Ουφφφφφ (βαρύς αναστεναγμός). Δύσκολη δουλειά οι δισκοκριτικές τελικά, ειδικά όταν χρειάζεται να κρίνεις μια κυκλοφορία που έτσι κι αλλιώς ξέρεις από πριν ότι δε θα σου αρέσει εφ’ όσον δεν τυγχάνεις οπαδός του ιδιώματος που σε αυτό ανήκει.
Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν τη μουσική τους ως narrative-driven progressive sludge metal. Φέξε μου και γλίστρησα δηλαδή. Ουσιαστικά παίζουν ένα συνονθύλευμα black, sludge, shoegaze με σκισμένα φωνητικά και θρηνητικές απαγγελίες. Με μία λέξη; Βαρέθηκα. Οι επιρροές τους κυμαίνονται μεταξύ των Om, των Neurosis, των Isis και των Pelican, οπότε τέλος πάντων καταλάβατε πάνω κάτω περί τίνος πρόκειται.
Ο δίσκος αποτελείται από πέντε τραγούδια με μέσο όρο διάρκειας τα εννέα λεπτά το καθένα. Όλα ακολουθούν πάνω κάτω το ίδιο μοτίβο. Το “Serfdom” με το οποίο ξεκινάει ο δίσκος, λειτουργεί σαν intro. Καθ’ όλη τη διάρκεια του ακούμε ένα μονότονο ρυθμό από έγχορδα και μόνο κατά το τελευταίο λεπτό που κάνουν την είσοδο τους τα κρουστά αποκτάει κάποιο ενδιαφέρον. Στο ομώνυμο κομμάτι τώρα, που η διάρκειά του ξεπερνάει τα δεκατέσσερα λεπτά, ακούμε επαναλαμβανόμενους ρυθμούς για συνεχόμενα δέκα λεπτά. Κάπου εκεί λοιπόν στο δέκατο λεπτό κάτι πάει να γίνει με τη χρήση καθαρών φωνητικών αλλά και την ένταση του ήχου ν’ ανεβαίνει.
Το επόμενο τραγούδι, το “Curia Regis”, λειτουργεί ως ιντερλούδιο με τις αρμονίες των φωνητικών να κάνουν τις ελπίδες μου ν’ αναπτερώνονται. Τα τελευταία δύο κομμάτια, τα “The Threshing Floor” και “Profaned Moira”, ακολουθούν τα βήματα του ομώνυμου τραγουδιού, δηλαδή συνεχόμενοι ίδιοι ρυθμοί με κάποιες διάσπαρτες εξάρσεις να προσπαθούν να διακόψουν τη μονοτονία της μουσικής.
Θεωρώ ότι οι Aeir έχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης αν θέλουν να ξεχωρίσουν μέσα στο ιδίωμα τους. Όταν το post hardcore μας έχει δώσει φοβερές μπάντες, όπως για παράδειγμα οι προαναφερθείσες Isis και Pelican, είναι σίγουρο ότι οι Aeir προς το παρόν δε θα ανακινήσουν τα λιμνάζοντα νερά του.
5/10
Στάθης Παντιώρας
[email protected]