Ανταποκρίσεις

Nightfall, On Thorns I Lay, Project Renegade

Nightfall, On Thorns I Lay, Project Renegade
Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021, Gagarin 205, Αθήνα

Πρώτο metal live υπό τις συνθήκες που όλοι γνωρίσαμε και αγαπήσαμε (σ.σ.: όρθιοι, αγκαλιασμένο κοπάνημα και pit) έπειτα από παραπάνω από ενάμιση χρόνο και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το όλο γεγονός είχε έναν δυνατό χαρακτήρα γιορτής.

Με την ίδια έξαψη εμφανίστηκαν και οι Project Renegade στη σκηνή στις 20:20, αφού το πρόγραμμα τηρήθηκε ιδιαίτερα πιστά, για να ξεκινήσουν το γλέντι. Ο κόσμος είχε σιγά-σιγά αρχίσει να μαζεύεται και να ανταποκρίνεται με αρκετή προθυμία στα καλέσματα της ξεσηκωτικής Μαριάννας. Την παράσταση και τις εντυπώσεις, βέβαια, έκλεψε ο drummer του συγκροτήματος με το εκρηκτικό του παίξιμο, χτυπώντας τα τύμπανα σαν μανιασμένη καλοκουρδισμένη μηχανή.

Υπήρξαν κάποια μικροπροβλήματα με τον ήχο, όμως αυτά δεν φαίνεται να πτόησαν ούτε τη μπάντα, αλλά ούτε και τον κόσμο από κάτω. Το κοινό ειδικά ευχαριστήθηκε το set τους και έκανε την κατάλληλη προθέρμανση για αυτό που θα ακολουθούσε από τα επόμενα δύο ιστορικά συγκροτήματα της βραδιάς.

Setlist: Liber8 / Products of War / One of the Crowd / The Strain / The New Joker

Project Renegade

Ευλαβικά στην ώρα τους βέβαια ήταν και οι ηγέτες της death/doom σκηνής της χώρας μας, οι On Thorns I Lay, οι οποίοι για ακόμα μια φορά ήταν καταιγιστικοί. Πολύ ιδιαίτερη εμφάνιση γι’ αυτούς καθώς ήταν η πρώτη που το σχήμα πάτησε σανίδι ως οκταμελές σχήμα, διαθέτοντας δυο special guests ώστε να παίζουν βιολί στα αριστερά της σκηνής αλλά και από το γεγονός ότι ήταν η πρώτη εμφάνιση της μπάντας δίχως το ιδρυτικό μέλος της, τραγουδιστή Στέφανο Κιντζόγλου, τον οποίον αντικατέστησε επάξια (σ.σ.: και με το παραπάνω) ο Θοδωρής Παπαδόπουλος των Domination Inc. Δεδομένου του μουσικού υπόβαθρου με το δικό του σχήμα, ο ίδιος έφερε τα κομμάτια στα μέτρα του και από την ενεργητικότητα του κατάφερε να κερδίσει το κοινό.

On Thorns I Lay

Το setlist του σχήματος βασίστηκε κατά βάση στα τελευταία δύο άλμπουμ του σχήματος, τα Aegean Sorrow” (2018) και “Threnos” (2020), με το εξαιρετικό The Song Of Sirensνα ανοίγει την εμφάνιση τους μέσα από τον τελευταίο τους δίσκο και να ακολουθεί το “Cosmic Silence”. Η εξαιρετική απόδοση της μπάντας μαγνήτιζε βλέμματα, κατορθώνοντας να κερδίσει και τον πιο απαιτητικό ακροατή. Έκλεισαν αργότερα την εμφάνιση τους με το αριστουργηματικό Erevos”, το οποίο είναι το master hit της μπάντας. Ελπίζω σύντομα να τους ξαναδούμε και να απολαύσουμε μια νέα, εξίσου αριστουργηματική, κυκλοφορία της μπάντας.

Setlist: Song Of Sirens / Cosmic Silence / Misos / Erynies / Olethros / Erevos

On Thorns I Lay

Αφού η ώρα είχε περάσει, σταδιακά οι headliners της βραδιάς Nightfall ανυπομονούσαν να βρεθούν επί σκηνής ώστε να παρουσιάσουν για πρώτη φορά το νέο, αριστουργηματικό, τους άλμπουμ “At Night We Prey” κατά βάση. Τιμήθηκαν όλες οι κυκλοφορίες τους αν δεν κάνω λάθος, με εξαίρεση μονάχα το I Am Jesus” (2003).

Από τις πρώτες νότες του intro She Loved The Twilightγια να δώσει την θέση του στο Killing Moonμέσα από την τελευταία του κυκλοφορία για να μεταβούμε στην συνέχεια στο Ambassador Of Massαπό το “Astron Black and the Thirty Tyrants” (2010), με το κοινό να συμμετέχει ενεργά και έναν frontman/ηγέτη στο πρόσωπο του Ευθύμη Καραδήμα να οδηγεί την μπάντα, μιας και ο ίδιος ξεδίπλωνε το ταλέντο που τον διακατέχει, καθότι η επικοινωνία με το κοινό άρχιζε σταδιακά να μεγαλώνει. Και από εκεί βρεθήκαμε στο As Your God Is Failing Once Againαπό το μακρινό (σ.σ.: χρονολογικά) “Macabre Sunsets” (1993) (σ.σ.: άλμπουμ για το οποίο μας είχε μιλήσει σε σχετικό αφιέρωμα, το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ).

Nightfall

Επιστροφή προσωρινά στο “At Night We Prey” με το Darkness Foreverγια να πάμε από εκεί στα The Sheer Misfit”,  “Ishtar (Celebrate Your Beauty)”, “Dark Red Sky”, “Death Star” & “Iris (And The Burning Aureole)” για να κλείσει με κάτι πολύ παραπάνω από μια φανταστική απόδοση το πρώτο μέρος της εμφάνισης τους. Εκεί διαπιστώνεις πως μετά τα απανωτά χτυπήματα το γεγονός ότι οι Nightfall βρίσκονται πραγματικά στην καλύτερη τους φάση, με το καλύτερο line-up που υπήρξε ποτέ κατά την προσωπική μου κρίση, δίχως να θέλω να μειώσω τα προηγούμενα μέλη του σχήματος. Είναι αυτό που λέμε ότι εδώ υπάρχει η σωστή χημεία αναμεταξύ τους.

Στο δεύτερο λοιπόν μέρος, η μπάντα κάλεσε επί σκηνής το καλύτερο κατ’ εμέ a capella ντουέτο που διαθέτει η χώρα μας, τις αδερφές Ελένη & Σουζάνα Βουγιουκλή, οι οποίες ακούγονται στον τελευταίο δίσκο του σχήματος, με τις οποίες έπαιξαν/σάρωσαν τα Meteor Gods”, “Giants Of Anger”, “Witchesκαι Martyrs Of The Cult Of The Dead (Agita)”. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να πω πως ήταν κρίμα που θαβόταν η φωνή τους σε στιγμές, κάτι που κατ’ εμέ επισκίασε ολίγον την φανταστική κατά τ’ άλλα συμμετοχή τους. Το κλείσιμο/πατροπαράδοτο encore έγινε αργότερα με τα αναμενόμενα Diva& Lesbian Show, όπου δημιουργήθηκε ο ανάλογος πανικός.

Nightfall

Αυτό που μου έμεινε γενικότερα από την εμφάνιση τους είναι πως ως μονάδες διαθέτουν έναν χαρισματικό frontman, τον Ευθύμη Καραδήμα, έναν κινητήριο μοχλό στα τύμπανα που σαρώνει τα πάντα στο διάβα του, τον Φώτη Μπενάρντο, μια μπασίστρια φαινόμενο που απέδωσε τα πάντα και “έδωσε ψυχή”, την Βασιλική Μπιζά, η οποία μαζί με τον Φώτη αποτελούν ένα ισοπεδωτικό ρυθμικό section, ενώ από τους φανταστικούς κιθαρίστες Μιχάλη Γαλιάτσο και Κώστα Κυριακόπουλο, ενώ είχαν και αυτοί φανταστικοί απόδοση, θα ήθελα να μην ήταν τόσο στατικοί και να κινιόντουσαν περισσότερο επί σκηνής. Αυτό βέβαια το λες και παραξενιά του γράφοντα.

Ελπίζω λοιπόν οι επτακόσιοι παρευρισκόμενοι της βραδιάς να το διασκέδασαν και να ακολουθήσουν σύντομα και άλλες τέτοιες βραδιές.

Setlist: She Loved The Twilight (intro) / Killing Moon / Ambassador Of Mass / As Your God Is Failing Once Again / Darkness Forever / The Sheer Misfit / Ishtar (Celebrate Your Beauty) / Dark Red Sky / Death Star / Iris (And The Burning Aureole) // Meteor Gods / Giants Of Anger / Witches / Martyrs Of The Cult Of The Dead (Agita) // Encore: Diva / Lesbian Show

Nightfall

Κείμενο: Τζούλια Τσαγκάρη (Project Renegade), Νίκος Σιγλίδης (On Thorns I Lay, Nightfall)
Φωτογραφίες: Βίκυ Αθανασοπούλου

whale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X