Δεν χωρά αμφιβολία ότι οι Draconian αποτελούν μια από τις αγαπημένες μπάντες στον ευρύτερο χώρου του gothic/doom/death metal. Οι χαρακτηριστικές τους μελωδίες και ατμόσφαιρες οδηγούν τους πιστούς οπαδούς τους να τους στηρίζουν σε κάθε τους βήμα. Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί σχεδόν 28 χρόνια πορείας. Στα πλαίσια πλέον του φετινού Demon’s Gate Festival Vol.III & IV, οι Draconian θα εμφανιστούν για τρίτη φορά επί Ελληνικού εδάφους. Ανατρέχουμε λοιπόν στην ιστορία τους για να δούμε τις σημαντικότερες πτυχές της.
1994 – 2002: Τα πρώτα χρόνια
Οι Draconian δημιουργήθηκαν το 1994 στο Säffle της Σουηδίας από τον τότε drummer/τραγουδιστή (σ.σ.: νυν lead κιθαρίστα) Johan Ericson, τον μπασίστα Jesper Stolpe και τον κιθαρίστα Andy Hindenäs, στην πρώιμη μορφή τους με το όνομα Kerberos. Το σχήμα τότε έπαιζε μελωδικό death metal με black metal καταβολές. Λίγους μήνες μετά, φάνηκε πως η προσθήκη του Anders Jacobsson στα lead φωνητικά θα ήταν καταλυτική, αφού έτσι η μπάντα οδηγήθηκε στο να αλλάξει όνομα και να έρθει στην μορφή που όλοι μας το γνωρίζουμε και αγαπάμε.
Σταδιακά λοιπόν αυτό οδήγησε στα τέλη Οκτωβρίου του 1995 στην ηχογράφηση της πρώτης demo κασέτας του συγκροτήματος υπό τον τίτλο “Shades Of A Lost Moon”, με την σύνθεση του συγκροτήματος να ολοκληρώνεται με την Susanne Arvidsson στα πλήκτρα και τα φωνητικά. Η ηχογράφηση έγινε στα Studio Källgren με υπεύθυνο στην παραγωγή και την μίξη τον Björn Källgren. Στην κυκλοφορία αυτή συναντά κανείς επίσης ως guest την Jessica Eriksson στο φλάουτο καθώς επίσης τον Andreas Haag παίζοντας επιπλέον πλήκτρα και κάνοντας κάποια φωνητικά στο εναρκτήριο κομμάτι “My Nemesis”. Κυκλοφόρησε ως αυτοχρηματοδοτούμενη, αριθμημένη, κυκλοφορία τον Φεβρουάριο του 1996, που οδήγησε στο δεύτερο demo ονόματι “In Glorious Victory”, το οποίο κυκλοφόρησε και πάλι σε μορφή κασέτας τον Ιανουάριο του 1997.
Το “In Glorious Victory” βρίσκει την Susanne Arvidsson να έχει αποχωρήσει και την θέση του δεύτερου κιθαρίστα να παίρνει ο Magnus “Bergis” Bergström, ο οποίος παρέμεινε στις τάξεις του συγκροτήματος έως και το 2005. Ηχογραφήθηκε στα Huset Studios με παραγωγό τον Torbjörn Karlsson, όμως λόγω της μεγάλης δυσαρέσκειας της μπάντας με την ποιότητα του ήχου, αποφασίστηκε μέσω των μελών να μην συνεχιστεί η διάθεση της, διακόπτοντας έτσι την κυκλοφορία. Εκεί ήταν που παράλληλα δυο από τα μέλη του συγκροτήματος έπρεπε να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις (σ.σ.: τι νομίζετε, μόνο εδώ υπάρχει αυτό;) και όλα επιβραδύνθηκαν στην πορεία.
Το 2000 βρίσκει το σχήμα ιδιαίτερα ενεργό αφού αρχικά κυκλοφορεί ένα promo CD δύο κομματιών ονόματι “Frozen Features”, του οποίου οι συνθέσεις “The Solitude” & “The Cry Of Silence” κατέληξαν να επανηχογραφηθούν και να ενταχθούν στο μετέπειτα ντεμπούτο της μπάντας, “Where Lovers Mourn”. Πλέον για πρώτη φορά στην ιστορία του παρουσιάζεται ως εξαμελές το σχήμα. Την παραγωγή του “Frozen Features” ανέλαβε ο νεοεισελθείς στην μπάντα, Andreas Karlsson, που θα είναι ο άνθρωπος πίσω από τα keyboards, το grand piano, το programming και τα samples έως και το “The Burning Halo” (2006). Εκεί λοιπόν κάνει την εμφάνιση του το “The Closed Eyes Of Paradise”, ένα concept album του οποίου η θεματολογία ασχολείται με τον Εωσφόρο και τους έκπτωτους αγγέλους. Η όλη ηχογράφηση, μίξη και mastering έγινε στα Studio Kuling από τους Andreas Karlsson, Anders Jacobsson και Johan Ericson. Αξίζει να σημειωθεί πως το εξώφυλλο της κυκλοφορίας είναι ο πίνακας “Pandemonium” του Βρετανού ζωγράφου John Martin (19/07/1789 – 17/02/1854). Επιπλέον, μπορούμε να βρούμε και μια επανεμφάνιση της Susanne Arvidsson με κάποια φωνητικά ως guest.
Ως κυκλοφορία ωστόσο ήταν κομβική, διότι ο Andy Hindenäs αποχωρεί και την θέση του παίρνει ο Johan Ericson, αφήνοντας με την σειρά του τα τύμπανα, τα οποία πλέον θα φιλοξενούν τον Jerry Torstensson.
Τότε είναι που το 2002 η μπάντα κυκλοφορεί το demo “Dark Oceans We Cry”, το οποίο θα αποτελέσει την πρώτη κυκλοφορία με την Lisa Johansson στα φωνητικά. Ως κυκλοφορία απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από τον Τύπο παγκοσμίως, κάνοντας λοιπόν την Napalm Records να προσφέρει στο συγκρότημα το πολυπόθητο συμβόλαιο και να τους εντάξει στο δυναμικό της. Το ταξίδι των Draconian ξεκινά.
2003: Το “Where Lovers Mourn” κυκλοφορεί…
… και είναι επιτελούς η ώρα ώστε οι Σουηδοί metallers να έρθουν σε επαφή με το ευρύτερο κοινό για να τους αποθεώσει. Στον δίσκο πλέον συναντάμε στην θέση του Jesper Stolpe τον Thomas Jäger να αναλαμβάνει το μπάσο, ο οποίος όμως δυστυχώς θα είναι παρόν μόνο σε αυτή την κυκλοφορία, αφήνοντας ως παρακαταθήκη το ήμισυ του κομματιού “A Slumber Did My Spirit Seal” (σ.σ.: οι στίχοι είναι του Βρετανού ποιητή William Wordsworth [1770-1850]) ενώ ως guest στο βιολί συναντάμε τον Olof Göthlin. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, στα κομμάτια του δίσκου συναντάμε τις δύο του “Frozen Features” demo, ενώ επανηχογραφήσεις υπάρχουν επίσης από τα κομμάτια “The Amaranth” and “It Grieves My Heart” μέσα από το “Dark Oceans We Cry” demo ενώ το “Reversio ad Secessum” αποτελεί μια ελαφρός διαφοροποιημένη έκδοση του “The Return To Solitude”, επίσης μέσα από το “Dark Oceans We Cry”, όπου μέρη των στίχων έχουν μεταφραστεί από τα Αγγλικά στα Λατινικά.
Ο δίσκος ηχογραφήθηκε στα Studio Mega στο Varberg της Σουηδίας τον Ιούλιο του 2003 με παραγωγό τον Christian Silver, ο οποίος είχε συνεργαστεί μέχρι τότε με σχήματα όπως είναι οι Old Man’s Child, οι Beseech, οι Destiny και οι Griffin ανάμεσα σε άλλους ενώ το mastering έγινε στα Digitalfabriken από τον Thomas Färngren. Τέλος, το εξώφυλλο της κυκλοφορίας αποτελεί δουλειά του εξαιρετικού καλλιτέχνη Travis Smith.
Ο δίσκος βρέθηκε τελικά στα ράφια των δισκοπωλείων σε μορφή CD στις 21 Οκτωβρίου 2003 ενώ επανακυκλοφόρησε σε διπλό βινύλιο αρχικά στις 10 Μαΐου 2019 ενώ η re-press χρωματιστή μορφή διπλού βινυλίου κυκλοφόρησε στις 17 Δεκεμβρίου 2021. Όλες οι προαναφερθείσες εκδόσεις έγιναν από την Napalm Records.
Key Tracks: “The Cry Of Silence”, “A Slumber Did My Spirit Seal”, “Reversio ad Seccessum”
2004 – 2005: Η «απόκρυφη βροχή έπεσε»….
Το “Arcane Rain Fell” πάντα για τον γράφοντα θα έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς με αυτό μου συστήθηκαν και αυτό ως και σήμερα θεωρώ την καλύτερη και πληρέστερη, απ’ όλες τις απόψεις, δουλειά του συγκροτήματος. Μπορώ να γράφω παιάνες γι’ αυτό το αριστούργημα όμως ας δούμε περισσότερα στοιχεία γύρω από αυτό. Θα περιοριστώ και θα πω πως το άλμπουμ αυτό δεν χαρακτηρίζεται τυχαία ως ένα από τα κλασσικότερα του doom/death metal ήχου.
Ο Jesper Stolpe ξαναπαίρνει την σκυτάλη από τον αποχωρήσαντα Thomas Jäger στο μπάσο, ο Magnus Bergström αποχωρεί και αυτός, αφήνοντας τον Johan Ericson μόνο του στις κιθάρες, και υπό αυτό το καθεστώς, η μπάντα μπαίνει στα Studio Underground τον Σεπτέμβρη του 2004 για τον διάδοχο του “Where Lovers Mourn”.
Ο Pelle Saether, ο οποίος είχε συνεργαστεί με μπάντες όπως οι Carnal Forge, οι 8 Foot Sativa, οι Axenstar και οι Madder Mortem ανάμεσα σε άλλους, αναλαμβάνει την παραγωγή και την μίξη ενώ για το mastering επιστρατεύετε ο Peter In de Betou των Tailor Maid Production (σ.σ.: Amon Amarth, Dark Funeral, Ablaze My Sorrow, Dark Tranquillity κ.α.). Όσον αφορά το εξώφυλλο, σταθερά ο Travis Smith βρίσκεται και πάλι πίσω από αυτό.
Το “Arcane Rain Fell” αποτελεί ένα concept album, το οποίο θεματολογικά καταπιάνεται με την πτώση του Εωσφόρου από τον Παράδεισο και την δημιουργία της Κόλασης. Αποφασίζουν και πάλι να «τιμήσουν» το demo CD “Dark Oceans We Cry”, παίρνοντας από εκεί (σ.σ.: και το επαναηχογραφούν) το “Death, Come Near Me”. Ωστόσο, στο δίσκο συμμετέχει στο κομμάτι “Expostulation” o Ryan Henry των Necare (σ.σ.: ακούστε οπωσδήποτε τον μοναδικό τους δίσκο, το “Ruin” (2004, Firebox Records)), το οποίο έχει συνθέσει ο ίδιος, με κάποια spoken words.
Ο δίσκος κυκλοφόρησε εν τέλει σε μορφή CD στις 24 Ιανουαρίου 2005 από την Napalm Records, η οποία το επανακυκλοφόρησε σε μορφή διπλού βινυλίου στις 10 Μαΐου 2019 ενώ η re-press χρωματιστή μορφή διπλού βινυλίου κυκλοφόρησε στις 17 Δεκεμβρίου 2021, όπως δηλαδή συνέβη και με το “Where Lovers Mourn”.
Key Tracks: Κανονικά ο δίσκος όλος αλλά ενδεικτικά κρατήστε τα “Daylight Misery”, “The Apostasy Canticle” & “Heaven Laid In Tears”.
2006: Η ώρα του “The Burning Halo”
Με την δημοτικότητα της μπάντας να καλπάζει, η μπάντα έχει αρχίσει να συνθέτει νέο υλικό για το τρίτο της δισκογραφικό πόνημα, το οποίο επρόκειτο να φέρει τον τίτλο “The Burning Halo”. Όσον αφορά την σύνθεση της μπάντας, για ακόμη μια φορά, υπάρχουν αλλαγές και τείνει να γίνει η «Αχίλλειος πτέρνα» της. Δυο νέα πρόσωπα έρχονται να ενταχθούν στις τάξεις του σχήματος. Ο λόγος για τους Fredrik Johansson & Daniel Arvidsson, με τον πρώτο να αντικαθιστά τον Jesper Stolpe, ο οποίος αποχώρησε για δεύτερη φορά, στο μπάσο, ενώ ο δεύτερος έρχεται να αναλάβει τις ρυθμικές κιθάρες.
Τις ηχογραφήσεις και την παραγωγή του δίσκου ανέλαβαν αυτή την φορά τα μέλη της μπάντας, Andreas Karlsson & Johan Ericson, το mastering αναλαμβάνει και πάλι ο Peter In de Betou των Tailor Maid Production, ενώ τέλος, ο Travis Smith έρχεται και κάνει το «τρία στα τρία», κοσμώντας και πάλι το εξώφυλλο με μια φανταστική δουλειά.
Το άλμπουμ αποτελείται από οχτώ συνολικά συνθέσεις, εκ των οποίων οι τρεις είναι ολοκαίνουργιες (σ.σ.: “She Dies”, “Through Infectious Waters (A Sickness Elegy)” και “The Dying”), τρεις επαναηχογραφημένες που προέρχονται μέσα από το demo “The Closed Eyes Of Paradise” (σ.σ.: “Serenade Of Sorrow”, “The Morningstar” και “The Gothic Embrace”) καθώς και δύο διασκευές (σ.σ.: “On Sunday They Will Kill The World” [Ekseption] και “Forever My Queen” [Pentagram]).
Έπειτα από πολλά προβλήματα κατά την διαδικασία κοπής στο εργοστάσιο και μετά από απανωτές καθυστερήσεις, το “The Burning Halo” κατάφερε να κυκλοφορήσει εν τέλει στις 29 Σεπτεμβρίου 2006 από την Napalm Records.
Key Tracks: “She Dies”, “Through Infectious Waters (A Sickness Elegy)” και “The Dying”
2007 – 2010: Νέα σελίδα με το “Turning Season Within”
Στην πραγματικότητα μια νέα σελίδα ξεκίνησε για τους Σουηδούς metallers. Πλέον η καθιέρωση έχει επέλθει, υπάρχουν οπαδοί τους σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, που πίνουν νερό στο όνομά τους. Δίχως να χάσουν χρόνο, ξεκινούν να δουλεύουν δυναμικά πάνω στον διάδοχο του “The Burning Halo”. Το νέο τους πόνημα αναμενόταν να φέρει τον τίτλο “Turning Season Within”.
Σε αυτό τον δίσκο όσον αφορά τις συνεργασίες, τα πάντα αλλάζουν. Οι ηχογραφήσεις και η παραγωγή αποτελούν προϊόν συνεργασίας μεταξύ των David Castillo (Eluveitie, Katatonia, Nasum) και Johan Örnborg (Beseech, Evocation, Lake Of Tears) στα Fascination Street Studio στο Örebro της Σουηδίας, με τον Jens Bogren (Amon Amarth, Bloodbath, Eluveitie) να αναλαμβάνει στα ίδια studios την μίξη και το mastering. Στο εξώφυλλο του δίσκου συναντάμε για πρώτη φορά επίσης τον Ολλανδό καλλιτέχνη Dennis Sibeijn, ο οποίος ήταν γνωστός εκείνη την περίοδο για την συνεργασία του με σχήματα όπως είναι οι Aborted, οι Chimaira και οι Heaven Shall Burn ανάμεσα σε άλλους.
Η κυρίως θεματολογία του δίσκου έχει να κάνει κυρίως με την αποτυχημένη σχέση δυο ερωτευμένων ανθρώπων, με τους στίχους του δίσκου να έχουν γραφτεί σε αναπροσαρμογή, βασισμένοι πάνω σε ποιήματα της Σουηδής ποιήτριας Therés Björk. Στο δίσκο επίσης συμμετάσχει ο Paul Kuhr των Novembers Doom με κάποια αφηγηματικά φωνητικά ενώ αποτελεί παράλληλα την τελευταία δουλειά του πληκτρά Andreas Karlsson, ο οποίος αποχώρησε μετά τις ηχογραφήσεις αυτού.
Το “Turning Season Within” βρέθηκε στα ράφια των δισκοπωλείων στις 29 Φεβρουαρίου 2008 μέσω της Napalm Records, σε μορφή CD. Δύο χρόνια μετά, στις 9 Ιανουαρίου 2010 το σχήμα επισκέφθηκε για πρώτη φορά την χώρα μας και το An Club, με τους Elysion, Shattered Hope και Daylight Misery να εμφανίζονται μαζί τους επί σκηνής.
Key Tracks: Earthbound, The Failure Epiphany, Morphine Cloud
2011 – 2012: Ένα «ρόδο της αποκάλυψης» και άλλες ιστορίες…
Η ώρα για τον πέμπτο δίσκο άρχισε να ζυγώνει και οι Draconian τον βρίσκουν στο πρόσωπο του “A Rose For The Apocalypse”. Και αυτή την φορά το σχήμα αλλάζει τους συνεργάτες του, τόσο στον τομέα της παραγωγής όσο και στο εικαστικό κομμάτι.
Αρχικά μεταβαίνει και πάλι στα Studio Mega στο Varberg της Σουηδίας, όπου είχε ηχογραφήσει τον ντεμπούτο της, το “Where Lovers Mourn”, για να ηχογραφήσει τα τύμπανα με την βοήθεια του Johan Örnborg ως μηχανικού ήχου ενώ εν συνεχεία ηχογραφεί όλα τα όργανα στα Dead Dog Farm Studios, ιδιοκτησίας Johan Ericson και Jerry Torstensson, με τον πρώτο να αναλαμβάνει την παραγωγή του δίσκου ενώ για την ηχογράφηση των φωνητικών, της μίξης και του mastering έγιναν στα Fascination Street Studios, αποκλειστικά από τον Jens Bogren αυτή τη φορά. Στο εικαστικό κομμάτι η μπάντα συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον «δικό μας» Seth Siro Anton των SepticFlesh. Ως special guest επανεμφανίζεται ο Olof Göthlin στο βιολί.
Στο στιχουργικό έργο του δίσκου τώρα, αξίζει να σημειωθεί πως μέρη από τρία ποιήματα ενέπνευσαν το σχήμα ώστε να τα ενσωματώσουν μέσα στην δουλειά τους. Πρόκειται για τα ποιήματα “Earth’s Answer” του William Blake, “Unforgotten” του Lawrence Hope & “Ode To A Nightingale” του John Keats, τα οποία μπορεί αντίστοιχα να βρει στα κομμάτια “Dead World Assembly”, “The Death Of Hours” και “Elysian Night”.
Το σχήμα παράλληλα γύρισε και ένα video clip για το κομμάτι “The Last Hour Of Ancient Sunlight”. Ο δίσκος κυκλοφόρησε στις 23 Ιουνίου 2011 σε μορφή απλού CD αλλά και σε μια περιορισμένη έκδοση digipack, δια μέσω της Napalm Records.
Λίγους μήνες μετά, στις 15 Νοεμβρίου 2011 το σχήμα ανακοίνωνε την αποχώρηση της Lisa Johansson από τις τάξεις τους και περίπου έναν χρόνο μετά η μπάντα ανακοίνωσε την προσθήκη της Heike Langhans.
Key Tracks: “Elysian Night”, “End Of The Rope”, “Dead World Assembly”
2012 – 2018: Το κεφάλαιο “Sovran”
“Sovran” για όσους αναρωτιούνται τι σημαίνει, είναι μια λογοτεχνική λέξη για τον κυρίαρχο κατά την Αγγλική λογοτεχνία. Αυτός είναι ο πιο ταιριαστός τίτλος γι’ αυτό το εξωτερικό δημιούργημα. Το “Sovran” αποτελεί τον έκτο δίσκο της μπάντας και τον πρώτο που εμφανιζόταν η Heike Langhans. Αμέσως μετά την είσοδο της στην μπάντα, ξεκίνησε να δουλεύεται το υλικό που τον αποτέλεσε εν τέλει.
Ξεκινώντας και πάλι να ηχογραφούν για περίπου δυο χρόνια στα ιδιόκτητα Dead Dog Farm Studios στο Säffle της Σουηδίας, κατέληξαν εν τέλει να ηχογραφήσουν τα τύμπανα στα Top Floor Studios στο Gothenburg με μηχανικό ήχου τον Jakob Herrmann (Avatar, Colossus). Για τα φωνητικά επέλεξαν τα Ghost Ward Studios στην πόλη της Årsta, με την βοήθεια των David Castillo – με τον οποίο είχαν δουλέψει και πάλι στο “Turning Seasons Within”(2008) – και Karl Daniel Lidén (Switchblade, Disrupted, Astrophobos) ενώ στην μίξη και στο mastering, συναντάμε για τρίτη συνεχόμενη κυκλοφορία τον Jens Bogren. Αυτό που εξίσου εντυπωσιάζει είναι το εικαστικό μέρος της κυκλοφορίας, αφού η μπάντα συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον Ρουμάνο κάλλιτέχνη Costin Chioreanu, ο οποίος είχε συνεργαστεί μέχρι τότε με μπάντες όπως Arch Enemy, At The Gates, Be’lakor, Darkthrone ανάμεσα σε άλλες. Σαν special guest στο δίσκο συμμετείχε ο Daniel Änghede (σ.σ.: τότε) των Crippled Black Phoenix, τραγουδώντας στο εξαιρετικό “Rivers Between Us”.
Προπομπός για το τι θα επακολουθούσε στο “Sovran” ήταν το single “Stellar Tombs”, το οποίο όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε παραπάνω από απλά θετικές αντιδράσεις. Στο άκουσμα της συνολικής εικόνας του “Sovran”, ο διεθνής Τύπος το χαρακτήρισε ως ισάξιο του “Arcane Rain Fell”, τοποθετώντας το έτσι στο πάνθεον των κυκλοφοριών του συγκροτήματος.
Η διάθεση του δίσκου έγινε και πάλι μέσω της Napalm Records στις 30 Οκτωβρίου 2015, με τον δίσκο να κυκλοφορεί σε διάφορες εκδόσεις. Το “Sovran” ήταν το album που έφερε για δεύτερη φορά στην χώρα μας την μπάντα, παίζοντας στο Eightball της Θεσσαλονίκης στις 12 Φεβρουαρίου 2016 και δύο μέρες αργότερα, στις 14 Φεβρουαρίου στην Αθήνα και το Κύτταρο Live, έχοντας μαζί τους ως opening acts τους Elysion, Caelestia και Immensity. Για τις εμφανίσεις στην χώρα μας, drummer ήταν ο Tarald Lie των πρόσφατα διαλυμένων Tristania (σ.σ.: αντικατέστησε προσωρινά τον Jerry Torstensson, ο οποίος είχε γίνει πρόσφατα πατέρας) ενώ το μπάσο θα αναλάβει ο Daniel Änghede, τραγουδιστής & κιθαρίστας των Crippled Black Phoenix, παίρνοντας την θέση του προ διημέρου αποχωρήσαντα Fredrik Johansson.
Key Tracks: “Stellar Tombs”, “Rivers Between Us”, “Pale Tortured Blue”
2019 – 2022: Από το “Under Α Godless Veil” μέχρι σήμερα
Οδεύουμε λοιπόν στον έβδομο και τελευταίο δίσκο της μέχρι τώρα πορείας του συγκροτήματος, ο οποίος φέρει τον τίτλο “Under A Godless Veil”, ο οποίος έλαβε την τρίτη θέση στην λίστα με τα καλύτερα άλμπουμ την χρονιά που κυκλοφόρησε από την συντακτική μας ομάδα.
Ως δίσκος αποτελεί τον πρώτο από την εποχή που κυκλοφόρησε το “Arcane Rain Fell” (2005) δίχως την παρουσία του μπασίστα Fredrik Johansson, ο οποίος όπως αναφέραμε παραπάνω αποχώρησε το 2016, με τον αντικαταστάτη του Daniel Änghede να ηχογραφεί το μπάσο στο “Under A Godless Veil”. Στο δίσκο ως guest εμφανίζεται και ο Daniel Neagoe (Clouds, Eye Of Solitude, ex–Aeonian Sorrow) χαρίζοντας κάποια αφηγηματικά φωνητικά. Ηχογραφήθηκε στα Studio Gröndahl και Dead Dog Farm Studios μέσα στο 2019, με τον Karl Daniel Lidén με τον οποίο συνεργάστηκαν και στο “Sovran” να είναι ο κύριος υπεύθυνος πίσω από την μίξη και το mastering του δίσκου. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να αποδοθεί στην Ρωσίδα φωτογράφο/κινηματογραφίστρια Natalia Drepina, με την οποία η μπάντα συνεργάστηκε για πρώτη φορά. Με τις φωτογραφίες της δημιούργησε ένα εξαιρετικό εξώφυλλο και layout για τον δίσκο αλλά σκηνοθέτησε και δυο φανταστικά video clip για τα κομμάτια “Sleepwalkers” και “The Sethian”. Η μπάντα ωστόσο δεν σταμάτησε εδώ, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία της κυκλοφόρησε τέσσερα lyric videos, για τα κομμάτια “Lustrous Heart”, “Sorrow Of Sophia”, “The Sacrificial Flame” και “Moon Over Sabaoth”.
Κυκλοφόρησε εν τέλει στις 30 Οκτωβρίου 2020 σε ποικίλες εκδόσεις από την Napalm Records, η οποία πέρυσι τον επανακυκλοφόρησε σε μορφή διπλού picture disc βινυλίου.
Η μπάντα τον Απρίλιο ανακοίνωσε τον νέο της κιθαρίστα, τον Niklas Nord (Myteri, DeathTrap, The Random Victims). Αυτή σηματοδότησε την αλλαγή του μέχρι πρότινος κιθαρίστα τους, Daniel Arvidsson σε μπασίστα πλέον, ολοκληρώνοντας έτσι το line-up τους. Αυτό δεν κράτησε πολύ, καθώς μερικές μέρες μετά η μπάντα αντιμετώπισε άλλη μια αλλαγή στην σύνθεση της, αυτή πίσω από το μικρόφωνο. Η Heike Langhans αποχωρεί από τις τάξεις της μπάντας και μετά από ένα κενό έντεκα ετών επιστρέφει και πάλι Lisa Johansson, την οποία αρχικά είχε αντικαταστήσει η Heike. Ως αποχαιρετιστήρια συναυλία η μπάντα εμφανίστηκε ως επταμελής, με τρείς τραγουδιστές δηλαδή, τον περασμένο Ιούνιο στο Hellfest Festival, το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.
Key Tracks: “Ascend Into Darkness”, “Sorrow Of Sophia”, “Burial Fields”
Draconian 2022:
Johan Ericson – Κιθάρες
Anders Jacobsson – Φωνητικά
Lisa Johansson – Φωνητικά
Jerry Torstensson – Τύμπανα
Daniel Arvidsson – Μπάσο
Niklas Nord – Κιθάρες
Links:
Official Website
Facebook
Instagram
Twitter
YouTube
Spotify
Bandcamp
Κείμενο: Νίκος Σιγλίδης