Ο Daniel Änghede είχε να φέρει εις πέρας μια πολύ δύσκολη αποστολή για την επιβίωση του συγκροτήματός του. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι μετά την αποχώρηση της Heike Langhans (Draconian, Light Field Reverie) το μέλλον του συγκροτήματος ήταν στον αέρα. Κι αυτό γιατί ο ίδιος ήξερε πως η φωνή της Heike είχε ταιριάξει απόλυτα στον ήχο του συγκροτήματος και οποιαδήποτε αντικατάσταση, μοιραία θα έμπαινε σε συγκρίσεις, ενώ θα ήταν άγνωστο και κατά πόσον θα υπήρχε η χημεία που έβγαινε με την Heike.
Γι’ αυτό λοιπόν, ο Daniel έκανε μια έξυπνη τρίπλα και αντί να προσλάβει μία μόνιμη τραγουδίστρια που θα είχε να σηκώσει ένα τεράστιο βάρος, αποφάσισε να έχει guest τραγουδίστριες, μία σε κάθε διαφορετικό κομμάτι. Με τη σειρά, συμμετέχουν οι Vila, Cammie Gilbert (Oceans Of Slumber), Lisa Cuthbert, Sylvaine, Gogo Melone (ex-Luna Obscura, Aeonian Sorrow), Carline Van Roos (Lethian Dreams), Circle & Wind και Tara Van Flower (Lycia). Επίσης, το μπάσο ανέλαβε ο Niklas Sandin (Katatonia) ενώ πρόσθετα synth έπαιξε ο Mark Furnevall (Venus Principle, ex-Crippled Black Phoenix). Το λες κάπως και dream team σύμπραξη, μόνο που στη μουσική μια dream team δεν εγγυάται την επιτυχία.
Και για να αποφύγει εδώ κάτι τέτοιο ο Daniel, προσάρμοσε τον ήχο του σε σημεία για να ταιριάζει περισσότερο στην κάθε φωνή. Η μουσική βάση του συγκροτήματος παραμένει η ίδια (μια υπέροχη μίξη gothic, ambient, electronic, doomy shoegaze και post-rock), μόνο που οι αναγκαίοι πειραματισμοί (όπου υπάρχουν) είναι πιο εμφανείς από συνήθως, για να ταιριάξει η μουσική με την εκάστοτε καλεσμένη, όπως προαναφέραμε. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο δίσκος να είναι αισθητά πιο φωτεινός σε πολλά σημεία, πιο αιθέριος σε σχέση με τους προκατόχους του και ίσως πιο ευθύς και λιγότερο μυστηριώδης και σκιώδης. Παρ’ όλα αυτά, διατηρεί τον χαρακτήρα του ο οποίος παραμένει άμεσα αναγνωρίσιμος για όσους τους ακολουθούν ήδη.
Αν και θα ήταν αδύνατον να ισχυριστεί κάποιος ότι μια τέτοια δουλειά θα μπορούσε να έχει κακές στιγμές, και είναι ξεκάθαρο ότι το επίπεδό της είναι υψηλό, υπάρχουν παρ’ όλα αυτά κάποια σημεία που λόγω της εμφανούς έλλειψης χημείας ρίχνουν λίγο το δίσκο, ο οποίος όμως στη σούμα παραμένει υπέροχος και κομψοτέχνημα. Απλά, κατά τη γνώμη μου, είναι ένα σκαλοπατάκι πιο κάτω από τις προηγούμενες δουλειές τους, συμπεριλαμβανομένων των ΕΡs. Και ίσως η κάπως διαφορετική, λιγότερο σκοτεινή προσέγγισή του ξενίσει πολλούς οπαδούς τους.
8/10
Σταύρος Πισσάνος
[email protected]