Συνεντεύξεις

Aeonian Sorrow

Oι Aeonian Sorrow κυκλοφορούν τον δεύτερο τους δίσκο μέσα σε δύο χρόνια, ξεκινώντας έτσι τα ΕΡ τους. Αυτό λοιπόν στάθηκε ως αφορμή για να επικοινωνήσουμε μαζί τους ώστε να μάθουμε όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες γινόταν γύρω από αυτό. Τις απαντήσεις έδωσε η τραγουδίστρια του σχήματος, Gogo Melone.

Γεια σου Γωγώ! Πολλά μπράβο για το A Life Without! Είσαι ευχαριστημένη από την μέχρι τώρα ανταπόκριση;

Γεια σου Τζούλια και σε ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση! Tο A Life Without μέχρι στιγμής δείχνει να αρέσει πολύ στους οπαδούς του είδους. Φυσικά αυτό είναι κάτι που με ευχαριστεί και μας ευχαριστεί ιδιαίτερα μιας και η φετινή χρονιά (με Covid-19 και άλλα περίεργα) ήταν μια αρκετά δύσκολη χρονιά για εμάς τόσο σε μουσικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

Με τα μέλη του συγκροτήματος να μένουν σε διαφορετικές χώρες, πώς οργανώθηκαν οι ηχογραφήσεις και γενικότερα η παραγωγή;

Παρόλο που ως δημιουργός του σχήματος ζω στην Ελλάδα, η βασική έδρα της μπάντας μας είναι στην Φινλανδία οπότε τόσο οι ηχογραφήσεις όσο και οι παραγωγές μας γίνονται εκεί στα Deep Noise Studios από τον Saku Moilanen ο οποίος είναι γνωστός για τις παραγωγές που κάνει σε Wolfheart, Red Moon Architect, Kaunis Kualematon και άλλες μπάντες. Με εξαίρεση τα δικά μου φωνητικά που τα ηχογραφώ στην Ελλάδα. Πάντα δουλεύουμε με ένα βασικό πρόγραμμα-χρονοδιάγραμμα τόσο μεταξύ μας, όσο και με τα studios. Σίγουρα περνάμε πάρα πολύ χρόνο σε videoκλήσεις, chatting, emails κλπ. όταν φυσικά δεν μπορούμε να βρεθούμε από κοντά αλλά είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνει ακριβώς ώστε να υλοποιούνται οι στόχοι μας. Η απόσταση σαν απόσταση δεν θεωρώ ότι μας έχει δημιουργήσει κάποια σοβαρά προβλήματα, τουλάχιστον στην διαδικασία ηχογραφήσεις και δημιουργίας album. Σίγουρα βέβαια υπήρξαν πολλές εκείνες οι στιγμές που θέλαμε να βρεθούμε τόσο για δουλειά όσο και για απλή διασκέδαση αλλά δεν μπορούσαμε να το κάνουμε. Αυτό είναι το μόνο αρνητικό της υπόθεσης του να έχεις μπάντα όπου τα μέλη ζουν σε δύο ή και τρεις διαφορετικές χώρες αλλά εμείς το παλεύουμε. Το μόνο σίγουρο είναι πως υπάρχει απίστευτη χημεία και φιλία μεταξύ μας κι αν δεν ήμασταν όλοι εμείς μαζί, το σχήμα θα ήταν πολύ διαφορετικό σήμερα οπότε δεν το μετανιώνουμε, όλα έχουν νόημα και ουσία.

Μπορεί να μην μεσολάβησαν πολλά χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου σας ολοκληρωμένου δίσκου, αλλά ποια πιστεύεις ότι είναι η εξέλιξη των Aeonian Sorrow σε αυτό το EP;

Θεωρώ πως σαν μπάντα είμαστε πιο δεμένη σήμερα, ο ήχος μας είναι σίγουρα πιο ώριμος, ίσως γιατί και εμείς ωριμάζουμε μαζί του. Τουλάχιστον εγώ αυτό διακρίνω σε σύγκριση με το προηγούμενο album. Νομίζω πως το A Life Without έχει να δώσει νέα πράγματα στους ακροατές του σε συναισθηματικό επίπεδο όμως όπως έχουμε πει από την αρχή της κυκλοφορίας του, είναι ένα EP οπού αποτελεί την συνέχεια του πρώτου μας δίσκου και στην ουσία ήρθε για να ολοκληρώσει το κεφάλαιο με σκοπό να ανοίξει ένα επόμενο, αυτό του δεύτερου album. Συνθετικά λοιπόν υπάρχουν ομοιότητες με την πρώτη κυκλοφορία όχι όμως αυτές οι ομοιότητες που θα σε κάνουν να το χαρακτηρίσεις ως αντιγραφή ή επανάληψη. Για μένα είναι μια πάρα πολύ όμορφη δουλειά, ίσως λιγάκι σύντομη γιατί είναι EP αλλά νομίζω πως για 35 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα ο ακροατής είναι καθηλωμένος εκεί.

Πώς επιλέχθηκαν τα τρία νέα μέλη του συγκροτήματος;

Με τον Ville αλλά και τον Jukka δεν γνωριζόμασταν από πριν, τους είχα ακούσει όμως στους Red Moon Architect μιας και ο τότε drummer μας ο Saku αλλά και ο μπασίστας μας Pyry παίζουν στην ίδια μπάντα. Το βασικό κριτήριο ήταν ένα, αν τους αρέσει ο ήχος των Aeonian Sorrow κι αν θα τους ενδιέφερε να συνεργαστούμε πράγμα που και έγινε. Με τον drummer μας Daniel γνωριζόμασταν από τις guests συμμετοχές που έκανα σε δύο δίσκους της άλλης του μπάντας τους Clouds οπότε η πρόταση να μπει στους Aeonian Sorrow θα έλεγε κανείς πως ήταν αναμενόμενη για εμάς. Σε γενικές γραμμές κολλήσαμε μεταξύ μας και δημιουργήσαμε ένα πολύ όμορφο και δεμένο line-up έχοντας κοινούς στόχους και θέλω. Απ’ ότι μας έχουν μπει αυτό το δέσιμο βγαίνει και στις συναυλίες μας οπότε αυτό είναι εξίσου σημαντικό για εμάς.

Μιας και εσύ η ίδια δημιούργησες το εξώφυλλο, μπορείς να μας πεις λίγα λόγια για αυτό;

Γενικά είμαι λάτρης του μυστήριου, του απόκρυφου, του γνωστικισμού κλπ. Το εξώφυλλο είναι εμπνευσμένο από τέτοιες θεματολογίες όπως και φυσικά από την μουσική της μπάντας. Στιχουργικά ασχολούμαστε με τον θάνατο της ψυχής, την απώλεια, τις ανθρώπινες απογοητεύσεις και την συναισθηματική φόρτιση που μπορεί να βρεθούμε όλοι μας όταν χάσουμε κάτι ουσιώδης και σημαντικό, ανθρώπους και πράγματα που έχουν την δύναμη ακόμα και να καθορίσουν την πορεία της ίδιας μας της ύπαρξης. Στο συγκεκριμένο EP λοιπόν «η ζωή χωρίς» που λέμε αφορά αυτό το κομμάτι, τη ζωή χωρίς κάποιον, τη ζωή χωρίς κάτι σημαντικό. Αυτό φυσικά διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο όμως πολλές φορές τυχαίνει να βιώνουμε τις ίδιες καταστάσεις επειδή τα στάδια της ζωής και η ροή των πραγμάτων είναι κατά κάποιο τρόπο κοινά για όλους. Η μαυροφορεμένη φιγούρα που διακρίνεται στο εξώφυλλο είναι απρόσωπη γιατί πίσω από αυτήν θα μπορούσε να είμαι εγώ ή εσύ ή οποιοσδήποτε άνθρωπος που έχει βιώσει κάτι δύσκολο. Από την άλλη όμως θα μπορούσε να είναι και κάτι το απόκοσμο, το σκοτεινό οπότε έχει δύο σημασίες κι όλα αυτά μαζί δένουν μεταξύ τους.

Ποια είναι η πνευματική οπτική πίσω από τη μουσική των Aeonian Sorrow; Πώς αντανακλάται αυτή στους στίχους;

Η αφύπνιση, ο πόνος, η συνειδητοποίηση, του να έρθεις αντιμέτωπος με αυτά που σε στοιχειώνουν και εν τέλει να ανυψωθείς ψυχικά είναι τα στάδια με τα οποία ασχολούμαστε μουσικά και στιχουργικά, ανεξάρτητα από το τι θρησκεία μπορεί να πιστεύει ο καθένας ή και να μην πιστεύει, εμάς δεν μας αφορά αυτό. Σκοπός μας είναι να βάλουμε τους ακροατές να ταξιδέψουν πολύ βαθιά μέσα τους, να αντιμετωπίσουν τους εαυτούς τους ως ψυχές και να δουν τελικά εάν πραγματικά παλεύουν, εάν πραγματικά θέλουν να σωθούν ή αν ζουν το δικό τους μαρτύριο σε μια επανάληψη που ποτέ δεν τελειώνει. Το ίδιο μπορεί να κάνουμε και εμείς μαζί με αυτούς. Στιχουργικά υπάρχει πολύ συχνά μια εναλλαγή στου εγώ, στο εσύ, το εμείς και το αυτοί. Μέχρι το «εμείς» δηλώνει μια ένωση, ξέρεις τον πόνο σου μπορεί να τον βιώνεις μόνος σου αλλά σίγουρα νιώθεις καλύτερα με τον εαυτό σου όταν ξέρεις πως υπάρχουν κι άλλοι σαν εσένα. Το «αυτοί» σίγουρα ανήκει στην άλλη πλευρά, την πλευρά που μας κάνει να ταλαιπωρούμαστε, αυτή που μπορεί να είναι ανθρώπινη ή κι από άλλο κόσμο πχ. οι δαίμονες μας, οι εφιάλτες μας, οι άνθρωποι που χάσαμε από κοντά μας, γενικά η ρίζα των προβλημάτων του καθενός.

Υπάρχει κάποιο τραγούδι από το A Life Without που να ξεχωρίζει για εσένα προσωπικά;

Νομίζω πως τραγούδια όπως το One Love ή το My Solitude είναι αυτά που χαρακτηρίζουν απόλυτα την μουσική των Aeonian Sorrow και σίγουρα είναι και δικά μου αγαπημένα τραγούδια. Δημιουργούν όλη αυτή τη συναισθηματική φόρτιση που χρειάζεται να έχει ο ακροατής ώστε να ακούσει αυτό το είδος και κατ’ επέκταση να βιώσει πράγματα που κι ο ίδιος ίσως να μην ήξερε ότι έχει μέσα του. Σίγουρα δεν αποτελεί μια ευχάριστη και απλή διαδικασία γι’ αυτό και πολλές φορές παροτρύνουμε τους οπαδούς μας να περάσουν αρκετό χρόνο ακούγοντας και διαβάζοντας τους στίχους και γενικά να αφήσουν τους εαυτούς τους ανοιχτούς στο ενδεχόμενο του να πονέσουν και να πιάσουν πάτο που λέμε.

Πώς βλέπεις τους Aeonian Sorrow σε δέκα χρόνια από τώρα; Τι θα ήθελες να έχετε επιτύχει;

Πολύ καλή ερώτηση. Η αλήθεια είναι πως δεν μου αρέσει να κάνω μεγάλα όνειρα και να θέτω μακροπρόθεσμους στόχους γιατί πολλές φορές δεν πετυχαίνουν αλλά σίγουρα θα ήθελα να γράψουμε όσους περισσότερους δίσκους ψυχής μπορούμε και φυσικά να μοιραστούμε τη μουσική αυτή με περισσότερο κόσμο.

Υπήρξαν προωθητικά σχέδια για το EP που να επηρέασε η πανδημία; Γενικότερα, ποιο ήταν το αντίκτυπό της σε εσάς;

Σαφέστατα η πανδημία επηρέασε πολλά από τα σχέδια μας. Δυστυχώς και εμείς όπως και πολλές άλλες μπάντες αναγκαστήκαμε να ακυρώσουμε συναυλίες άρα χάσαμε σημαντικές απολαβές. Επίσης, ακυρώσαμε σχέδια για δεύτερο videoclip και διάφορα studio acts που είχαμε προγραμματίσει και θέλαμε να μοιραστούμε με τον κόσμο οπότε ναι, τα πράγματα δεν λειτούργησαν όπως θα θέλαμε. Ευτυχώς, οι πωλήσεις στο merch δεν επηρεάστηκαν σε τέτοιο τραγικό βαθμό ώστε να μας δημιουργήσει ακόμη σοβαρότερα προβλήματα οπότε αυτό μας έδωσε σίγουρα ελπίδα ώστε να μην γκρινιάζουμε και τόσο. Σε γενικές γραμμές νομίζω πως η αβεβαιότητα και η έλλειψη προγραμματισμού είναι αυτή που ενοχλεί τους πάντες σήμερα. Αυτή τη στιγμή μπορεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τα πράγματα να επιστρέφουν σιγά σιγά στην κανονικότητα όμως όσο η πανδημία είναι ενεργή και δεν υπάρχει θεραπεία σίγουρα δεν θα δούμε να γίνονται συναυλίες άμεσα ή και περιοδείες με μεγάλη προέλευση κόσμου.

Ως γραφίστρια και ως μουσικός, ποια είναι η ευχαρίστηση που λαμβάνεις από την κάθε διαφορετική μορφή τέχνης με την οποία ενασχολείσαι;

Κάθε μουσική ή γραφιστική ολοκλήρωση ενός project είναι προσωπική επιτυχία για μένα. Το ευχαριστώ των ανθρώπων και όλα τα θετικά σχόλια που μοιράζονται μαζί μου κατά καιρούς με κάνουν να νιώθω υπερήφανη που ασχολούμαι με πράγματα που αγαπώ και γεμίζουν την ψυχή μου και με κάνουν να νιώθω πως γεμίζω και τις ψυχές κάποιων άλλων γύρω μου. Δεν είχα συναντήσει ποτέ στη ζωή μου πριν τόσους πολλούς ανθρώπους που να μου λένε το πόσο χαρούμενοι ένιωσαν που δουλέψαμε μαζί για την μπάντα τους ή το πόσο ολοκληρωμένοι ή απόλυτα ταυτισμένοι ένιωσαν κάποιοι οπαδοί όταν άκουσαν ένα κομμάτι ή και ολόκληρο ένα δίσκο στον οποίο έγραψα και εγώ… το πόσο τους βοήθησε να ξεπεράσουν μια δύσκολη κατάσταση κλπ. Όλα αυτά είναι σοκ για μένα αλλά πάντα μου έδιναν και πάντα θα μου δίνουν την ώθηση να συνεχίζω να δημιουργώ πράγματα και να θέλω να τα μοιράζομαι.

Τι να αναμένουμε από τους Aeonian Sorrow μέσα στο άμεσο μέλλον;

Αυτή την περίοδο έχουμε ξεκινήσει να γράφουμε το επόμενο album μας. Αν όλα πάνε καλά και δεν αλλάξουν τα δεδομένα λόγω πανδημίας θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2021. Για την ώρα από συναυλίες μόνο το Metal Gates Festival στο Βουκουρέστι δείχνει να μην έχει ακυρωθεί οπότε μάλλον θα εμφανιστούμε και εμείς κανονικά αλλά για την ώρα δεν έχουμε κάτι νεότερο πέρα από στουντιακές εργασίες.

Κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος και σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο και τις απαντήσεις σου. Τα τελευταία λόγια είναι δικά σου.

Σε ευχαριστώ και εγώ εκ μέρους όλης της μπάντας και το GreekRebels.gr φυσικά για την στήριξη σας, πραγματικά το εκτιμούμε πάρα πολύ! Προσκαλούμε τους αναγνώστες σας και όλους τους ακροατές της doom metal/melodic death σκηνής να ακούσουν την μπάντας μας και αν τους αρέσει να υποστηρίξουν την όμορφη προσπάθεια που κάνουμε αγοράζοντας κάτι από το merch μας. Ακόμη και μια απλή κοινοποίηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι στήριξη για εμάς όπως και για όλες τις μπάντες! Μέχρι την επόμενη φορά, doom on!

Τζούλια Τσαγκάρη

http://www.aeoniansorrow.com/
https://www.facebook.com/aeoniansorrowofficial/
https://aeoniansorrow.bandcamp.com/music
https://soundcloud.com/aeoniansorrow/
https://open.spotify.com/artist/5MKv3s6qLAASgv80ilSAN0

Band Members
Gogo Melone – φωνητικά, πλήκτρα
Ville Rutane – φωνητικά
Taneli Jämsä – κιθάρες
Jukka Jauhiainen – κιθάρες
Daniel Neagoe – τύμπανα

Discography
Into The Eternity A Moment We Are, 2018
A Life Without [EP], 2020

Tatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothRussian Circles 2022_728x90 - 728|90|Russian Circles 2022_728x90|||bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothPsychotic Waltz 2023 – 728×90 - 728|90|Psychotic Waltz 2023 – 728×90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X