Dark Tranquillity, Ensiferum, Pyogenesis, Gwendydd
Πέμπτη 12 Μαΐου 2022, Fuzz Club
Το περιμέναμε καιρό και έγινε πράξη. Μετά από μια τετραετή αναμονή, απολαύσαμε τελικά τους Σουηδούς πρωτεργάτες του μελωδικού death metal, οι οποίοι όμως είχαν μαζί τους εξαιρετική παρέα. Ο λόγος για τους folk-power metallers από τη Φινλανδία Ensiferum και ως support τους Pyogenesis και Gwendydd.
Ας ξεκινήσουμε όμως να ξετυλίγουμε το κουβάρι της υπέροχης βραδιάς που ζήσαμε στο Fuzz στις 12 του Μάη. Οι πόρτες άνοιξαν στις 19:00 για να υποδεχτούν το κοινό που είχε αρχίσει να μαζεύεται ήδη στα γύρω στενά. Καθώς ο χώρος γέμιζε αργά και σταθερά, οι Gwendydd από τη Βουλγαρία, έκαναν την εμφάνισή τους στη σκηνή στις 19:45, ακριβώς στην ώρα τους δηλαδή, όπως αναγραφόταν στο πρόγραμμα. Μία ευχάριστη έκπληξη περίμενε όσους δε γνώριζαν τη μπάντα καθώς εμφανίστηκαν τέσσερις κοπέλες εκ των οποίων οι δύο στις κιθάρες (σ.σ.: εφτάχορδες παρακαλώ), η άλλη στο μπάσο (σ.σ.: πεντάχορδο) και η τελευταία στο μικρόφωνο. Τη μπάντα συμπλήρωνε ο μοναδικός άνδρας της παρέας που ήταν στα τύμπανα. Πρέπει να αναφέρω ότι τα κορίτσια δε ξεπερνούν τα 25 έτη ζωής, μόλις κυκλοφόρησαν το δεύτερο άλμπουμ τους, οπότε θέλω να πω με αυτό, πως δεν υπάρχει μεγάλη εμπειρία από live εμφανίσεις. Παρ’ όλα αυτά ήταν εξαιρετικές πάνω στο σανίδι του Fuzz και με το death metal που έπαιξαν σε συνδυασμό με τον καλό ήχο που είχαν, για μισή ώρα ξεσήκωσαν και ζέσταναν το κοινό που χειροκρότησε παρατεταμένα. Ομολογουμένως κέρδισαν εντυπώσεις και νέους οπαδούς.
Τη σκυτάλη για ακόμη τριάντα λεπτά πήραν οι Pyogenesis. Στις 20:30 έκαναν την εμφάνισή τους με περίσσιο ενθουσιασμό, με αποτέλεσμα κάποια τεχνικά προβληματάκια όπως ο «τσακωμός» που είχε ο τραγουδιστής με το μικρόφωνο, πηγαίνοντας και σκύβοντας στις κονσόλες για να λύσει το θέμα που τον ταλαιπωρούσε, ενώ ταυτόχρονα τραγουδούσε. Επίσης, το μενού των φουριόζων μελών της μπάντας είχε και μία «τούμπα» του Ιταλού κιθαρίστα τους καθώς στριφογύριζε παθιασμένα, σώζοντας όμως γρήγορα τη κατάσταση διότι αμέσως σηκώθηκε και συνέχισε με ένα πλατύ χαμόγελο. Βέβαια η πτώση του, είχε ως συνέπεια ένα σπασμένο κλειδί στη κιθάρα του, κάτι που τον ανάγκασε να την αντικαταστήσει μετά από λίγα λεπτά που το αντιλήφθηκε. Ο ήχος ήταν καλός αλλά η μπάντα είχε διάθεση περισσότερο για «show» παρά για μουσική κι αυτό γιατί ανέβαιναν συνέχεια στα ηχεία της σκηνής, μιλούσαν με τον κόσμο και πολλές φορές ο τραγουδιστής έδειχνε να έχει τη κιθάρα διακοσμητική. Το θέμα είναι όμως ότι υπήρχε ευχάριστη διάθεση και ο κόσμος έδειχνε να το απολαμβάνει. Ξέχασα να αναφέρω πως ενδυματολογικά υπήρχε ομοιομορφία καθώς όλοι τους φορούσαν πουκάμισο λευκή γραβάτα και μαύρο γιλέκο.
Πάμε τώρα στο κυρίως μενού της βραδιάς. Οι Ensiferum παίρνουν τα ηνία και το Fuzz, που είχε γεμίσει, ξεσηκώνεται. Οι Φινλανδοί βγαίνουν στη σκηνή δυναμικά με τρομερή διάθεση, φορούν οι μισοί δερμάτινα και οι υπόλοιποι μαύρα kilt που παραπέμπουν στις εποχές που αναφέρονται τα τραγούδια τους και το κλασσικό «φούμο» στο πρόσωπο και τα χέρια. Πρώτο τραγούδι, το “Rum,Woman,Victory” και από κάτω χαμός! Κάπου εδώ όμως αντιλαμβάνομαι ότι η ένταση έχει χαμηλώσει, ο ήχος έρχεται στο χώρο κάπως μπουκωμένος και οι κιθάρες είναι πολύ χαμηλά σε σχέση με τα πλήκτρα και τα τύμπανα.
Αυτή ήταν μια άσχημη εξέλιξη της βραδιάς καθώς ένα από τα ωραία στοιχεία στη μουσική των Ensiferum είναι οι μελωδίες που παίζουν στις κιθάρες. Τουλάχιστον ήταν το μόνο θέμα που υπήρξε καθώς η μπάντα ήταν σε φοβερή φόρμα και με «μέγα» πάθος, ειδικά από τον Sami Hinkka, ο οποίος πήγαινε συνέχεια αριστερά δεξιά στη σκηνή χτυπώντας τη γροθιά στο στήθος του και φωνάζοντας στο κόσμο να κάνει χαμό! Γενικά είχαν μια πολύ καλή εμφάνιση, έπαιξαν για 60 λεπτά και άφησαν τον κόσμο απόλυτα ικανοποιημένο.
Setlist: Rum, Woman, Victory/ Andromeda/ One More Magic Potion/ Into Battle/ For Sirens/ Run From The Crushing Tide/ Treacherous Gods/ In My Sword I Trust/ Lai Lai Hei/ From Afar
Στις 22:35 περίπου παρουσιάζονται στη σκηνή οι «πατέρες» του μελωδικού death metal, Dark Tranquillity. Η στιγμή που τουλάχιστον εγώ περίμενα πως και πως, έχει φτάσει. Το Fuzz είναι πλέον ασφυκτικά γεμάτο, το κοινό φωνάζει από χαρά και οι πρώτες νότες του “Identical To None” από τη τελευταία τους δουλειά αρχίζουν να ηχούν. Η πλάτη της σκηνής είναι καλυμμένη από πανί που πάνω του προβάλλεται το αντίστοιχο video clip. Δυστυχώς ο ήχος συνεχίζει να έχει το ίδιο πρόβλημα που ανέφερα νωρίτερα, δε ξέρω αν φταίνε τα πολλά προ ηχογραφημένα, πάντως το ότι μοιράστηκαν τον ίδιο σχεδόν εξοπλισμό με τους Ensiferum σίγουρα παίζει το ρόλο του στο ότι είχαν και οι δύο μπάντες το ίδιο θέμα.
Οι Σουηδοί πάντως ήταν εξαιρετικοί. Ο Mikael Stanne είχε φοβερή επικοινωνία με το κοινό, πολλές φορές στεκόταν ακίνητος και το θαύμαζε με ένα τεράστιο χαμόγελο στο πρόσωπό του. Η μπάντα είχε νέα πρόσωπα σε τύμπανα, κιθάρα και μπάσο και τα πήγαν περίφημα, ενώ τα τραγούδια που έπαιξαν κάλυψαν όλο το φάσμα της δισκογραφίας τους. Με το τέλος της συναυλίας ο Mikael παρέμεινε στη σκηνή για τουλάχιστον 10 λεπτά και χάζευε τον κόσμο ο οποίος τον αποθέωνε.
Setlist: Identical To None/Transient/The Treason Wall/Monochromatic Stains/Forward Momentum/Terminus/The Dark Unbroken/Punish My Heaven/Atoma/The New Build/Inside The Particle Storm/Phantom Days/Final Resistance/Encircled/Therein/State Of Trust/Lost to Apathy/Misery’s Crown
Κείμενο: Ανδρέας Ζώρας
Φωτογραφίες: Βίκυ Αθανασοπούλου