Νέα

Dark Tranquillity/Ensiferum: Έρχονται για δύο εμφανίσεις στη χώρα μας

Οι Dark Tranquillity και οι Ensiferum αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να περιοδεύσουν από κοινού στην Ευρώπη το 2022, μαζί με τους Pyogenesis και τους Gwendydd, περνώντας βέβαια και από τη χώρα μας, για δύο συναυλίες, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίες μόνο χαρά μπορούν να προκαλέσουν στους πολυπληθείς οπαδούς τους!

Την Πέμπτη 12 Μαΐου στην Αθήνα στο Fuzz Live Music Club και την Παρασκευή 13 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη στο Principal Club Theater. Η ώρα έναρξης είναι στις 19:00 και οι τιμές των εισιτηρίων είναι στα 28€ (περιορισμένη προπώληση), 30€ (λοιπή προπώληση) και 32€ (ταμείο). Επί του παρόντος η προπώληση εισιτηρίων γίνεται μόνο ηλεκτρονικά από εδώ (για Αθήνα και Θεσσαλονίκη) και εδώ (μόνο για Αθήνα).

Οι Dark Tranquillity αναμφισβήτητα και μαζί με τους At The Gates, αποτελούν τις πιο συνεπείς και σταθερές μπάντες, σ’ αυτό που αποκαλούμε ως σουηδικό μελωδικό death metal. Εμπλουτίζουν και ανανεώνουν τον ήχο τους, δίχως όμως να αλλοιώνουν την ταυτότητα τους. Αν και κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών έγιναν αρκετές αλλαγές στην σύνθεση τους (λόγω των αποχωρήσεων μελών του), το συγκρότημα συνεχίζει κανονικά την πορεία του καθώς και να μας τροφοδοτεί με ποιοτικότατα albums, που διαθέτουν όλα εκείνα τα συστατικά που τους έκαναν αυτό που είναι σήμερα.

Πιο πρόσφατη δουλειά τους, το “Moment” που κυκλοφόρησε το 2020 και άφησε θετικότατες εντυπώσεις. Καταπληκτικά φωνητικά και ερμηνείες από τον χαρισματικό Mikael Stanne, φουτουριστικά πλήκτρα από τον Martin Brändström, φοβερές κιθάρες τόσο όσον αφορά τα riffs όσο και τα solos από τους ιδιαίτερα έμπειρους Christopher Amott και Johan Reinholdz και τέλος συμπαγές rhythm section από τους Anders Jivarp στα τύμπανα και Anders Iwers στο μπάσο. Οι δύο τελευταίοι είναι και οι πιο προσφάτως αποχωρήσαντες από το σχήμα και έχουν αντικατασταθεί επί του παρόντος από τους Joakim StrandbergNilsson στη θέση του drummer και ο Christian Jansson στη θέση του μπασίστα.

Στην θέση του co-headliner θα βρίσκονται οι ιδιαίτερα δημοφιλείς Φινλανδοί Ensiferum, ένα σχήμα που κατά τα τελευταία χρόνια έχει δει τη φήμη και τη δημοτικότητα του να εκτοξεύονται κατακόρυφα.

Το epic – folk – pagan metal σχήμα με αρκετές επιρροές από το μελωδικό death metal, ιδρύθηκε το 1995, αρχικά ως τριμελές, από τους Markus Toivonen, Sauli Savolainen και Kimmo Miettinen με σκοπό να παίζουν διασκευές, ενώ με την προσθήκη του Jari Mäenpää έναν χρόνο αργότερα, στον ρόλο του τραγουδιστή και δεύτερου κιθαρίστα, έπαψαν να είναι μια cover band και άρχισαν να συνθέτουν το δικό τους υλικό. Πλέον τα death metal φωνητικά ανήκουν αποκλειστικά στον Petri Lindroos, ενώ οι Markus Toivonen (κιθαρίστας και το μόνο ιδρυτικό μέλος), Sami Hinkka (μπασίστας) και Pekka Montin (πλήκτρα) μοιράζονται τα καθαρά φωνητικά.

Μέχρι και σήμερα έχουν κυκλοφορήσει οκτώ album και κάποια EPs (εκτός των αρχικών demos), που στην πλειοψηφία τους πρόκειται για εξαιρετικές δουλειές, ενώ κάποιες εξ αυτών θα μπορούσαμε και να τις χαρακτηρίσουμε ως κλασικές για το ιδίωμα. Πιο πρόσφατη κυκλοφορία τους είναι το “Thalassic” του 2020, που αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς τα εμπρός, διατηρώντας όμως στο ακέραιο τα καλά στοιχεία του ήχου τους καθώς και όλα εκείνα τα βασικά συστατικά που απαρτίζουν το ιδίωμα στο οποίο ανήκουν. Συνδυάζουν την μελωδία με την επιθετικότητα, την ατμόσφαιρα με την ευθυμία που προσφέρει το folk, ενώ υπάρχουν διάχυτα και στοιχεία από power και κλασικό metal, ακουστικά περάσματα και όλα αυτά στις σωστές αναλογίες.

Τη σκυτάλη στους Φινλανδούς Ensiferum, θα παραδώσει το γερμανικό τετραμελές σχήμα που θα βρεθεί για πρώτη φορά στην χώρα μας και που ξεκίνησε την καριέρα του εν έτη 1989 και μέχρι το 1991 ηχογραφούσε υπό το όνομα Immortal Hate, ενώ κατόπιν μετονομάστηκε σε Pyogenesis. Πρόκειται για ένα άκρως ιδιαίτερο σχήμα που δεν δίστασε να πειραματιστεί έντονα καθ’ όλη την διάρκεια της μέχρι τώρα καριέρας του, ανεξαρτήτως των όποιων θετικών ή αρνητικών αποτελεσμάτων. Και μιλάμε για ακραίο πειραματισμό, δίχως όρια, αφού ξεκίνησαν παίζοντας death – doom metal, στην συνέχεια πέρασαν στο gothic metal (μάλιστα αποτέλεσαν μία από τις πρώτες μπάντες του ιδιώματος), από εκεί στο alternative rock – metal, ενώ δεν δίστασαν να παίξουν ακόμα και punk rock! Και ενώ όλες αυτές οι αλλαγές και μόνο στο άκουσμα τους, θα τρόμαζαν τα περισσότερα συγκροτήματα καθώς θα μπορούσαν να τα οδηγήσουν ακόμα και στην διάλυση, εν τούτοις στην μη συνηθισμένη περίπτωση των Pyogenesis, φαινόταν να ήταν ο αυτοσκοπός τους. Μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να κυκλοφορήσουν οκτώ ποικιλόμορφα studio album, με το “A Silent Soul Screams Loud” του 2020  να είναι το πιο πρόσφατο, αρκετά EPs και singles, πολυάριθμα video clips που έχουν προβληθεί από όλα τα μεγάλα μουσικά κανάλια (MTV, Viva TV κλπ.), ενώ έχουν γνωρίσει και αρκετή επιτυχία στην χώρα τους και όχι μόνο.

Τις συναυλίες θα ανοίξουν οι Gwendydd, ένα νεοσύστατο βουλγαρικό συγκρότημα, του οποίου η σύνθεση κατά τα 4/5 αποτελείται από γυναίκες (εκτός του drummer). Δημιουργήθηκαν το 2018 και μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει ένα studio album και δύο video clips, ενώ αυτήν περίοδο δουλεύουν ήδη πάνω στο δεύτερο album τους. Ο ήχος τους είναι αρκετά μοντέρνος και κινείται ανάμεσα στο μελωδικό death metal και στο metalcore, Αν και δεν πρωτοτυπούν (άλλωστε δεν είναι αυτό το ζητούμενο πλέον), εν τούτοις το υλικό τους ακούγεται ιδιαίτερα ευχάριστα. Επιθετικό, groovy, με μπόλικες δόσεις μελωδίας, αλλά και κάποια ατμοσφαιρικά περάσματα, ενώ τα φωνητικά είναι κυρίως επιθετικά, δίχως να λείπουν και τα καθαρά σε σημεία. Δείχνουν ότι έχουν τα φόντα, τις ικανότητες και τη θέληση/φιλοδοξία που θα τους κάνουν να ξεχωρίσουν εύκολα από τον σωρό και να προχωρήσουν παραπέρα.

Ο Mikael Stanne (Dark Tranquiilty) αναφέρει για την περιοδεία: «Ας σπάσουμε μαζί το ξόρκι της σιωπής και του φόβου αυτό τον χειμώνα! Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ενθουσιασμένοι που θα επιστρέψουμε ξανά στους ευρωπαϊκούς δρόμους και θα παίξουμε επιτέλους μπροστά σε κόσμο, να κάνουμε παρέα και να εκτονώσουμε όλη αυτή την απογοήτευση που δημιουργείται εδώ και πάρα πολύ καιρό. Θα είναι απίστευτο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τους Φινλανδούς αδελφούς μας Ensiferum και για αυτό. Έχοντας κάνει πολλές περιοδείες μαζί στο παρελθόν και έχουμε διασταυρωθεί πολλές φορές, ανυπομονούμε να φωνάξουμε όλη τη νύχτα σε όλη την Ευρώπη αυτή την άνοιξη. Ανυπομονώ να σας δω όλους! Cheers!»

Ο Sami Hinkka (Ensiferum) συμπληρώνει: «Μετά από τόσο μεγάλο σκοτάδι και αβεβαιότητα στη ζωντανή μουσική σκηνή, είμαστε πολύ χαρούμενοι που επιτέλους αποκαλύπτουμε ένα φως στο τέλος του τούνελ! Θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τους θρυλικούς Dark Tranquility για μια τεράστια co-headlining περιοδεία σε όλη την Ευρώπη. Δεν είναι μυστικό ότι παλιά, οι Dark Tranquility ήταν ένα από τα συγκροτήματα που ενέπνευσαν τον Markus Toivonen να ξεκινήσει τους Ensiferum και τώρα βγαίνουμε στο δρόμο με τους ήρωές μας. Πόσο φοβερό είναι αυτό;! Είμαστε σίγουροι ότι όλοι λαχταρούν κάποιες δυναμικές και εντυπωσιακές εμπειρίες ζωντανής μουσικής (είμαστε σίγουρα!) και με αυτό το line-up, αυτή την περιοδεία δεν πρέπει να τη χάσετε. Προμηθευτείτε το εισιτήριό σας εκ των προτέρων και βοηθήστε στην επιστροφή της ζωντανής μουσικής! Ανυπομονούμε να σας δούμε στην πρώτη σειρά!»

Επιμέλεια Κειμένου: Χριστίνα Γιαννούλη

whale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X