Συνεντεύξεις

Thy Flesh

Thy Flesh. Μια Black Metal μπάντα από την Θεσσαλονίκη, που πρόσφατα αναγεννήθηκε από τις στάχτες της και ύστερα από την εξάχρονη αποχή της από τον χώρο, επιστρέφει δριμύτερη στην σκηνή και με νέο άλμπουμ. Για πάμε να δούμε τι γίνεται…

Καλησπέρα! Είμαι ο Άγγελος από Αθήνα και το Greekrebels.gr. Τι κάνετε;

Καλησπέρα Άγγελε. Μια χαρά!

Πόσα χρόνια και πόσο ερασιτεχνικά, ή επαγγελματικά (γενικότερα) ασχολείστε με την μουσική;

Με την μουσική ασχολούμαστε ερασιτεχνικά, δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα ζήσουμε από αυτό, δεν είναι τέτοιες οι συγκυρίες. Για την ακρίβεια είναι από τα πιο ακριβά χόμπι που θα μπορούσε να έχει κανείς. Ο Athan ασχολείται ενεργά με την μουσική από το 1998, ο Cloven και η Haemophillus από το 2001.

Πείτε μας πως σχηματίστηκε η μπάντα και τι σημαίνει για σας το όνομα της.

Οι Thy Flesh στην ουσία επανιδρύθηκαν το 2011, αφού καμία σχέση δεν έχουν με το γκρουπ του 2004. O Athan είναι το μόνο μέλος που έμεινε στην μπάντα από τότε. Το όνομα Thy Flesh σημαίνει πολλά για εμάς σαν ιδέα, την μορφή της οποίας θα μπορεί κάποιος να ανακαλύψει αν μελετήσει τις δουλειές μας.

 

Πόσο εύκολο (ή όχι), είναι να είσαι μια τριμελής Black Metal μπάντα και γιατί;

Όσο λιγότεροι τόσο το καλύτερο. Ο αριθμός των μελών πάντως μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Το σημαντικότερο είναι τα μέλη να είναι αφοσιωμένα σε κοινό δημιουργικό σκοπό. Να δουλεύουν όλοι σαν ένα. Να μην υπάρχουν… παρεμβολές.

Τι σημαίνει “Thymiama Mannan”;

Θυμίαμα, Μάνναν είναι το έναυσμα των ορφικών – και όχι μόνο τελετουργιών. Προσφορά θυμιάματος για την εκκίνηση, η συγκέντρωση της θεϊκής ουσίας. Ο δίσκος βγήκε παράλληλα με ένα βιβλίο από τον Athan, το “Ritual Poetry”, οπότε ο τίτλος λειτουργεί μεταφορικά και κυριολεκτικά. Κάθε κυκλοφορία των Thy Flesh θα βγαίνει ταυτόχρονα με ένα βιβλίο.

Τι σας ώθησε ν’ αλλάξετε το ύφος της μπάντας από Thrash / Death σε Black Metal και τι έγινε και μείνατε για πολλά χρόνια μόνο με την κυκλοφορία του αρχικού demo σας;

Δεν θα το λέγαμε thrash-death το παλιό demo των Thy Flesh, πιο πολύ thrash-core πνεύμα είχε, κάτι πολύ κοινό εκείνα τα χρόνια. Αφού κερδήθηκαν τότε κάποιοι διαγωνισμοί σε αγγλικά περιοδικά (π.χ. ένα Kerrang top 10 αν θυμάμαι καλά που άνοιγε τις πόρτες για κάτι μεγάλο εμπορικά) το γκρουπ διαλύθηκε γιατί ο καθένας από τα τότε μέλη, φαντάζονταν διαφορετικά το μέλλον του. To BM έτσι πως το εννοούμε εμείς τώρα σαν Thy Flesh το 2014, είναι κάτι το διαχρονικό, κάτι το άφθαρτο, τουλάχιστον με τον δικό μας τρόπο σκέψης. Ίσως το άφθαρτο – τώρα να σβήσει το φθαρτό, τότε. Είναι διασκεδαστικό να βλέπεις πια είδη μουσικής σβήνουν, και πια συνεχίζουν να υπάρχουν, με τον έναν η τον άλλον τρόπο.

Τι σας ώθησε και τι έγινε γενικότερα κι επιστρέψατε στο προσκήνιο;

Υπήρχαν πολλά συσσωρευμένα μουσικά και στιχουργικά στοιχεία στα μυαλά μας και έπρεπε να τους δοθεί μορφή. Όταν κάτι μένει στην ανυπαρξία για υπερβολικά πολύ καιρό υπάρχει ο κίνδυνος να αλλοιωθεί, να αλλάξει η φύση του και ο σκοπός του.

Πως βρήκατε την σκηνή τόσα χρόνια μετά; Ξεχωρίζετε κάποια Ελληνική μπάντα από τόσες που υπάρχουν στο είδος;

Υπάρχουν πολλά γκρουπ με εμπορικές «δυνατότητες» στην Ελλάδα, εάν κάποιον τον ενδιαφέρει αυτό. Εξαρτάται τι ψάχνει κανείς. Η ιδέα γύρω από την μουσική ωστόσο έχει πάρει τόσες διαφορετικές κατευθύνσεις και υπάρχουν τόσες εκφάνσεις που δύσκολα θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μια σκηνή, δηλαδή μια ομάδα από γκρουπ που προχωράνε προς στον ίδιο σκοπό.

Συγχαρητήρια για τον “Thymiama Mannan”. Πείτε μας μερικά πράγματα γι’ αυτόν…

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το έργο αυτό σχεδιάστηκε για να ακούγεται ολόκληρο, και όχι αποσπασματικά. Ο δίσκος ανοίγει σαν τελετουργία, συνεχίζει επιθετικά και δραματικά και καταλήγει σε κλιμάκωση με την εξαγγελία της αντί-αναγέννησης.

Που έγινε η ηχογράφηση και τι πραγματεύεται ο δίσκος;

Η ηχογράφηση και η μίξη έγινε στην Θεσσαλονίκη, στα στούντιο Valve και το mastering έγινε στην Σουηδία στα στούντιο Necromorbus. Φροντίσαμε η παραγωγή να είναι ποιοτική χωρίς να χάνει σε ατμόσφαιρα με υπέρ-χρήση τεχνολογίας. Όσο για το τι πραγματεύεται ο δίσκος, ας πούμε ότι το “Thymiama Mannan” είναι ένα κρυπτικό ταξίδι μύησης, όπως και το βιβλίο του Athan που το συνόδεψε, το “Ritual Poetry”. Υπάρχει «σκοπός» πίσω από αυτό το έργο, υπάρχει «γιατί». Η μουσική γράφτηκε για να επεκτείνει το νόημα στον όρο «ελληνικό Black Metal», ωστόσο δεν μένει εκεί. Μουσική και στίχοι είναι ένα, και λειτουργούν σαν μουσικό / θεατρικό έργο. Απλώς δεν είναι παρουσιασμένο με εύκολα κατανοητό τρόπο, όπως ενδεχομένως να έχει συνηθίσει ο μέσος ακροατής. Δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας μέρος του occult Βlack Μetal, με την έννοια που του έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια. Για την ακρίβεια ξέρουμε μπάντες που είχαν παλαιότερα τελείως διαφορετικό ύφος και το άλλαξαν στο «απόκρυφο» γιατί μυρίστηκαν «αναγνωρισιμότητα» μέσα από μια ακαθόριστη και ομιχλώδη έννοια που λέγεται “occult”. Δυο – τρία σύμβολα και κακό υφάκι δεν σε κάνουν αποκρυφιστής. Το αντίθετο μάλιστα. Ο αποκρυφισμός και η μύηση είναι κάτι εντελώς προσωπικό. Δεν είναι κάτι που το μοστράρεις. Αλλιώς θα λέγονταν φανερό, όχι κρυφό. Και θέλω να διαβεβαιώσω τους “fans” του Occult Black Metal ότι εάν υπήρχε κάποιος πραγματικός μύστης του αποκρυφισμού σε αυτήν την γη, δεν υπήρχε περίπτωση να βγάλει χρόνια μελέτης και έρευνας στη φόρα για να πουλήσει λίγα Black Metal cd. Υπάρχει μια τάση ευκολοπιστίας από την πλευρά του “occult” κοινού που μας ενοχλεί. Το “Thymiama Mannan” δεν είναι ένα τρικ. Δεν μιλάει για ιδέες που δεν υπάρχουν, δεν μιλάει για φανταστικές δυνάμεις. Είναι αληθινό. Για αυτό τα λόγια των Thy Flesh είναι κρυπτικό. Το τι κάνουμε τα βράδια μας και τι πραγματικά πιστεύουμε σαν οντότητες δεν θα τα βάλουμε ποτέ μπροστά σαν εμπορικό μέσο προώθησης. Δεν είναι αυτό το νόημα.

Ποιες οι επιρροές σας, την ώρα που γράφατε τα κομμάτια και ποια τα γενικότερα ερεθίσματα σας;

Watain, Ofermod, Dark Funeral, Ondskapt, υπάρχουν αρκετές μουσικές επιρροές από την Σουηδική σκηνή, αν και στην πραγματικότητα θεωρούμε ότι ο ΒΜ ήχος έχει ομογενοποιηθεί αρκετά. Το “Thymiama Mannan” δημιουργήθηκε και εμπνεύστηκε πάνω από τα ερείπια του παλαιού κόσμου, το μεγαλύτερο ερέθισμα που μπορεί να έχει κανείς για να δημιουργήσει τέχνη. Προσπαθούμε να δώσουμε ένα νέο νόημα στον Ελληνικό ΒΜ όρο, ένα νόημα που δεν έχει απαραίτητα να κάνει με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ήχου και τις επιρροές αλλά με την γενικότερη αισθητική.

Ο κόσμος τι λέει για την μουσική σας και πως φαντάζεστε την μπάντα σε μερικά χρόνια από τώρα;

Έχουμε λάβει και κακές και καλές κριτικές, όχι ότι παίζει κανένα ρόλo αλλά είναι αρκετά διασκεδαστικό να παρακολουθείς τις αντιδράσεις από τον «τύπο». Με τον κόσμο δεν έχουμε ακόμα εκτεταμένες επαφές. Θέλουμε την επαφή με ένα κοινό, με την έννοια ότι θέλουμε να περάσουμε ένα μήνυμα, αλλά όχι μέσα από συνηθισμένους τρόπους. Είναι νωρίς ακόμα για να μιλάμε για κάτι τέτοιο. Οι Thy Flesh έχουν σκοπό να παρουσιάσουν κάτι απόλυτα αληθινό μέσα από το ΒΜ, συνδυάζοντας την συγγραφή, την εικόνα και τον ήχο.

Έχετε στα πλάνα σας κάποια συναυλιακά σχέδια για το μέλλον;

Το να κάνουμε live στην παρούσα φάση είναι εντελώς άσκοπο. Oι συναυλίες με τον τρόπο που γίνονται δεν θα ωφελούσαν την ιδέα των Thy Flesh. Οι συναυλίες πλέον είναι ένα πάρτι, όσους βωμούς και κεριά και να βάλουν στην σκηνή, αυτό δεν αλλάζει. Και θεωρούμε ότι Βlack Μetal και πάρτι είναι λέξεις που δεν πρέπει να είναι στην ίδια πρόταση. Δυστυχώς, ή ευτυχώς, μερικοί από εμάς ακόμα παίρνουν την φιλοσοφία γύρω από αυτήν την μουσική στα σοβαρά. Ίσως κάποια στιγμή μας δοθεί η ευκαιρία να κάνουμε ένα live όπως θα το θέλαμε. Για την ώρα αφοσιωνόμαστε σε 2-3 άλλα σχέδια που θα εξελίξουν το μήνυμα των Thy Flesh.

Κλείστε όπως θέλετε…

Δ.Υ.Λ.Μ.Ο.Δ.

Άγγελος “Kilmistered”

http://www.reverbnation.com/thyflesh

http://thyflesh.bandcamp.com/

https://www.facebook.com/thyflesh

http://www.thyflesh.org/

Μέλη μπάντας:

The Cloven Hoof – Κιθάρα, φωνητικά

Haemophillus – Μπάσο

Athan – Τύμπανα

Δισκογραφία:

Thymiama Mannan, 2014

Greekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X