Αφιερώματα

Hammerfall: Αφιέρωμα στην πορεία του Σουηδικού σχήματος

Hammerfall: A legacy Of Steel

Πολλά λέγονται και πολλά ακούγονται για τους Hammerfall αλλά ένα είναι το δεδομένο: σε μια εποχή αρκετά σκοτεινή για το παραδοσιακό heavy metal σήκωσαν ψηλά το λάβαρο της αγαπημένης μας μουσικής βγάζοντας έναν δίσκο που τολμώ να πω ότι έκανε reboot όλη την σκηνή. Το λες και κατόρθωμα αν σκεφτείς ότι μιλάμε για ένα σχήμα που ξεκίνησε σαν side project…

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όταν ο Oskar Dronjak τα βρόντηξε τους Ceremonial Oath το 1993 ζήτησε από τον jesper Stromblad (In Flames) να παίξει τύμπανα μαζί του. Το πρώτο κομμάτι που ήταν έτοιμο ήταν το “Steel Meets Steel” το οποίο και συναντά κάποιος και στο ντεμπούτο τους. To line up ολοκληρώθηκε με τους Niklas Sundin στις κιθάρες, John Larsson στο μπάσο και Michael Stane στην φωνή. Βλέπουμε σήμερα τα ονόματα και ζαλιζόμαστε λίγο… έναν χρόνο μετά ο Sundin και ο Larsson αποχώρησαν και αντικαταστήθηκαν από τους Glen Ljungstrom (In Flames) και Fredrik Larsoon (Dispatched) αντίστοιχα. Όλοι τους ήταν αναμεμιγμένοι σε αρκετά συγκροτήματα, κάποια από τα οποία στο μέλλον έμελε να γίνουν εξίσου σημαντικά, με αποτέλεσμα οι Hammerfall να θεωρούνται ένα απλά ακόμα side project. Το αποτέλεσμα ήταν εκείνη η μορφή της μπάντας να έχει κάποια ελάχιστα δικά της κομμάτια και να παίζει αρκετές διασκευές. Το line up πήρε μια πιο καθαρή μορφή όταν αποχώρησε και ο Stane και την θέση του πήρε ο μέχρι και σήμερα τραγουδιστής τους Joacim Cans.

Το σωτήριο έτος 1996 οι Hammerfall στέλνουν μια ζωντανή τους εμφάνιση σε διάφορες εταιρίες και ο καρπός αυτής της πράξης είναι ένα συμβόλαιο με την VIC. Ένα χρόνο μετά το ντεμπούτο τους “Glory To The Brave” ήταν γεγονός με μικρή όμως διανομή μόνο στην Ολλανδία . η ανταπόκριση του κόσμου ήταν θετική και τα πράγματα άρχισαν να σοβαρεύουν για το σχήμα. Αυτό σήμαινε ότι το σχήμα απαιτούσε περισσότερο χρόνο από τα μέλη. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνουν μεγάλες αλλαγές στην σύνθεση. Οι Ljungstrom και Stromblad αποφάσισαν να αφιερωθούν στους In Flames (ποιος τους κατηγορεί άραγε;) και ο Larsson στους None. Αντικαταστάτες τους οι Stefan Elmgren στην κιθάρα, Patrik Rafling στα τύμπανα. Τέλος ο Magnus Rosen πήρε την θέση του μπασίστα το 1997.

Λίγο μπερδεμένα τα πράγματα για το ποιος έπαιξε τι στο “Glory To The Brave”. Για παράδειγμα ο Rafling έπαιξε όλα τα τύμπανα στον δίσκο αλλά στα credits αναφέρεται ως guest…

Και εκεί στο 1997 έρχεται η Nuclear Blast με ένα πανευρωπαϊκό συμβόλαιο για τέσσερις δίσκους. Κανείς όμως δεν πίστευε ότι η ανταπόκριση του κόσμου θα ήταν τέτοια: το άλμπουμ έφτασε στην θέση 38 των Γερμανικών music chart κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ ξανά για ντεμπούτο metal συγκροτήματος. Ο δίσκος υποστηρίχτηκε με εκτεταμένες περιοδείες σαν support σχήμα ενώ έπαιξαν και στο Wacken. Ο δίσκος κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία και Αμερική τέλος του 1997. Το “Glory To The Brave” έφτασε τα 100.000 αντίτυπα σε πωλήσεις.

Αρχές του 1998 οι Hammerfall ξεκίνησαν να γράφουν τον διάδοχο του ντεμπούτου τους, το “Legacy of Kings”, μια διαδικασία που κράτησε ενάμιση μήνα στο στούντιο. Στην σύνθεση συμμετείχε και ο Stromblad παρότι είχε φύγει από το σχήμα. Την παραγωγή την έκανε ο γνωστός μας Fredrik Nordstrom. Η πρώτη παγκόσμια περιοδεία έλαβε χώρα τον Οκτώβρη του 1998 όπου δεν ήταν και η καλύτερη του σχήματος μιας και έπρεπε να αντιμετωπίσουν σχεδόν όλοι προβλήματα υγείας. Το τέλος της περιοδείας βρίσκει το σχήμα να αντικαθιστά τον drummer τους με τον αδελφό του Jens Johansson, Anders.

To 2000 βρίσκει το σχήμα πάλι στο στούντιο για την ηχογράφηση του “Renegade”. Ο τρίτος δίσκος παράγεται από τον Michael Wagener που δίνει στο σχήμα έναν πιο ροκ, εμπορικό ήχο. Αργότερα το σχήμα θα παραδεχθεί ότι αυτό έγινε κατόπιν επιλογής τους να προσεγγίσουν ένα μεγαλύτερο ακροατήριο. Η σημαντική αλλαγή στον ήχο δεν δείχνει να επηρεάζει τους οπαδούς που τιμούν τον δίσκο με 40.000 πωλήσεις μόνο στην χώρα τους. Το 2001 οι Hammerfall ξαναβγαίνουν στον δρόμο για την δεύτερη παγκόσμια περιοδεία τους με περισσότερα από 60 show.

Το 2002 οι Hammerfall θα κυκλοφορήσουν τον επόμενο δίσκο τους “Crimson Thunder” στον οποίο το σχήμα θα επανέρθει σε πιο heavy μονοπάτια σε σχέση με την προηγούμενη δουλειά τους. το single “Hearts On Fire” γίνεται αμέσως αγαπητό μιας και εδώ μπορεί κάποιος να εντοπίσει το σήμα κατατεθέν του σχήματος: το γηπεδικό refrain. Δύο διαφορετικά βίντεοκλιπ για το κομμάτι με το δεύτερο να είναι ένα επικό showdown με… curling. Ακολουθεί περιοδεία με τον Dio στην Αμερική. Η Ευρωπαϊκή περιοδεία του σχήματος διακόπτεται έκτακτος όταν ο Dronjak έχει ένα ατύχημα με την μηχανή του.

Θα περάσουν τρία χρόνια για να βγάλουν νέο δίσκο οι Hammerfall. Το “Chapter V: Unbent, Unbowed, Unbroken”. Αν μένει κάτι από αυτόν τον δίσκο είναι το πολύ καλό single “The Fire Burns Forever” με το αρκετά χαβαλεδιάρικο βιντεοκλιπ. Με έναν χρόνο μόλις διαφορά θα κυκλοφορήσουν το “Threshold” με το οποίο το σχήμα θα δει μια ακόμα σειρά αλλαγών στο line up του. Το 2007 θα αποχωρήσει ο μπασίστας Magnus Rosen για μουσικές διαφορές και την θέση του θα πάρει ο γνωστός από το ντεμπούτο του σχήματος Fredrik Larson ενώ έναν χρόνο αργότερα αποχωρεί και ο Stefan Elmgrem και την θέση του παίρνει ο Pontus Norgren (The Poodles).

Τον Φεβρουάριο του 2009 κυκλοφορεί το “No Sacrifice, No Glory” το οποίο μάλλον διχάζει τους οπαδούς. Εδώ κάποιος μπορεί να συναντήσει και την διασκευή του “My Sharona” (…). Για τις ανάγκες της προώθησης του δίσκου οι Hammerfall βγήκαν σε παγκόσμια περιοδεία με support τους Sabaton (τσα).

hammerfall_infected

Αρχίζουν πάλι να αραιώνουν οι κυκλοφορίες τους με το “Infected” να βγαίνει το 2011, ένας δίσκος που μάλλον μένει στην ιστορία σαν τον πρώτο χωρίς την μασκότ του σχήματος στο εξώφυλλο… Όμως το σχήμα επιστρέφει δυναμικά με το “(r)evolution” το οποίο βρίσκει πάλι τον Fredrik Nordstrom να αναλαμβάνει τα ηνία της παραγωγής. Ο δίσκος χτυπάει no 1 στην Σουηδία και πιάνει πολλά top 5 σε αρκετές χώρες.

Δύο χρόνια αργότερα επιστρέφουν για πρώτη φορά κάτω από άλλη δισκογραφική στέγη: αυτή της Napalm. Το νέο πόνημα των Hammerfall λέγεται “Built To Last” στο οποίο όμως οι Hammerfall ακούγονται αρκετά επαναλύψιμοι, αν και ποτέ το σχήμα δεν είχε λάβει δάφνες πρωτοτυπίας.

Τελευταίο λοιπόν δείγμα γραφής από τους Hammerfall έχουμε στο 2016. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι το σχήμα ποτέ δεν κατάφερε να βγάλει έναν δίσκο τόσο καλό όσο το ντεμπούτο τους. ο γραφών είναι ένας από αυτούς. Παρόλα αυτά κανείς δεν μπορεί να πει ότι οι Hammerfall δεν είναι ένα εργατικό συγκρότημα το οποίο μας έχει προσφέρει αρκετούς δίσκους με καλό μέσον όρο όσον αφορά την ποιότητα. Φυσικά και αρκετά live, dvd, συλλογές έχουν στην φαρέτρα τους. εμείς θα τους απολαύσουμε σύντομα σε ένα live που περιμένουμε να εδώ και κάποια χρόνια.

Δισκογραφία
Glory To The Brave (1997)
Legacy Of Kings (1998)
Renegade (2000)
Crimson Thunder (2002)
Chapter V: Unbent, Unbeaten, Unbroken (2005)
Threshold (2006)
No Sacrifice, No Glory (2009)
Infected (2011)
(r)Evolution (2014)
Built To Last (2016)

Line Up
Oscar Dronjak: Κιθάρες
Fredrik Larsson: Μπάσο
Joacim Cans: Φωνή
Pontus Norgren: Κιθάρες
David Wallin: Τύμπανα

Κείμενο: Μιχάλης Νταλάκος

Greekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X