Νέα

Negură Bunget: Λεπτομέρειες για το τελευταίο τους άλμπουμ

Οι Negură Bunget αποκαλύπτουν τώρα το βίντεο “Brad” («έλατο») ως το πρώτο single από το τελευταίο άλμπουμ των Ρουμάνων black metal πρωτοπόρων και τελευταίο μέρος της «Τρανυλβανικής τριλογίας» τους, με τίτλο “Zău” (“Old God”). Το “Zău” έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στις 26 Νοεμβρίου 2021. Το “Zău” είναι η κληρονομιά του drummer και ιθύνοντα νου Gabriel “Negru” Mafa, ο οποίος απεβίωσε τραγικά πολύ νωρίς σε ηλικία 42 ετών στις 21 Μαρτίου 2017. Αυτό το άλμπουμ ολοκληρώθηκε και δημιουργήθηκε με σεβασμό από τις αρχικές ηχογραφήσεις του drum-track του Negru από το τελευταίο line-up των Negură Bunget.

Οι Negură Bunget αποκαλύπτουν επίσης το εξωφύλλο, τη λίστα κομματιών και περισσότερες λεπτομέρειες του νέου ολοκληρωμένου τους άλμπουμ που μπορείτε να δείτε παρακάτω. Το βίντεο που περιέχει μια επεξεργασμένη έκδοση του “Brad”. Μπορείτε να προ-παραγγείλετε εδώ.

Οι Negură Bunget σχολιάζουν: «Μετά το τραγικό θάνατο του Gabriel ‘Negru’ Mafa, όλοι αισθανθήκαμε υποχρεωμένοι να εκπληρώσουμε την κληρονομιά του σύμφωνα με τις ιδέες και τις επιθυμίες του, πράγμα που σήμαινε ότι έπρεπε να ολοκληρώσουμε την «Τρανυλβανικής τριλογίας», λέει συλλογικά το συγκρότημα. «Δουλεύοντας σε αυτό το άλμπουμ, όλοι νιώσαμε την καθοδηγητική παρουσία του Gabriel ανάμεσά μας. Όλοι γνωρίζαμε τις λεπτομέρειες απευθείας από αυτόν, γιατί ως πολύ οργανωμένος άνθρωπος που ήταν ο Gabriel, είχε γράψει τα πάντα. Τα τύμπανα που ακούτε στο “Zău” είναι από τον Gabriel καθώς τα είχε ήδη ηχογραφήσει για το άλμπουμ πριν πεθάνει. Οι υπόλοιποι απλώς συνεισφέραμε με τα μέρη μας ως συνήθως, αν και ήταν μια δύσκολη στιγμή και διαδικασία για όλους μας. Χάσαμε τις μουσικές και φιλοσοφικές συζητήσεις με Gabriel. Τελικά, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε το έργο του. Ο τίτλος του τρίτου μέρους της «Τρανυλβανικής τριλογίας» είναι “Zău” που σημαίνει “Old God” στα ρουμανικά, αλλά σηματοδοτεί και ένα θαύμα. Αυτό το άλμπουμ επικεντρώνεται στα Τρανσυλβανικά τοπία, τη μυθολογία και πνευματικότητα. Το “Brad”, το οποίο μεταφράζεται ως «έλατο» αντιπροσωπεύει το πιο κινηματογραφικό κομμάτι αυτού του άλμπουμ. Ο συμβολισμός του έλατου στον παραδοσιακό πολιτισμό της Ρουμανίας είναι τεράστιος και περίπλοκος. Για παράδειγμα, μπορεί να αντιπροσωπεύει την αθανασία και τον κύκλο της ζωής όπως αυτό συνοδεύει όλα τα σημαντικά στάδια: γέννηση, γάμος και θάνατος. Ο φίλος μας, ο καλλιτέχνης Daniel Dorobantu δημιούργησε το εκπληκτικό βίντεο για αυτό το τραγούδι».

Ο Martin Koller προσθέτει: «Από πολλές απόψεις, το “Zău” δεν μοιάζει με τα περισσότερα άλμπουμ», λέει ο ιδρυτής της δισκογραφικής. «Θεωρήσαμε σημαντικό να κυκλοφορήσει αυτός ο δίσκος στα 25 χρόνια από την παραγωγή της Prophecy Productions καθώς κάπως ένιωθα ότι αυτό έχει κάτι να προσθέσει στο ειδικό αφιέρωμα που είχαμε σκοπό να είναι στον αείμνηστο Gabriel ‘Negru’ Mafa. Μίλησε τόσες φορές σχετικά με την «Τρανυλβανική τριλογία» και πόσα σήμαινε γι ‘αυτόν και γνωρίζαμε πως έπρεπε να το κάνουμε σωστά. Ήταν τόσο σημαντικό για τον Gabriel, είχε γίνει πολύ σημαντικό για εμάς, την δισκογραφική του οικογένεια. Θέλουμε να τιμήσουμε όλα αυτά τα χρόνια φιλίας και γόνιμης συνεργασίας με αυτή τη μεταθανάτια κυκλοφορία. Επομένως είμαστε πολύ ευγνώμονες από καρδιάς για το συγκρότημα που μπόρεσε να ολοκληρώσει αυτό που είχε ξεκινήσει με τον Gabriel – μια εκπληκτική μαρτυρία της καινοτόμου δύναμης και της μουσικής δημιουργικότητας των Negură Bunget. Θέλουμε επίσης να εκφράσουμε τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη προς όλους τους άλλους, και φυσικά στη γυναίκα του Gabriel, Alina, η οποία βοήθησε στη δημιουργία αυτού του καταπληκτικού δίσκου και του εξωφύλλου του. Είμαστε χαρούμενοι που θα το πραγματοποιήσουμε πριν τελειώσει ο χρόνος και ελπίζουμε ειλικρινά, ότι θα αγαπήσετε το “Zău” όσο εμείς».

 “Zău” tracklist:

  1. Brad
  2. Iarba Fiarelor
  3. Obrăzar
  4. Tinerețe Fără Bătrânețe
  5. Toacă Din Cer

Οι Negură Bunget παρουσιάζουν στον κόσμο το συγκλονιστικό τους κύκνειο άσμα “Zău”. Αυτό το σαγηνευτικό, βαθύ και πολύπλοκο τελικό μέρος της «Τρανυλβανικής τριλογίας» που κρεμόταν από μία κλωστή.

Όταν ο δημιουργικός εγκέφαλος και η κινητήρια δύναμη πίσω από τους Negură Bunget, ο drummer Gabriel “Negru” Mafa υπέστη ένα καρδιακό επεισόδιο στις 21 Μαρτίου 2017, η τραγική του κατάληξη φάνηκε να υπαγορεύει ότι το μεγάλο όραμά του για μια επηρεασμένη από το metal μουσική ερμηνεία των όμορφων τοπίων της Ρουμανίας, τις παραδόσεις, και τους μύθους καθώς και τη πνευματική πατρίδα του ήταν καταδικασμένο να παραμείνει τόσο ημιτελές όσο η 10η συμφωνία του Μπετόβεν.

Ωστόσο, οι βετεράνοι μουσικοί που ήταν μαζί με τον Negru στην τελική ενσάρκωση της συνεχώς μεταβαλλόμενης σύνθεσης των Negură Bunget δεν ήταν προετοιμασμένοι να παραιτηθούν, αφήνοντας το όραμά του να πέσει σε αφάνεια. Από τύχη, τα τύμπανα του Negru για το “Zău” είχαν ήδη οριστικοποιηθεί και ηχογραφηθεί πριν από την τελευταία περιοδεία του συγκροτήματος. Όλα τα σκίτσα, τα demos και οι ηχογραφήσεις των δοκιμών που δούλευαν συγκεντρώθηκαν με κόπο και κάθε μέλος της μπάντας συμπλήρωσε με σεβασμό τα κενά με τον ίδιο τρόπο που θα είχε κάνει με το συνιδρυτή των Negură Bunget ακόμα ζωντανό. με απόλυτη αφοσίωση στην αρχική ιδέα.

Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας με αγάπη είναι το “Zău”, η εκπληκτική κορύφωση και η μουσική εξέλιξη της μπάντας και της “Τρανσυλβανικής τριλογίας”. Σε αυτό το άλμπουμ, οι παραδόσεις του μαύρου και σκοτεινού ειδωλολατρικού metal έχουν ενωθεί πλήρως με στοιχεία από την πλούσια μουσική κληρονομιά της Ρουμανίας. Πλούσιες υφές και επικά κινηματογραφικά αποσπάσματα αφήνουν τη θέση τους για «εύθραυστες» και ήρεμες στιγμές να αντικατασταθούν από έξαλλα ξεσπάσματα. Ακριβώς όπως η συνεχώς μεταβαλλόμενη φύση της Ρουμανικής Banat και Τρανσυλβανίας, το “Zău” αποτυπώνει τα χρώματα και τις διαθέσεις της αλλαγής των εποχών σε αυτές τις χώρες και ζωντανεύει τους αρχαίους θρύλους.

Έχοντας δημιουργηθεί στην πόλη Timișoara στην περιοχή Banat της Δυτικής Ρουμανίας το 1995 από τον Negru και τον κιθαρίστα, τραγουδιστή και πληκτρά Edmond ‘Hupagrammos’ Karban, οι πιο παραδοσιακές black metal ρίζες των Negură Bunget έδειξαν ήδη κάποιες ενδείξεις για την πλούσια εμπειρία που θα ακολουθούσε. Έχοντας αρχικά κυκλοφορήσει σε κασέτα, το ντεμπούτο του 1996, το “Zîrnindu-să” ήταν ένας «σίφουνας» από τα κρουστά του Negru, τα κρουστά του κύμβαλου, την «αγριάδα» του Hupagrammos, τα φωνητικά που προκαλούσαν δέος και τα διακυμαινόμενα riffs.

Το δεύτερο άλμπουμ του 2000, “Măiastru Sfetnic”, υποδηλώνει ένα σταθερό στοιχείο στη φύση των Negură Bunget, τα διπλά και αλληλένδετα κομμάτια με τη διατήρησης πτυχών από κάθε προηγούμενο άλμπουμ, αλλά ταυτόχρονα με μια ανήσυχη θέληση για εξέλιξη και διεύρυνση του μουσικού ορίζοντα. Εδώ επιβράδυναν τον ρυθμό, «βυθίζοντας» τα φωνητικά του Hupagrammos πιο πολύ στη μίξη, καθώς έγιναν πιο ατμοσφαιρικά, ενώ τα πλήκτρα ήταν πλέον ώριμα με ατμόσφαιρα και ένταση.

Το όνομα της μπάντας των Negură Bunget προέρχεται από την αρχαία ρουμανική γλώσσα που σημαίνει “σκοτεινό, ομιχλώδες δάσος” και αποδείχθηκε ότι ήταν η καθοριστική κληρονομιά για το “n crugu bradului” του 2002 – ένα άλμπουμ που έγινε η γέφυρα μεταξύ του παρελθόντος του συγκροτήματος και του νέου εδάφους στο οποίο θα κατευθύνονταν στη συνέχεια. Η εκτεταμένη διάρκεια των κομματιών προσέφερε μαγευτικές νέες οπτικές για εξερεύνηση.

Το ακόλουθο άλμπουμ “OM” (2006) έφερε τους Negură Bunget στο διεθνές προσκήνιο και έβαλε τη Ρουμανία στον παγκόσμιο χάρτη του metal. Το “OM” συγχώνευσε το black metal της μπάντας και τις τρανσιλβανικές ρίζες τους σε μια κατάσταση συμβίωσης όπως ποτέ άλλοτε. Ουσιαστικά ένα μία ενότητα οριοθετημένη σε 11 κομμάτια, όπου η τοπική λαογραφία έγινε ένα πρίσμα μέσα από το οποίο προέκυψε κάτι διάχυτο αλλά υπερβατικό. Ο Hupogrammos είχε ήδη εισαγάγει το tulnic, ένα μακρύ ίσιο alphorn, στο “n crugu bradului”, αλλά το “OM” πρόσθεσε ένα νέο σύνολο παραδοσιακών οργάνων: το φλάουτο nai και το toacă – μια σφυρήλατη ξύλινη σανίδα κρεμασμένη από ένα πλαίσιο που παραδοσιακά χρησιμοποιήθηκε ως έκκληση για προσευχή – και τώρα ένα από τα πιο εμβληματικά σύμβολα στο ρεπερτόριο των Ρουμάνων. Αποκτώντας καθολική εμβέλεια με την αναζήτηση να είναι στο τοπικό, οι “OM” έθεσαν το συγκρότημα σε μια πορεία που βρίσκει το αποκορύφωμά του στο “Zău”. Μετά την ηχογράφηση του “Maestrit”-μια εκ νέου προσέγγιση του “Măiastru sfetnic” που ολοκληρώθηκε το 2009, μια αμετάκλητη, οδυνηρή διάλυση έληξε τη συνεργασία των Negru και Hupogrammos, οι οποίοι συνέχισαν με το να σχηματίζουν τους Dordeduh με τον Sol Faur και στη συνέχεια τον μπασίστα Arioch.

Ο Negru συνέχισε με μια πολύ αλλαγμένη σύνθεση, όταν οι Negură Bunget επανεμφανίστηκαν το 2010 με το ολοκληρωμένο, Vîrstele Pămîntului. Και πάλι, υπήρξε ένα εντυπωσιακό επίπεδο συνέχειας παρά τις πολλές αλλαγές. Τονίζοντας τις πιο κινηματογραφικές πτυχές του προκατόχου του, τα παραδοσιακά όργανα, το λαμπερό τρέμουλο της κιθάρας, το δυναμισμό και τα ατμοσφαιρικά πλήκτρα, όλα παίζουν το ένα με το άλλο με μία ευσεβή αρμονία. Παρόλο που οι Negură Bunget κυκλοφόρησαν ένα επόμενο EP, “Poartă de dincolo” το 2011, θα περάσουν άλλα τέσσερα χρόνια πριν το συγκρότημα επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του για τελευταία φορά-ακόμα με τον Negru στο τιμόνι αλλά και πάλι με μια εντελώς νέα σύνθεση.

Έχοντας εξερευνήσει τα κενά του τοπικού του Τρανσυλβανικού τοπίου και της ιστορίας για δύο δεκαετίες, ο drummer της μπάντας, συνιδρυτής και δημιουργική δύναμη, ο Gabriel “Negru” Mafa ξεκίνησε μια τριλογία άλμπουμ, ξεκινώντας με το “Tau” το Φεβρουάριο του 2015, το οποίο θα απέδιδε όπως έλεγε τότε: «… ένα προσωπικό όραμα για το τι σημαίνει Τρανσυλβανία». Εστιάζοντας αντίστοιχα στα φυσικά στοιχεία της περιοχής, τις τοπικές παραδόσεις και την πνευματική φύση, το έργο θα επεκταθεί πέρα ​​από τα άλμπουμ σε DVD και βιβλία τέχνης, που θα αποτελέσουν την οριστική δήλωση του συγκροτήματος, τόσο για τον εαυτό τους όσο και για την πλούσια πατρίδα τους.

Ενώ τα οκτώ κομμάτια του “Tău” ήταν το καθένα ευθυγραμμισμένο με ένα συγκεκριμένο τοπίο, το δεύτερο μέρος της τριλογίας έδειχνε μία πλούσια, επεκτατική δυναμική. Το “Zi” (2016) κυμαινόταν από ήρεμες στιγμές διάυγειας έως «σκληρά» και ασταθή μέρη. Σε αυτό το προτελευταίο άλμπουμ, οι Negură Bunget άντλησαν έντονα από τις τοπικές μουσικές παραδόσεις βασισμένες στο θέμα της πνευματικότητας των τόπων.

Με το τελευταίο κεφάλαιο της «Τρανυλβανικής τριλογίας», οι Negură Bunget κάνουν πολλά βήματα πίσω σε πιο σκοτεινές και «σκληρές» διαστάσεις. Ωστόσο, το “Zău” δεν χάνει από αυτό που καθόρισε το συγκρότημα κατά τη διάρκεια της εξέλιξής τους. Καθώς η δυναμική εισαγωγή του τελευταίου κομματιού “Toacă Din Cer” καλώντας σε προσευχή, το “Zău” στην πραγματικότητα συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία που χρησίμευσαν για να καθορίσουν αυτό το συγκρότημα. Με όλα τα σκέλη να συγκεντρώνονται τελικά, η μουσική που προκύπτει είναι πολύ περισσότερο από μια περίληψη των τμημάτων του. Το “Zău” είναι η τελική διαθήκη και κληρονομιά των Negură Bunget και ένα κατάλληλο αφιέρωμα στον Gabriel” Negru “Mafa, (RIP), ο οποίος θα ζει για πάντα σε αυτή τη μουσική.

Το παραπάνω κείμενο περιέχει επεξεργασμένα αποσπάσματα από ένα, σε βάθος, δοκίμιο που έγραψε ο διακεκριμένος βρετανός δημοσιογράφος Jonathan Selzer και είναι τυπωμένο πλήρως στην έκδοση artbook του “Zău”.

Διαθέσιμες μορφές: Το “Zău” διατίθεται ως hardcover 36 σελίδων CD/ DVD artbook, gatefold λευκό βινύλιο LP, gatefold μαύρο βινύλιο LP και σε Digipak CD.

Credits:
Guest μουσικός: Manuela Marchiș, φωνητικά στο “Brad”
Σχέδιο: Daniel Dorobanțu
Μίξη και mastering: Attila Lukinich
Όλη η μουσική και οι στίχοι: Negură Bunget

Οι Negură Bunget είναι:
Gabriel “Negru” Mafa – Τύμπανα, κρουστά
Tibor Kati – Φωνητικά
Adrian “OQ” Neagoe – Κιθάρες, πλήκτρα
Petrică Ionuţescu – kaval (φλάουτο), nai (pan φλάουτο), tulnic (alphorn), duduk

Links:
Facebook
Instagram
Bandcamp/ Bandcamp 2
Spotify
YouTube

Κείμενο: Ελίζα Καπουράλου

haursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X