Ανταποκρίσεις

Scar Of The Sun, Serenity Broken

Η ελληνική σκηνή έχει την τιμητική της και με το παραπάνω τον τελευταίο καιρό, κυρίως από τα live που έχουμε παρακολουθήσει (την επόμενη ημέρα είδαμε τους φοβερούς Wardrum σε ένα ισοπεδωτικό live!), αλλά και από κάποιες νέες κυκλοφορίες που έχουμε δει (π.χ. Aherusia, Reflection). Οι Scar Of The Sun, μετά από πολύ καιρό, από το 2013 ως support στους Katatonia, θα ανέβαιναν για πρώτη φορά σε ελληνικό stage, παρουσιάζοντάς μας υλικό και από τις δύο τους δουλειές. Είχαν φροντίσει φροντίσει να προωθήσουν σωστά και με συνεχή εξαιρετικό τρόπο το συγκεκριμένο event, πράγμα που πολύ καλά εννοείται έκαναν. Πολύ ενδιαφέρον το όλο πακέτο, εάν βάλεις και τις άλλες δύο μπάντες, τους EIEN και τους Serenity Broken. Είχα τσεκάρει κομμάτια τους πιο πριν, βρίσκοντάς τα αξιόλογα, οπότε ήξερα ότι θα έχει ακόμα πιο ενδιαφέρον.

Κατέφτασα στο An Club κατά τις 21:15 στο οποίο υπήρχε ελάχιστος κόσμος, πράγμα που έδειχνε ότι το live δε θα ξεκινήσει ακριβώς στην ώρα του. Οι Serenity Broken βγήκαν στη σκηνή λίγο μετά τις 21:45, μπαίνοντας με το “Savior” το οπίο είναι από το ψηφιακό τους ομώνυμο single. Από εκεί τσεκάρετε και την πολύ ωραία μπαλάντα “Desire”. Πέραν από alternative στοιχεία, ο ήχος τους θυμίζει αρκετά από grunge. Το ίδιο ισχύει και για τη φωνή του τραγουδιστή. Συνέχισαν με ένα – ακόμα ακυκλοφόρητο – κομμάτι, το “Boom!”, πριν παίξουν ένα από τα βασικά τους, το “Slip Up”, που έρχεται από το μοναδικό τους full length μέχρι στιγμής, το “Commercial Suicide” του 2012. Έχουν κυκλοφορήσει και ένα EP με τίτλο “Live ‘n Unplugged”. Τους επόμενους μήνες αναμένουμε για το δεύτερο τους full length άλμπουμ. Δυστυχώς ο ήχος είχε αρκετά προβλήματα σε όλη τη διάρκεια της εμφάνισής τους, με κάποια όργανα και μερικές φορές και τη φωνή να πικάρουν και να μας παίρνουν τα αυτιά με όχι ευχάριστο τρόπο. Άλλο ένα δυσάρεστο γεγονός ήταν ότι κάπου εκεί ο τραγουδιστής μας ενημέρωσε ότι οι EIEN δε θα ανέβαιναν αργότερα στη σκηνή για το δικό τους show και αυτό διότι ο ντράμερ τους τελευταία στιγμή έπαθε δηλητηρίαση. Αρκετή ξενέρα, καθώς ενδιαφερόμουν αρκετά να τους δω και να τους ακούσω, αλλά η αλήθεια είναι ότι το υπόλοιπο συγκρότημα που βρισκόταν στο χώρο δε μπορούσε να κάνει κάτι τελευταία στιγμή, ούτε θα φαινόταν καλό εάν για παράδειγμα παίζανε χωρίς το ντράμερ τους ή στην πολυ σπάνια περίπτωση έβρισκαν άλλον για εκείνη τη στιγμή. Οι Serenity Broken πάντως έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, με αρκετά καλή σκηνική παρουσία, ενέργεια την οποία βγάζει και ο ήχος τους, προσπαθώντας να καλύψουν και λίγο από το χαμένο έδαφος των EIEN που δυστυχώς δε θα βλέπαμε. Παρά τα προβλήματα στον ήχο, ξεχώρισαν τα δύο τελευταία τους κομμάτια “Shadows” και “Alone?”. Πολύ ενδιαφέρον συγκρότημα και νομίζω ότι στο μέλλον εδώ θα είμαστε να ξαναμιλήσουμε για αυτούς, ειδικά μετά την κυκλοφορία του δεύτερού τους άλμπουμ.

Serenity Broken setlist: Savior/Boom!/Slip Up/Blob/Shadows/Alone?

Η προσέλευση του κόσμου είχε αυξηθεί αισθητά και το κοινό ήταν αρκετά περισσότερο από ότι στην αρχή. Οι κακουχίες της βραδιάς για κάποιους συνεχίστηκαν, αφού όπως πληροφορήθηκα οι Scar Of The Sun καθυστέρησαν να φτάσουν στο χώρο, για αυτό δε τους είχαμε δει και πιο πριν,λόγω επεισοδίων που γινόταν κοντά στην περιοχή και εμπόδισαν την ομαλή κυκλοφορία. Με τα πολλά, βγήκαν στη σκηνή του An λίγο πριν τις 23:00. Ιδανικότερο κομμάτι για το ξεκίνημα δε θα μπορούσε να υπάρξει και αυτό ήταν φυσικά το “Among Waters And Giants” από το εξαιρετικό περσινό τους άλμπουμ “In Flood”. Ότι πρέπει για να σε βάλει στην ατμόσφαιρα που δημιουργεί η μπάντα και η μουσική της. Στην ενδυμασία, όλα τα μέλη της μπάντας στα μαύρα, με τον τραγουδιστή Terry Nika να φοράει κάποιο είδος, επίσης μαύρων γυαλιών (σαν μάσκα) και να δημιoυργεί έτσι ατμόσφαιρα με το δικό του συνολικό και ξεχωριστό τρόπο, κάνωντας την είσοδο πιο αισθητή. Στην αρχή υπήρχε ένα προβληματάκι όσον αφορά τον ήχο στις πιο μπάσες συχνότητες της φωνής, αλλά πολύ λίγο μετά διορθώθηκε και αυτό και από εκεί και πέρα σε όλο το live ο ήχος ήταν πεντακάθαρος και καλός γενικά. Ακολούθησε το “An Il-Fated Wonder” λοιπόν, με τον ήχο ήδη να βελτιώνεται. Μαζί με το προηγούμενο, πρόκειται να γίνουν σύντομα video για το συγκρότημα. Κάτι το οποίο ισχύει εδώ και καιρό και για το “Disciple Of The Sun” (και για το “Swansong Of Senses” που ήρθε λίγο μετά) που ακούσαμε στη συνέχεια, πρώτο κομμάτι από το “A Series Of Unfortunate Concurrencies” του 2011. Μετά από αυτό είχε έρθει η ώρα για τις καθιερωμένες καλησπέρες, χωρίς βέβαια να παραλείψουν να μας ευχαριστήσουν που παρευρεθήκαμε εκεί! Το κοινό έδειχνε να έχει ζεσταθεί, ενώ ο Terry μας ενημέρωσε για τη «μπαλάντα» “Versus The World” που έπαιξαν στη συνέχεια. Από τα πιο βαρειά κομμάτια, που τα χώνει περισσότερο όπως φαίνεται και από τον τίτλο του. Η πραγματική μπαλάντα ήρθε μετά με το πανέμορφο και πιο ήρεμο “Enemies Of Reason”, στο οποίο πλήκτρα στο “In Flood” παίζει ο Μπάμπης Κατσιώνης, που ευχαριστήσανε αργότερα για τη συμμετοχή του, όπως και όλους τους υπόλοιπους μουσικούς.  

Όσο πέρναγε η ώρα, το κοινό συμμετείχε και ήταν εκεί πιο πολύ, όπως για παράδειγμα κάποια άτομα, πιθανόν γνωστά στα μέλη του συγκροτήματος, που ήταν μπροστά και χτυπιόντουσαν πιο πολύ, τραγουδώντας μαζί και στίχους! Ανεβασμένη η διάθεση και η όρεξη και σίγουρα πολύ ωραία να βλέπεις αυτή τη στήριξη. Μέτρια στιγμή στο live δεν υπήρχε και φυσικά και ξεχώρισαν το προσωπικά αγαπημένο “Sand”, φοβερή απόδοση για άλλη μία φορά, αλλά και το “8th Ocean Ride” από τον πρώτο δίσκο  που θεωρώ ότι είναι από τα καλύτερα τραγούδια της μπάντας γενικότερα. Στο studio και εκεί συμμετείχε ο Κατσιώνης στο solo της κιθάρας. Έκπληξη μου προκάλεσε το “Ode To A Failure”. Δε περίμενα να το ακούγαμε γιατί σε πολύ μεγάλο μέρος του κομματιού τραγουδάει ο Mikael Stanne των Dark Tranquillity. Παρόλα αυτά, ο Terry Nikas απέδωσε άψογα όλα τα σημεία του Σουηδού τραγουδιστή, δείχνοντας ότι έχει μια χαρά και αυτού του είδους τα φωνητικά. Επίσης φοβερή απόδοση! Η απίθανη φωνή του Terry, μπορεί να κάνει, να προσφέρει πάρα πολλά ωραία πράγματα στη μουσική και το είδος που παίζουν. Κάπου εκεί είχε έρθει η στιγμή, που πολλοί από εμάς γνωρίζαν. Η εμφάνιση του κιθαρίστα Μάριου Ηλιόπουλου από τους Nightrage. Φάνηκε το πόσο αγαπητός είναι στο ελληνικό κοινό αλλά και η εκτίμηση που του έχουν. Πολλά χρόνια καλός φίλος του συγκροτήματος, έχοντας βοηθήσει φυσικά και στο υλικό των Scar Of The Sun. Ακούστηκε ένα ολοκαίνουριο και ακόμα ακυκλοφόρητο κομμάτι, το “Inertia”, με το Μάριο να παίζει τρίτη κιθάρα και πότε πότε να κάνει και κάποια backing vocals. Εμένα προσωπικά μου άνοιξε την όρεξη για αυτό που περιμένουμε από τον τρίτο δίσκο του συγκροτήματος. Λίγο πριν το τέλος είχαμε τη χαρά να ακούσουμε και ένα τραγούδι από Nightrage και αυτό ήταν το “Elusive Emotion” από το πρώτο τους άλμπουμ “Sweet Vengeance” (2003), με τον Terry για άλλη μία φορά να δίνει ρέστα στη φωνή και τον κόσμο να ανταποκρίνεται σε αυτό που άκουγε. Ο επίλογος γράφτηκε σε σχεδόν αποθεωτικό κλίμα θα έλεγα, με το “Gravity” από τον πρώτο δίσκο, ένα από τα κομμάτια που υπήρχαν συνεργασίες (Xρήστος Αντωνίου από Septic Flesh, στην κιθάρα και στην παραγωγή).

Ας μη ξεχάσω να γράψω ότι ο τραγουδιστής Terry αναφέρθηκε στους EIEN, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του και ελπίζοντας και θέλοντας να μοιραστούν τελικά την ίδια σκηνή στο μέλλον. Είναι κάτι άλλωστε που το συζητούσαν καιρό πριν. Η μπάντα και ο Μάριος Ηλιόπουλος χαιρέτησαν και ευχαρίστησαν τον κόσμο, δίνοντας την αίσθηση και δημιουργώντας την εντύπωση, ότι ο κόσμος μόλις είχε δει ένα μεγάλο και σημαντικό live. Άψογοι σε όλα! Το συγκρότημα βρίσκεται σε εξαιρετικό επίπεδο, πιο δεμένο από ποτέ όπως φάνηκε σε αυτή την εμφάνιση και αυτό είναι λογικότατο καθώς μιλάμε για μία σύνθεση που δεν έχει αλλάξει τα τελευταία επτά χρόνια. Έδειξαν τη φοβερή εξέλιξη που έχουν και θα συνεχίσουν να έχουν. Θεωρώ ότι σίγουρα κάποια καλά στοιχεία αλλά και ότι θα υπάρξει εξέλιξη, είχαν ήδη αρχίσει να φαίνονται από το υλικό του πολύ καλού επίσης πρώτου δίσκου, τις guest εμφανίσεις και φυσικά τη συνολική δουλειά και αφοσίωση. Συνολικά, με πέντε κομμάτια από το “A Series Of Unfortunate Concurrencies”, επτά από το καταπληκτικό “In Flood”, ένα ολοκαίνουριο τραγούδι και ένα από Nightrage, νομίζω ότι πραγματικά δε γινόταν καλύτερα! Ήδη έχουν τραβήξει την προσοχή επάνω τους και μας απασχολούν και με το παραπάνω. Μακάρι να τους ξαναδούμε σχετικά σύντομα και με νέο υλικό από τον καινούριο δίσκο που κατά πάσα πιθανότητα θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2017.

Scar Of The Sun setlist:

 1. Among Waters And Giants
 2. An Ill-Fated Wonder
 3. Disciple Of  The Sun
 4. Versus The World
 5. Enemies Of Reason
 6. Swansong Of Senses
 7. The Truth About The Lies
 8. Sand
 9. 8th Ocean Ride
 10. Ode To A Failure
 11. The Raid
 12. Inertia (νέο τραγούδι)
 13. Elusive Emotion (Nightrage)
 14. Gravity

Κείμενο – Ανταπόκριση: Πέτρος Μυστικός

[email protected]

 

Tatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X