Συνεντεύξεις

Summoning The Lich

Οι Αμερικανοί Summoning The Lich πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο άλμπουμ τους United In Chaos. Οι death metallers από το St. Louis κάνουν την διαφορά επενδύοντας το death metal τους αποκλειστικά με θέματα μέσα από τον κόσμο του φανταστικού. Μάγοι, απέθαντοι, death metal ιστορίες D&D και ο τραγουδιστής της μπάντας David Bruno σε μία εφ’ όλης της ύλης κουβέντα. 

Συγχαρητήρια για το ντεμπούτο σας “United In Chaos”. Ποιες οι μέχρι τώρα αντιδράσεις;

Ευχαριστούμε πολύ. Η αντιδράσεις είναι τρομερές, πέρα από αυτό που θεωρούσαμε εφικτό, ειδικά αυτές τις τρελές εποχές όπου ο μόνος τρόπος για να έρθεις σε επαφή με τον κόσμο είναι μέσω των αρτηριών των μέσων μαζικής δικτύωσης.

Πως πήρε η μπάντα το όνομα της; Είναι κανένας από εσάς ενθουσιώδης οπαδός του D&D; Αν ναι, πως γίνεται ένας “απέθαντος” και συνήθως κακός χαρακτήρας να ταιριάζει με τον death metal ήχο σας;

Πηδούσαμε μεταξύ διαφόρων ιδεών για καιρό μέχρι να καταλήξουμε στο Summoning The Lich. Εγώ πρότεινα το να χρησιμοποιήσουμε την λέξη “Lich”, η οποία είναι η παλιά αγγλική λέξη για το πτώμα, καθώς είχαμε ήδη αποφασίσει πως η μπάντα θα ασχολείται με τον κόσμο του φανταστικού και κατά την διάρκεια ενός γεύματος μια μέρα με τον Ryan και τον παλιό μας κιθαρίστα Bryan και απλά μας έκανε το “κλικ”. Όταν δε συνειδητοποιήσαμε πως τα αρχικά των λέξεων ήταν τα STL, τότε νομίζω πως ήταν και το τελικό “καρφί στο φέρετρο” τρόπος του λέγειν, με αποτέλεσμα να οι Summoning The Lich να προχωρήσουν παρακάτω. Καθώς είμαστε μια death metal μπάντα ξέραμε πως έπρεπε να εστιάσουμε στα πιο σκοτεινά στοιχεία του φανταστικού και δεν υπάρχουν και πολλά σκοτεινότερα πράγματα από τα πτώματα. Ο Ryan και εγώ έχουμε παίξει μερικές φορές D&D, πολύ ερασιτεχνικά. Ο John παίζει επίσης και ο TJ είναι περισσότερο τύπος των βιντεοπαιχνιδιών.

Όταν γράφετε κομμάτια, τι θέματα συνήθως καλύπτετε;

Βασικά αυτό άλλαξε λίγο όσο αναπτύσσαμε την διαδικασία σύνθεσης. Η αρχική μου ιδέα ήταν να κάνουμε κάτι πιο κοντά σε μία ανθολογία κομματιών, με το κάθε ένα να έχει την δική του ιστορία, όλα όμως μέσα σε ένα κοινό σύμπαν. Όσο ο καιρός όμως περνούσε, δεν μπόρεσα να κρατηθώ και έπεσα με τα μούτρα σε μία ολόκληρη ιστορία και ένα σύμπαν τα οποία εκτείνονται αρκετά πέραν των στίχων πλέον. Προσπαθώ να προσηλωθώ στην εξιστόρηση μιας ωραίας ιστορίας, οπότε τα όποια θέματα να λειτουργούν σαν μέσο το οποίο εξυπηρετεί τον συναισθηματικό αντίκτυπο όσο και την διασκέδαση του ακροατή. Τα περισσότερα θέματα, αν όχι όλα δεν είναι καν συνειδητά φτιαγμένα. Είναι απλά το αποτέλεσμα της προσπάθειας του να γράψω κάτι το οποίο να σε αιχμαλωτίζει και να σε τραβάει στον κόσμο τον οποίο προσπαθώ να υφάνω. Νιώθω πως η καλή εξιστόρηση, ειδικά αυτή που έχει σαν σκοπό το να δραπετεύσεις από τον κόσμο γύρω μας, κάτι το οποίο είναι και ο βασικός μας στόχος, πρέπει να είναι ριζωμένη σε πραγματικά συναισθήματα και παραλληλισμούς. Έχοντας πει τα παραπάνω, είμαστε μια death metal μπάντα με φανταστική θεματική, οπότε τα όποια σκοτεινά στοιχεία των ιστοριών έχουν  μέχρι ένα βαθμό εξερευνηθεί.

Μπορείτε να μας δώσετε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία των Summoning The Lich; Γιατί και πως ξεκίνησε η μπάντα;

Ο Ryan, ο TJ και εγώ γνωριζόμαστε πάνω από δέκα χρόνια. Ο Ryan με ρώτησε αν θα με ενδιέφερε να κάνουμε μία death metal μπάντα η οποία θα μιλάει για δράκους και μάγισσες και για κάποιον χαζό χωρισμό ή κάτι τέτοιο. Αφότου άκουσα κάποια demos, του είπα ότι είμαι μέσα και ότι θα δοκίμαζα κάποια πράγματα. Που να φανταστώ ότι ρωτούσε το ίδιο πράγμα και από άλλους μουσικούς στο St.Louis. Μετά από περίπου μισό χρόνο και μερικές πρόβες, είχαμε γίνει πλέον μπάντα, με διαφορετικό βέβαια line-up. Γράψαμε και τελειώσαμε τον δίσκο μέσα στο 2018, αλλάξαμε στο μεσοδιάστημα και μερικούς μπασίστες πριν μπει ο John και το 2019 μετά την αποχώρηση του Bryan καταλήξαμε με το παρόν line-up. Δουλέψαμε με τον πρώτο μας παραγωγό και φίλο, Matt Amelung, για περίπου ένα χρόνο προσπαθώντας να κάνουμε τον δίσκο όσο το δυνατόν καλύτερο, ενόσω αυτός πάλευε με τον καρκίνο. Δυστυχώς απεβίωσε τον Ιούνιο του 2019 και αφότου πενθήσαμε, έπρεπε να πάρουμε μια δύσκολη απόφαση. Καταλήξαμε στο ότι, δεν θα ήταν σωστό να δώσουμε σε κάποιον άλλο να τελειώσει την δουλειά του Matt, οπότε γυρίσαμε στο μηδέν και ξεκινήσαμε από την αρχή με άλλον παραγωγό. Και έτσι εμπλέχτηκε ο Jack Daniels, που πήγε το όλο θέμα παραπέρα, βοηθώντας στο να δημιουργήσουμε έναν ήχο τον οποίο ο Matt θα γούσταρε πολύ να ακούσει. Δεν μπορούμε να ευχαριστήσουμε τον Jack περισσότερο για αυτό και εκτιμούμε την φιλία που δημιουργήσαμε. Από εκεί και μετά, αποφασίσαμε να πουλήσουμε τον δίσκο, ήρθαμε σε επαφή με την Pinup Artist Management, υπογράψαμε με την Prosthetic και λίγες εβδομάδες μετά, τον Μάρτιο, τα πάντα έκλεισαν. Για λίγο ήμασταν μετέωροι μέχρι που καταφέραμε να βγάλουμε το πρώτο μας single για το Descendτον περασμένο Οκτώβριο και έκτοτε σπρώχνουμε όπως μπορούμε. ΕΝ τέλη, ο δίσκος μας United In Chaos κυκλοφόρησε στις 26 Φεβρουαρίου φτάνοντας έτσι στο παρόν.

Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για την σκηνή του St. Louis;

Σίγουρα δεν είμαστε και η μεγαλύτερη σκηνή αλλά γενικά οι περισσότεροι μέσα στην heavy metal σκηνή είναι πολύ υποστηρικτικοί. Δεν έχει πολλές death metal μπάντες, υπάρχει πολύ μίξη σε θέμα στυλ μουσικής, χωρίς όμως αυτό να εμποδίζει τον κόσμο να έρχεται στα live. Έχουμε έναν ισχυρό δεσμό τόσο με την σκηνή μας όσο και με την πόλη μας. Από τα μαγαζιά στους ανθρώπους, με πολλές από τις συναυλίες εδώ να είναι κάτι σαν μια μεγάλη οικογενειακή μάζωξη. Λατρεύουμε την σκηνή μας και όλη η στήριξη που μας έχουν δώσει είναι λιγάκι εξωπραγματική για να είμαστε ειλικρινείς. Τσεκάρετε τις heavy metal μπάντες του St.Louis, υπάρχουν πολλές πραγματικά καλές για να μπορέσουμε να τις αναφέρουμε όλες εδώ. Απλά τσεκάρετε.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα video για το κομμάτι “Descend”. Πείτε μας λίγα παραπάνω για το θέμα του video και τα γυρίσματα.

Τα video για μία μπάντα σαν και αυτή είναι δύσκολα, επειδή οι στίχοι μιλούν για κάτι πολύ ξεκάθαρο και μια συγκεκριμένη ιστορία και δεν έχουμε τον προϋπολογισμό του Game Of Thrones, με αποτέλεσμα να πρέπει να γίνουμε ιδιαίτερα δημιουργικοί με την θεματική του video. Το video για το Descendείναι βασικά μία ιστορία για κάποιους μάγους που προσπαθούν να κερδίσουν αθανασία μέσω μιας τελετής που ανακάλυψαν. Μετά την τελετή, η ζωή τους φεύγει από τα σώματά τους και συγκεντρώνεται σε ένα κρύσταλλο θανάτου. Για την ακρίβεια επιστρέφουν με κάποια άλλη μορφή στο video για το κομμάτι Cult Of The Ophidian”. Τα γυρίσματα τα κάναμε σε μία γειτονική φάρμα του σπιτιού της θείας μου στο Illinois. Ευχαριστούμε Fred C και θεία Julie. Ο παλιός μας μπασίστας, o Danny Tilson, γύρισε το video και ανέλαβε και το edit καθώς και αυτό για το Cult Of The Ophidianμε λίγη βοήθεια από τον Sam Beck. Κατά την γνώμη μου και τα δύο βγήκαν τρομερά.

Μπορείτε να ονομάσετε μερικές από τις μεγαλύτερες επιρροές σας σαν μουσικοί;

Θα έλεγα ότι σε θέμα μπαντών, όλοι μας αντλούμε επιρροή και μας αρέσουν οι Job For A Cowboy, The Faceless, The Black Dahlia Murder, Cannibal Corpse και Through The Eyes Of The Dead μεταξύ άλλων. Από εκεί και μετά, όλοι έχουμε πολύ διαφορετικά γούστα και επιρροές. Νομίζω πως ο καθένα θα πρέπει να ακούει μουσική καθαρά και μόνο για την δική του ευχαρίστηση. Ξόδεψα πολύ καιρό σαν παιδί με το να με νοιάζει το τι πίστευαν οι φίλοι μου αντί να πέσω με τα μούτρα και να εξερευνήσω το ότι είχαν να προσφέρουν οι εκάστοτε καλλιτέχνες διαφορετικών ηχοχρωμάτων. Αντλώ έμπνευση μουσικά από το death metal μέχρι την κλασική μουσική, από το hardcore στο J-pop και από το tech death στα παράθυρα μεταγλώττισης. Στο κομμάτι των ιστοριών, μεγάλωσα διαβάζοντας Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και Hitchhikers Guide. Έχω “καταναλώσει” απίστευτη ποσότητα anime, manga καθώς και χρόνο παίζοντας MTG και δοκιμάζοντας D&D. Όλα αυτά μεγάλωσαν την αγάπη μου για το φανταστικό και όλα είχαν την επίδραση τους.

Ποια είναι  η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζετε σαν μπάντα;

Δύσκολο να το τοποθετήσω, αλλά νομίζω πως είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι το τεράστιο ποσοστό πραγμάτων εκτός του γραψίματος και του εκτελεστικού τομέα, με τα οποία πρέπει να ασχοληθεί αν θέλει να τα “καταφέρει” με κάποιον τρόπο. Πρέπει να μπορείς να γυρίζεις και να μοντάρεις video, να τρέχεις όλα τα μέσα δικτύωσης μιας μπάντας, καθώς και την επιχειρηματική πλευρά και τα λογιστικά που συνεπάγονται. Και επιπρόσθετα με αυτά, η πανδημία άλλαξε το τοπίο και ο κόσμος πλέον απολαμβάνει, τώρα περισσότερο από ποτέ, μία πιο προσωπική επαφή με τον καλλιτέχνη μέσω πραγμάτων όπως το streaming. Είναι όλα αυτά πράγματα τα οποία προσπαθούμε να πετύχουμε  και για τα οποία είμαστε ενθουσιασμένοι, αλλά είναι παράξενο το ότι τα θέματα της μουσικής και της μπάντας αποτελούν ένα τόσο μικρό μέρος της δουλειάς συνολικά. Αν φυσικά θέλεις να διατηρήσεις ένα κάποιο κομμάτι των απολαβών και του ελέγχου της τέχνης σου. Εναλλακτικά, ανησυχώ για το πως θα είναι το τοπίο των συναυλιακών χώρων μετά την πανδημία. Κάποιοι χώροι έχουν γίνει άπληστοι κατά την γνώμη μου και έχουν ξεκινήσει να ζητούν σημαντικό μέρος του τζίρου από το εμπόρευμα των μπαντών, κάτι το οποίο με την ανάγκη πλέον των μπαντών για πωλήσεις προκειμένου να έχουν κάποιο εισόδημα, δείχνει απειλητικό. Ελπίζω πως θα υπερτερήσουν οι ηθικοί. Δεν ξέρω ποιο από τα δύο θα αποτελέσει μεγαλύτερη πρόκληση.

Ποια είναι μερικά από τα πράγματα που σας ευχαριστεί να κάνετε πέρα από την μπάντα;

Μακάρι να είχα ελεύθερο χρόνο να ξοδέψω σε οτιδήποτε πέρα από θέματα της μπάντας. Απολαμβάνω τον λίγο χρόνο που έχω με την γυναίκα και το παιδί μου. Ο John είναι επίσης παντρεμένος και περνάει και αυτός τον χρόνο του με την γυναίκα του και περιστασιακά παίζει και κανένα βιντεοπαιχνίδι. Το ίδιο και ο TJ με την κοπέλα του. Ο Ryan βασικά ασχολείται με τα της μπάντας, γράφει riff και αράζει προσέχοντας το παιδί μου προκειμένου να κάνω και εγώ τις δικές μου υποχρεώσεις όσον αφορά την μπάντα.

Αν μπορούσατε να επιλέξετε μία μπάντα για να περιοδεύσετε μαζί, ποια θα ήταν αυτή; Και από που θα περνούσε;

Αυτό είναι αδύνατον να το απαντήσω. Υπάρχουν δεκάδες μπάντες τις οποίες ο καθένας μας θα διάλεγε και θα τσακωνόμασταν προκειμένου να περιορίσουμε τις επιλογές, αλλά για χάριν της ερώτησης προσωπικά θα έλεγα Cannibal Corpse. Πιο death metal δεν γίνεται, είναι τρομεροί ζωντανά, ογκώδεις, φαίνονται γνήσιοι σαν άτομα και ο Corpsegrinder είναι πολύ φίλος του WoW οπότε μπορεί να έμπαινε στην θεματική του κόσμου μας.

Το να έχεις ένα τόσο καλό ντεμπούτο άλμπουμ ανεβάζει τις προσδοκίες του κόσμου. Δημιουργεί καθόλου πίεση αυτό;

Δεν ξέρω για το πόσο καλό είναι σαν άλμπουμ, πάντως αν του το επιτρέψεις θα δημιουργήσει όντως πολύ πίεση. Για εμάς νομίζω είναι περισσότερο σαν μία ευχάριστη έκπληξη. Στο τέλος της ημέρας επιτυχία σημαίνει χρήματα ανάλογα του death metal και όχι της pop, τα οποία αν τα βγάζεις τότε πρέπει να είσαι σίγουρος πως αγαπάς αυτό που κάνεις και την σύνθεση γιατί τα έσοδα δεν είναι αρκετά για να καλύψεις τα γούστα του κόσμου, ίσα που καλύπτουν εσένα. Γράφουμε και θα συνεχίσουμε να γράφουμε μουσική την οποία μας ευχαριστεί να ακούμε οι ίδιοι, προκειμένου να προσπαθούμε να προσθέσουμε ακόμα έναν τίτλο ανάμεσα στην λίστα των δίσκων της μουσικής που αγαπάμε και το κατά πόσο αυτό στο μέλλον θα πληρεί τις προδιαγραφές είναι στο χέρι αυτών του κόσμου. Αν και πιστεύω πως το υλικό από το  επόμενο άλμπουμ μας βγαίνει τρομερό.

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Κλείνοντας, έχετε κάποιο μήνυμα για τους αναγνώστες μας;

Ευχαριστούμε για την φιλοξενία. Ο δίσκος μας United In Chaos κυκλοφορεί οπότε προμηθευτείτε μια κόπια, τσεκάρετε μία death metal μπάντα από το St.Louis με θέμα τον κόσμο του φανταστικού και ετοιμαστείτε για κοπάνημα. Κλείνοντας, ευχαριστούμε όλη την ομάδα των Summoning The Lich και ευχαριστούμε και τους οπαδούς για την απίστευτη στήριξη.

Συνέντευξη: Χρύσα Γιουρμετάκη
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μάρης

Website
Facebook
Instagram
Twitter
Youtube
Bandcamp
Spotify

Band Members
David Bruno – Φωνητικά
Ryan Felps – Κιθάρες
John Flynn – Μπάσο
TJ Chilton – Τύμπανα

Discography
United In Chaos, 2021

RodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothRussian Circles 2022_728x90 - 728|90|Russian Circles 2022_728x90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X