Συνεντεύξεις

Aenaon

Μια νέα δύναμη ανατέλλει στο χώρο του black metal. Οι Aenaon είναι μια από τις εγχώριες μπάντες που πραγματικά ξεχωρίζουν με το νέο τους αριστούργημα ονόματι “Cedres et Sang”. Ο κιθαρίστας της μπάντας Achilleas C μας μίλησε γι’ αυτό.

Αρχικά σας συγχαίρω για το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ σας και πιο συγκεκριμένα για τις συνθέσεις που υπάρχουν σε αυτή την κυκλοφορία διότι κάνουν ακόμα πιο δυνατή την ελληνική σκηνή. Cendres et Sang λοιπόν ο τίτλος αυτού του δημιουργήματος. Τι σημαίνει ? Υπάρχει κάποιο σκεπτικό πίσω από αυτή την ονομασία ?

 

“Cendres et Sang” σημαίνει “Στάχτες και Αίμα” στα Γαλλικά. Θέλαμε ένα τίτλο που να εκφράζει με τον τρόπο του τον άνθρωπο ως κάτι οργανικό και ταυτόχρονα πνευματικό. Εξάλλου τα κομμάτια έχουν μια κοινή οπτική γωνία. Αναφέρονται σε αυτό το θνητό υποκείμενο που λέγεται άνθρωπος… Και ένας πιο απλός λόγος, γιατί ο τίτλος αυτός στα Γαλλικά ακούγεται cool! Όπως και να το κάνουμε οι λέξεις και οι ήχοι των λέξεων έχουν την δική τους ομορφιά.

Πόσο καιρό σας πήρε για να ολοκληρωθεί συνθετικά και να ηχογραφηθεί αυτός ο δίσκος. Αντιμετωπίσατε κάποιες δυσκολίες με οτιδήποτε?

Ένα με ενάμισι χρόνο περίπου. Να φανταστείς, μέχρι και την τελευταία μέρα της μίξης είχαμε καινούργιες ιδέες και έπρεπε πολλές φορές να συγκρατηθούμε. Ξέρεις, ο κάθε καλλιτέχνης μπορεί να έχει δύο προβλήματα. Έλλειψη ιδεών παράγωντας κάτι βαρετό ή να έχει πάρα πολλές ιδέες και στο τέλος να κάνει ένα ωραίο μπουρδέλο. Η σύνθεση και η παραγωγή του δίσκου δεν έγιναν σε καμία περίπτωση χωρίς να αλληλοεπηρεάζονται και επιπλέον η απόσταση μεταξύ μας ακόμα και με τους guest μουσικούς έδιναν μια όμορφη ελευθερία για τον καθένα μας. Υπήρξαν διαφωνίες αλλά τελικά κάποιες φορές η εμπιστοσύνη είναι η καλύτερη λύση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν και είναι τα οικονομικά μας. Πρωτότυπο?

Πώς ταυτίζεται το εξώφυλλο του δίσκου με τους Aenaon?

Ο Lukasz Wodynski είναι ένας σύγχρονος ζωγράφος που η αισθητική και η τεχνική του μας αγγίζουν πραγματικά. Επιπλέον δεν είναι μόνο χρώματα και πινελιές, έχει καλλιτεχνική ουσία και νιώσαμε ότι η δική του έκφραση έχει την χημεία για να δέσει με την δική μας μουσική. Το ανθρώπινο σώμα απεικονίζεται σε μία σχεδόν δυσλειτουργική στάση, μεταξύ θανάτου και ζωής. Συμβολίζει την οργανική υπόσταση μας, αλλά και ταυτόχρονα την προσπάθεια του ανθρώπου για τη πνευματική του θέωση.

Νέα εταιρεία για τους Aenaon. Η Code666 σας πλησίασε από μόνη της η ψάξατε από μόνοι σας?

Όχι, δυστυχώς η όλη διαδικασία ήταν αρκετά ψυχοφθόρα. Άπειρες λίστες από εταιρίες, μια μυστική online σελίδα με τα κομμάτια και όλο το υλικό της μπάντας για τα αυτιά και τα μάτια τους μόνο! Χαχα. Πέρα από την πλάκα ελάχιστες είναι οι εταιρείες που ανταποκρίθηκαν και δεν τους αδικούμε. Ο κόσμος δεν αγοράζει πια μουσική και οι εταιρείες δεν ψάχνουν για νέους καλλιτέχνες αλλά για έτοιμα φράγκα. Ενδιαφέρθηκαν τρείς εταιρείες ανάμεσα τους και η Code666. Κάναμε τις διαπραγματεύσεις μας και τελικά συμφωνήσαμε. Είναι μια από τις ελάχιστες εταιρίες που υπάρχουν πλέον με πραγματικό καλλιτεχνικό προσανατολισμό και αυτό μας κάνει υπερήφανους.

Τι σχόλια ακούτε/διαβάζετε στο διαδίκτυο, στα έντυπα κλπ για το άλμπουμ, έχει καλή ανταπόκριση?

Η ανταπόκριση είναι αρκετά θετική και από τον τύπο και από τους οπαδούς μας. Φυσικά, ανάμεσα σε καταπληκτικές κριτικές θα διαβάσουμε και κάτι που θα μας κουφάνει τελείως. Είναι παράδοση!!! Όπως και να έχει, καμιά φορά οι γνώμες είτε είναι αρνητικές, είτε θετικές, έχουν ουσία και προσπαθούμε να ακούμε και να διαβάζουμε προσεκτικά όλες τις απόψεις και να τις φιλτράρουμε ανάλογα. Νομίζω ότι κάποιοι καλλιτέχνες θα είχαν σωθεί από την παρακμή εάν “άκουγαν” έστω και λίγο κάποιους πραγματικούς οπαδούς τους.

Είστε ικανοποιημένοι με αυτό που βγάζει ο δίσκος? Εννοώντας αν έχετε πετύχει τον αρχικό σκοπό σας, σας καλύπτει όπως σκεφτόσασταν ή είναι κάτι περισσότερο ή λιγότερο απ ότι περιμένατε?

Νομίζω ότι βγάλαμε κάτι αξιόλογο. Όσο ενθουσιασμένοι και αν είμαστε εμείς με το αποτέλεσμα, θα υπάρχουνε πάντα ψεγάδια. Όταν σταματήσουμε να βλέπουμε ψεγάδια και “λάθη” τότε θα έχουμε χάσει πραγματικά τον δρόμο μας. Η τελειότητα δεν υπάρχει, μόνο να την επιδιώκεις μπορείς. Όταν νομίσεις ότι την έχεις φτάσει, τότε έχεις χάσει το παιχνίδι. Στο “Cendres…” νομίζω ότι συνθετικά πετύχαμε τον στόχο μας… Κάθε φορά που κάνουμε κάτι, νιώθουμε ότι πατάμε ακόμα πιο δυνατά στα πόδια μας και ξέρουμε πως να βελτιώσουμε τις αδυναμίες μας. Αυτό είναι το σημαντικότερο.

Τι πραγματεύονται οι στίχοι σε αυτή την κυκλοφορία? Υπάρχει κάποιο καθολικό νόημα ή το κάθε κομμάτι είναι διαφορετικό? Καθολικό νόημα?

Ωραία το έθεσες. Αν και συγκεκριμένο concept δεν υπάρχει, θα μπορούσα να πω πως καθολικό νόημα υπάρχει. Όλα τα κομμάτια πραγματεύονται από διαφορετικές πλευρές την ανθρώπινη φύση, το σώμα, την ψυχή. Εάν το “Suncord” αφορά τη θέωση, το “Grand Narcotic Harvest” είναι η επίτευξή της μέσω των καταχρήσεων. To “Psychonautic Odyssey” είναι και πάλι ένα αντίστοιχο ταξίδι στην ανθρώπινη τρέλα, στην ψυχική ανωμαλία. Κάποια κομμάτια είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένα μεταξύ τους, ενώ από την άλλη υπάρχουν κομμάτια με εντελώς σουρεαλιστικό υπόβαθρο όπως το “Necroscope” – ο κόσμος μας μέσα από τα μάτια των νεκρών. Γενικά, μας αρέσει να την ψάχνουμε με τους στίχους και σίγουρα είναι ένα σημαντικό κομμάτι των Aenaon.

Ποιος σκέφτηκε το In Heaven διασκευή? Πώς ήρθε αυτή η ιδέα τέλος πάντων! Πολύ καλή και κάτι πολύ απρόοπτο για να διασκευαστεί!

Έχουμε έναν ψυχάκια στην μπάντα που σκέφτεται όλη την ώρα τέτοιες ανωμαλίες, χαχαχα! Ο Astrous είναι πωρωμένος με τον Lynch και προφανώς είδε στο κομμάτι μια αρρώστια σαγηνευτική που ταιριάζει με τους Aenaon. Παρεμπιπτόντως, η Thomais από τους Dakrya ανέβασε πολλά επίπεδα την διασκευή και την ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό.

Ποιες είναι οι βασικές επιρροές σας όταν γράφεται μουσική και ποιες μπάντες του black metal κύκλου πιστεύεις ότι εκφράζουν αυτό που κάνετε. Με άλλα λόγια ποιες μπάντες είναι κύριες επιρροές σε αυτό που παίζετε?

Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή ο μόνος που μπορεί να μας εκφράσει είναι ο εαυτός μας. Να πω ότι δεν έχουμε επιρροές από άλλες μπάντες θα είναι μεγάλο ψέμα. Μπορώ να σου πω εκατοντάδες: Dissection, Enslaved, Emperor, Shining, DHG, Ved Buens Ende, Blut Aus Nord, In Lingua Mortue, Dethspell Omega… αλλά δεν έχει και πολύ νόημα να συνεχίσω. Θέλω να πιστεύω πως έχουμε αρχίσει να χαράζουμε τη δική μας πορεία και θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε και πιο έντονα στο μέλλον.

Μια πιο γενική ερώτηση τώρα. Τι πιστεύεις ότι λείπει από τις νέες ελληνικές black metal μπάντες?

Αυτογνωσία.

Τι σκοπεύετε για τις συναυλίες? Θα υπάρξει κάποιο tour εντός η εκτός Ελλάδος?

Ναι, ελπίζουμε να ξεκινήσουμε τις live εμφανήσεις επιλεκτικά Ελλάδα και εξωτερικό μετά το καλοκαίρι. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας. Σας εύχομαι τα καλύτερα και αναμένουμε κάποιο κοντινό live στην Αθήνα! Εμείς ευχαριστούμε. Συνεχίστε την καλή δουλειά! Ελπίζουμε ότι θα τα πούμε σύντομα και εμείς.

Χρήστος Τσίτσης

http://www.aenaon-band.com

http://www.reverbnation.com/aenaon

Band

Astrous – Φωνητικά

Achilleas C – Κιθάρες

Dagwn – Κιθάρες

Thyragon – Μπάσο

Discography

Phenomenon MCD, 2009

A Parallel Zoetrope 7’’ 2010

Cendres Et Sang 2011

nano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X