Νέα

Studio Report: Exarsis – “New War Order” (MDD)

Δυο χρόνια μετά την παρουσία μου στο studio report για το “The Human Project” βρέθηκα και πάλι στο γνώριμο χώρο του DStudio για την προ-ακρόαση του νέου πονήματος των Exarsis, το τέταρτο κατά σειρά με τίτλο “New War Order”. Μέσα στο κατακαλόκαιρο λόγω της επίσπευσης της κυκλοφορίας του δίσκου, αφού οι Exarsis θα οργώσουν την Ευρώπη μαζί με τους Onslaught, Artillery και τους δικούς μας Chronosphere, μια περιοδεία που έκλεισε την τελευταία στιγμή και είναι μια καλή ευκαιρία, όπως μας εξομολογήθηκε η μπάντα.

exarsis_newwarorder_500

Αυτή τη φορά το “New War Order” δεν ταξίδευσε στο εξωτερικό για την ολοκλήρωση του, όπως είχε γίνει με το “The Human Project” (μπορείτε να διαβάσετε λεπτομέρειες εδώ) αλλά ολοκληρώθηκε από το ‘έκτο μέλος’ της μπάντας, τον Μιχάλη Καρπαθίου, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την μίξη, το mastering αλλά και για την ηχογράφηση του δίσκου. Η κυκλοφορία του αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου και η αλήθεια είναι ότι θα εξεπλήξει ορισμένους ακροατές.

Όπως μας είπε η μπάντα, το “New War Order” χωρίζεται σε δύο θεματικά μέρη, σαν να ακούς ένα δίσκο που έχει πρώτη και δεύτερη πλευρά. Δεν αναλωθήκαμε στη στιχουργική πλευρά του δίσκου αλλά κατευθείαν προχωρήσαμε στην ακρόαση του δίσκου

“Zionism (The Reaping)”
Το intro που ανοίγει το δίσκο το οποίο είναι αρκετά groovy και με δίκαση, ξεκινάει το thrash χορό του “New War Order”.

“Twisted Logic”
Στο πρώτο ολοκληρωμένο κομμάτι του δίσκου, έχουμε να κάνουμε με όλα τα κλασσικά στοιχεία των Exarsis. Ψηλές ταχύτητες και thrash riffs τα οποία σαν πέλεκυς σου παίρνουν το κεφάλι. Από εδώ όμως αρχίζουν και φαίνονται οι πρώτες διαφορές με το παρελθόν της μπάντας. Λίγο πιο σύγχρονος ήχος, μια ποιο μελωδική προσέγγιση η οποία φαίνεται και στο soloτου κομματιού, που με ευκολία το συγκεκριμένο solo θα μπορούσε να υπάρχει σε οποιοδήποτε power metal δίσκο. Το κομμάτι μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις για opener.

“The Underground”
Ίσως να το έχετε ήδη ακούσει, αφού είναι το πρώτο lyric video της μπάντας. Παρατηρώ πολλά layers φωνητικών από τον Νίκο Τραγάκη, ο οποίος σε αυτό το κομμάτι δείχνει την πολυμορφία της φωνής του, χρησιμοποιώντας όλη του την έκταση. Ποιο κοντά στο παρελθόν της μπάντας, το “TheUnderground” περιέχει τα κλασσικά axe thrash riffs αλλά και τις υψηλές ως επί το πλήστον, ταχύτητες.

“General Guidance”
Το πρώτο κομμάτι που παρουσιάστηκε ζωντανά από το “New War Order” στο Thrashers United. Εδώ τα πράγματα παίρνουν μια πιο Anthrax υφή, με τα riff αλλά και την ελάχιστη ‘punk’ επιρροή του, να θυμίζει κάπως τους Αμερικάνους τιτάνες. Το ρεφρέν μπορεί κανείς να πει ότι είναι αρκετά μελωδικό ενώ τα solos συνεχίζουν να περιέχουν μελωδία σε μεγάλο βαθμό.

“Just Buried”
Το κομμάτι που κλείνει το πρώτο νοητό μέρος του δίσκου. Είναι ίσως το πιο thrash και το πιο τεχνικό μέχρι στιγμής. Αρκετά υψηλές ταχύτητες με ένα φοβερό riffνα ανοίγει το τραγούδι. Παρατηρώ και πάλι ότι ο Νίκος Τραγάκης έχει πολύ περισσότερο χώρο να κινηθεί χρησιμοποιώντας ακόμη περισσότερα layers φωνητικών. Αρκετά καλό κομμάτι.

“Chaos Creation”
Η εισαγωγή που ξεκινάει το δεύτερο νοητό μέρος του δίσκου. Έχουμε να κάνουμε με ένα Mid-tempo κομμάτι το οποίο βασίζετε περισσότερο σε heavy riffs.

“Prophet for Profit”
Όπως μας είπαν και τα παιδιά, τα τραγούδια του δεύτερου μέρους είναι και τα πιο μεγάλα σε διάρκεια αλλά και τα πιο τεχνικά. Αυτό φαίνεται κατευθείαν στο “Prophet For Profit”, παρόλο που το εισαγωγικό του riff είναι αρκετά heavy και ευθύ. Το τραγούδι περιέχει πολλά διαφορετικά θέματα, σε μεγάλο βαθμό το τεχνικό στοιχείο, που όμως βγάζει νόημα και με την πρώτη ακρόαση. Τα riff που σε βαράνε από όλες της πλευρές κατά όλη τη διάρκεια του κομματιού, είναι απλά άρρωστα. Σίγουρα το τραγούδι θέλει ακούσματα για να καταφέρει κάποιος να ανακαλύψει όλες της πτυχές του, αλλά φαίνεται να σε κερδίζει από την πρώτη ακρόαση.

“Combined Disasters”
Θα είναι το τρίτο video clip της μπάντας και μπορώ να πω ότι εδώ υπάρχει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο των ExarsisΜε πιο εμφανείς κάποιες punk καταβολές και αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό σε μελωδίες, το κομμάτι θυμίζει Exarsis μόνο από την φωνή του Τραγάκη. Πολύ καλά riffs και ένα solo που είναι ακόμη πιο μελωδικό από τα αντίστοιχα solos των υπόλοιπων κομματιών μέχρι στιγμής. Ίσως το κορυφαίο μέχρι τώρα και μια πολύ καλή και ενδιαφέρουσα άποψη των Exarsis.

“HAARP Weapon”
Αυτό θα είναι το δεύτερο video της μπάντας και σίγουρα μια από τις ποιο τεχνικές στιγμές του δίσκου. Αρκετά δύσκολο το κομμάτι, με πολλά θέματα, δυνατό thrash και τεχνικό riffing, ένα τραγούδι που μάλλον μου θυμίζει το “The Human Project”. Πολύ καλή απόδοση στα τύμπανα από τον Αχιλλέα Καμζόλα, ο οποίος με ‘ψαρώνει’ καθόλη τη διάρκεια του δίσκου. Μου κάνει τρελή εντύπωση το solo, στο οποίο εμφανίζονται blast beats σε φάση Immolation αλλά πάτα μέσα στο μελωδικό κανόνα που φαίνεται να έχουν βάλει οι Exarsis για τα solo αυτού του δίσκου. Σίγουρα θέλει περισσότερα από ένα άκουσμα το κομμάτι.

“Human Project”
Συνεχίζοντας την παράδοση, το τελευταίο και 8(!)-λεπτο κομμάτι του “New War Order”, παίρνει το όνομά του από τον προηγούμενο δίσκο. Το 8-λεπτο “Human Project” περιέχει όλα τα στοιχεία των Exarsis και του New War Orderμέσα του. Thrash riffs, τεχνικά θέματα, πολλά θέματα αλλά και μια μελωδικότητα στα riffs. Μοιραία το τραγούδι είναι το ποιο τεχνικό του δίσκου και βασισμένο στα πολύ heavy / thrash riffs. Μου κάνει χαρακτηριστικά εντύπωση ένα riff στη μέση του κομματιού, το οποίο ίσως θα το ζήλευε και ο Schaffer σε ταχύτητα.

Με την ολοκλήρωση της ακρόασης έμεινα να πιστεύω ότι πλέον οι Exarsis έχουν φύγει από το πολύ κλειστό κύκλο του thrash των Exodus και των NuclearAssault. Η μπάντα στο “New War Order” περπατάει σε πιο μελωδικά αλλά και πιο τεχνικά μονοπάτια. Διατηρώντας το ύφος τους που τους χαρακτηρίζει, κάνουν το επόμενο βήμα και σπάνε τα δεσμά τους.

Κάπως έτσι εξελίχθηκε και η συζήτηση με την ίδια την μπάντα, αφού συμφωνήσαμε ότι ένας τέταρτος δίσκος στα κλασσικά thrash στάνταρτ μάλλον θα περιόριζε την πάντα αρκετά. Όπως πολύ χαρακτηριστικά μας είπε και ο μπασίστας, Χρήστος Πούλος, ήθελαν να έχουν κομμάτια τα οποία θα ήταν εύκολο να τραγουδηθούν και να πορώσουν τον κόσμο στις ζωντανές εμφανίσεις ακόμη περισσότερο.

Περιμένω με ανυπομονησία το promoγια να δω αν η προσπάθεια αυτή είναι επιτυχημένη. Σε καμία περίπτωση με μια ακρόαση δεν μπορεί κανείς να πει αν του αρέσει η όχι ο δίσκος ή αν η παραγωγή είναι καλή και ταιριαστή στο “New War Order”. Ο δίσκος δεν είναι απλός και σίγουρα θέλει κάποιο χρόνο για να μεστώσει μέσα σου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Exarsis έκαναν πολύ καλά και εξέλιξαν ή αναπροσάρμοσαν τον ήχο τους.

Κείμενο: Δημήτρης Σταύρος

RodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X