Αφιερώματα

Dark Tranquillity: Αφιέρωμα στους Σουηδούς πρωτοπόρους

Οι Σουηδοί Dark Tranquillity μετά από το 2014, αλλά και μετά από ένα εξαιρετικό άλμπουμ όπως είναι το “Atoma”, επιστρέφουν σε ελληνικά εδάφη, ικανοποιώντας επιτέλους την επιθυμία πολλών οπαδών τους και οπαδών του extreme ήχου γενικότερα. Εμείς έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε ένα αφιέρωμα και να πούμε κάποια πράγματα, ξεκινώντας από την αρχή και τα πρώτα βήματα της κορυφαίας μπάντας.

Οι Dark Tranquillity είναι από το Gothenburg, το οποίο φυσικά έχει τη δική του ιστορία και τη δική του σκηνή στο χώρο του μελωδικού death metal, με άλλες κορυφαίες μπάντες όπως οι In Flames και οι At The Gates. Δίκαια θεωρούνται ως πρωτοπόροι, αλλά και ως πατέρες του Γκέτεμποργκ, όπως δείχνει και το film “Out of nothing: A DT Documentary” που κυκλοφόρησε από τη Century Media και γυρίστηκε στο Gothenburg της Σουηδίας τον Απρίλιο του 2009. Σχηματίστηκαν το 1989 από τον σημερινό τραγουδιστή και τότε rhythm κιθαρίστα Mikael Stanne και τον lead κιθαρίστα Niklas Sundin, με το όνομα Septic Broiler. Τρία επιπλέον μέλη, οι Anders Fridén, Anders Jivarp και Martin Henriksson, εισχώρησαν στη συνέχεια στη σύνθεση.

Το 1990, το συγκρότημα έγραψε ένα demo με τίτλο “Enfeebled Earth” προτού αλλάξει το όνομά του σε Dark Tranquillity, το οποίο ήταν death metal επηρεασμένο σε μεγάλο βαθμό από thrash στο ύφος του, παρόμοιο με τους πρώιμους Death. Ακολούθησαν πολλά demos, συμπεριλαμβανομένου του “Trail of Life” (1991) και του “A Moonclad Reflection” του 1992, τα οποία και τα δύο έδειχναν μια εξέλιξη στις πιο μελωδικές αποχρώσεις του death metal που η μπάντα θα εξερευνά στις μεταγενέστερες στούντιο κυκλοφορίες της.

Dark_ Tranquillity 1991

Τον Αύγουστο του 1993, η μπάντα κυκλοφόρησε το ντεμπούτο της album “Skydancer”. Λίγο αργότερα, ο τραγουδιστής Anders Fridén εγκατέλειψε το συγκρότημα και εντάχθηκε στη μπάντα του Gothenburg, In Flames. Ο rhythm κιθαρίστας Mikael Stanne πήρε στη συνέχεια εξ ολοκλήρου τη θέση του τραγουδιστή και ο Fredrik Johansson προσλήφθηκε για να αναλάβει τα καθήκοντα της rhythm κιθάρας.

Dark Tranquillity 1993

Το 1994, οι Dark Tranquility διασκεύασαν το “My Friend of Misery” για το tribute άλμπουμ στους Metallica, “Metal Militia – A Tribute to Metallica”.

Το 1995, το συγκρότημα κυκλοφόρησε το EP “ Of Chaos and Eternal Night”, το οποίο αργότερα ακολούθησε η κυκλοφορία του δεύτερου στούντιο άλμπουμ τους, “The Gallery”, που θεωρείται ως άλμπουμ breakthrough, σταθμός και το μεγάλο βήμα για τη μπάντα. Συχνά αναφέρεται ως αριστούργημα της εποχής, με φοβερά και κλασικά τραγούδια όπως τα Punish My Heaven και Lethe, να είναι από τα αγαπημένα πολλών οπαδών και σίγουρα μέσα σε αυτά που επιθυμούμε να υπάρχουν στα setlist των Σουηδών.

Τον Νοέμβριο του 1996 οι Dark Tranquility κυκλοφόρησαν το δεύτερο EP τους, “Enter Suicidal Angels”, ενώ λίγο αργότερα κυκλοφόρησαν το τρίτο τους άλμπουμ με τίτλο The Mind’s I”, τον Απρίλιο του 1997, με τη μπάντα να συνεχίζει με τον ήχο του προηγούμενου άλμπουμ The Gallery”.

Dark Tranquillity 1997

Τον Ιανουάριο του 1999, με το άλμπουμ “Projector”, ο Fredrik Johansson απολύεται από τους υπόλοιπους Dark Tranquility, λόγω του ότι θέλησε να επικεντρωθεί περισσότερο στο να είναι πατέρας, πράγμα που σήμαινε ότι δεν θα μπορούσε να περιοδεύσει και να εγκαταλείψει την οικογένειά του και θέλησε να κρατήσει μια καθημερινή δουλειά, σε αντίθεση με τις δυσκολίες που υπήρχαν στη μουσική βιομηχανία. Δεν υπήρχαν καθόλου αμοιβαία έντονα συναισθήματα μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά με όλους τους λόγους του Johansson, το συγκρότημα το θεωρούσε ακόμα ως έλλειψη δέσμευσης στους Dark Tranquility. Το άλμπουμ σηματοδοτεί την τελευταία νέα κυκλοφορία με τον Johansson. Με τις δυσκολίες πάντα να υπάρχουν για την εύρεση ενός νέου κιθαρίστα, η αλλαγή τελικά έγινε όταν τη θέση του Johansson πήρε ο μπασίστας της μπάντας Martin Henriksson, ο οποίος ήταν λίγο διστακτικός εκείνη τη στιγμή να κάνει αυτή την αλλαγή καθώς πίστευε ότι ήταν ένας μέσος κιθαρίστας και όχι σε τόσο καλό επίπεδο, αλλά τελικά συνέχισε να το κάνει. Για τη θέση του μπασίστα, η μπάντα προσέλαβε τον Michael Nicklasson. Δεδομένου ότι το άλμπουμ είχε αρκετές αλλαγές στον ήχο και περιελάμβανε πιάνο, πλήκτρα, ηλεκτρονικά στοιχεία και μερικά πιο gothic και σκοτεινά στοιχεία όπως π.χ. σε ορισμένα σημεία στα φωνητικά, το συγκρότημα προσέλαβε επίσης ένα επιπλέον full-time μέλος, τον Martin Brändström ως τον πρώτο πληκτρά τους, για να ολοκληρώσουν έτσι το line up τους και να περιοδεύσουν για το άλμπουμ. Επίσης, η μπάντα θέλησε αυτά τα στοιχεία να γίνουν αναπόσπαστο μέρος του ήχου της μπάντας. Με το νέο line up, έπαιξαν ζωντανά bonus κομμάτια της επανέκδοσης αυτού του άλμπουμ και γύρισαν ένα μουσικό βίντεο για το Therein,  το οποίο είναι από τα καλύτερα και πιο γνωστά τους κομμάτια.

Dark Tranquillity 1999

Το “Projector” κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1999. Ήταν το τέταρτο άλμπουμ της μπάντας και αργότερα προτάθηκε για ένα σουηδικό βραβείο Grammy. Το άλμπουμ είχε μια σημαντική αλλαγή στο songwriting: διατηρώντας τα growl φωνητικά και τον death metal ήχο, τo πιάνο, τα καθαρά και πιο μαλακά, βαρύτονα φωνητικά και τα πιο «μοντέρνα» τραγούδια και chorus αποτελούσαν από τότε σχεδόν αναπόσπαστο κομμάτι του ήχου των Dark Tranquillity, αντικατοπτρίζοντας το στόχο της μπάντας να αγωνιστεί για διαφορετικές μουσικές εκφράσεις. Επίσης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το “Skydancer” και το “Of Chaos and Eternal Night” επανεκδόθηκαν μαζί ως “Skydancer/Of Chaos and Eternal Night”.

Ένα χρόνο αργότερα ήρθε η απελευθέρωση του “Haven”, το οποίο περιείχε πιο πολλά ηλεκτρονικά στοιχεία σε σύγκριση με προηγούμενες κυκλοφορίες. Από τα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια όσον αφορά τον ήχο, αλλά και τα φωνητικά τα οποία κυμαίνονται και σε πιο χαμηλή τονικότητα, είναι το σπουδαίο Indifferent Suns”. Όπως και ο προκάτοχός του, το “Haven” δέχθηκε ανάμεικτα σχόλια από τους οπαδούς και τους κριτικούς. Καθώς το συγκρότημα περιόδευσε το 2001, προσέλαβε τον Robin Engström για να παίξει ζωντανά, λόγω των δεσμεύσεων του Jivarp που είχε γίνει πατέρας.

Το Damage Done κυκλοφόρησε το 2002 και προοριζόταν να είναι ένα βήμα προς μια πολύ βαρύτερη κατεύθυνση, προσθέτοντας περισσότερη παραμόρφωση στην κιθάρα, βαθιά ατμοσφαιρικά πλήκτρα και την εγκατάλειψη των πιο μαλακών και καθαρών φωνητικών εντελώς. Απελευθέρωσαν το μουσικό βίντεο για το single “Monochromatic Stains”, και στη συνέχεια ακολούθησε το “Live Damage”, το πρώτο τους live DVD. Το 2004, κυκλοφόρησαν το Exposures – In Retrospect and Denial.

Τo Character ήταν η έβδομη κυκλοφορία από τους Dark Tranquillity, κυκλοφόρησε το 2005 και είχε πολύ καλές κριτικές. Περιέχει το επιτυχημένο singleLost to Apathy, το γνωστότερο ίσως τραγούδι του συγκροτήματος και βεβαίως ένα από τα καλύτερά τους. Είναι το τρίτο μουσικό βίντεο που κυκλοφόρησε η μπάντα. Μετά την απελευθέρωση του άλμπουμ, η μπάντα έπαιξε για πρώτη φορά ζωντανά στον Καναδά.

Dark Tranquillity 2007

Οι Dark Tranquillity που πραγματοποίησαν μία headlining εμφάνιση στο Agglutination Metal Festival το 2008. Ένα χρόνο πριν κυκλοφόρησαν το “Fiction”, το οποίο με τη σειρά του είδε την επιστροφή των καθαρών φωνητικών του Stanne και την πρώτη γυναίκα τραγουδίστρια από το “Projector”. Το άλμπουμ, όσον αφοράς την εγγραφή,συνδυάζει το στυλ του “Projector” και του “Haven”, με τα πιο επιθετικά χαρακτηριστικά του Characterκαι του Damage Done”. Το συγκρότημα τότε περιόδευσε με τους The Haunted, Into Eternity και Scar Symmetry για την περιοδεία Metal America for the Masses. Επίσης περιόδευσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές του 2008 μαζί με τους Omnium Gatherum. Επέστρεψαν στις ΗΠΑ την άνοιξη του 2008 με τους Arch Enemy. Στην επίσημη ιστοσελίδα του συγκροτήματος ανακοίνωσαν ότι ο μπασίστας  Niklasson εγκατέλειψε το συγκρότημα τον Αύγουστο του 2008 για προσωπικούς λόγους χωρίς έντονα συναίσθημα μεταξύ αυτού και του συγκροτήματος. Στις 19 Σεπτεμβρίου του 2008, η μπάντα βρήκε έναν νέο μπασίστα στο πρόσωπο του κιθαρίστα των Dimension Zero, Daniel Antonsson, ο οποίος επίσης ήταν κιθαρίστας των Soilwork.

Dark Tranquillity 2008

Στις 25 Μαΐου 2009 κυκλοφόρησαν οι επανεκδόσεις των “Projector”, “Haven” και “Damage Done”.

Στις 14 Οκτωβρίου του 2009, οι Dark Tranquillity ολοκλήρωσαν τις εργασίες για το ένατο στούντιο άλμπουμ τους. Στις 26 Οκτωβρίου 2009 κυκλοφόρησαν ένα DVD με τίτλο “Where Death Is Most Alive”. Στις 30 Οκτωβρίου 2009 στο πάρτυ απελευθέρωσης του DVD, 333 αντίτυπα δόθηκαν από το σπάνιο live album “The Dying Fragments”. Στις 21 Δεκεμβρίου 2009, το συγκρότημα κυκλοφόρησε το τραγούδι “Dream Oblivion” και στις 14 Ιανουαρίου 2010 κυκλοφόρησε το τραγούδι “At the Point of Ignition”, από το ένατο άλμπουμ τους αποκλειστικά τη σελίδα τους στο MySpace. Το ένατο άλμπουμ τους, με τίτλο “We Are The Void”, κυκλοφόρησε την 1η Μαρτίου του 2010 στην Ευρώπη και στις 2 Μαρτίου στις ΗΠΑ. Ήταν επίσης οι opening act για μια αμερικανική χειμερινή περιοδεία στην οποία ήταν headliners οι  Killswitch Engage και συμμετείχαν και οι The Devil Wears Prada.

Dark Tranquillity 2010

Το συγκρότημα ξεκίνησε μια περιοδεία στη Βόρεια Αμερική τον Μάη-Ιούνιο του 2010 με τους Threat Signal, Mutiny Within και The Absence. Τον Φεβρουάριο του 2011, η μπάντα πραγματοποίησε ζωντανή εμφάνιση στο Campus BITS Pilani Hyderabad στο Hyderabad της Ινδίας.

Στις 27 Απριλίου 2012, η ​​μπάντα ξαναμπήκε στο δυναμικό της Century Media. Στις 18 Οκτωβρίου 2012, η ​​μπάντα άρχισε τις ηχογραφήσεις για το νέο άλμπουμ. Στις 10 Ιανουαρίου 2013, ανακοίνωσαν ότι ο τίτλος του δέκατου άλμπουμ τους θα είναι “Construct” και κυκλοφόρησε στην Ευρώπη στις 27 Μαΐου 2013 και στη Βόρεια Αμερική στις 28 Μαΐου. Η μίξη του άλμπουμ έγινε από τον Jens Bogren στα studio του Fascination Street studios στο Örebro στη Σουηδία.

Στις 18 Φεβρουαρίου 2013, ο Antonsson εγκατέλειψε σαν φίλος το συγκρότημα, αναφέροντας την επιθυμία να επικεντρωθεί στην κιθάρα και να είναι μηχανικός ήχου και παραγωγός. Στις 27 Φεβρουαρίου 2013, η μπάντα ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την ηχογράφηση του καινούριου άλμπουμ. Παρόλο που ο Antonsson παρέμεινε κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης του “Construct”, δεν έπαιξε αυτός το μπάσο. Σύμφωνα με το Twitter του Niklas Sundin, δεν ήταν ενθουσιασμένος για μια εκδοχή των Dark Tranquility από το “Skydancer”, λόγω του γεγονότος ότι οι ηχογραφήσεις για όλες τις άλλες κυκλοφορίες τους ήταν «πολύ μεγάλες» σε σύγκριση με το “Construct”.

Στις 27 Μαρτίου 2013, αποκαλύφθηκε μια καμπάνια και η tracklist για το “Construct”.  Το συγκρότημα σχολίασε επίσης το στυλ του άλμπουμ, λέγοντας: «Αν και εξακολουθεί να φέρει το αδιαμφισβήτητο σημάδι των Dark Tranquility, το άλμπουμ είναι ίσως το πιο διαφορετικό άλμπουμ που έχουμε βγάλει από το “Projector” του 1999».

Dark Tranquillity 2013

Για να προωθήσει το άλμπουμ, η μπάντα περιόδευσε στον κόσμο με ημερομηνίες στη Φινλανδία και τη Βόρεια Αμερική παράλληλα με τους Omnium Gatherum, στην Ευρώπη με τους Tristania και στη Σουηδία με τους Darkane.

Στις 10 Ιουλίου 2013, κυκλοφόρησε ένα b-side από το “Construct”, με τίτλο “Sorrow’s Architect”, σε περιορισμένη επτάιντση κυκλοφορία (flexi 7″) σε τεύχος του Decibel. Στις 14 Ιανουαρίου 2014, η μπάντα ανακοίνωσε ότι το τραγούδι θα κυκλοφορήσει και ως άλλο b-side, με τίτλο “A Memory Construct”, σε μια επίσης περιορισμένη 7 “ κυκλοφορία αλλά και ψηφιακά που θα περιελάμβανε επίσης το “Sorrow’s Architect”. Το 7 “ κυκλοφόρησε στη 1 Φεβρουαρίου 2014 και ψηφιακά τον Μάρτιο του 2014.

Το Μάρτιο του 2016, ο κιθαρίστας Martin Henriksson ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το συγκρότημα, αναγνωρίζοντας ότι είχε «χάσει το πάθος για να παίξει μουσική» αφού έπαιξε στο συγκρότημα για 26 χρόνια.

Dark Tranquillity 2016

Στις 22 Μαΐου 2016, οι Dark Tranquility άρχισαν την καταγραφή του ενδέκατου full-length άλμπουμ τους “Atoma”, αλλά δεν το ανακοίνωσαν επίσημα μέχρι τις 6 Ιουλίου. Το άλμπουμ τελικά κυκλοφόρησε στις 4 Νοεμβρίου 2016 μέσω της Century Media. Ο δίσκος, αν και χρειάζεται κάποιες ακροάσεις και λίγο χρόνο, είναι εξαιρετικός, κρατάει ψιλά τη σουηδική death metal σημαία που έχουν υψώσει οι Dark Tranquility, όχι μόνο δεν απογοητεύει, αλλά έχει φοβερά κομμάτια όπως τα Encircled”, “Forward Momentum”, “The Pitiless(για να αναφέρω μόνο μερικά), και φυσικά το ομώνυμο που επιθυμώ πολύ να το παίξουν και στο επικείμενο live! “Το Μάρτιο του 2017, η μπάντα κυκλοφόρησε το τραγούδι “The Absolute”, το οποίο καταγράφηκε κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του “Atoma”, ως ψηφιακό single. Στις 28 Ιανουαρίου 2018 οι Dark Tranquility ξεκίνησαν μια ευρωπαϊκή περιοδεία με βασικό support τους Γερμανούς Equilibrium, η οποία περιοδεία φυσικά και θα περάσει από τα μέρη μας, κάτι για το οποίο πολλοί οπαδοί ανυπομονούσαν! Να σημειωθεί ότι την θέση του Niklas Sundin σε αυτή την περιοδεία θα πάρει ο παλιός γνώριμος του Ελληνικού κοινού το νυν μέλος των Armageddon και πρώην των Arch Enemy, Christopher Ammott! Μαζί του επί σκηνής στην δεύτερη κιθάρα θα βρίσκεται ο Johan Reinholdz των Andromeda και Nonexist! Να μην λείψει κανείς σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη!

Κείμενο: Πέτρος Μυστικός

haursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X