Συνεντεύξεις

Bonjour Tristesse

Οι Bonjour Tristesse αποτελούν για όσους δεν τους γνωρίζουν το προσωπικό όχημα του Nathanael, μέλος των King Apathy & Heretoir. Το “Your Ultimate Urban Nightmare” αποτελεί την δεύτερη προσωπική του δουλειά μετά από ένα διάστημα οχτώ ετών οπότε επικοινώνησα μαζί του και τα είπαμε “ένα χεράκι”…

Γεια σου Nathanael. Πρόσφατα κυκλοφόρησες ένα νέο album, το δεύτερο με τους Bonjour Tristesse, με τίτλο “Your Ultimate Urban Nightmare”. Τι ανταπόκριση έχεις μέχρι τώρα από αυτό;

Γενικά υπάρχει καλή ανταπόκριση. Στον κόσμο φαίνεται να αρέσει η μοντέρνα προσέγγιση στην καταθλιπτική μουσική και βρίσκουν την ιδέα να κριτικάρεις την αστική ζωή ενδιαφέρουσα.

Γιατί σου πήρε οχτώ χρόνια να βγάλεις κάτι καινούργιο με τους Bonjour Tristesse;

Δεν δούλευα τόσα χρόνια γι’ αυτό το album. Μετά την κυκλοφορία του ντεμπούτου, δεν ήξερα αν ήθελα να γράψω κι άλλη μουσική κάτω από το όνομα των Bonjour Tristesse. Ήμουν πολύ απασχολημένος με τις άλλες μπάντες μου, τους Heretoir και τους King Apathy. Σε κάποιο σημείο είχα μπουχτίσει με τους συντηρητικούς ανθρώπους στην black metal σκηνή, που σκέφτηκα ακόμα και να μη συνεχίσω τη μπάντα. Αλλά το 2015 μία Γερμανική εταιρεία επικοινώνησε μαζί μου και με ρώτησε αν μπορούσα να επανεκδώσω το πρώτο album και μου άρεσε η ιδέα. Νομίζω ότι πολύς κόσμος εκτίμησε τις νέες εκδοχές των παλιών κομματιών και από αυτή τη στιγμή ξεκίνησα να γράφω νέα υλικό για το δεύτερο album. Για την ώρα δεν είμαι σίγουρος αν θα υπάρξει τρίτο, αλλά έχω ήδη κάποιες ιδέες για καινούρια τραγούδια, οπότε αυτό δεν είναι και τόσο απίθανο. Απλά δεν ξέρω το πότε και θα πάρω ακριβώς το χρόνο που χρειάζεται ώστε να γράψω ένα καλό διάδοχο του “Your Ultimate Urban Nightmare”.

Μπορείς να μας δώσεις ένα μικρό βιογραφικό των BonjourTristesse και να μας πεις τι ήταν αυτό που σε οδήγησε να ξεκινήσεις αυτό το project;

Οι Bonjour Tristesse ιδρύθηκαν το χειμώνα του 2008. Ήθελα να βρω ένα τρόπο να αντιμετωπίσω όλα τα καταθλιπτικά και άδικα που γίνονται στον κόσμο μας σε καθημερινή βάση. Οπότε χρησιμοποίησα τη μουσική για να εκφράσω αυτό που ένιωθα. Από το καλοκαίρι μέχρι το φθινόπωρο του 2009, το πρώτο full-length “Par Un Sourire” ηχογραφήθηκε στα Forester Recording Studios. Στην αρχή του 2011 κυκλοφόρησε. Μετά η μπάντα μπήκε σε παύση. Το 2015 επανακυκλοφόρησε από την MDD Record sμε νέα μίξη και mastering. Την ίδια χρονιά ξεκίνησα να γράφω νέο υλικό για το δεύτερο album. Το 2017, η βινυλιακή έκδοση της επανακυκλοφορίας του “Par Un Sourire” βγήκε από τις Supreme Chaos Records, Replenish Records και Resist Rewild Records. Και τώρα το δεύτερο full-length κυκλοφόρησε από την Lifeforce Records και Supreme Chaos Records.

Μου φαίνεται πως ακολούθησες μία διαφορετική πορεία στο “Your Ultimate Urban Nightmare”. Νομίζω πως ακούγεται περισσότερο post και black από το ντεμπούτο. Είναι αυτή η κατεύθυνση που είχες προγραμματίσει για τη σύνθεση;

Νομίζω ότι η συνολική ατμόσφαιρα του πρώτου και του δεύτερου είναι παρόμοια. Και τα δύο έχουν καταθλιπτική και απελπισμένη μουσική. Το πρώτο είναι περισσότερο depressive black metal ενώ το δεύτερο έχει περισσότερες επιρροές από άλλα είδη και από τα βασικά black metal στοιχεία όπως τα blastbeats. Στιχουργικά το πρώτο album κριτικάρει τον μοντέρνο πολιτισμό όπως και το δεύτερο. Αλλά έχεις δίκιο, το δεύτερο χρησιμοποιεί περισσότερες επιρροές από είδη όπως το post-rock, ’80s wave και hardcore/punk για να δημιουργηθεί μία έντονη ατμόσφαιρα. Δεν το προγραμμάτισα αλλά έγινε με φυσικό τρόπο. Ακούω τόσα διαφορετικά στυλ μουσικής και μου αρέσουν διαφορετικά στοιχεία από διαφορετικές μπάντες, οπότε έπρεπε να περιλάβω πτυχές της μουσικής τους στα τραγούδια μου.

Ο Eklatanz (Heretoir) ή ο Moe Harringer (Graveworm) συνέβαλαν στο υλικό του album ή ήταν καθαρά δική σου υπόθεση;

Έγραψα όλη τη μουσική και τους στίχους, όπως και πριν. Ο Moe ήταν αρκετά εξυπηρετικός και έπαιξε τα drums. Ο Eklatanz έχει μία φανταστική φωνή που την ήθελα στο album. Του άρεσαν τα τραγούδια οπότε αποφασίσαμε να το κάνουμε μαζί.

Πώς και συνεργάστηκες με αυτά τα παιδιά για το “Your Ultimate Urban Nightmare”;

Γνωριζόμαστε πολύ καιρό τώρα και παίζουμε/παίξαμε μαζί στις άλλες μου μπάντες Heretoir και King Apathy, οπότε λίγο-πολύ είναι συνεργασία μεταξύ φίλων.

Υπάρχει αρκετή ποικιλία στη μουσική του “Your Ultimate Urban Nightmare”. Υπάρχουν τραγούδια όπως τα “Like The Scythe In The Ripened Field” και “Wavebreaker” που μπορούν να θεωρηθούν καθαρό black metal, κυρίως λόγω των blastbeats. Τα “One Of The Ghostfolk” και “Alienation” είναι πιο μελωδικά και καταθλιπτικά. Επίσης προσπάθησες να ενσωματώσεις μερικές πιο ατμοσφαιρικές στιγμές με τα “Another Bullshit Night In Suck City” και “Blacktop Prison” τα οποία έχουν φτιαχτεί καθαρά από πιάνο. Ποιο είναι το κλειδί για να συνδυάσεις όλες αυτές τις διαφορετικές προσεγγίσεις;

Για μένα το κλειδί είναι πάντα ένα: ατμόσφαιρα. Υπάρχουν τόσοι διαφορετικοί τρόποι για να φτιάξεις έντονες ατμόσφαιρες και να μεταφέρεις θλιβερά συναισθήματα μέσω της μουσικής. Μου αρέσει να πειραματίζομαι με διαφορετικές προσεγγίσεις, οπότε η μουσική που φτιάχνω είναι κάπως διαφορετική και περιλαμβάνει πολλά στοιχεία από διαφορετικά μουσικά είδη.

Ποιες ήταν οι επιρροές σου για να δημιουργήσεις το Your Ultimate Urban Nightmare;

Είναι πάρα πολλές, δεν μπορώ να τις κατονομάσω όλες. Στιχουργικά, τα γραπτά των John Zerzan και Derrick Jensen. Μουσικά, μπάντες όπως οι Austere, Alda, Ancst, Fall Of Efrafa, Tragedy, Mogwai, Ludovico Einaudi, Cattle Decapitation, Depeche Mode, Pixies, Nirvana, More Than Life και πολλά ακόμα.

Ο τίτλος του album με κάνει να σκεφτώ ότι στιχουργικά μιλάει για τη σκατένια ζωή που περνάνε όλοι όσοι ζούνε σε μεγάλα αστικά περιβάλλοντα, σωστά; Μπορείς να μας διαφωτίσεις για το περιεχόμενο των στίχων και από πού εμπνέεσαι γι’ αυτούς;

Η ιδέα της “πόλης” είναι βασισμένη στην ανισότητα και την εκμετάλλευση του περιβάλλοντος, των ανθρώπων και των ζώων. Οι πρώτες πόλεις μπορούσαν να χτιστούν επειδή το ανθρώπινο είδος υπέταξε τη φύση μέσα από τη γεωργία. Αυτό βασικά σημαίνει ότι οι άνθρωποι αποφασίζουν ποια φυτά και ζώα επιτρέπονται να ζήσουν σε συγκεκριμένες περιοχές. Με αυτό, η ανθρωπότητα έγινε ο κυβερνήτης του φυσικού κόσμου και έπαψε να αποτελεί μέρος του. Το πλεόνασμα του φαγητού μέσα από τη γεωργία οδήγησε σε αύξηση πληθυσμού η οποία οδήγησε στις πρώτες πόλεις. Οι πόλεις είναι κομμάτια γης που έχουν πολλούς ανθρώπους για να ζήσουν από αυτήν. Οπότε πρέπει να καταστρέψεις τη γη γύρω τους για να την κάνεις κατάλληλη ώστε με την γεωργία να παραχθεί αρκετό φαγητό για τις πόλεις. Αυτό είναι ένας φαύλος κύκλος, που οδηγεί στην εξημέρωση, στην εκμετάλλευση και μία κυρίαρχη τάξη να επιβάλλεται στους φτωχότερους ανθρώπους. Η ιδέα του να ζεις σε πόλεις είναι ηθικά λάθος όπως και ο μοντέρνος τρόπος ζωής επειδή καταστρέφεται ο πλανήτης και οι κοινότητες των ζώων και των ανθρώπων που ζουν σε αυτόν. Φυσικά δεν μπορείς να αλλάξεις αυτόν τον τρόπο ζωής, αλλά νομίζω πως είναι σημαντικό να αποκαλύπτεις την αρνητική όψη του. Αν θες να διαβάσεις περισσότερο γι’ αυτή την ιδέα, μπορώ να προτείνω τα γραπτά των John Zerzan και Derrick Jensen.

Πώς μπορεί κάποιος να συνδέσει το στιχουργικό περιεχόμενο του album με την ιδέα πίσω από το εξώφυλλο; Παρεμπιπτόντως, είναι κάποια φωτογραφία ή ζωγραφιά κάποιας πόλης; Ποιος το σχεδίασε;

Εγώ το έφτιαξα. Είναι μία μίξη φωτογραφιών από διαφορετικές μεγαλουπόλεις. Φαίνεται κάπως όμορφο με την πρώτη ματιά, αλλά έχει μία πολύ σκοτεινή και έντονη ατμόσφαιρα όταν το κοιτάξεις λίγο παραπάνω. Όπως την φυσιολογική έννοια της αστικής ζωής. Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι είσαι φοβερό να ζεις σε πόλεις και μπορούν να ξοδέψουν πολύ χρόνο να σου πουν τι τους αρέσει περισσότερο σε αυτές που ζουν, αλλά αν το καλοσκεφτείς πιο αναλυτικά θα αποκαλύψεις αμέτρητες αρνητικές επιπτώσεις. Σκέψου τους άστεγους, τα πυκνά σύννεφα καπνού που βγαίνουν από τις καμινάδες των ουρανοξυστών και τα ποτάμια που μαυρίζουν από τα σκουπίδια και τα δηλητήρια που κυλούν στα νερά τους. Όσο πιο μεγάλη είναι η πόλη, τόσο φαίνεται περισσότερο η άποψη της “τσιμεντένιας κόλασης”.

Μου φαίνεται ότι το “Your Ultimate Urban Nightmare” έχει κορυφαία παραγωγή για το είδος που ανήκει. Ποια ήταν η προσέγγισή σου για την παραγωγή και ποιος την ανέλαβε;

Πάντα δουλεύω μαζί με τον ταλαντούχο Oliver Carell από την Blastbeat Productions. Γνωρίζει απόλυτα τι κάνει και καταφέρνει κάθε φορά να δημιουργήσει ακριβώς τον ήχο που έχω στο μυαλό μου. Στο album ήθελα να έχω ένα πιο μοντέρνο ήχο κρατώντας όμως ένα σκληρό black metal ήχο. Έτσι έγινε μία μίξη από καθαρό και μοντέρνο με τραχύ και βλοσυρό.

Θα περιοδεύσεις για την προώθηση του “Your Ultimate Urban Nightmare”;

Για την ώρα δεν υπάρχουν προγραμματισμένες συναυλίες. Δεν έχω το χρόνο να παίζω ζωντανά με όλες τις μπάντες που εμπλέκομαι.

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου να απαντήσεις στις ερωτήσεις μας. Σου εύχομαι τα καλύτερα. Άφησε αν θες ένα μήνυμα στους αναγνώστες του Greek Rebels.

Ευχαριστώ πάρα πολύ για το ενδιαφέρον και τη δυνατότητα να μιλήσω για τη μουσική που φτιάχνω. Έχοντας πει αυτό: πάντα να αμφισβητείς αυτό που σου λένε. Πάντα να σκέφτεσαι για τον εαυτό σου. Πάλεψε εναντίον της αδικίας, του εθνικισμού και του φασισμού. Ένας άλλος κόσμος είναι πιθανός.

Δημήτρης Σταύρος
Μετάφραση: Γιώργος Τερζάκης

https://facebook.com/BonjourTristesseofficial
https://bonjourtristesse.bandcamp.com/
https://open.spotify.com/artist/4zllGt4ePrRAIaWiEu5pyz

Band Members
Nathanael – Όλα τα όργανα, φωνητικά

Discography
Par Un Sourire, 2010
Your Ultimate Urban Nightmare, 2018

RodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X