Συνεντεύξεις

Prometheus

Οι Θεσσαλονικείς Prometheus είναι ένα συγκρότημα που παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε στο ξεκίνημα του κατάφερε και ορθοπόδησε. Πρόσφατα κυκλοφόρησαν το δεύτερο τους δίσκο “Resonant Echoes From Cosmos Of Old” και εμείς δεν χάσαμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με τον δημιουργό του συγκροτηματος, Esophis, για να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες γύρω από το νέο τους πόνημα και όχι μόνο. 

Γεια σου Esophis. Θέλω να σε ευχαριστήσω που δέχτηκες να κάνουμε αυτή την συνέντευξη και ταυτόχρονα να σου δώσω πολλά συγχαρητήρια για το “Resonant Echoes From Cosmos Of Old”. Θα ήθελα για αρχή να μου δώσεις ένα βιογραφικό του συγκροτήματος από όταν ξεκινήσατε μέχρι σήμερα.

Γεια χαρά Νίκο. Ευχαρίστηση μου να μιλάω για metal με ανθρώπους που το αγαπούν και το υπηρετούν ο καθένας με τον τρόπο του. Δημιούργησα τους Prometheus ως one man band το 2004. Τα επόμενα χρόνια ολοκλήρωσα κάποια demos, τα “Beyond the Cosmic Twilight” και “Cosmogenesis Inferno”, αμφότερα το 2007 καθώς επίσης και διάφορα promo tracks για τα οποία είμαι περήφανος μέχρι και σήμερα λόγω της αύρας τους. Εκείνο το διάστημα γνωρίζω και τον drummer μας, τον Nodens, και ακολουθούν άπειρες ώρες με πρόβες και μουσικών αναζητήσεων πάνω στον ακραίο ήχο με αποκορύφωμα την συνθετική ολοκλήρωση του ψυχεδελικού “A Magnificent Seed of Emptiness”. Λίγο πριν την ολοκλήρωση αυτού του άλμπουμ είχαμε ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα που παραλίγο να στοιχίσει τις ζωές μας και ακολούθησε παύση. Μετά την χρονοβόρα αποκατάσταση μας αποφασίσαμε από κοινού πως θέλουμε να κάνουμε ένα δίσκο εκ νέου, που να φέρει τα μηνύματα του Υπερβατισμού και της Αναγέννησης. Κάπως έτσι προέκυψε το “Consumed in Flames” το 2017 με τον Άγγελο στα φωνητικά. Δυο χρόνια μετά κυκλοφορήσαμε το promo track “Typhonia Eleusis”, ένα κομμάτι που συσσωρεύει όλες τις ποιότητες που διακρίνουν την μπάντα. Το Resonant Echoes From Cosmos Of Old στην ουσία αποτελεί την ολοκλήρωση του EP μας “Astrophobos” που κυκλοφόρησε σε ψηφιακή μορφή.

Τι ανταπόκριση υπάρχει από τον Τύπο και τους ακροατές για τις μέχρι τώρα κυκλοφορίες σας; Είστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα;

Η αλήθεια είναι πως πάντα οι κυκλοφορίες των Prometheus αντιμετωπίζονται με ενθουσιασμό από Τύπο και οπαδούς. Ναι είμαστε ευχαριστημένοι γιατί ο κόσμος δείχνει να κατανοεί και να εκτιμά την μουσική μας πρόταση και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό για μια μπάντα που δεν ακολουθεί μόδες και τάσεις.

Γιατί χρειάστηκαν τόσα πολλά χρόνια μέχρι να κυκλοφορήσετε το ντεμπούτο σας “Consumed In Flames; Τι προβλήματα αντιμετωπίσατε;

Μετά το ατυχές συμβάν και με το πέρας των επιπτώσεων του αφιερώσαμε πολύ χρόνο στην μουσική μας εκτόνωση και λιγότερο στην επιδίωξη κάποιας κυκλοφορίας. Εκτός αυτού νομίζω πως είμαστε αρκετά τεμπέληδες σε θέματα promotion και δημόσιων σχέσεων. Πολλές από τις απαντήσεις βρίσκονται ξεκάθαρα στο αποτέλεσμα.

Ποια η θεματολογία των στίχων στο “Resonant Echoes From Cosmos Of Old”; Θέλετε να περάσετε κάποιο μήνυμα μέσω αυτών;

Οι στίχοι είναι εμπνευσμένοι από τον κοσμικό τρόμο του Lovecraft και είναι γραμμένοι από τον Άγγελο και το θέμα τους επιλέγεται από εμένα καθώς και η μουσική γράφεται βάσει αυτού. Πέρα λοιπόν της ποιητικής γραφής τους έχουν ενδιαφέρον γιατί εμπεριέχουν πληροφορίες για όποιον θέλει να τις διερευνήσει που μπορούν να τον μεταφέρουν σε πολύ παράξενους τόπους. Κάτι τέτοιο βέβαια έγκειται στην αντιληπτική ικανότητα του ακροατή αναγνώστη όπως και στον βαθμό δεκτικότητας σε ανάλογες δονήσεις. Επίσης το album περιέχει δυο μουσικές μεταφράσεις αυτούσιων έργων του συγγραφέα, “Astrophobos” και “Star Winds”. Δεν είναι νεκρό αυτό που αιώνια κείται, και ίσως έρθουν παράξενες εποχές όταν ακόμη και ο Θάνατος πεθάνει. Το μήνυμα είναι σαφές.

Ποιος είναι υπεύθυνος για την σύνθεση των κομματιών; Ποια η πηγή έμπνευσης;

Υπεύθυνος για την σύνθεση είμαι εγώ. Συνήθως πρώτα επιλέγω το θέμα ενός κομματιού και μετά ακολουθεί η σύνθεση. Η πηγή έμπνευσης θα έλεγα ότι είναι η βαθύτερη σχεδόν μεταφυσική μου ανάγκη να εκφράσω με την μουσική μου και να κοινωνήσω σκιές και μνήμες των σκοτεινότερων γωνιών της ψυχής μου.

Πες μας λίγα πράγματα για το εξώφυλλο. Χωρίς αμφιβολία είναι τρομερό, υπάρχει κάποιο βαθύτερο νόημα από πίσω;

Το εξώφυλλο είναι σχεδιασμένο από τον Δημήτριο Κοσμά ενός καλλιτέχνη που εκτιμώ απεριόριστα. Αντικατοπτρίζει τέλεια το περιεχόμενο του δίσκου και θεωρώ πως ενώ είναι λιτό και απέριττο, είναι πλούσιο σε νοήματα φέροντας ισχυρούς συμβολισμούς.

Τι μπορείς να μας πεις για τις ηχογραφήσεις του album; Πόσο καιρό σας πήρε η όλη διαδικασία; Ποιος είναι υπεύθυνος για την παραγωγή;

Στο Resonant Echoes From Cosmos Of Old ήθελα να έχω την επιμέλεια του ήχου εγώ καθώς ήταν ξεκάθαρο στο μυαλό μου πως θέλω να ηχεί. Έτσι την μίξη την ανέλαβα εγώ ενώ το mastering έγινε από τον Στράτο Καραγιαννίδη στα Valve Studios. Ήταν μια αποσπασματική διαδικασία που σύνθεση, ηχογραφήσεις και παραγωγή διήρκησαν λιγότερο από έναν χρόνο.

Θέλω να μου πείτε λίγα λόγια για την συνεργασία σας με την I, Voidhanger; Πως προέκυψε; Είστε ευχαριστημένοι μέχρι τώρα;

Με το “Astrophobos” στα χέρια μου και μην έχοντας καθόλου χρόνο και διάθεση για promotion είπα να έρθω σε επαφή με ελάχιστες εταιρείες που πίστευα πως οι Prometheus θα μπορούσαν να έχουν μια θέση. Η I,Voihanger ανταποκρίθηκε άμεσα και φυσικά δεν χρειάστηκε δεύτερη σκέψη από μέρους μου καθώς την θεωρώ μια από τις σημαντικότερες εταιρείες αυτή τη στιγμή έχοντας στο δυναμικό της μοναδικά συγκροτήματα του παγκόσμιου underground. Δεν θα μπορούσαμε παρά να είμαστε ευγνώμονες για την συνεργασία αυτή και είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι.

Τι σημαίνει για εσάς το όνομα Prometheus; Πως και το επιλέξατε;

Η αρχέγονη και τιτανική του Προμηθέα, του Πυρφόρου Θεού εκφράζει στο μέγιστο ότι αντιπροσωπεύει η μπάντα. Ο Προμηθέας συμβολίζει πάντα, από τον Αισχύλο ως τον Γκαίτε και από τον Μπετόβεν ως τους Emperor, το πνεύμα της ανεξαρτησίας απέναντι σε κάθε μορφή εξουσίας. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει Υπέρβαση, δεν μπορώ να φανταστώ ιδανικότερο όνομα.

Ποιες μπάντες σε έχουν επηρεάσει και έχουν διαμορφώσει τη μουσική σου ταυτότητα;

Από τον χώρο του ακραίου ήχου θα αναφέρω τους Morbid Angel, Immolation, Death, Nocturnus, Incantation, Nile, Septic Flesh, Emperor, Dissection, Necromantia, Absu, Aeternus, Setherial και τους Deathspell Omega. Επίσης είμαι λάτρης του progressive ‘70s rock με αγαπημένα σχήματα όπως Pink Floyd, King Crimson, Eloy, Genesis, Rush κτλ. Eκτιμώ πως έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην διαμόρφωση της μουσικότητας μου μιας που οι ήχοι τους με συντροφεύουν από την πρώιμη παιδική μου ηλικία. Αγαπώ τον παραδοσιακό heavy metal ήχο των ‘80s και θεωρώ πως είναι η καρδιά της μουσικής μας. Λατρεύω τους Dead Can Dance και την αγγελική φωνή της Lisa Gerard, νομίζω πως χρωστάω πολλά στην μεταφυσική τους προσέγγιση. Γενικά σαν αιώνιος μαθητής της μουσικής διατηρώ ένα ζωηρό ενδιαφέρον για δημιουργίες που προέρχονται από πολύ διαφορετικά είδη. Από την αρχαία ελληνική μουσική παράδοση ως τους μαγικούς θησαυρούς της ανατολικής Μεσογείου και από την κλασσική μουσική ως την jazz και την ambient. Επιρροή δεν συνιστά απαραιτήτως ηχητική ομοιότητα μα πολλές φορές κάτι βαθύτερο και πιο ουσιώδες.

Ποια είναι τα σχέδια σου για τα άλλα δύο projects που συμμετέχεις; Οι Tribe of Neptune έχουν μείνει στο πολύ καλό ντεμπούτο του 2010 και οι Typhoeus σε ένα demo του 2014. Να περιμένουμε κάποια εξέλιξη ή έχουν μπει σε παύση;

Για τους Tribe of Neptune έχω ήδη κάποια έτοιμα κομμάτια και σκέφτομαι κάποια κυκλοφορία ως one man band. Για τους Typhoeus αναζητώ νέα μέλη να πλαισιώσουν την προσπάθεια γιατί νιώθω πως δεν υπάρχει λόγος να κάνω κάτι με τους μουσικούς που ήδη συνεργάζομαι.

Είναι νωρίς να μιλάμε για νέο υλικό; Θα υπάρξουν πειραματισμοί και αλλαγές στο μέλλον;

Ναι και όχι. Αυτή τη στιγμή είμαι στη φάση νοητικής σύλληψης που είναι και η πιο σημαντική για μένα. Δεν είμαι riff collector προηγείται η ουσία ακολουθεί η μουσική. Διατηρώ έναν προσανατολισμό στην δημιουργία μυστηριακής αρχαιοπρεπούς ατμόσφαιρας. Σίγουρα θα πειραματιστώ με διάφορα όργανα κυρίως παραδοσιακά αλλά ακόμη είναι λίγο νωρίς.

Υπάρχουν σκέψεις για περιοδεία όταν περάσει όλη αυτή η κατάσταση της πανδημίας;

Με το πέρας της πανδημίας να είστε βέβαιοι πως οι Prometheus θα κάνουν λίγα και δυνατά live.

Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που διέθεσες απαντώντας στις ερωτήσεις μου. Τα τελευταία λόγια ανήκουν σε εσένα.

Σε ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον και την φιλοξενία στο Greekrebels.gr. Keep the Flame burning!

Νίκος Λίλλης

Facebook
Bandcamp

Band Members
Esophis – Κιθάρες, Μπάσο, Πλήκτρα
Nodens – Τύμπανα
Άγγελος – Φωνητικά

Discography
Consumed in Flames, 2017
Resonant Echoes from Cosmos of Old, 2020

RodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X