Η συγκεκριμένη κριτική θα μπορούσε κάλλιστα να συνοψιστεί σε δυο-τρεις προτάσεις: «εάν είστε οπαδός της κιθάρας, του Marty Friedman και της γενικότερης ιαπωνικής κουλτούρας, τότε το “Tokyo Jukebox 3” είναι ξεκάθαρα για εσάς». Επειδή όμως κανείς δε πήγε πουθενά με ένα κείμενο είκοσι λέξεων, ας δούμε τι μας έχει ετοιμάσει εδώ ο Αμερικανός βιρτουόζος.
Αρχικά, αν έχεις ασχοληθεί έστω και λίγο με αυτή τη μουσική και αγνοείς το όνομα του Marty Friedman είτε ζεις σε άλλο πλανήτη, είτε απλά κρυβόσουν σε κάποια σπηλιά. Οπότε σε αυτό το σημείο κάνεις μια μικρή παύση, τσεκάρεις το “Speed Metal Symphony” των Cacophony και από τα “Rust In Peace” μέχρι και το “Risk” των Megadeth (OK, αυτό μπορείς και να το αγνοήσεις) και επανέρχεσαι στο κείμενο.
O Friedman λοιπόν εδώ και αρκετά χρόνια αφού δεν έχει να αποδείξει τίποτα σε κανέναν, μας γράφει όλους στα παλιά του τα παπούτσια (με την καλή έννοια) και όντας μόνιμος κάτοικος Ιαπωνίας από το 2003 αν δεν απατώμαι, παρουσιάζει το τρίτο Tokyo Jukebox άλμπουμ του, το οποίο αποτελείται αποκλειστικά από διασκευές σε ιαπωνική μουσική συν κάποιες επανεκτελέσεις από original συνθέσεις του. Αν για κάποιο λόγο αποκαρδιωθήκατε, μη βιάζεστε. Ο δίσκος ακούγεται τόσο ευχάριστα που θα τον απολαύσετε ακόμα και αν και εσείς, όπως και εγώ, έχετε μαύρα μεσάνυχτα από Manga, Anime και δε συμμαζεύεται.
Δε γίνεται να μη θαυμάσεις το ταλέντο του ειδικά όταν παίρνει J-pop κομμάτια όπως τα “Makenaide” των ZARD ή το “Gurenge” της LiSA και τα φέρνει στα μέτρα του. Ξεσαλώνει στην άλλοτε μπαλάντα “Kaze Ga Fuiteru” των Ikimono Kagari, ενώ κάνει και τις αναδρομές του στο δικό του παρελθόν με μια νέα εκτέλεση του “The Perfect World” από το “The Image Album” στην οποία τα φωνητικά αναλαμβάνει η Alfakyun. Το συγκεκριμένο μάλιστα θα μπορούσε να βρίσκεται εύκολα σε κάποιο από τα πρόσφατα άλμπουμ των Within Temptation ή και των Delain. Το ομολογουμένως επιτυχές ταξίδι στην χώρα του ανατέλλοντος ηλίου συνεχίζεται και στα εξίσου εξωτικά όμορφα “Sazanka” και “Time Goes By” και κλείνει με το αρκετά ιδιαίτερο “Japan Heritage Official Theme Song”.
Ειδικά για το τελευταίο αξίζει να αναφερθεί πως πρόκειται για συνεργασία του Friedman με την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Τόκυο, το οποίο αποτελεί ανάθεση σε αυτόν από την ίδια την ιαπωνική κυβέρνηση, με σκοπό να χρησιμοποιείται σε πολιτισμικές εκδηλώσεις που προωθούν την ιαπωνική κουλτούρα. Από αυτό και μόνο αντιλαμβανόμαστε πόση εκτίμηση και σεβασμό τρέφουν στον Marty Friedman οι Ιάπωνες, οπότε δε πρέπει να προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι εκεί βρήκε τη δική του Γη Της Επαγγελίας.
Με το “Tokyo Jukebox 3” ο Marty Friedman αποτίει φόρο τιμής σε μια χώρα που τον αγκάλιασε όσο λίγες. Μέσα από την αγάπη του ίδιου για τις ιαπωνικές πεντατονικές, στέλνει και σε εμάς τους δυτικούς λίγο από το άρωμα από της χώρας. Πρόκειται για έναν μουσικό ο οποίος δεν επαναπαύτηκε στιγμή στις δάφνες του παρελθόντος του, πάντα ανήσυχος και με ανοιχτούς ορίζοντες συνεχίζει να εξερευνά μουσικά ηχοτοπία με τον δικό του ρομαντικό τρόπο. Αυτό άλλωστε δε σημαίνει «καλλιτέχνης»;
8/10
Βασίλης Μπατίλας
vasilis_vd@hotmail.com