Συνεντεύξεις

Nechowen

 

Οι Nechochwen είναι μια μπάντα που δε θυμίζει τις άλλες. Ακόμα και αν σε κάποιους ξενίζει η πρωτοτυπία τους σίγουρα θα αναγνωρίσουν τη δημιουργικότητά τους! Άλλωστε κουβαλάνε και την παραδοσιακή μουσική, την ινδιάνικη κληρονομιά με τόση λεπτομέρεια ,όπως μας εξηγούν και παρακάτω. Ακόμα και από τις απαντήσεις που μας έδωσαν φαίνεται η αυθεντικότητα σε αυτό που κάνουν. Με αφορμή την τελευταία κυκλοφορία ενός lp με την υπογραφή τους, μιλούν σε εμάς για όλα αυτά που θα μας ενδιέφερε να μάθουμε! Καλή ανάγνωση λοιπόν!

Πείτε μας λίγα λόγια για το νέο άλμπουμ.

Αρχικά, ευχαριστούμε που μας δίνετε την ευκαιρία από το site να μιλήσουμε για κάτι το τόσο σημαντικό για εμάς, μπορούμε να πούμε σας ευγνωμονούμε. Για τους αναγνώστες που δε μας ξέρουν από προηγούμενες δουλειές, το νέο υλικό του άλμπουμ “Algonkian Mytho”s, εστιάζει στην περιοχή (εμπορίου γούνας) στα μέσα του 18ου αιώνα στα ανατολικά δάση της Ανατολικής Αμερικής. Τα τραγούδια μιλούν για μάχες, για σημαντικούς ανθρώπους, για γενοκτονίες, κατακτητικές μεθόδους και βασανιστήρια. Ο δεύτερος δίσκος με τίτλο “Azimuths To The Otherworld” γράφτηκε σε μνήμη του Adena και του Hopewell (πρώτοι Algonquian και Cherokee) που έχτισαν στο Οχάιο (2500 με 1500 χρόνια πριν). Το “Oto”, ο τελευταίος μας δίσκος κυκλοφόρησε σε lp στα τέλη του Νοεμβρίου του 2012. Αν θέλει κάποιος να το ακούσει πριν το αγοράσει μπορεί μέσω αυτού του link: www.bindrunerecordings.bandcamp.com Tο μισό άλμπουμ είναι ακουστικό και το υπόλοιπο πολύ πιο κοντά στο metal. Το βασικό θέμα είναι η διατήρηση και η επούλωση της κατάστασης των ιθαγενών στο σήμερα.

Τι εννοείτε με το “O+O”;

Έχει πολλές σημασίες αυτή η μικρή φράση. Είναι μια παλιά Algonquian ρίζα- λέξη, κάτι που άκουσα από τους Shawnees στο Ohio και την Pennsylvania και σημαίνει πρόγονος. Otomien σημαίνει οι πρόγονοί μου, otomen’pe σημαίνει οι πρόγονοί μας. Υπάρχει μια Oto (Otoe) φυλή στα μέσα της χώρας. Πρόκειται για μια αρχαία φυλή δίπλα σε άλλες Algic. Σωστά νομίζω ότι το Oto είναι η ρίζα στα ελληνικά για τη λέξη αυτί; Είναι πολύπλευρη λέξη με πολλές ερμηνείες.

Πως ήρθε η ιδέα του να ταιριάξετε δυο διαφορετικά είδη μουσικής σχεδόν σε μια κυκλοφορία;

Είχαμε γράψει και ηχογραφήσει τόσο πολύ υλικό για το προτελευταίο μας δίσκο και δε θέλαμε να ακολουθήσουμε την ίδια επική νοοτροπία στον επόμενο. Επιπλέον είχα κάποιες ακουστικές και κλασικές ιδέες που δεν κόλλαγαν με τα υπόλοιπα δύο πιο heavy τραγούδια. Ο ιδιοκτήτης των Bindrune Recordings, Marty Rytkonen μας έκανε την τιμή να θέλει να βγάλει το LP των Nechochwen. Ήθελα από παιδί να συμβεί κάτι τέτοιο, δηλαδή να καταφέρω να κυκλοφορήσω ένα lp. Σκέφτηκα λοιπόν γιατί να μην κυκλοφορήσω ακουστικά και κλασικά τραγούδια στη μια πλευρά και στην άλλη πιο heavy; Ένα διπλό ep, κάτι που θα κάνει διαφορά με την προηγούμενη δουλειά και κάτι που θα κρατήσει σε αγωνία τους θαυμαστές μας για τον επόμενο ολοκληρωμένο δίσκο. Οι δίσκοι και πιο πρόσφατα τα mp3 έχουν κυριαρχήσει εδώ και 20 χρόνια. Οι περισσότεροι εστιάζουν στο αν ο ήχος είναι ψηφιακός ή αναλογικός. Είμαι της πιο παλιάς σχολής. Μεγάλωσα ακούγοντας δίσκους και κασέτες. Λατρεύω τον αναλογικό ήχο που οι περισσότεροι νέοι ανακαλύπτουν πλέον και μου αρέσει και αυτή η διπλή όψη στα lp. To έκανα και αυτό με το Rust in Peace, ακόμα και αν το έχω σε cd και σε κασέτα. Έτσι λοιπόν υπερβάλαμε με τη διαφορετικότητα των δύο πλευρών επίτηδες. Ακόμα και αν παιχτεί το “Oto” σε CD λοιπόν, έχει δύο πλευρές.

Μπορεί εύκολα πιστεύεις το κοινό να δεχτεί αυτή τη διπλή όψη στη μουσική σας;

Και ναι και όχι. Πιστεύω ότι τα τραγούδια παρά τη διαφορετικότητά τους ταιριάζουν μεταξύ τους. Μπορεί αυτό εύκολα να το καταλάβει και κάποιος πιο εκλεκτικός. Κάποιοι κριτικοί θεώρησαν ότι θα ήθελαν την μπάντα μας ή ακουστική ή metal. Είναι και θέμα γούστου πια και αυτό το καταλαβαίνω. Δε βρήκα όμως τις ίδιες αντιδράσεις από το κοινό. Με τους περισσότερους που μίλησα προτιμούν την εξισορρόπηση ανάμεσα στα δύο. Νομίζω ότι αυτή τη φορά παρουσιάσαμε κάτι για όλους. Οπότε κάποιοι μπορούν να σταθούν μόνο στην πλευρά που προτιμούν. Δε θεωρώ ότι οι Nechochwen είναι δύο μπάντες έτσι ελπίζω το κοινό να είναι δεκτικό στην επιλογή του να μην περιοριζόμαστε στο είδος.

Πως ήρθε η ιδέα να μιλήσετε για την ινδιάνικη παράδοση;

Είναι τμήμα του ποιος είμαι εννοώντας τους προγόνους της μητέρας μου (Shawnee και Lenape) Αυτή η ιστορία δε θυμίζει τη γερμανό- σουηδική πλευρά και ιρλανδική καταγωγή μου. Δε μεγάλωσα κοντά σε ιθαγενείς αλλά πάντα σεβόμουν και με ενδιέφερε αυτή η παράδοση. Είναι μέρος της κληρονομιάς μου, που επηρεάζει τον τρόπο που ζω και του πώς γράφω μουσική. Γράφω μουσική για αυτή τη θεματική εδώ και 20 χρόνια αλλά το κρατάω για τον εαυτό μου. Κάποια κομμάτια έχουν κάποια αφέλεια ενώ άλλα riffs απέδωσαν και τα μοιράστηκα με άλλες μπάντες. Ποτέ δεν οργανώθηκα ώστε να κυκλοφορήσω κάτι έως το 2005 που η μουσική για το “Algonkian Mythos” άρχισε να συνδέεται. Δεν άκουγα ποτέ ινδιάνικη μουσική, έως το 1998-99, που τότε άρχισε και να με επηρεάζει. Είμαι ένας συλλέκτης παλιών κυκλοφοριών που διατηρούν τη μουσική και εθνομουσικολογικών βιβλίων προηγούμενων αιώνων. Eίναι κάτι που το δουλεύω σε όλη μου τη ζωή και νέες πηγές έρχονται στο δρόμο μου όταν δεν το περιμένω.

Ποιες ήταν λοιπόν οι πηγές για το δίσκο αν μπορείς να μας πεις αναλυτικότερα;

Τα πρώτα τραγούδια ήρθαν από την παράδοση των Shawnee και Lenape που ζούσαν στην Pennsylvania. Αυτά είναι παλιά τραγούδια που ακόμα και πριν την αποικιοκρατία πιθανότατα τραγουδήθηκαν στην Pennsylvania, στο Ohio, στη δυτική Virginia. Έμαθα από τα χειρόγραφα των Densmore, Voegelin, Howard, Mooney, και από άλλα των Shawnee, Ojibwe, Cherokee, και Seminole. Περιστασιακά βρήκα ειδικές αναφορές ή σύντομες περιγραφές σε επανεκτυπώσεις ιστορικών εφημερίδων. Ανέπτυξα μια βάση για την πνευστή μουσική των ιθαγενών. Όπως και πολλοί άλλοι άκουσα τον R. Carlos Nakai και έμαθα πολλά για το παίξιμο του Joe Salzano. Παλιές κασέτες για τελετές και κοσμικά τραγούδια και χορούς, οι ηχογραφήσεις Walker Calhoun είναι ανεκτίμητες για εμένα. Έχω κάποιο φίλο που τραγουδάει σε ένα συγκρότημα που ονομάζεται Mother Earth’s Daughters. Έμαθα πολλά ακούγοντάς τους. Μια παλιά ηχογράφηση από τους Shawnee United Remnant Band από το Ohio με εισήγαγε σε κάποια πιο παλιά τραγούδια. Κάποια μου ήταν ήδη γνωστά. Μια και η μουσική είναι σπουδαία υπόθεση για εμένα δεν είναι ο σκοπός μου ή η επιθυμία μου να γράψω στην ίδια φλέβα με την παραδοσιακή μουσική και κάποια πράγματα πρέπει να μένουν έτσι όπως είναι. Τα φωνητικά στο ‘Heya Hona’ έγιναν με σεβασμό σαν αφιέρωση προς τους ανθρώπους που με δίδαξαν και στη Γη που τους δίδαξε.

Γενικά είναι εύκολο να γράφεις τέτοια μουσική;

Τα είδη των τραγουδιών που προτιμώ είναι σημαντικά από άποψη αξίας στην παράδοση. Έτσι δεν ξέρω πως είναι να γράφεις τραγούδια για άλλους, το να γράφω μουσική είναι φάρμακο για τον εαυτό μου. Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορείς να μάθεις από τραγούδια που ήδη υπάρχουν. Η μουσική των Nechochwen είναι αυτό που μου έρχεται να γράψω. Απολογούμαι για την τόσο ασαφή απάντησή μου. Είμαι σίγουρος όμως ότι η μουσική μας έχει κάτι από διαφορετικού είδους παραδόσεις. Η διαδικασία που γράφω γενικά είναι σαν να επηρεάζεται από τις εποχές όπως τα φυτά. Άλλες φορές είμαι πιο εξωστρεφής άλλες σαν να μένω πίσω. Συνήθως γράφω το χειμώνα οπότε, τότε είμαι πιο παραγωγικός για στίχους, γράψιμο και διάβασμα.

Τι σημαίνει Nechochwen?

Μου το έδωσε σαν ψευδώνυμο ένας φίλος όταν ήμουν 15 χρονών. Σημαίνει ταξιδεύω μόνος ή περπατάω μόνος, υπονοώντας ότι είμαι μοναχικός, ότι δεν ακολουθώ το πλήθος και ότι προτιμώ τον δικό μου δρόμο.

Τι είναι αυτό που σε κάνει περισσότερο περήφανο στους Nechochwen?

Δεν μπορώ να πιστέψω με πόσους ανθρώπους έχουμε συνδεθεί! Το ότι μας άκουσαν μέχρι και στην Ελλάδα λόγω απόστασης εννοώ είναι εκπληκτικό. Προέρχομαι από ένα αστικό μέρος της Ανατολικής Virginia. Αυτό το project έχει μεταφερθεί τόσο μακριά και μου αρέσει που κάποιοι άνθρωποι έχουν ενημερωθεί μέσω αυτού για την αρχαία μας παράδοση, γλώσσα και ιστορία. Ίσως κάποιοι ήπειροι να μην ξέρουν πολλά για εμάς και κάποιοι ίσως ακούγοντάς τη μουσική μας καταφέρουν να σκιαγραφήσουν τον τόπο. Ίσως κάποιοι πχ στη Φινλανδία καταφέρουν να μάθουν λίγα περισσότερα για αυτά που μιλάμε, ίσως κάποιοι Έλληνες να μάθουν δυο λέξεις στη γλώσσα των Shawnee.

Υπάρχει κάτι άλλο που θα ήθελες να πετύχεις σε επόμενη δουλειά;

Θα ήθελα να γράψω μουσική για κάποιο έργο ή κάποια ιστορική αφήγηση. Μπάντες το κάνουν αυτό, για πιο περιθωριακά έργα. Οι Pink Floyd έχουν στο ενεργητικό τους δύο soundtracks. Πολλές φορές στην καριέρα μου έχω δημιουργήσει μουσική για διάφορα events. Το τραγούδι ‘Gnadenhutten’ας πούμε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως soundtrack σε κάποιο έργο. Νομίζω ότι η μουσική των Nechochwen θα μπορούσε να λειτουργήσει και σαν μουσικό χαλί και όχι μόνο ως κέντρο. Έχω ένα πλάνο για το πώς η μουσική πρέπει να ακούγεται. Κάποιες φορές έχω στο μυαλό μου το πώς η μουσική θα πρέπει να ακούγεται. Κάποιες φορές σχηματίζω μελωδίες στον ύπνο μου. Μου αρέσει κάποια μουσική σε ένα όνειρο και μετά συνειδητοποιώ ότι την έφτιαξα ενώ κοιμόμουν. Θα ευχόμουν να μπορούσα να τα ηχογραφώ αυτόματα, ίσως να έπρεπε να υπνωτιστώ γιατί τότε μου έρχονται καλές ιδέες. Γενικότερα είμαστε κοντά στον τελικό μας ήχο αλλά όχι στο 100% αυτού που έχουμε ως στόχο. Το ενδιαφέρον όμως είναι ο δρόμος για το στόχο.

Θες να κάνεις κάποιο σχόλιο για τη μουσική βιομηχανία παγκοσμίως;

Νομίζω ότι έχω μείνει λίγο μακριά από όλο αυτό. Και live πλέον παίζω σε κλασικές παραστάσεις και όχι σε metal. Οι δίσκοι των Nechochwen πουλάνε στο χώρο του underground. Απολαμβάνουμε το ότι μπορούμε να κάνουμε αυτά που αισθανόμαστε χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τι είναι πιο δημοφιλές για τη βιομηχανία. Είναι και συχνό για μπάντες που ευδοκιμούν και έχουν μεγάλο κοινό. Οι περισσότερες μπάντες που ακούω από τα νιάτα μου υπάρχουν ακόμη και σήμερα και είναι ακόμα καλύτερες πλέον. Έλαβα δίσκο αυτές τις μέρες από Grave and Unleashed που είναι ακόμα υπέροχοι. Οι δικοί σας Rotting Christ συνεχίζουν να με ενθουσιάζουν με τη δυναμικότητά τους. Αυτό όμως που θέλω να πω είναι ότι δεν ξέρω πολλά καινούργια είδη αν και υπάρχουν πολλές μπάντες τα τελευταία 20 χρόνια. Για πολλούς το metal είναι θεραπεία. Είναι και πιο φτηνό από τους ψυχιάτρους. Είναι και τόσο επείγουσες οι καταστάσεις τα τελευταία χρόνια με πολέμους και οικονομική αστάθεια! Το metal είναι μια εξάρτηση ενάντια στον τρελό μας κόσμο. Οι μουσικές και τεχνικές δεξιότητες έχουν φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο πλέον. Έχουν εμφανιστεί τόσα μουσικά υπό- είδη που δεν θα μπορούσα καν να φανταστώ. Είναι επίσης εκπληκτικό πως, στην ψηφιακή εποχή, έγινε το βινύλιο τόσο δημοφιλές και πάλι. Ξανααγοράζεις αυτό τον «χοντρό» δίσκο με όλα τα υπόλοιπα μέσα όπως και όταν ήσουν παιδί. Έτσι χαίρομαι που μπορώ να αγοράζω αυτό που θέλω σε ότι μορφή θέλω.

Κλείσε τη συνέντευξη έτσι όπως εσύ θέλεις.

Εύχομαι να ταξιδέψω στη χώρα σας κάποια μέρα. Είναι δύσκολο να βρεις χώρα με τέτοια πλούσια ιστορία. Ο Pohonasin και εγώ χαιρόμαστε που άκουσαν τη μουσική μας από την Ελλάδα και έμαθαν για τα θέματα στη μουσική μας. Οι καλύτερες ευχές μας από την Ανατολική Virginia στους Έλληνες ακροατές μας, ευχαριστώ που μας ακούσατε!!

Ευχαριστώ και εγώ για το χρόνο σου!

Ήλια Τσάρα

http://www.facebook.com/pages/Nechochwen-Official

http://www.nechochwen.bandcamp.com

Members

Nechochwen – Nylon and Steel String Κιθάρες, Φωνητικά, Hand Drum, Φλάουτο, Lalawas

Pohonasin – Τύμπανα, Μπάσο

Discography

Algonkian Mythos, 2008

Azimuths to the Otherworld, 2010

OtO, 2012

RodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X