Συνεντεύξεις

Fragment Soul

Οι Fragment Soul μόλις κυκλοφόρησαν την πρώτη δισκογραφική τους δουλειά, με τίτλο “Axiom Of Choice”. Μιλήσαμε με τον Σπύρο Γεωργίου (μπάσο) προκειμένου να μάθουμε τι έχει να μας πει σχετικά με αυτό.

Τι ανταπόκριση έχετε λάβει έως τώρα από το κοινό; Είστε ευχαριστημένοι από την κυκλοφορία του δίσκου σας;

Γεια σου Σταύρο. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από αυτή μας την κυκλοφορία. Η ανταπόκριση είναι θεαματική, με πολλά άτομα να στηρίζουν το συγκρότημα από την πρώτη κιόλας ημέρα.

Οι δύο βασικοί σας συνθέτες έχουν αποτελέσει μέλη και άλλων συγκροτημάτων; Γιατί το “Axiom Of Choice”, ιδίως για πρώτο άλμπουμ, είναι πολύ ώριμο και μεστό, σαν να τον έφτιαξαν μουσικοί οι οποίοι συνθέτουν χρόνια.

Σε ευχαριστούμε. Η αλήθεια είναι ότι πειραματιζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια προκειμένου να καταλήξουμε εδώ που είμαστε σήμερα. Το “Axiom Of Choice” πρόκειται για έναν δίσκο αφετηρία για μας, ο οποίος μας δίνει ώθηση για τη συνέχεια.

Η μουσική σας εκτείνεται σε ένα αρκετά ευρύ φάσμα, καλύπτοντας αρκετά διαφορετικά είδη και προδίδοντας την πληθώρα των επιρροών σας. Παρόλα αυτά, ο χαρακτήρας της μουσικής σας είναι, κατά βάση, αρκετά σκοτεινός. Αυτός ήταν ο αρχικός σας σκοπός ή προέκυψε στην πορεία;

Σίγουρα οι επιρροές μας προέρχονται από πιο μελαγχολικά μουσικά είδη. Δεν ήταν ο αρχικός μας σκοπός, είναι κάτι το οποίο προέκυψε φυσικά. Ξέρεις, όταν γράφεις μουσική, προσπαθείς να εκφράσεις τα συναισθήματα σου με το καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το “αξίωμα της επιλογής”, το οποίο χρησιμοποιήσατε ως τίτλο του άλμπουμ μας, πρόκειται για έναν μαθηματικό όρο με αρκετά πολύπλοκη εξήγηση, για όσους δεν το γνωρίζουν. Εσείς με ποια έννοια χρησιμοποιήσατε τον εν λόγω όρο;

Χρησιμοποιήσαμε τον συγκεκριμένο όρο προκειμένου να μεταδώσουμε στους ακροατές, με έναν αρκετά εμφατικό τρόπο, την σκέψη πως όλα τα όντα επί γης, κατ’ επέκταση και ο άνθρωπος, έχουν το δικαίωμα των επιλογών τους.

Το είδος μουσικής το οποίο παράγετε, δύναται να ειπωθεί πως δεν είναι αρκετά δημοφιλές στο εγχώριο metal κοινό. Τι δυσκολίες προκύπτουν από αυτό για εσάς;

Όπως προανέφερα, αυτός ο δίσκος αποτελεί την αφετηρία μας. Δεν σκεφτήκαμε ποτέ να παίξουμε μουσική θέτοντας ως βασικό κριτήριο το κατά πόσο είναι διαδεδομένη στη χώρα μας. Πρωταρχικό μας σκοπό αποτελεί η διατύπωση των μουσικών μας ανησυχιών και των συναισθημάτων μας με τον βέλτιστο εφικτό τρόπο. Θεωρούμε πως έτσι πρέπει να κινείται οποιοσδήποτε παράγει κάποιας μορφής τέχνη, έτσι οι ακροατές έχουν την δυνατότητα να ταξιδέψουν μαζί μας.

Πως καταφέρατε να πείσετε την Heike Lenghans και τον Egan O Rourke να συμμετάσχουν στον δίσκο σας; Επίσης, το μουσικό βίντεο για το “A Choice Between Two Evils” δημιουργήθηκε από  την Natalia Drepina, ενώ η μίξη του άλμπουμ αποτέλεσε δουλειά του Linus Corneliusson και το master του Tony Lindgren (Fascination Street Studios). Πώς καταφέρατε να συνεργαστείτε με τόσο δυνατά ονόματα από την αρχή της δισκογραφικής σας καριέρας και με μηδαμινή προϋπηρεσία;

Είναι μεγάλη ιστορία, απλά θα πω πως, όσον αφορά τόσο την Heike όσο και τον Egan, χρειάστηκε αρκετός καιρός μέχρι να καταφέρουμε να έρθουμε σε επαφή μαζί τους, αλλά έκτοτε η συνεργασία μας ήταν άψογη και τους ευχαριστούμε πολύ. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο μοναδικός παράγοντας για να προκύψει μια συνεργασία είναι το κοινό μουσικό γούστο. Η Natalia πρόκειται για μια εξαιρετική καλλιτέχνιδα, η οποία έχει άποψη σε οτιδήποτε κάνει. Είχαμε δει αποσπάσματα από το μουσικό βίντεο το οποίο είχε δημιουργήσει για τους Draconian και είχαμε μείνει άφωνοι από την οπτική αρτιότητα όπου προσδίδει στην μουσική, και ευχαριστούμε πολύ τον Anders Jacobsson που μας έφερε σε επαφή μαζί της. Η συνεργασία με το Fascination Street Studio αποτελούσε έναν από τους αρχικούς μας στόχους, καθότι θεωρούσαμε πως θα μας βοηθούσαν να προσδώσουμε στη μουσική μας την ακριβή μορφή όπου επιθυμούμε, και τελικά δεν είχαμε άδικο. Πράγματι, αν αναλογιστεί κανείς τα ονόματα με τα οποία συνεργαστήκαμε από τον πρώτο κιόλας δίσκο μας, δεν τα πήγαμε και πολύ άσχημα. Καταλυτικό παράγοντα θεωρώ πως αποτέλεσε η αποφασιστικότητα και ο επαγγελματισμός που επιδείξαμε σε αυτές τις συνεργασίες.

Πόσο δύσκολο θα είναι να αποδώσετε τα φωνητικά της Heike στις ζωντανές σας εμφανίσεις;

Καθότι η Heike έχει μια ιδιαίτερη θέση στη καρδιά μας, θεωρούμε πως το καλύτερο το οποίο μπορούμε να κάνουμε είναι, είτε παραβρίσκεται η ίδια στην εκάστοτε συναυλία είτε όχι, να προσπαθήσουμε με τη βοήθεια της τεχνολογίας να αποδώσουμε την φωνή της με τον βέλτιστο εφικτό τρόπο.

Ποια είναι η θεματολογία των στίχων του συγκεκριμένου δίσκου;

Το “Axiom Of Choice” είναι ένα θεματικό άλμπουμ το οποίο πρόκειται για ένα ταξίδι μέσα από ρομαντισμό, βασανιστήρια και φόβο, ενώ, στο τέλος, μια απροσδόκητη ηρεμία οδηγεί τους βασικούς χαρακτήρες στην απόγνωση και την απελευθέρωση.

Πώς και πήρατε την απόφαση να παρουσιάσετε  το “Oedipus Complex” ως ένα instrumental κομμάτι;

Επιθυμούσαμε να κλείσουμε το συγκεκριμένο άλμπουμ με έναν ανάλαφρο τρόπο, ο οποίος θα δίνει στον ακροατή τον απαραίτητο χρόνο να υο αξιολογήσει χωρίς να αποσπάται από την παρουσία στίχων.

Ποιοί δίσκοι θα λέγατε πως επηρέασαν περισσότερο τη μουσική κατεύθυνση του συγκεκριμένου δίσκου;

Pink Floyd“Division Bells” και Katatonia“Night Is The New day”.

Πόσο δύσκολο θεωρείτε πως είναι το να διακριθείτε σε ένα μουσικό είδος το οποίο δεν είναι διαδεδομένο, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως;

Δεν είναι αυτοσκοπός μας να διακριθούμε. Στόχος μας είναι να γράφουμε μουσική η οποία να γεμίζει εμάς και, καθ’ αυτόν τον τρόπο, θεωρούμε πως οι ακροατές θα εκτιμήσουν πολύ περισσότερο το έργο μας.

Μιας και κάποια από τα μέλη σας συμμετέχουν και σε άλλα συγκροτήματα, μια ενδεχόμενη περιοδεία στο εξωτερικό κρίνεται πραγματοποιήσιμη ή πιστεύετε πως θα χρειαστεί επιστράτευση περιστασιακών μελών; Υπάρχει βέβαια και το θέμα των κανονικών σας δουλειών στη μέση.

Ναι, αυτό αποτελεί ένα μεγάλο ζήτημα, καθότι βιοποριζόμαστε από δουλειές εκτός των Fragment Soul. Για αυτό το λόγο πραγματοποιήθηκε και αντικατάσταση του Κώστα Μυλωνά, αφού το πρόγραμμά του δεν του αφήνει χρόνο για συναυλίες.

Με συνεπήρε τόσο η μουσική σας που ξέχασα στην κριτική όπου συνέταξα να αναφερθώ στο υπέροχο εξώφυλλο του δίσκου σας. Θα μπορούσες να μας δώσεις περαιτέρω λεπτομέρειες αναφορικά με αυτό; Ειδικά το οπισθόφυλλο σε βινύλιο θα έδειχνε καταπληκτικό.

Σε ευχαριστούμε Σταύρο. Το εξώφυλλο το επιμελήθηκε ο Δημήτρης Τζώρτζης, ένας εξαιρετικός άνθρωπος και καλλιτέχνης. Ναι, όντως, σε βινύλιο θα έδειχνε φανταστικό! Ελπίζουμε, λίαν συντόμως, να καταφέρουμε να το κυκλοφορήσουμε και σε βινύλιο!

Λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες όπου αντιμετωπίζουν οι μουσικοί σε ολόκληρο τον πλανήτη, πόσο δύσκολο θα χαρακτηρίζατε το να είναι μουσικός στην Κέρκυρα; Τι διαφορές υπάρχουν εκεί σε σύγκριση με τις μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη);

Όταν ασχολείσαι με τη μουσική, στην αρχή δεν σκέφτεσαι να βιοποριστείς μέσω αυτού. Βέβαια, λόγω των οικονομικών δυσχερειών όπου όλοι μας αντιμετωπίζουμε, αυτή η ανάγκη προκύπτει στη συνέχεια. Το να βιοποριστείς λοιπόν από τη μουσική, και ιδιαίτερα από ένα πιο underground είδος, είναι άκρως δύσκολο, είτε είσαι στην Κέρκυρα, είτε στη Στοκχόλμη. Θεωρώ πως, στην εποχή μας, δεν είναι απαραίτητο να μένεις σε ένα αστικό κέντρο προκειμένου να δημιουργήσεις, καθότι, μέσω της τεχνολογίας, έχουμε την δυνατότητα, με άκρως οικονομικούς τρόπους να κάνουμε τη δουλειά μας πολύ καλά.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Σε αυτό το σημείο θα επιθυμούσα να αναφέρω πως έχουμε ήδη ανακοινώσει τη κυκλοφορία της γοτθικής νουβέλας, η οποία έχει γραφτεί από εμένα και αναλύει σε ικανοποιητικό βαθμό την ιστορία επί της οποίας έχουν βασιστεί οι στίχοι. Επίσης, στόχο μας αποτελεί η κυκλοφορία ενός δεύτερου δίσκου όσο το δυνατόν συντομότερα, ενώ ήδη έχουμε ξεκινήσει να προετοιμαζόμαστε για τις επερχόμενες ζωντανές μας εμφανίσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν μέσω των κοινωνικών μας δικτύων μόλις επικυρωθούν.

Ευχαριστούμε για την υπέροχη μουσική όπου μας προσφέρατε, ο δίσκος σας είναι από αυτούς που μπορούν να σε συντροφεύουν για μια ζωή. Μπορείτε να κλείσετε τη συνέντευξη όπως εσείς επιθυμείτε. Καλή συνέχεια και καλή επιτυχία σε ό,τι κάνετε, να προσέχετε!

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τόσο γι’ αυτή τη συζήτηση όσο και για την αγάπη την οποία έχεις επιδείξει προς το άλμπουμ μας. Ευχαριστούμε πολύ το Greek Rebels που μας έδωσε αυτή τη δυνατότητα!

Συνέντευξη: Σταύρος Πισσάνος
Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Νίκου

Facebook
Instagram
YouTube
Bandcamp
Spotify

Band Members
Σπύρος Γεωργίου – μπάσο
Νίκος Αργυρίου – φωνητικά
Δημήτρης Λούβρος – κιθάρα
Βαγγέλης Simfoniks – πλήκτρα

Discography
Axiom Of Choice, 2021

RodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X