Συνεντεύξεις

Archemoron

Τα σχόλια πολλά, οι κριτικές πολλές όμως όλες θετικές και αυτό γιατί κυκλοφόρησαν έναν από τους καλύτερους δίσκους του 2015. Τα κομμάτια το ένα καλύτερο από το άλλο, οι συνθέσεις βαριές και σκοτεινές που δεν είναι για πονόψυχους γιατί όπως λένε και οι ίδιοι: “Το black metal είναι θρησκεία. Είναι εγκεφαλική μουσική. Είναι μουσική επικίνδυνη. Είναι μουσική για ανθρώπους που ζουν & σκέφτονται επικίνδυνα, για αυτούς που είναι πραγματικά μαύροι στη ψυχή». Ο λόγος για τους Archemoron.

Καταρχήν χαίρομαι που σε γνωρίζω και σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου Melikertiis. Αρχικά θα ήθελα να μου πεις με λίγα λόγια πως ξεκίνησε όλο αυτό με την μπάντα;

Melikertiis: Ξεκίνησε πίσω στο 1999 ως Last Brigade. Ο ήχος μας τότε ήταν thrash/heavy metal και στόχος μας ήταν η προσωπική έκφραση μέσω της μουσικής. Απλά. Διέξοδος από τη σάπια πραγματικότητα, κάτι σαν Acacia Avenue 22. Μετονομαστήκαμε σε Ancestor γιατί θέλαμε κάτι πιο μυσταγωγικό για όνομα και βγάλαμε το 2004 το full length “Necropolis”. Λόγω όμως της αλλαγής μελών στη μπάντα, της αλλαγής μουσικής πλεύσης και του ότι υπήρχε και άλλη μπάντα με το όνομα Ancestor, μετονομαστήκαμε σε Archemoron. Πλέον, κινούμαστε σε black/epic ηχοτοπία και στόχος μας παραμένει η προσωπική έκφραση μέσω της τέχνης της μουσικής.

Από ότι διάβασα και έμαθα Archemoron σημαίνει η αρχή του θανάτου σωστά; Πως επιλέξατε αυτή την ονομασία και γιατί;

Melikertiis: Θέλαμε ένα όνομα σκοτεινό, μυσταγωγικό που να μπορεί να περιγράψει τη μουσική μας. Μελετούμε την ελληνική φιλοσοφία και ασχολούμαστε στιχουργικά με αυτή. Μας αρέσει ιδιαίτερα η φιλοσοφία του ατέρμονου κύκλου της ζωής και ο ουροβόρος όφις. Η αρχή του θανάτου ακολουθείται από το τέλος του και εν συνεχεία από την αναγέννηση και πάμε ξανά από την αρχή.

Και να πάμε τώρα στα περί δίσκου. Πριν από μερικούς μήνες κυκλοφόρησε το νέο σας, εξαιρετικό θα έλεγα, full length album “Sulphur And fire”, πόσο χρόνο σας πήρε ώστε να το γράψετε; Από ότι κατάλαβα υπάρχει μια συγκεκριμένη θεματολογία σε αυτόν τον δίσκο; Θα ήθελα να μου πεις γιατί μιλάει το συγκεκριμένο άλμπουμ…

Melikertiis: Μας πήρε ένα χρόνο για να ολοκληρώσουμε τη σύνθεση και να φέρουμε με τα υπόλοιπα μέλη τα τραγούδια στην τελική τους μορφή. Η ηχογράφηση κράτησε 3 εβδομάδες. Το συγκεκριμένο album αναφέρεται σε διάφορα θέματα, έχει ως πυξίδα όμως τον διαρκή αγώνα/πόλεμο. Από εσωτερικές/σκοτεινές και φιλοσοφικές αναζητήσεις όπως το I,the black desert, σε επικά θέματα όπως ο βασιλιάς Αριστομένης και θέματα θρησκείας όπως το Preachers of heaven , Maggots of earth.

Υπάρχει κάτι που να εμπνευστήκατε από αυτό ώστε να βγάλετε ένα τόσο καλό δίσκο? Τι ήταν αυτό που σας ώθησε προς το γράψιμο του;

Melikertiis: Πηγή έμπνευσης θα είναι πάντα για εμάς η φύση και τα ταξίδια μας σε αυτή, οι προσωπικές μας εμπειρίες από την πραγματικότητα και μη, καθώς και η αιώνια μουσική μας έμπνευση: οι Iron Maiden.

Νομίζεις πως αυτή η δουλεία σας σε σχέση με την προηγούμενη είναι καλύτερη; Προσωπικά πιστεύω πως αυτός ο δίσκος είναι στους καλύτερους μέσα στο 2015.

Melikertiis: Ευχαριστούμε για την υπερβολή σου. Μας αρέσουν οι υπερβολές. Έχουν ένα πιο ανθρώπινο χαρακτήρα. Ωστόσο δεν χαιρόμαστε λέγοντας καγχάζοντας τι γαμάτοι που είμαστε. Είμαστε ικανοποιημένοι που υπάρχουν πολλοί εκεί έξω άνθρωποι, που νιώθουν ότι νιώθουμε και εμείς και βρίσκουν καταφύγιο και συνοδοιπόρο τη μουσική μας. Πάντως, πολλές μαύρες έρημοι εκεί έξω… Και ναι. Είναι καλύτερο αυτό το μουσικό πόνημα από το προηγούμενο και μάλιστα σε όλους τους τομείς.

Θα έλεγες πως είστε ευχαριστημένοι με την αποδοχή του άλμπουμ και την κριτική του κόσμου;

Melikertiis: Απόλυτα. Αλλά δεν έχουμε την ικανοποίηση του κόσμου στο μυαλό μας. Δε θα σου πω ψέμματα. Μόνο τη δική μας ικανοποίηση έχουμε στο μυαλό μας. Αν ωστόσο κάποιοι ταυτιστούν μαζί μας, χαιρόμαστε για αυτό. Εμείς, θα συνεχίσουμε τη μουσική μας αναζήτηση και πορεία σε τόπους μαγικούς και αφιλόξενους ασχέτως ανταπόκρισης, πωλήσεων και κριτικών.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει μια black metal μπάντα όπως εσείς;

Melikertiis: Η μόνη δυσκολία που έχουμε αντιμετωπίσει έως τώρα είναι ότι επειδή χρησιμοποιούμε αρχαιοελληνικά σύμβολα, περικεφαλαίες, ασπίδες κτλ, μας περνούν κάποιοι για ακροδεξιούς πολιτικά και ότι ασχολούμαστε με εθνικιστικά θέματα στα τραγούδια μας. Καμία σχέση. Εντελώς όμως. Δεν καταλαβαίνω γιατί οι Amon Amarth υπερηφανεύονται που είναι Βίκινγκς, πωλώντας το αυτό ιδιαίτερα πετυχημένα και εμείς εδώ με τόση ιστορία φοβόμαστε να βγάλουμε την αισθητική των αρχαίων Ελλήνων μην τυχόν και παρεξηγηθούμε. Μη χέσω μαλάκα κομπλεξικέ Ελληνάρα με τα ταμπού σου και τα συμπλέγματά σου.

Ποια είναι η σημαντικότερη και ποια η χειρότερη στιγμή που έζησες ως μέλος της μπάντας;

Melikertiis: Σταθμούς/στιγμές δεν κρατώ στην ανάμνηση μου. Το ταξίδι είναι διαρκές, με σταθερό ρυθμό, μέχρι το οποιοδήποτε τέλος.

Έχετε σκεφτεί να κάνετε ίσως κάποια συνεργασία με άλλη μπάντα και αν ναι ποια θα έλεγες; Θα μπορούσε να είναι να από την ελληνική σκηνή;

Melikertiis: Αγαπάμε αρκετούς μουσικούς αλλά είμαστε κατά των συνεργασιών. Ο καθένας στο πόστο του.

Θα ήθελα να σε ρωτήσω πως βλέπεις την ελληνική metal σκηνή, πιστεύεις πως μπορεί να βελτιωθεί μέσα στα επόμενα χρόνια; Τι θα έλεγες στις νέες μπάντες που ξεκινάνε τώρα;

Melikertiis: Η ελληνική σκηνή μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Καλύτεροι μουσικοί, καλύτερη μουσική και περισσότερες αξιόλογες μπάντες. Οι παθογένειες του παρελθόντος φαίνεται ότι έχουν εκλείψει και πιστεύω ότι θα βελτιωθεί η ελληνική σκηνή ακόμα περισσότερο στα επόμενα χρόνια. Δεν θεωρώ ότι είμαι κανένας μεταλλοπατέρας για να δίνω συμβουλές στους νέους, ωστόσο αν πρέπει κάτι να πω, θα προτρέψω τις νέες μπάντες να ακολουθήσουν το ένστικτό τους, να ξεσκιστούν στις πρόβες και να κάνουν οικονομίες γιατί έχουν πολλά να «επενδύσουν» αν θέλουν ένα αξιόλογο αποτέλεσμα.

Ποιο είναι το μυστικό για να πάει μια μπάντα μπροστά; Πέρα από το να παίζει καλή μουσική;

Melikertiis: Η τύχη και το πόσο διατεθειμένη είναι η μπάντα τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο να επενδύσει ψυχικά, οικονομικά και χρονικά. Τέλος, θα πρέπει όλα τα σφυριά να χτυπούν το ίδιο καρφί.

Σαν μπάντα ποίες θα έλεγες πως είναι οι επιρροές σας;

Melikertiis: Iron Maiden, Bathory οι κύριες επιρροές, Immortal, Marduk, Inquisition οι δευτερεύουσες.

Tέλος μέσα στο 2016 τι έχουμε να περιμένουμε από εσάς; Έναν καινούργιο δίσκο ίσως, κάποια επερχόμενα live;

Melikertiis: Μέσα στο 2016 να περιμένετε τον νέο μας δίσκο…Είμαστε σε πλήρη συνθετικό οίστρο το τελευταίο διάστημα. Όσον αφορά τα live δεν πρόκειται να κάνουμε κανένα γιατί είμαστε κατά. Δεν βλέπουμε τους εαυτούς μας ως διασκεδαστές. To black metal είναι κάτι παραπάνω από τα υπόλοιπα ήδη του metal. Δεν είναι μια μουσική που θα περάσεις καλά με τους φίλους σου πίνοντας κανένα μπυράκι και δίνοντας κανένα φιλάκι στη φίλη σου. Το black metal είναι θρησκεία. Είναι εγκεφαλική μουσική. Είναι μουσική επικίνδυνη. Είναι μουσική για ανθρώπους που ζουν& σκέφτονται επικίνδυνα. Για αυτούς που είναι πραγματικά μαύροι στη ψυχή ένα black metal live…δεν μπορεί να έχει απαραίτητα ευτυχή κατάληξη…Εδώ μιλάμε για μισανθρωπία.

Σε ευχαριστώ και πάλι για τον χρόνο σου μπορείς να κλείσεις όπως εσύ θέλεις.

Melikertiis: Σας συγχαίρουμε για τον αγώνα της ενημέρωσης που δίνει το fanzine σας και για τον χώρο που μας δώσατε να συστηθούμε στους αναγνώστες σας, μιας και είναι η πρώτη φορά που δίνουμε συνέντευξη σε εσάς, σε εσένα συμπατριώτη. Προς όλους τους αναγνώστες: “Ζούμε σε δύσκολους καιρούς, όπου η μαγεία έχει χαθεί. Κρατείστε ψηλά τη σημαία της αντίστασης”.

https://www.facebook.com/archemoron?fref=ts
http://www.archemoron.com/

Μέλη Μπάντας:

Aristomenes – Φωνητικά,Μπάσο
Melikertiis – Κιθάρα
Typhonas – Κιθάρα

Δισκογραφία:

2002 – Last Brigade (Demo CD)
2004 – Necropolis
2011 – Spiritual Transcendence
2015 – Sulphur And Fire

Άρτεμις Παπαδάτου

Tatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X