Έχει ήδη περάσει μια πενταετία και κάτι ψιλά από τότε που οι Ashes Of Ares συστήθηκαν στο κοινό με το ομώνυμο ντεμπούτο τους, το οποίο εμένα προσωπικά με είχε εντυπωσιάσει. Πλέον το power duo των Matt Barlow και Freddie Vidales, πρώην μέλη αμφότεροι των Iced Earth, επιστρέφουν με έναν νέο δίσκο δίνοντας σημεία ζωής κάτω υπό την αιγίδα ελληνικής δισκογραφικής εταιρείας, της Rock Of Angels, στις τάξεις της οποίας ανήκουν σχήματα όπως οι Emerald, οι Steel Prophet, οι Mystic Prophecy και οι Sarcosant ανάμεσα σε άλλους.
Ας μην γελιόμαστε. Ξέρουμε ακριβώς τι πρόκειται να ακούσουμε. Οι ίδιοι θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μια φυσική εξέλιξη των Iced Earth ανά τα χρόνια, μιας και αν το “Well Of Souls” έφερε το λογότυπο της προαναφερθείσας μπάντας, θα είχε μοσχοπουλήσει εν αντιθέσει με την πατάτα που φέρει τον τίτλο “Incorruptible”. Εύκολα θα μπορούσε κανείς να πει ότι πρόκειται για κάποιο χαμένο δίσκο, οπότε συνεπώς αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έχουμε να κάνουμε με έλλειψη μουσικής ταυτότητας, η οποία αντί να φθίνει σε σχέση με το “Ashes Of Ares”, σε εμένα τουλάχιστον ηχεί μεγαλύτερη σε εμβέλεια. Αλλά ας το αφήσουμε στην άκρη και ας το δούμε ως μια αυτοτελή heavy/power κυκλοφορία.
Το “Well Of Souls” ηχεί πιο βαρύ από τον προκάτοχό του, κάτι που αναμφισβήτητα εύκολα μπορεί να γίνει διακριτό από κάποιον που έχει ακούσει και τις δυο κυκλοφορίες. Σε αυτό το δίσκο υπάρχουν εξαιρετικά heavy riffs, τα οποία συνοδεύονται από υπέροχα μελωδικά riffs, εκρήξεις στις κιθάρες που κινούνται σε αμιγώς πιο power/thrash metal μονοπάτια, οι οποίες φέρνουν στο μυαλό την μπάντα με την οποία αμφότεροι έγιναν γνωστοί. Πρέπει να παραδεχθώ πως ο Freddie Vidales σίγουρα ξέρει να προσελκύει με μαεστρία το κοινό των Iced Earth μέσω των δημιουργιών του, συνθέτοντας έντονες στιγμές, ενώ ο Matt Barlow για ακόμα μια φορά δια μέσου της εξαιρετικής του φωνητικής ερμηνείας κέρδισε τους πάντες. Το μεγάλο ατού του “Well Of Souls” είναι για εμένα η ποικιλομορφία εν αντιθέσει με το “Ashes Of Ares”.
Τα κομμάτια διακατέχονται από συναισθήματα πλημμυρισμένα από μελαγχολία, εξού άλλωστε και ο δραματικός τόνος στα τραγούδια γενικότερα, μιας και αυτό πιθανώς οφείλεται λόγω του γενικού θέματος που περιβάλλει την απελευθέρωση, δημιουργώντας ένα ισχυρότερο υπόβαθρο για την επερχόμενη δουλειά του σχήματος. Ακούστε για παράδειγμα τα “In The Darkness”, “Sun Dragon”, “Soul Searcher”, το έπος “Time Traveler” ενώ αρκετά ως bonus track φόρο τιμής στον Chris Cornell ηχογράφησαν το “You Know My Name”, κομμάτι το οποίο είχε συμπεριληφθεί στο soundtrack της ταινίας Casino Royale του 007. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο δίσκο συμμετείχαν οι Van Williams (Ghost Ship Octavius, ex-Nevermore, ex-Ashes Of Ares) στα τύμπανα και Jonah Weingarten (We Are Sentinels, Pyramaze, Teramaze) στα πλήκτρα. Το πανέμορφο εξώφυλλο που κοσμεί την δουλειά αυτή είναι του Kamil Pietruczynik.
8/10
Νίκος Σιγλίδης
[email protected]