Ανταποκρίσεις

Amon Amarth, Grand Magus

Amon Amarth, Grand Magus
Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016, Fuzz Live Music Club, Αθήνα

Μια εμφάνιση των Αmon Amarth πάντα είχε και έχει τη δική της σημασία, όντας ξεχωριστή για αυτούς που ακολουθούν το συγκρότημα. Το μόνο σίγουρο μετά από αρκετά χρόνια και πολλά άλμπουμ από τους Σουηδούς Viκings, είναι ότι ξέρεις ότι θα πας σε συναυλία τους και θα περάσεις καλά. Εάν σκεφτεί κανείς που τους έχει ξαναδεί, τι υλικό είχαμε ακούσει σε προηγούμενες συναυλίες τους, τότε οι προηγούμενες εμφανίσεις τους ήτανε λίγο καλύτερες. Αυτό φυσικά δεν αλλάζει καθόλου αυτό που βγάζει η μπάντα επί σκηνής, τις αντιδράσεις του κοινού που τους έχει αγκαλιάσει εδώ και χρόνια και τη φοβερή φόρμα στην οποία εξακολουθούν να βρίσκονται συναυλιακά. Τα υπόλοιπα θα σας τα γράψει η συνάδελφος-συντάκτρια παρακάτω!

Σίγουρα ξεχωριστή σημασία αλλά και επιπλέον κριτήριο για τη συναυλία ήταν η support εμφάνιση των επίσης Σουηδών Grand Magus. Το επιβλητικό σχήμα βγήκε στη σκηνή λίγο μετά τις 20:55, μπαίνοντας με το “I The Jury” από το δίσκο “Hammer Of The North” (2010). Κομμάτι με το οποίο έχουν ξεκινήσει και άλλες συναυλίες τους, όπως για παράδειγμα στο φετινό Hellfest. Ότι πρέπει για ξεκίνημα. Ακολούθησε το “Sword Of The Ocean” από το “The Hunt” (2012) και κάπου εκεί φάνηκε ότι ο ήχος ήταν ο σύμμαχός τους για αυτή τη βραδιά. Σε αντίθεση με το χρόνο, ο οποίος ήταν περιορισμένος για αυτό και από το τελευταίο τους, φετινό άλμπουμ “Sword Songs” ακούσαμε μόνο το “Varangian”. Όπως θα δείτε πιο κάτω, το setlist της συγκεκριμένης εμφάνισης δε γινόταν να είναι καλύτερο, αφού οι Σουηδοί τίμησαν όλα τα πρόσφατα άλμπουμ (“Steel Versus Steel” από το “Triumph And Power”) και προ εκπλήξεως κάνανε και μια γρήγορη βουτιά στο λίγο πιο μακρινό παρελθόν, παίζοντας το “Kingslayer” από το “Wolf’s Return” του 2005! Μου έκανε εντύπωση ότι πολλοί από το κοινό ήξεραν αρκετά καλά το τραγούδι, όπως φάνηκε δηλαδή από τις αντιδράσεις. Από τις κορυφαίες στιγμές εννοείται τόσο το έ-π-ο-ς “Ravens Guide Our Way”, όσο φυσικά και τα “Iron Will” και “Like The Oars Strikes The Water” από το “Iron Will” του 2008, δίσκο πάρα πολύ σημαντικό για το σχήμα, που ανέβασε τη δημοσιότητα του συγκροτήματος αλλά και πολλά επίπεδα το συγκρότημα. Ο πραγματικός χαμός έγινε με το κλείσιμο τους με το highlight “Hammer Of The North”. Το μόνο που πραγματικά δε καταλαβαίνω, είναι γιατί μερικοί μπροστά πάνε να ανοίξουν ένα mosh pit χωρίς κανένα νόημα. Λες και το τραγούδι είναι γρήγορο και για pit… Είναι σα να μη γνωρίζουν ούτε το κομμάτι, ούτε τι ακούνε… Πείτε με κακό ή ότι κράζω, αλλά αυτό αποδείχτηκε ακριβώς μετά. Όπως και να έχει, μετά από αυτή την παρένθεση, ο κόσμος  έδειξε τη λατρεία του με τα sing along και όλα τα χέρια ψηλά! Λόγω του sing along, ο πολύ αγαπητός Janne “JB” Christoffersson δεν είπε τους στίχους στο τέλος, πράγμα που δε μου άρεσε και δε χρειαζόταν.

Το μοναδικό πράγμα που με ξίνισε, όπως και αρκετούς άλλους πιστεύω, είναι ο πολύ λίγος χρόνος που είχε στη διάθεσή του το συγκρότημα. Τους ακούσαμε για περίπου 45 λεπτά. Παρόλα αυτά, έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν με μια εξαιρετική εμφάνιση. Πριν τη συναυλία, περίμενα ότι θα έπαιζαν γύρω στη μία ώρα τουλάχιστον. Έτσι θα προλαβαίναμε να ακούσουμε κάποια κομμάτια όπως το φοβερό “On Hooves Of Gold”, το οποίο παίζουν γενικά! Όπως έγραψα και στην αρχή, ο ήχος ήταν σύμμαχός τους. Τουλάχιστον εκεί που βρισκόμουν, στο κέντρο, σχεδόν σε όλη την εμφάνισή τους, ακούγονταν όλα πεντακάθαρα. Οι Grand Magus είναι για μεγαλύτερα πράγματα και θεωρώ ότι αδικούνται στη θέση του support. Ιδίως από το 2008 και μετά, κατάφεραν να γίνουν ένα πραγαμτικά καλό αλλά και μεγάλο συγκρότημα με τις κυκλοφορίες τους. Ελπίζω την επόμενη φορά να τους δούμε headliners και να ακούσουμε φυσικά μεταξύ άλλων, όλα αυτά που μείνανε εκτός σε αυτή την εμφάνιση. Και απλά σαν trivia, στην θέση του Fox Skinner στο μπάσο, ο οποίος έλειψε για οικογενειακού λόγους, βρέθηκε ο ιδιαίτερα αγαπητός Per Wiberg (Spiritual Beggars, Candlemass, exOpeth).

Grand Magus setlist: I, The Jury / Sword Of The Ocean / Varangian / Steel Versus Steel / Ravens Guide Our Way / Kingslayer / Iron Will / Like The Oar Strikes The Water / Hammer Of The North

Στις 21:20, μέσα από μια θυελλώδη εισαγωγή, ξεπρόβαλαν οι Σουηδοί Amon Amarth κατευθείαν στον χώρο του μετώπου. Στο άκουσμα του “The Pursuit of Vikings” όλο το Fuzz ανταποκρίθηκε κάνοντας σαματά, τραγουδώντας και αρχίζοντας τα πρώτα mosh pit. Συνέχισαν δυναμικά με “The Way Of Vikings” και “At Dawn’s First Light” οπού επικράτησε ο ίδιος και χειρότερος χαμός. Ο ήχος από την αρχή μέχρι το τέλος ήταν ικανοποιητικότατος, ώστε η φωνή του Johan Hegg να αποδίδει εξαιρετικά μαζί με όλα τα riff και solo που ακούστηκαν από τους Olavi Mikkonen και Johan Söderberg. Τίμησαν την κυκλοφορία τους “Jomsviking” με πέντε κομμάτια, ενώ στη συνέχεια στο “Cry Of The Black Birds” τραγούδησαν μέχρι και οι πιο σιωπηλοί της βραδιάς ενώ το “Deceiver Of The Gods” πήρε την σκυτάλη δημιουργώντας ένα κύμα ανάμεσα στο πλήθος.

Η σκηνική παρουσία του γκρουπ είναι φανερά υψηλού επιπέδου, καθώς τα αντικείμενα τα οποία ξεχωρίζουν είναι φυσικά το πελώριο viking κράνος που κρατά τον ντράμερ στην κορυφή του αλλά και τα τρία διαφορετικά πανό που – όπως είδαμε στη συνέχεια- χρησιμοποιήθηκαν. Τα σκηνικά εναλλάσσονταν από πανό σε πανό, όπου τρομερή λεπτομέρεια αποτέλεσαν οι κεραυνοί και τα σύννεφα που βγήκαν από το σκοτάδι κινούμενοι σε συνοδευόμενοι από ήχους και θύελλες. Όσο για τους vikings που εμφανίζονταν να στέκονται στις γωνίες με chainmail, σπαθιά, τόξα και όλα τα συναφή, η παρουσία τους ήθελε να δώσει το αίσθημα του να βρίσκεσαι στο πεδίο της μάχης και να παλεύεις σώμα με σώμα για μια θέση στη Valhalla.

Το ζευγάρι “Destroyer Of The Universe” και Death In Fire δηλώνω με σιγουριά ότι ισοπέδωσε κάθε τι που είχε μείνει όρθιο μέσα στο club. Ο Johan καλούσε τον τίτλο και εμείς πιστά και επανειλημμένα φωνάζαμε “Death In Fire” ώσπου λυτρωτικά χώθηκαν οι κιθάρες και.. πανικός. Ύστερα από το setlist δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα “Father Of The Wolf” και “War Of The Gods”. Με τα grimfrosts γεμάτα φάνηκαν τολμηροί κατεβάζοντας μονορούφι μέχρι και την τελευταία σταγόνα από μπύρα. Για encore γίναμε οι φύλακες, ενός από τους εννέα κόσμους, του Asgaard και για φινάλε “Twilight Of The Thunder God”.

Τα κομμάτια που ακούσαμε ήταν θαρρώ ένα κι ένα. Δεν υπήρξε riff που να μην μουρμουρίστηκε, δεν υπήρξε στίχος που να μην κραυγάστηκε, δεν υπήρξε άνθρωπος που να μην κουνήθηκε. Θεωρώ ότι η ατμόσφαιρα βέβαια θα μπορούσε να γίνει λιγότερο ασφυκτική, αν το live λάμβανε χώρο στο αρχικό venue Piraeus Academy 117, καθώς οι συνθήκες ανάμεσα στο πλήθος δεν ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές (παρά τον εξαερισμό). Ωστόσο αυτό δεν νομίζω ότι μας εμπόδισε να τους απολαύσουμε καθώς οι κύριοι απέδειξαν πως οι εμφανίσεις τους είναι εγγύηση.

Amon Amarth Setlist: The Pursuit Of Vikings / As Loke Falls / First Kill / The Way Of Vikings / At Dawn’s First Light / Cry Of The Black Birds / Deceiver Of The Gods / On A Sea Of Blood / Destroyer Of The Universe / Death In Fire / One Thousand Burning Arrows / Father Of The Wolf / Runes To My Memory / War Of The Gods / Raise Your Horns / Guardians Of Asgaard / Twilight Of The Thunder God

Ανταπόκριση:
Πέτρος Μυστικός (Grand Magus)
Μαίρη Παπαδοπούλου (Amon Amarth)

nano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X