Dark Tranquillity, Ensiferum + more

Οι Dark Tranquillity μαζί με τους Ensiferum θα εμφανιστούν την Πέμπτη 12 Μαΐου 2022 στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στο Fuzz Live Music Club (Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Ταύρος). Ώρα έναρξης: 19:00. Εισιτήρια μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου:

Οι DARK TRANQUILLITY αναμφισβήτητα και μαζί με τους AT THE GATES, αποτελούν τις πιο συνεπείς και σταθερές μπάντες, σ’ αυτό που αποκαλούμε ως Σουηδικό μελωδικό death metal (οι IN FLAMES δεν αναφέρονται για τον απλούστατο λόγο, ότι εδώ και πολλά χρόνια έχουν αλλάξει τον ήχο και το ύφος τους). Εμπλουτίζουν και ανανεώνουν τον ήχο τους, δίχως όμως να αλλοιώνουν την ταυτότητα τους.

Αν και κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών έγιναν αρκετές αλλαγές στην σύνθεση τους (λόγω των αποχωρήσεων μελών του), το συγκρότημα συνεχίζει κανονικά την πορεία του καθώς και να μας τροφοδοτεί με ποιοτικότατα άλμπουμ, που διαθέτουν όλα εκείνα τα συστατικά που τους έκαναν αυτό που είναι σήμερα.

Πιο πρόσφατη δουλειά τους, το “Moment” που κυκλοφόρησε το 2020 και άφησε θετικότατες εντυπώσεις. Καταπληκτικά φωνητικά και ερμηνείες από τον χαρισματικό Mikael Stanne (νυν GRAND CADAVER, πρώην IN FLAMES και HAMMERFALL), φουτουριστικά πλήκτρα από τον Martin Brändström (πρώην TIAMAT), φοβερές κιθάρες τόσο όσον αφορά τα riffs όσο και τα solos από τους ιδιαίτερα έμπειρους Christopher Amott (νυν ARMAGEDDON, BLACK EARTH και πρώην ARCH ENEMY, GHOST SHIP OCTAVIUS και για λίγο MACHINE HEAD) και Johan Reinholdz (νυν ANDROMEDA, SKYFIRE, NONEXIST και πρώην WIDOW, OPUS ATLANTICA, BULLHEAD, KONTINUUM) και τέλος συμπαγές rhythm section από τους Anders Jivarp (νυν THE TUBOYZ, πρώην IN FLAMES) στα τύμπανα και Anders Iwers (νυν TIAMAT, CEREMONIAL OATH και πρώην IN FLAMES, AVATARIUM, DESECRATOR, MERCURY TIDE, CEMETARY και για λίγο LACUNA COIL) στο μπάσο. Οι δύο τελευταίοι είναι και οι πιο προσφάτως αποχωρήσαντες από το γκρουπ και οι οποίοι έχουν αντικατασταθεί επί του παρόντος από τους Joakim Strandberg-Nilsson (νυν IN MOURNING, NONEXIST, FAITHFULL DARKNESS και WOLVES WITHIN και πρώην MOORGATE και THRIVE) στην θέση του ντράμμερ και Christian Jansson (νυν GRAND CADAVER και, PAGANDOM, πρώην TRANSPORT LEAGUE) στην θέση του μπασίστα.

Και λίγα πράγματα για την ιστορία τους. Ως DARK TRANQUILLITY ξεκίνησαν το 1991 (μέχρι τότε λέγονταν SEPTIC BROILER) και το παρθενικό τους άλμπουμ “Skydancer”, με τον Anders Fridén στα φωνητικά (μετέπειτα τραγουδιστή των κολλητών τους φίλων, IN FLAMES), τους Niklas Sundin και Mikael Stanne στις κιθάρες, τον Martin Henriksson στο μπάσο και τον Anders Jivarp στα τύμπανα, κυκλοφόρησε το 1993. Βέβαια είχαν προηγηθεί τα “Trail Of Life Decayed” (Demo 1991), Promotape 1992 και “A Mooncald Reflection” (7” EP 1992), επίσης με τον Anders Fridén στα φωνητικά. Έτσι λοιπόν μετά την αποχώρηση του Anders Fridén, τον ρόλο του frontman ανέλαβε ο κιθαρίστας Mikael Stanne, ο οποίος είχε τραγουδήσει στο ντεμπούτο των IN FLAMES “Lunar Strain” του 1994 καθώς και στο Demo 1993, ενώ τη  θέση του στην δεύτερη κιθάρα ανέλαβε ο Fredrik Johansson (πρώην TRANSPORT LEAGUE) και κυκλοφόρησαν ένα από τα άλμπουμ – ορόσημα για το μελωδικό death metal, το “The Gallery”, με τεχνικά riff, ακραία φωνητικά, ακουστικά μέρη και λίγα γυναικεία φωνητικά, ένα άλμπουμ που μέχρι και σήμερα θεωρείται κομβικής σημασίας για τον ακραίο ήχο γενικότερα. Αλλά και ο διάδοχος του άλμπουμ αυτού, το “The Mind’s I”, κινούνταν στα ίδια, υψηλότατα επίπεδα και αποτέλεσε το έναυσμα για να φύγουν από τη Γαλλική Osmose Productions και να υπογράψουν νέο συμβόλαιο με την Γερμανική δισκογραφική εταιρία, Century Media Records, που είχε αρχίσει να μπαίνει δυναμικά στο χώρο.

Το πρώτο άλμπουμ που κυκλοφόρησαν από τη Century Media Records, ήταν το “Projector” που αποτέλεσε  μία τεράστια έκπληξη για τους οπαδούς τους, αφού είχε καθαρά φωνητικά για πρώτη φορά καθώς και αρκετά πλήκτρα και ηλεκτρονικά στοιχεία, λόγω της προσθήκης του Martin Brändström (πρώην TIAMAT), δίχως όμως να παραλείπει τον καθαρόαιμο death metal χαρακτήρα του, σε αρκετά σημεία. Ίσως το πιο πλήρες άλμπουμ των DARK TRANQUILLITY, με το οποίο απέδειξαν ότι είχαν τα κότσια να πειραματιστούν επιτυχημένα και να παραμείνουν δημοφιλείς, αλλά και χρόνια αργότερα, το “Projector” να μνημονεύεται από μέρος του κόσμου ως η καλύτερη δουλειά τους. Το timing της κυκλοφορίας ήταν πάρα πολύ σημαντικό, αφού από εκείνη την περίοδο, ξεκίνησε να αναπτύσσεται πάρα πολύ το συγκεκριμένο ιδίωμα που πρεσβεύουν και ενώ όλοι προσπαθούσαν να παίξουν σαν εκείνους, πηγαίνοντας στα ίδια στούντιο (Fredman Studios) και παράγοντας τον ίδιο ήχο, εκείνοι φρόντισαν να δείξουν με σαφήνεια, ποιος είναι ο πραγματικός ηγέτης.

Από εκεί και πέρα οι DARK TRANQUILLITY αποκρυστάλλωσαν τον ήχο τους, με τα καθαρά φωνητικά του Mikael Stanne να κάνουν συχνά – πυκνά την εμφάνισή τους, την διπλή κιθαριστική επίθεση να παραμένει σταθερή, αλλά και τα στοιχεία του πειραματισμού να υφίστανται σε κάθε σχεδόν άλμπουμ τους έκτοτε. Και όλα αυτά, με μία μοναδική ικανότητα να γράφουν κομμάτια που σου καρφώνονται στο μυαλό και γίνονται διαχρονικές επιτυχίες.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο πλέον πρώην κιθαρίστας τους, Niklas Sundin (νυν MITOCHONDRIAL SUN, πρώην HAMMERFALL), είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό των εξωφύλλων, σε όλα σχεδόν τα άλμπουμ τους (ακόμα και σήμερα) καθώς και ένας από τους πιο περιζήτητους σχεδιαστές εξωφύλλων στον χώρο της σκληρής μουσικής.

Στην θέση του co-headliner θα βρίσκονται οι ιδιαίτερα δημοφιλείς Φινλανδοί ENSIFERUM, ένα σχήμα που κατά τα τελευταία χρόνια έχει δει την φήμη και την δημοτικότητα του να εκτοξεύονται κατακόρυφα.

Το epic – folk – pagan metal σχήμα με αρκετές επιρροές από το μελωδικό death metal, ιδρύθηκε το 1995, αρχικά ως τριμελές, από τους Markus Toivonen, Sauli Savolainen και Kimmo Miettinen με σκοπό να παίζουν διασκευές, ενώ με την προσθήκη του Jari Mäenpää (μετά την φυγή του από τους ENSIFERUM το 2004, δημιούργησε τους WINTERSUN) έναν χρόνο αργότερα, στον ρόλο του τραγουδιστή και δεύτερου κιθαρίστα, έπαψαν να είναι μια cover band και άρχισαν να συνθέτουν το δικό τους υλικό. O Jari Mäenpää αναγκάσθηκε να αποχωρήσει από τους ENSIFERUM, όταν μια περιοδεία τους συνέπεσε με την περίοδο ηχογραφήσεων των WINTERSUN και τότε ο Jari αποφάσισε να συνεχίσει αποκλειστικά με το δικό δημιούργημα, τους WINTERSUN. Την θέση του ανέλαβε ο Petri Lindroos (πρώην NORTHER και WELLOHEEN (μπάντα tribute στους HELLOWEEN, όπως μαρτυρά και το όνομα τους)), αρχικά μόνο για τις ανάγκες της περιοδείας, ενώ μετά το τέλος της αποφάσισαν από κοινού με τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ, να παραμείνει ως μόνιμο μέλος τους. Έκτοτε τα death metal φωνητικά ανήκουν αποκλειστικά στον Petri Lindroos, ενώ οι Markus Toivonen (κιθαρίστας και  το μόνο ιδρυτικό μέλος που παραμένει μέχρι και σήμερα), Sami Hinkka (μπασίστας) και Pekka Montin (Πληκτράς) μοιράζονται τα καθαρά φωνητικά.

Μέχρι και σήμερα έχουν κυκλοφορήσει οκτώ άλμπουμ και κάποια EP’s (εκτός των αρχικών demos), που στην πλειοψηφία τους πρόκειται για εξαιρετικές δουλειές, ενώ κάποιες εξ αυτών θα μπορούσαμε και να τις χαρακτηρίσουμε ως κλασικές για το ιδίωμα. Πιο πρόσφατη κυκλοφορία τους είναι το “Thalassic” του 2020, που αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς τα εμπρός, διατηρώντας όμως στο ακέραιο τα καλά στοιχεία του ήχου τους καθώς και όλα εκείνα τα βασικά συστατικά που απαρτίζουν το ιδίωμα στο οποίο ανήκουν. Συνδυάζουν την μελωδία με την επιθετικότητα, την ατμόσφαιρα με την ευθυμία που προσφέρει το folk, ενώ υπάρχουν διάχυτα και στοιχεία από power και κλασικό metal, ακουστικά περάσματα και όλα αυτά στις σωστές αναλογίες.

Έτσι λοιπόν μετά από μια μακρά περίοδο απραξίας, τα δύο συγκροτήματα αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να περιοδεύσουν από κοινού στην Ευρώπη το 2022, περνώντας βέβαια και από την χώρα μας, για δύο συναυλίες, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίες μόνο χαρά μπορούν να προκαλέσουν στους πολυπληθείς οπαδούς τους!

Στην περιοδεία θα συμμετέχουν και δύο ακόμα συγκροτήματα, που θα ανοίγουν για τους DARK TRANQUILLITY και ENSIFERUM και τα οποία θα γίνουν γνωστά αργότερα.

RodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X