Άλλο ένα σχετικά νέο ελληνικό συγκρότημα, κυκλοφορεί την δεύτερη ολοκληρωμένη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο “Master Of War”. Ο λόγος για τους Θεσσαλονικείς Steel Arctus οι οποίοι δημιουργήθηκαν το 2020, όπου κυκλοφόρησαν και τον πρώτο τους δίσκο με τίτλο, “Fire And Blood”. Το σχήμα είναι τετραμελές και αποτελείται από τους Nash G. στις κιθάρες, Τάσο Λαζαρή (Fortress Under Siege) στα φωνητικά, Strutter (Gus G., Wardrum) στο μπάσο και τον Πορτογάλο Felipe Caeiro στα τύμπανα. Το ύφος των Steel Arctus αναφέρεται ως heavy/epic metal.
Η νέα τους δουλειά αποτελείται από εννέα κομμάτια και ένα instrumental bonus track στο πέμπτο κομμάτι του δίσκου με τίτλο “My Redemption”. O δίσκος ξεκινά με το ομώνυμο και με μια όμορφη μελωδία από την κιθάρα που σε ταξιδεύει στην δεκαετία του ’80. Τσιρίδες τύπου Lizzy Borden διαχέονται, κάτι από NWOBHM υπάρχει αισθητά στην ατμόσφαιρα και λίγα πλήκτρα που σπάνε το καθαρά heavy metal ύφος. Δεύτερο κομμάτι είναι το “Midnight Priest”, στο οποίο η εκκίνηση θυμίζει έντονα το “Welcome To The Edge” των Place Vendome, άρα ακούμε και κάποια power στοιχεία, ενώ υπάρχουν μελωδίες στις κιθάρες που θυμίζουν Iron Maiden εποχής Paul DiAnno. Όπως καταλαβαίνετε, γενικώς οι Steel Arctus… θυμίζουν. Το ύφος που έχουν επιλέξει έχει παιχτεί με όλους τους τρόπους για αυτό και όλες αυτές οι επιρροές. Αυτό βέβαια δεν είναι απαραίτητα κακό. Αυτό γουστάρουν τα παιδιά, αυτό παίζουν, απλά αυτομάτως έρχεται η σύγκριση και μπορεί να παγιδευτούν μέσα σε αυτή την κατάσταση.
Τρίτο τραγούδι του δίσκου είναι το “Flames Of Hades”. Σαφώς πιο σκοτεινό από τα προηγούμενα, με πιο βαριά riffs, πιο σκληρά φωνητικά και ένα πιασάρικο ρεφραίν. Από τις καλές στιγμές του άλμπουμ, καθώς ακούγεται αρκετά όμορφα και το μπάσο. Επόμενο έρχεται το “God Of Fire” με ένα εξαιρετικό ξεκίνημα, αλλά η συνέχεια δεν είναι ανάλογη και τα φωνητικά είναι υπερβολικά. Στο “Cry For Redemption” οι Steel Arctus μεταμορφώνονται ξαφνικά σε folk/power metal σχήμα με ανάλογες μελωδίες στις κιθάρες που εμπλουτίζονται από πνευστά μουσικά όργανα. Ενδιαφέρον εγχείρημα και τολμηρό παρότι δεν σχετίζεται με το θέμα του άλμπουμ που βασίζεται στην Ελληνική μυθολογία. Το αντίθετο μάλιστα.
Αυτή είναι η γενική εικόνα του άλμπουμ μιας και στα υπόλοιπα κομμάτια δεν υπάρχει κάτι το τρομερά διαφορετικό εκτός του τελευταίου που είναι ένα outro ουσιαστικά. Τίμια προσπάθεια. Να αναφέρω πως Steel Arctus λέγεται ο πρωταγωνιστής του εξωφύλλου που παλεύει στις πύλες του Άδη στις ιστορίες του δίσκου.
6/10
Ανδρέας Ζώρας
[email protected]