Θωμαϊδη των Reflection.

Άλλο ένα κομμάτι που κρύβει εκπλήξεις είναι το “Gaugamela” που μετά τα samples από αέρα κλπ στην εισαγωγή, ακούμε τον Στάθη Παυλάντη σε ρόλο-έκπληξη να παίζει ποντιακή λύρα δημιουργώντας μια ανατριχιαστική ατμόσφαιρα ενώ σιγά-σιγά μπαίνουν τα τύμπανα και το μπάσο μέχρι να μπει το θέμα του κομματιού παιγμένο από 2 κιθάρες. Το περίεργο μετά από αυτή την φοβερή ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε στο κομμάτι, η φωνή του Κάππα, όχι απλά υποστήριξε τη σύνθεση, αλλά ακουγόταν τόσο ανανεωμένη και δυναμική που απλά έβαλε το “Gaugamela” στο Νο.1 της καρδιάς μου από τα κομμάτια του άλμπουμ. Δε συζητώ για τις φωνές που φώναζαν “elites” πριν το φοβερό σόλο του κομματιού και αλλά και τη γέφυρα με τη λύρα που ακολούθησε‧ απλά personal  favorite από το άλμπουμ.

Το επόμενο κομμάτι με τίτλο “Persepolis”, που αναφέρεται πρακτικά στην ολοκληρωτική καταστροφή της Περσέπολης και του ανακτόρου του ίδιου του Ξέρξη, περιλαμβάνει πολλές σημαντικές guest συμμετοχές όπως τον Leo Stivala (Forsaken) στα couplets, τον Λουκά Λυμπερτό στο μπάσο καθώς και τον Θανάση Μπερτσάτο (Power Crew) στις πολύ ωραίες κιθάρες που ακούγονται στο outro του κομματιού. Πρόκειται για ένα δυναμικό κομμάτι που δημιουργήθηκε μέσα από συλλογική δουλειά και συνεργασία πολλών μουσικών.

Το “Warriors With Wings” που είναι το επόμενο κομμάτι είναι εμπνευσμένο από την πολιορκία του δυσπρόσιτου βράχου της Σογδιανής, όπου οι Σόγδιοι ειρωνευόμενοι ρώτησαν αν οι άνδρες του Μ.Αλέξανδρου μπορούσαν να πετάξουν, μιας και μόνο φτερωτοί στρατιώτες θα τους προκαλούσαν ανησυχία. Εξ’ου λοιπόν και ο τίτλος “Warriors With Wings”, το οποίο ξεκινά με ήχους από γεράκια και αετούς που ακολουθείται από ένα εκτεταμένο αλλά ταιριαστό guitar lead. Και ήρθε η ώρα για τη μπαλάντα του δίσκου, με τίτλο “Hephaestion”. Κι εδώ συναντάμε ξανά τη φωνή της Δήμητρας Κελτζίδου, η οποία κατά τη γνώμη μου ερμηνεύει καλύτερα το συγκεκριμένο κομμάτι από το Macedon. Το κομμάτι ξεκινά σαν Power μπαλάντα, που μάλιστα περιλαμβάνει ένα πολύ όμορφο solo, και εξελίσσεται σε μια heavy σύνθεση μια και κάποια στιγμή  η μπάντα μετρά σε double time και ο πόλεμος καλά κρατεί.

Το “Final Day” που περιγράφει την αγωνία των τελευταίων στιγμών του Μ.Αλεξάνδρου αποτελεί άλλη μια αφορμή για συνεργασία και συγκεκριμένα με τον Αντώνη Μαζαράκη (Innerwish) και το μπάσο του. Πρόκειται για ένα straight tempo κομμάτι που πραγματικά δημιουργεί μια αίσθηση αγωνίας και πιστεύω ότι υποστηρίζει απόλυτα τους στίχους. Και σε αυτό το κομμάτι τα guitar riffs είναι πολύ αξιόλογα, όπως και τα θέματα του μπάσου με τα arpeggios στη γέφυρα του κομματιού.

Το “Al Iskandar”, που αποτελεί ίσως και την παλαιότερη σύνθεση του γκρουπ, μιας και το συναντάμε στο ομώνυμο 1ο τους demo, έχει δουλευτεί και ηχογραφηθεί εκ νέου, και είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του τι θα πει κάνω rework σε ένα κομμάτι. Όμορφα κιθαριστικά μουσικά θέματα, και εδώ για άλλη μια φορά η Καλτζίδου και ο Θωμαίδης συμπράττουν με τον Χρήστο Κάππα, δημιουργώντας ένα αξιόλογο αποτέλεσμα. Το άλμπουμ Macedonκλείνει με ένα instrumental κομμάτι το οποίο έχει ενορχηστρώσει ο συνθέτης Κώστας Ρεκλείτης, έχει τίτλο “Legends Never Die” και είναι βασισμένο στα θέματα του “Al Iskandar. Το μουσικό έργο έχει soundtrack αισθητική και τα όργανα μοιράζονται σε φυσικά, όπως το τσέλο του Teo Kazanis, και σε programming από synthesizers virtual instruments, αποτελώντας έτσι τον επικό επίλογο της πρώτης δισκογραφικής δουλειάς των Achelous.

Εν κατακλείδι, το Macedonείναι μια αξιόλογη δουλειά από μια ελπιδοφόρα μπάντα. Αυτό που έχω να υπογραμμίσω είναι ο ενθουσιασμός με τον οποίο μας μίλησαν για τη δουλειά τους όλα τα παιδιά του γκρουπ, αλλά και πως η μουσική τους «κούναγε» όσους βρισκόμασταν στο χώρο ακρόασης. Στα πολύ θετικά θα συμπεριλάβω τα guitar riffs τα οποία δεν κούραζαν καθόλου, αλλά δημιουργούσαν το κατάλληλο attitude στις συνθέσεις, ενώ αξίζει να αναφέρω το πολύ ωραίο punch που είχαν τα τύμπανα κάτι για το οποίο ευθύνεται σίγουρα ο βετεράνος Γιάννης Ρούσσης (Obduktion) αλλά και ο Στάθης Παυλάντης με την παραγωγή του. Γενικά το άλμπουμ είχε μια πολύ «αληθινή» ηχητική προσέγγιση, χωρίς μοντερνιές και φτιασιδώματα, που μου θύμισε αγαπημένες μπάντες από τα 80s όπως οι Saxon ή οι Maiden. Εν αναμονή λοιπόν της επίσημης κυκλοφορίας από ένα πολλά υποσχόμενο γκρουπ, τους Achelous.

Γιώργος Αβραμίδης
[email protected]

Achelous are:
Chris Achelous – bass
Chris Kappas – vox
Giwrgos Mavrommatis – guitars
Haris Dinos – gutars
Giannis Roussis – drums

Βρείτε τους Achelous εδώ:
Facebook page: https://www.facebook.com/Achelous-226987220830466/
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCEk5Nbm1b0FoHZ13rCWVt-Q
The Music House Studio: https://www.facebook.com/themusichouse.gr/

 

RodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X