Συνεντεύξεις

Blood Red Throne

Psychotic Waltz 2023 – 728×90 - 728|90|Psychotic Waltz 2023 – 728×90|||bothRussian Circles 2022_728x90 - 728|90|Russian Circles 2022_728x90|||bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|both
20000
110

Οι Blood Red Throne από τη Νορβηγία επιστρέφουν με το δέκατο δίσκο τους, Imperial Congregation, με περισσότερη όρεξη από ποτέ όπως μας περιέγραψε ο κιθαρίστας, DanielDødOlaisen, παρακάτω.

Γεια σου Daniel! Χαίρομαι που σε γνωρίζω. Καταρχάς, συγχαρητήρια για ένα πραγματικά υπέροχο νέο album. Ποια είναι τα σχόλια που έχετε λάβει από τον Τύπο και από τους θαυμαστές;

Γεια σου Μίνω! Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια για το Imperial Congregation. Στον κόσμο και στους θαυμαστές φαίνεται να αρέσει πολύ. Υπάρχουν πάντα κάποιοι που δεν μπορούμε να ευχαριστήσουμε, αλλά ξέρουμε ότι είναι ένα απίστευτο death metal album και αυτό είναι το πιο σημαντικό!

Για τι μιλάει το “Imperial Congregation”; Είστε ευχαριστημένοι με το τελικό αποτέλεσμα;

Πρώτα απ ‘όλα, η μουσική μιλάει αρκετά καθαρά. Είναι ειλικρινές, groovy death metal. Οι στίχοι ασχολούνται με την αντιθρησκεία και την υποστήριξη του ατομικισμού. Βασικά, τα οράματά μας για την τρέλα της ανθρωπότητας και πώς ενεργούμε και ανταποκρινόμαστε στη ζωή. Θέλαμε να ενισχύσουμε τα πάντα στη δέκατη κυκλοφορία μας. Κορυφαία παραγωγή και εξαιρετικά riffs και τραγούδια από την αρχή μέχρι το τέλος. Υπάρχουν επίσης μερικά καλά lead μέρη κιθάρας σε αυτό και είναι σίγουρα η καλύτερή μας προσπάθεια μέχρι στιγμής.

Θα θέλατε να μας καθοδηγήσετε σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήσατε κατά τη σύνθεση του album; Ποιος είναι κυρίως υπεύθυνος για τη μουσική και για τους στίχους;

Γράφω το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής και το κάνω εδώ και πολύ καιρό. Στην αρχή, ο Tchort και εγώ μοιραζόμασταν 50/50, αλλά την τελευταία δεκαετία φροντίζω για το μεγαλύτερο μέρος αυτού. Ο Meathook συνεισφέρει και με κάποια τραγούδια και βοηθάω στην ενορχήστρωσή τους. Έχει επίσης μερικά απίστευτα lead μέρη κιθάρας σε διάφορα τραγούδια. Από την αρχή, ήξερα ότι αυτό θα ήταν ένα πολύ δυνατό album. Τα riff ήρθαν εύκολα και φυσικά και στην πραγματικότητα ξόδεψα περισσότερο χρόνο στα lead παρά στα riff και τις ενορχηστρώσεις.

Για τη μίξη και το mastering αυτού του album, έχετε συνεργαστεί με τον Ronnie Björnström, ο οποίος έχει συνεργαστεί για πολλά χρόνια με πολλά συγκροτήματα. Πώς ήταν αυτή η συνεργασία μαζί του; Έφερε κάποιες ιδέες στο τραπέζι κατά τη φάση της παραγωγής;

Είμαι πολύ χαρούμενος που ήρθα σε επαφή με τον Ronnie. Είναι ο καλύτερος τύπος με τον οποίο έχω δουλέψει ποτέ. Θέλαμε κορυφαία παραγωγή και σίγουρα την παρέδωσε. Όλα ήταν τόσο χαλαρά για να δουλέψω και να μιλήσω μαζί του και πραγματικά τα καταφέραμε. Είναι επίσης ο ηχολήπτης μας τώρα και θα δουλεύουμε για πολλά χρόνια ακόμα!

Σε αυτό το album, ο Stian Gundersen παίζει μπάσο, αφού αντικατέστησε τον Ole Madsen το 2018. Πώς και τον επιλέξατε για αντικαταστάτη του Madsen; Τον γνώριζες ήδη; Και είσαι ευχαριστημένος με την ερμηνεία του στο album;

Όταν ο Ole έφυγε από το συγκρότημα, ο Meathook πρότεινε αμέσως τον Gunner. Έπαιζε στο άλλο συγκρότημα του Meathook, Son Of A Shotgun, και μου είπαν να τον τσεκάρω. Στην αρχή ήμουν λίγο δύσπιστος αφού ήταν μόλις δεκαοχτώ ετών. Ωστόσο, αποφάσισα να τον συναντήσω και να μιλήσουμε. Ήταν και είναι πολύ ώριμος για την ηλικία του και εξαιρετικά ταλαντούχος στο όργανό του. Το death metal είναι το αγαπημένο του πράγμα και ζει στη γενέτειρά μας και θέλει μόνο να παίζει death metal και να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο κάνοντας αυτό. Ήταν ευκολάκι. Πάντα ήμουν τυχερός με εξαιρετικούς μπασίστες στους Blood Red Throne και ο Gunner δεν αποτελεί εξαίρεση. Έδωσε μερικά πολύ ωραία πράγματα στο album και είναι εξαιρετικός στη σκηνή!

Οι Blood Red Throne υπάρχουν εδώ και είκοσι τρία χρόνια και το “Imperial Congregation” είναι η δέκατη στούντιο κυκλοφορία του συγκροτήματος. Πώς αισθάνεσαι γι ‘αυτό? Ήταν και τα είκοσι τρία χρόνια διασκεδαστικά ή υπήρξαν και δύσκολες στιγμές;

Είκοσι τέσσερα χρόνια για την ακρίβεια. Όλες οι μπάντες αντιμετωπίζουν σκαμπανεβάσματα. Είμαι χαρούμενος που κατάφερα να παίξω σε όλο τον κόσμο και να γνωρίσω τους θαυμαστές μας. Το να αποσύρω τους Blood Red Throne είναι κάτι που δεν έχει περάσει ποτέ από το μυαλό μου. Αγαπώ το death metal ακόμα περισσότερο σήμερα από ό,τι πριν από τριάντα χρόνια και θα υπάρξουν τουλάχιστον δέκα ακόμη album των Blood Red Throne!

Πώς θα λέγατε ότι η μουσική σας έχει εξελιχθεί από τα πρώτα χρόνια;

Πάντα αφορούσε τα καλά riff. Απλώς έχουν γίνει πολύ πιο ώριμα τα τελευταία χρόνια από ό,τι στην αρχή. Πολλά συγκροτήματα το χάνουν καθώς μεγαλώνουν και στους θαυμαστές αρέσουν καλύτερα τα πρώτα τους album. Νομίζω ότι είναι το αντίθετο με τους Blood Red Throne. Συνεχίζουμε να προσφέρουμε καλύτερα album σε κάθε κυκλοφορία και πάντα στοχεύουμε στη βελτίωση όλη την ώρα.

Νωρίτερα φέτος υπογράψατε με τη Nuclear Blast. Ήσουν χαρούμενος για αυτή τη συνεργασία και πώς θα την περιέγραφες μέχρι στιγμής;

Δούλευα δέκα χρόνια για να υπογράψω την Nuclear Blast. Όταν τελικά εμφανίστηκε το συμβόλαιο, ήταν μεγάλη ανακούφιση και γιορτή για εμένα προσωπικά και για το υπόλοιπο συγκρότημα. Πάντα θέλαμε να συνεργαστούμε με τους μεγαλύτερους και καλύτερους και είμαι πεπεισμένος ότι αν υπογράφαμε μαζί τους πριν από είκοσι χρόνια, θα ήμασταν μεγάλοι τώρα. Δεν έχει σημασία. Τώρα, είμαστε εδώ και έτοιμοι να κατακτήσουμε!

Είστε ενθουσιασμένοι για τις επερχόμενες ζωντανές εμφανίσεις και για το γεγονός ότι θα έχετε την ευκαιρία να είστε ξανά με τους θαυμαστές σας;

Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τότε που παίξαμε ζωντανά. Οι καιροί είναι μπερδεμένοι και νομίζω ότι θα περάσει καιρός μέχρι να μπορέσουμε να παίξουμε ξανά. Είμαστε έτοιμοι όταν ο κόσμος είναι!

Στα 23 χρόνια ιστορίας του συγκροτήματος υπήρξαν πολλές αλλαγές στο line-up. Ήταν δύσκολο για εσάς και για το συγκρότημα το γεγονός ότι έπρεπε να συνεχίσετε να βρίσκετε νέα μέλη;

Τα περισσότερα πρώην μέλη αποφάσισαν να φύγουν επειδή το ήθελαν. Κανείς δεν απολύθηκε ούτε είχε επιχειρήματα. Εκτός από το ότι ο Gunner είναι κάπως νέος στο συγκρότημα, η σημερινή σύνθεση έχει διαρκέσει περισσότερο από κάθε άλλη. Είναι υπέροχο να έχουμε τον Freddy, αρχικό drummer, πίσω εδώ και πολλά χρόνια. Είμαι κι εγώ από την αρχή επίσης. Γράφω, ακόμη, το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής, οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ποια είναι η αγαπημένη σας ζωντανή εμφάνιση μέχρι στιγμής και υπάρχει κάποιο συγκρότημα με το οποίο θέλετε πραγματικά να μοιραστείτε τη σκηνή;

Η κρουαζιέρα 70000 Tons Of Metal ήταν εξωπραγματική και μερικές από τις εμφανίσεις στο Μεξικό ήταν απίστευτες. Δεν μου αρέσουν τα πολύ μεγάλα φεστιβάλ, αλλά οι αξιοπρεπείς χώροι γεμάτοι με παθιασμένους θαυμαστές. Θα ήταν υπέροχο να περιοδεύσουμε ξανά με τους φίλους μας στους Decapitated ή τους Suffocation. Ακόμα δεν έχουμε κάνει περιοδεία με τους Cannibal Corpse. Πρέπει να γίνει!

Θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας μια πραγματικά αστεία στιγμή που είχατε με το συγκρότημα;

Πάντα διασκεδάζουμε. Σχετίζεται κυρίως με το αλκοόλ (γέλια). Ήταν πολύ αστείο όταν αυτή η σαράντα πεντάχρονη metal γυναίκα λάτρεψε τον Gunner στην κρουαζιέρα 70000 Tons Of Metal. Τον κυνηγούσε παντού στο πλοίο. Ήταν δεκαοχτώ!

Ας μιλήσουμε για σένα. Τι άλλο κάνεις στη ζωή σου;

Ξοδεύω πολύ χρόνο στο padel-tennis και στο ποδόσφαιρο. Έχω επίσης πολλά συγκροτήματα, οπότε γράφω μουσική όποτε μου αρέσει. Έχω κυκλοφορήσει είκοσι πέντε στούντιο album μέχρι στιγμής. Δουλεύω βάρδια και βγάζω βόλτα τον σκύλο μου (γέλια)!

Πώς επηρέασε η κατάσταση της πανδημίας την καθημερινότητά σου; Ήταν μια δύσκολη περίοδος για εσένα και την οικογένειά σου;

Για να είμαι ειλικρινής… ήταν πολύ εντάξει. Είχα άφθονο χρόνο για να γράψω μουσική, να εξασκηθώ στα αθλήματά μου και απλώς να μένω σπίτι. Μου λείπουν όμως τα ταξίδια. Είναι απλώς ένα μεγάλο διάλειμμα και μετά επιστρέφουμε στη δουλειά!

Ποια είναι τα πέντε αγαπημένα σου album όλων των εποχών και ποια ήταν τα τελευταία πέντε album που άκουσες;

Death“Human”
Gorguts“Considered Dead”
Pantera“Far Beyond Driven”
Darkthrone“Soulside Journey”
Joe Satriani – οποιοδήποτε album

Πρόσφατα άκουσα το νέο album των Dream Theater, διαφορετικά album των The Haunted, “The Mire” από Deception, μερικά από τα τελευταία album των Overkill και τέλος το τελευταίο Cannibal Corpse.

Daniel, σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου και για αυτή τη συνέντευξη. Οποιαδήποτε τελευταία λέξη είναι δική σου.

Μια χαρά! Πρέπει οπωσδήποτε να παίξουμε στην Ελλάδα μια μέρα. Είναι κρίμα που δεν παίξαμε εκεί. Έχω πάει εκεί μόνο για διακοπές με την οικογένειά μου. Βαστάτε metalheads και υποστηρίξτε ποιοτικό metal!

Συνέντευξη: Μίνως Ντοκόπουλος
Μετάφραση: Ελίζα Καπουράλου

Official Website
Facebook
Instagram
Bandcamp
YouTube
Spotify
Twitter
Deezer
SoundCloud

Band Members
Yngve “Bolt” Christiansen – Φωνητικά
Daniel “Død” Olaisen – Κιθάρες
Ivan “Meathook” Gujic – Κιθάρες
Stian “Gunner” Gunderssen – Μπάσο
Freddy Bolsø – Τύμπανα

Discography
Monument Of Death, 2001
Affiliated With The Suffering, 2003
Altered Genesis, 2005
Come Death, 2007
Souls Of Damnation, 2009
Brutalitarian Regime, 2011
Blood Red Throne, 2013
Union Of Flesh And Machine, 2016
Fit To Kill, 2019
Imperial Congregation, 2021

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X