Δεν θα το κρύψω: το grindcore/death metal δεν είναι το είδος που με κερδίζει εύκολα. Παρ’ όλα αυτά, ακούγοντας το “Charming The Decomposed” ένιωσα αμέσως ότι οι Retching ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν και σε ποιο κοινό απευθύνονται. Ο ήχος τους είναι ωμός, ακατέργαστος και βίαιος, αλλά πίσω από αυτό το χάος υπάρχει μια δουλεμένη παραγωγή που βγάζει έντονα old school ατμόσφαιρα, σαν να έχει ξεπηδήσει κατευθείαν από τα ‘90s underground.
Η μπάντα ακολουθεί μια ξεκάθαρη πορεία χωρίς περιστροφές: πολύ γρήγορα, έντονα κι επιθετικά κομμάτια που δεν αφήνουν τον ακροατή να πάρει ανάσα. Είναι αυτό το ύφος που προκαλεί ένταση και φτιάχνει το ιδανικό soundtrack για όσους θέλουν να βυθιστούν στη σκληρή πλευρά του extreme metal.
Ο ήχος μου φάνηκε εντελώς ωμός: έχει «ατσάλινα» riff, άγρια φωνητικά και μια παραγωγή που δεν προσπαθεί να λειάνει τις γωνίες, κρατώντας το gritty — όπως ταιριάζει στο grindcore/deathcore ύφος. Δεν είναι το στυλ μου, αλλά εκτιμώ ότι δεν προσπαθούν ούτε λίγο να το κάνουν “εύκολο” για όλους—το δίνουν ως έχει.
Τι δεν με έπεισε; Υπάρχουν στιγμές που τα κομμάτια μοιάζουν να κυλούν με «ασφαλή» φόρμουλα: πολλά riffs που μοιάζουν παρεμφερή, η δομή δεν εκπλήσσει — και αυτό κάνει κάποιες ακροάσεις να μοιάζουν όμοιες μεταξύ τους. Από την άλλη, θα ήθελα πιο πολλή έμφαση στη διαφοροποίηση: κάποια breaks, αλλαγές ρυθμού ή κάποια μελωδικά σημεία που να «σπάνε» τη συνέπεια — όχι για να καταστραφούν τα πάντα, αλλά για να υπάρξει κάτι που να σου σταθεί περισσότερο στη μνήμη.
Το “Charming The Decomposed” δεν είναι άλμπουμ που με ξετρέλανε — αλλά το σέβομαι και το αναγνωρίζω ως ένα πολύ καλό δείγμα του είδους του. Είναι για όσους θέλουν να τονώσουν την ένταση και να μην ξεφεύγουν από τα σκληρά περάσματα, που δεν φοβούνται τον ήχο όσο είναι αγχωτικά βαριά. Εγώ δεν το έβαλα στα πιο αγαπημένα μου, αλλά με κέρδισε στις στιγμές του.
6/10
Κωνσταντίνα Δαμιανίδου
[email protected]


