Η τετράδα που συνθέτει τους Khôrada προέρχεται από το Portland του Oregon των Η.Π.Α.. Η μπάντα περιλαμβάνει πρώην μέλη των Agalloch, και πιο συγκεκριμένα τους Don Anderson (κιθάρα), Jason Walton (μπάσο) και Aesop Dekker (drums), αλλά και των Giant Squid, και πιο συγκεκριμένα τον Aaron John Gregory (κιθάρα, φωνητικά). Το “Salt” είναι το ντεμπούτο albumτης μπάντας και η πρώτη αίσθηση που αποκομίζει κανείς είναι ότι τουλάχιστον τα τέσσερα μέλη της το διασκεδάζουν.
Το ερώτημα είναι αν η ακρόαση του “Salt” είναι τόσο ευχάριστη και για τους άλλους, όσο και για τους ίδιους τους Khôrada. Καταρχήν, θα πρέπει να αναφερθεί το θέμα της παραγωγής. Η μουσική κατεύθυνση των Αμερικανών μάλλον δεν είναι τέτοια που να δικαιολογεί μία όχι και τόσο καλή παραγωγή ώστε να δώσει κάτι παραπάνω στην ατμόσφαιρα του δίσκου. Επομένως, μάλλον θα πρέπει να θεωρηθεί ως μία ατυχής στιγμή που δεν θα ληφθεί τόσο σοβαρά υπόψη. Περισσότερη σημασία έχει η απόδοση της τετράδας σε στιχουργικό και συνθετικό επίπεδο. Αναφορικά με τα λυρικά τους θέματα, ο δίσκος, σύμφωνα με πληροφορίες της ίδιας της μπάντας, ξεκίνησε να γράφεται σε μία περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας για την Αμερική, κατά την περίοδο προεδρίας του Trump, και αποτελεί μία προσπάθεια διερεύνησης της καθημερινής τρέλας που βιώνον σήμερα τα άτομα, αλλά και διαφόρων κοινωνικών θεμάτων που ταλανίζουν ιδιαίτερα την Αμερική, όπως η κλιματική αλλαγή και η διαμάχη γύρω από τον αγωγό στη Dakota.
Σε επίπεδο συνθέσεων, υπάρχουν κάποια πολύ καλά σημεία, αλλά και κάποια όχι και τόσο καλά, λαμβάνοντας υπόψη και το επίπεδο των μελών της μπάντας ως μεμονωμένοι μουσικοί. Στα πολύ καλά σημεία εντάσσεται το γεγονός πως στον ήχο των Khôrada μπορεί κανείς να ακούσει κάποια πιο σκοτεινά και doomy στοιχεία, περισσότερο avant-garde στοιχεία, λυρικές κιθαριστικές συνθέσεις, πιασάρικα riffs, ψυχεδελικά περάσματα, εσωτερικούς μονολόγους, απέλπιδες φωνές, αλλά και αρκετή επιθετικότητα. Στα όχι και τόσο καλά σημεία του δίσκου εντάσσονται τα φωνητικά, τα οποία σε ορισμένα σημεία (π.χ. στο ‘Glacial World’) θα τολμούσε κανείς να χαρακτηρίσει και ως φάλτσα.
Συνολικά, το album “Salt” είναι ατμοσφαιρικό, συναισθηματικό και επιθετικό, στη βάση των εμπειριών και των συναισθημάτων των τεσσάρων μελών της μπάντας, που καταφέρνουν μέσα από τη μουσική τους να μεταδώσουν στον ακροατή. Ο ήχος τους είναι μάλλον εξοργισμένος και βαρύς, αλλά σίγουρα μελαγχολικός. Οι εναλλαγές σε αυτόν δεν καθιστούν τον δίσκο μονότονο και κουραστικό. Αν βελτιωθούν τα φωνητικά (και η παραγωγή), οι πολύ καλές μελωδικές κιθαριστικές συνθέσεις θα έχουν την ευκαιρία να φανούν περισσότερο. Η βαθμολογία αντανακλά τη δυναμική της μπάντας, καθώς διαθέτει τις ικανότητες και τις δυνατότητες για κάτι καλύτερο μελλοντικά, την κιθαριστική έμπνευση και δεινότητα των συνθέσεων, αλλά και την όχι και τόσο καλή δουλειά σε επίπεδο φωνητικών.
6/10
Αλίκη Μαξούτογλου
[email protected]