Αφιερώματα

At The Gates: Αφιέρωμα στους Σουηδούς πρωτοπόρους

Οι θρυλικοί At The Gates θεωρούνται πρωτεργάτες της σκηνής του μελωδικού death metal, από το Gothenburg της Σουηδίας, που έχει τη φυσικά τη δικιά του ιστορία σε αυτόν τον ήχο. Με αφορμή την επιστροφή τους στη χώρα μας, μετά από το 2015 και την τελευταία τους εμφάνιση, πάμε να κάνουμε μία μικρή ανασκόπηση στην πορεία του συγκροτήματος, σε ένα αφιέρωμα-αναδρομή.

Το συγκρότημα δραστηριοποιήθηκε αρχικά από το 1990 έως το 1996, ενώ ξανασχηματίστηκε το 2007 για μια περιοδεία από τον Απρίλιο έως το Σεπτέμβριο του 2008. Το 2011 ξανασχηματίστηκαν και έκτοτε συνέχισαν να παίζουν. Στα τέλη του 2014 κυκλοφόρησαν το πολύ καλό το “At War With Reality”, το πρώτο τους άλμπουμ μέσα σε 19 χρόνια. Η αρχή λοιπόν, έγινε το 1990, καθώς σχηματίστηκαν από πρώην μέλη των Grotesque. Ηχογράφησαν το ντεμπούτο EP “Gardens Of Grief”, για την δισκογραφική εταιρεία Dolores. Το EP τους οδήγησε να υπογράψουν με την Peaceville Records και κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο full-length άλμπουμ τους “The Red In The Sky Is Ours” το 1992.

At The Gates – Early Days

Μετά την ηχογράφηση του δεύτερου άλμπουμ τους, With Fear I Kiss The Burning Darkness”, το ιδρυτικό μέλος και κιθαρίστας Alf Svensson εγκατέλειψε το συγκρότημα το 1993 για να ασχοληθεί με την τέχνη των τατουάζ, τηις γραφικές νουβέλες και με το solo electronic-opera-black metal project του, τους Oxiplegatz. Σύντομα αντικαταστάθηκε από τον Martin Larsson, πρώην κιθαρίστα των House Of Usher, τον οποίο γνώριζε η μπάντα από το underground tape trading. Η μπάντα συνέχισε να περιοδεύει στην Ευρώπη, και έλαβε μέρος σε γυρίσματα για το Headbangers Ball στο Nottingham του Ηνωμένου Βασιλείου, τον Ιούλιο του 1993. Από τα δύο πρώτα άλμπουμ, κάποια από τα κομμάτια που ξεχωρίζουν είναι τα Kingdom Gone”, “Raped By The Light Of Christ και Burning Darkness, τα οποία και είχαμε ακούσει live στην εμφάνισή τους το 2015.

Το 1994,  οι At The Gates κάνουν ένα μεγάλο βήμα και κυκλοφορούν το τρίτο άλμπουμ τους “Terminal Spirit Disease”, το οποίο χαρακτηρίζεται ως ένα breakthrough album. Η μπάντα συνέχισε να περιοδεύει και το 1995 κυκλοφόρησε το πιο εμπορικό και κριτικά επιτυχημένο άλμπουμ τους, το “Slaughter Of The Soul” μέσω της Earache Records.

At The Gates 1996

Το άλμπουμ θεωρείται η ισχυρότερη death metal προσπάθειά τους, σε σύγκριση με τα προηγούμενα άλμπουμ, αλλά και ακρογωνιαίος λίθος για το μελωδικό death metal και τον ακραίο ήχο γενικότερα. Αυτό το άλμπουμ καθιέρωσε το συγκρότημα ως ένα από τους ηγέτες της σουηδικής metal σκηνής, του ήχου του Γκέτεμποργκ,  του μελωδικού death metal. Το συγκρότημα έλαβε διεθνή προσοχή για το άλμπουμ, κερδίζοντας πολλές περιοδείες στις ΗΠΑ και γνωρίζοντας επιτυχία με το μουσικό βίντεο για το “Blinded By Fear” στο MTV στην Αμερική, αλλά παρά τη διεθνή επιτυχία, οι αδελφοί Björler αποχώρησαν το 1996.

Τα υπόλοιπα μέλη αποφάσισαν ότι θα ήταν αδύνατο να συνεχίσουν χωρίς αυτούς, οπότε η μπάντα διαλύθηκε. Όταν έγινε αυτό, ο drummer Adrian Erlandsson, ο μπασίστας Jonas Björler και ο κιθαρίστας Anders Björler σχημάτισαν τους The Haunted. Ο Tomas Lindberg συνέχισε να εργάζεται με διαφορετικά συγκροτήματα όπως τους Skitsystem, τους Crown, τους Lock Up και τους Nightrage. Ο Erlandsson έφυγε από τους The Haunted το 1999 για να συμμετάσχει στους Cradle of Filth. Το 2001, η Peaceville Records κυκλοφόρησε μια συλλογή, σαν αναδρομή στην πορεία των At The Gates, με τον τίτλο Suicidal Final Art”.

Το μελωδικό και μελαγχολικό death metal στυλ του συγκροτήματος “θα εμπνεύσει ολόκληρη την περιοχή του Γκέτεμποργκ”. Σύμφωνα με τον Steve Huey, το “Slaughter Of The Soul”  “δεν είχε τα περίπλοκα κιθαριστικά leads του διδύμου των In Flames, τις πολύπλοκες δομές τραγουδιών των Dark Tranquillity, την προοδευτική τέχνη των Edge of Sanity ή ακόμα και τις rock & roll βάσεις των Entombed της τελευταίας περιόδου. Το “Slaughter Of The Soul” ήταν περισσότερο ριζωμένο στο αμερικάνικο thrash (κυρίως Slayer) από τους συνομηλίκους τους και δεν φαινόταν να προσπαθεί συνειδητά να φτιάξει νέο έδαφος. Ήταν απλά ένα απογυμνωμένο, μη φρυγμένο μελωδικό death metal άλμπουμ που «χτύπησε» όλα τα τα βασικά σημεία του ύφους. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι αντί για τα συνηθισμένα death metal χτυπήματα, ο τραγουδιστής Tomas Lindberg υιοθετεί εδώ ένα φωνητικό στυλ, που κάνει τους στίχους κάπως κατανοητούς”.

Στις 18 Οκτωβρίου 2007, οι At The Gates ανακοίνωσαν αρκετά reunion shows για τα μέσα του 2008, σε φεστιβάλ όπως τα Getafe Electric Festival, Roskilde Festival, Ruisrock, Wacken Open Air, Graspop Metal Meeting, Sweden Rock Festival, Gods of Metal, Hellfest Summer Open Air και Bloodstock Open Air καθώς και μια περιοδεία στην Ιαπωνία με τους The Dillinger Escape Plan, Into Eternity, Pig Destroyer και Mayhem τον Μάη του 2008. Τον Ιούνιο του 2011, το συγκρότημα πραγματοποίησε ζωντανή εμφάνιση στο Metaltown Festival.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του συγκροτήματος, ο Björler δήλωσε τότε ότι “θα ήταν άσκοπο να κυκλοφορήσουμε κάτι μέσα σε περισσότερο από δέκα χρόνια μετά το “Slaughter Of The Soul” και απλά θα απογοητεύσουμε τον κόσμο”. Όταν ρωτήθηκε τον Οκτώβριο του 2007, αν η μπάντα σχεδίαζε να γράψει ένα νέο άλμπουμ, ο Lindberg απάντησε: “Δεν θα ηχογραφηθεί νέο άλμπουμ. Η κληρονομιά του “Slaughter Of The Soul” θα παραμείνει άθικτη. Θα ήταν διασκεδαστικό να γράψουμε κάτι μαζί, αλλά όχι υπό το όνομα των At the Gates”.

Τo 2010, κυκλοφορεί το DVDThe Flames Of The End, διάρκειας πεντέμισι ωρών, που περιλαμβάνει το Under A Serpent SunThe Story Of At The Gates, το Purgatory UnleashedLive At Wacken(κυκλοφόρησε μόνο του και το 2011), από την εμφάνισή τους στο Wacken το 2008 και το Only The Dead Are Smiling, το οποίο έχει τραγούδια από εμφανίσεις σε διάφορες χώρες και περιοχές, από το 1996 έως και το 2008. Μάλιστα, δύο από αυτά είναι από την εμφάνισή τους στο Gagarin 205, στις 21 Σεπτέμβρη του 2008 (Neverwhereκαι Kingdom Gone).  To 2010 επίσης, κυκλοφορεί ένα ακόμη live album, το Live In Krakow.

At The Gates 2014

Στις 21 Ιανουαρίου 2014, οι At the Gates κυκλοφόρησαν ένα βίντεο στο YouTube που δείχνει ένα παραμορφωμένο βίντεο με γραμμές σε αυτό, ακολουθούμενο από κείμενο λέγοντας “2014”, ενδεχομένως υπονοώντας πιθανούς στίχους για ένα επερχόμενο άλμπουμ. Στις 27 Ιανουαρίου, η μπάντα αποκάλυψε στο Facebook μέσω μιας νέας φωτογραφίας εξώφυλλου και εικόνας προφίλ, ότι το επιβεβαιωμένο πέμπτο άλμπουμ τους θα τιτλοφορείται “At War With Reality” και θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο του 2014 μέσω της Century Media. Ένα μεστό άλμπουμ, με εξαιρετικές στιγμές και τραγούδια όπως το Death And The Labyrinth, το ομώνυμο ή τα The Circular Ruins”, “Heroes And Tombs”, “The Book Of Sand (The Abomination)”, “The Night Eternalνα έχουν αποτυπωθεί για τα καλά στους οπαδούς τους.

Ερωτηθείς αν το “At War With Reality” είναι το τελευταίο άλμπουμ των At The Gates ή αν η μπάντα θα συνεχίσει να ηχογραφεί, ο Tomas Lindberg απάντησε: “Δεν μπορούμε να πούμε πραγματικά. Δεν έχουμε σχέδια να σταματήσουμε αλλά έχουμε αθετήσει υποσχέσεις στο παρελθόν,  οπότε είναι καλύτερο να μην πούμε οτιδήποτε”. Σε πολλές πρόσφατες συνεντεύξεις, μέλη του συγκροτήματος εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την πραγματοποίηση ενός άλμπουμ που θα ακολουθούσε μετά το “At War With Reality”.

Οι At the Gates ολοκλήρωσαν τον κύκλο περιοδεύσεων για το “At War With Reality” τον Αύγουστο του 2016 με μία φεστιβάλ εμφάνιση στο Elb Riot στο Αμβούργο της Γερμανίας, ενώ πιο πριν, το Γενάρη του 2015, πέρασαν και από τη χώρα μας, με support τους δικούς μας Cerebrum και Endsight.

Στις 8 Μαρτίου 2017 σε επίσημη δήλωση που κυκλοφόρησε το συγκρότημα, ανακοίνωσε ότι ο Anders Björler έχει αποχωρήσει από τις τάξεις τους. Παρά την αποχώρηση του Anders, επιβεβαίωσαν ότι εργάζονται σε ένα νέο στούντιο άλμπουμ, το ακόλουθο του “At War With Reality” του 2014, το οποίο στοχεύουν να ηχογραφήσουν και να κυκλοφορήσουν το 2018.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, ο Jonas Stålhammar ( The Lurking Fear, Crippled Black Phoenix, ex-The Crown) ανακοινώθηκε ως ο νέος κιθαρίστας για να πάρει τη θέση του Björler σε μόνιμη βάση, αλλά προσχώρησε πολύ αργά για να συμμετάσχει στη διαδικασία σύνθεσης του νέου άλμπουμ.

Jonas Stålhammar

Η μπάντα μπήκε στο στούντιο για να ξεκινήσει τις ηχογραφήσεις του νέου άλμπουμ τον Νοέμβριο του 2017. Ο τίτλος του είναι “To Drink From The Night Itself”, κυκλοφόρησε μέσω της Century Media Records στις 18 Μαΐου 2018. Για το τελευταίο άλμπουμ, η μπάντα κυκλοφόρησε σχετικά βίντεο για τα κομμάτια Daggers Of Black Haze, A Stare Bound Of Stone και για το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου, με σκοπό την καλύτερη δυνατή προώθηση του.

Σε λίγες μέρες η Σουηδική μπάντα αναμένεται να βρεθεί επί Ελληνικού εδάφους, την
Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018 στο Piraeus 117 Academy στην Αθήνα και την επομένη, Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018 στο Principal Club Theater @ Fix στην Θεσσαλονίκη έχοντας στο πλάι τους τους Memoriam, οι οποίοι ουσιαστικά αποτελούν την συνέχεια ή την μετεξέλιξη των θρυλικών Bolt Thrower. Στην Αθήνα τις δυο αυτές μπάντες αναμένεται να ενταχθούν και οι Σουηδοί death metallers Unleashed.

Τέλος, οι At the Gates προτάθηκαν για το Σουηδικό Grammy (Grammis) για το “Slaughter of the Soul” του 1996, αλλά δεν κέρδισαν. Το κέρδισαν όμως τον Φεβρουάριο του 2015 για το comeback άλμπουμ τους του 2014 στον “At War With Reality”. Το συγκρότημα βραβεύτηκε επίσης με το βραβείο “Golden Gods Inspiration Award” από το Metal Hammer τον Ιούνιο του 2015.

Οι At The Gates είναι οι:
Tomas Lindberg – φωνητικά (1990–1996, 2007–2008, 2010–σήμερα)
Jonas Björler − μπάσο (1990–1992, 1993–1996, 2007–2008, 2010– σήμερα), τύμπανα (1990)
Adrian Erlandsson − τύμπανα (1990–1996, 2007–2008, 2010–σήμερα)
Martin Larsson − rhythm κιθάρα (1993–1996, 2007–2008, 2010–σήμερα)
Jonas Stålhammar − lead κιθάρα (2017−σήμερα)

Παλαιότερα μέλη:
Anders Björler − lead κιθάρα (1990–1996, 2007–2008, 2010–2017)
Alf Svensson − rhythm κιθάρα (1990–1993)
Björn Mankner − μπάσο (1990)
Cliff Lundberg − μπάσο (1992)

Session και touring μουσικοί:
Jesper Jarold − βιολί (1991–1992)
Tony Andersson – μπάσο (1992)

Δισκογραφία:
“The Red in the Sky Is Ours” (1992)
“With Fear I Kiss the Burning Darkness” (1993)
“Terminal Spirit Disease” (1994)
“Slaughter of the Soul” (1995)
“At War With Reality” (2014)
“To Drink from the Night Itself” (2018)

Κείμενο: Πέτρος Μυστικός

RodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X