Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/greekrebels/public_html/wp-content/mu-plugins/rebels-custom-slider.php on line 1536
Συνεντεύξεις

Agnosia

Οι Agnosia έκλεισαν δέκα χρόνια παρουσίας στην Ελληνική metal σκηνή και με την κυκλοφορία του νέου albumA Blot on the Landscape” βρήκαμε την ευκαιρία και τους ανακρίναμε. Ο Διονύσης Σουρέλης απαντά σε όλα μας τα ερωτήματα.

Πέρσι κυκλοφόρησε το minialbum «A Blot On The Landscape»  μετά από 5 χρόνια απουσίας από την δισκογραφία. Τι αλλαγές υπήρξαν σε αυτό το διάστημα στο συγκρότημα ;

Διονύσης: Καταρχάς για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, το νέο (mini) album κυκλοφόρησε τέλη Δεκεμβρίου του 2014 πέντε χρόνια περίπου μετά το πρώτο μας full length . Το διάστημα φαίνεται μεγάλο όμως η μπάντα ήταν παρούσα είτε μέσω του Tunes in Progress Festival και άλλων σημαντικών shows, όπως οι ‘support’ εμφανίσεις μας στους Fates Warning, Psychotic Waltz, Mystic Force, Soul Cages κλπ. είτε απλά προβάροντας, συνθέτοντας, εξερευνώντας και συμμετέχοντας σε διάφορα δρώμενα. Με το mini album κλείνει αυτή η πρώτη διαδρομή της μπάντας, που διήρκησε πάνω από δέκα χρόνια. Στην ουσία, οι αλλαγές ξεκινούν από εδώ και στο εξής.

Πόσο επηρέασαν αυτές οι αλλαγές στη δημιουργία του νέου δίσκου;

Διονύσης: Το “A Blot On The Landscape’ δημιουργήθηκε από τους ίδιους ανθρώπους που δημιούργησαν και το “Trace Decay” του 2009. Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν το ύφος μας δεν άλλαξε και πολύ. Ίσα, ίσα που νιώθω ότι στο άλμπουμ αυτό παρουσιαζόμαστε βελτιωμένοι σε όλους τους τομείς (σύνθεση, παραγωγή, εκτέλεση). Η μόνη διαφορά είναι ότι από ένα σημείο και μετά είχαμε αρχίσει να αντιλαμβανόμαστε ότι έρχεται το τέλος αυτής του ταξιδιού που ζήσαμε μαζί ως προσωπικότητες. Στην ουσία οι αλλαγές στο line-up ξεκίνησαν λίγο πριν την ολοκλήρωση του mini-album χωρίς όμως να το επηρεάσουν με άσχημο τρόπο.

Πες μου λίγα λόγια για το album.

Διονύσης: Θα μπορούσα να χαρακτηρίσω το άλμπουμ ως ένα υπαρξιακό ταξίδι αναζήτησης και διερεύνησης της ελευθερίας, των ευθυνών, του προσωπικού νοήματος, της απώλειας και της σύνδεσης (μέσω των σχέσεων) κλπ . Μπορεί να μην είναι ένα κλασικό concept album με αρχή μέση και τέλος όπως ήταν το Trace Decay, όμως έχει ως βάση του μια κεντρική ιδέα. Η ιδέα αυτή είναι για μένα το δικαίωμα και η υποχρέωση που έχουμε να φροντίζουμε τους εαυτούς μας, να εξελισσόμαστε και να ζούμε μια γεμάτη, ελεύθερη ζωή. Για μένα, ελεύθερη είναι μια ζωή η οποία χαρακτηρίζεται από υπεύθυνες αποφάσεις και συνέπειες (είτε θετικές, είτε αρνητικές).

Ποιο τραγούδι ξεχωρίζεις από τα 5 του δίσκου και γιατί;

Διονύσης: Δύσκολη ερώτηση και θα δώσω μια απάντηση που μάλλον θα ακουστεί κοινότυπη. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι το κάθε τραγούδι του album είναι εξίσου σημαντικό για διαφορετικούς λόγους. Για παράδειγμα το In Awareness είναι μια σύνθεση με έντονο το ορχηστρικό στοιχείο και την σύνδεση μουσικής και ποίησης. Το “Noetic Healing”, ντύθηκε πολύ όμορφα με εικόνα και κυκλοφόρησε ως το πρώτο μας επίσημο video clip. Το “The Dyadic Encounter” σε μουσικό επίπεδο δημιουργήθηκε από τον Κωνσταντίνο Γαλιμή (drums) και ντύθηκε στιχουργικά από εμένα. Με τον Κωνσταντίνο είμαστε στενοί φίλοι και συνεργάτες σε διάφορες μπάντες για πάνω από 15 χρόνια. Είναι η πρώτη φορά που δημιουργήσαμε μαζί κάτι τόσο ολοκληρωμένο. Το “A Βlessing Ιn Disguise”, είναι (στο μυαλό μου) η συνέχεια του “Αdrift Into Lie” από το “Trace Decay: έχοντας έντονα αυτό το Savatage λυρικό feel που λατρεύω. To “Numb” είναι κι αυτό ιδιαίτερο καθώς θα τo χαρακτήριζα βιωματική σύνθεση, ενώ το remake του “Pain And Sickness” αποτελεί μια αναβίωση των πρώτων στιγμών μας ως μπάντα αφού η πρώτη του εκτέλεση μπορεί να βρεθεί στο demo μας “The Inner Conflict” του 2004. Με αυτά τα δεδομένα πραγματικά δεν μπορώ να διαλέξω κάποιο. Ακούω το CD από την αρχή μέχρι το τέλος πάντα.

Ποια ήταν η ανταπόκριση του κοινού;

Διονύσης: Νομίζω ότι πάει καλά, με δεδομένο πάντα ότι ακόμα δεν το έχουμε προωθήσει με ζωντανές εμφανίσεις. Οι κόπιες που είχε η μπάντα στην κατοχή της έχουν προς το παρόν εξαντληθεί (παρ΄όλα αυτά μπορείτε να το βρείτε μέσω της Steel Gallery) και οι κριτικές στον διεθνή τύπο είναι σε συντριπτική πλειοψηφία πολύ καλές έως άριστες. To “A blot On The Landscape” είναι μια κυκλοφορία που στέκεται μόνη της και έχει διάρκεια 31 λεπτά. Δεν ξέρω αν είναι πολλά ή λίγα,  δεν το εξετάσαμε ποτέ, απλά έτσι μας βγήκε. Εκφράζω αυτή τη διευκρίνηση γιατί νιώθω ότι η έννοια ‘mini-album’ συχνά συγχέεται με το maxi-single ή το ep τα οποία τις περισσότερες φορές δρουν ως μια γεύση της επερχόμενης κυκλοφορίας. Γι αυτό το λόγο τις περισσότερες φορές τα mini-albums είναι επικίνδυνα όσον αφορά την προώθηση και εν τέλει την απήχηση τους στο κοινό.

Ποιες είναι οι βασικές επιρροές του συγκροτήματος μουσικά, αλλά και στιχουργικά;

Διονύσης: Νομίζω ότι συνθετικά ‘πατάμε’ πάνω στις φόρμες που όρισαν το λυρικό progressive rock και metal. Οι επιρροές πολλές και διάφορες! Από τους Rush, τους Pink Floyd, τους Eloy και τους Marillion μέχρι τους Savatage, τους Shadow Gallery, τους Fates Warning τους Dream Theater και τους Iron Maiden (ναι, είναι και prog!) μεταξύ άλλων. Επίσης μας αρέσουν πολύ τα concept albums! Στιχουργικά έχουμε (προς το παρόν) επικεντρωθεί στις ψυχολογικές και φιλοσοφικές ανησυχίες μας όμως αυτό ενδέχεται να αλλάξει! Μπορεί και όχι βέβαια !!

Οι Agnosia βρίσκονται ήδη 12 χρόνια στον χώρο. Ποια νομίζεις ότι είναι η σημαντικότερη  στιγμή σας, σαν μπάντα;

Αν με ρωτούσες πριν δυο χρόνια θα σου έλεγα ότι η σημαντικότερη στιγμή μας ήταν μάλλον η κυκλοφορία του πρώτου μας ολοκληρωμένου album το 2009 ή ίσως το live με τους Fates Warning ένα χρόνο μετά. Με τα σημερινά όμως δεδομένα, θα σου πω ότι η σημαντικότερη στιγμή για μένα ήταν όταν η μπάντα κατάφερε να βγει ζωντανή μετά από την εσωτερική κρίση που πέρασε το 2013 όταν έπρεπε να παρθούν σημαντικές και επίπονες αποφάσεις προκειμένου να προχωρήσει όπως πρέπει.

Πως βλέπεις το μέλλον της progressive σκηνής στην Ελλάδα;

Διονύσης: Υπάρχουν σίγουρα πολύ αξιόλογες μπάντες. Κάποιες από αυτές δείχνουν χρονική συνέπεια και ποιοτική παρουσία ενώ κάποιες άλλες κάνουν ένα δίσκο και μετά διαλύονται ή χάνονται για κάποιο διάστημα ή για πάντα! Δεν είμαι σίγουρος πλέον αν υπάρχει αυτό που λέμε ‘σκηνή’. Στο δικό μου μυαλό η λέξη ‘σκηνή’ περιλαμβάνει μια αλληλεπίδραση, σχημάτων, ακροατών, συναυλιακών χώρων και προτάσεων. Δεν ξέρω γιατί, αλλά από το 2012 και μετά παρατηρώ μια σημαντική πτώση. Ίσως το είδος δεν είναι πια της μόδας στην χώρα μας! Ειλικρινά δεν ξέρω τι να σου απαντήσω! Μπορεί ο κόσμος και οι μουσικοί να θέλουν κάτι πιο άμεσο ή πιο ‘οργισμένο’ λόγω των καταστάσεων που περνάμε ως χώρα. Μου αρέσει να παρατηρώ γενικά τα φαινόμενα και να βγάζω τα προσωπικά μου συμπεράσματα, αλλά δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον. Συνήθως πάντως ότι εξαφανίζεται για μια περίοδο, εμφανίζεται ξανά όταν θα έχει ‘μπαγιατέψει’ κάτι άλλο. Η ζωή κάνει κύκλους.

Υπάρχει υλικό για νέο δίσκο και για πότε βλέπεις την επόμενη κυκλοφορία;

Διονύσης: Είναι αρκετά νωρίς για να μιλήσουμε για την επόμενη κυκλοφορία. Υπάρχουν πάρα πολλά riffs και ιδέες στα οποία έχουμε ήδη αρχίσει να δουλεύουμε, αλλά δεν βλέπω να κυκλοφορεί κάτι νωρίτερα από το τέλος του 2016 αρχές του 2017.

Έχετε κανονισμένες συναυλίες για φέτος;

Διονύσης: Το συναυλιακό μας πρόγραμμα για την προώθηση του “A Blot On The Landscape” θα ανακοινωθεί επίσημα μαζί με το νέο μας line-up το Σεπτέμβρη και από ότι φαίνεται θα είναι πλούσιο.

Οργανώνετε από το 2009 το Tunes In Progress Festival. Το τελευταίο έγινε το 2012, υπάρχουν σχέδια για επιστροφή του φεστιβάλ το 2015;

Διονύσης: Δεσμευόμαστε (εκτός απροόπτου) ότι το Tunes In Progress θα επιστρέψει τέλη φθινοπώρου του 2015. Δουλεύουμε ήδη πάνω σε αυτό το πλάνο!

Και τέλος, υπάρχει κάτι που θέλεις να προσθέσεις ή κάποιο τελευταίο σχόλιο;

Διονύσης: Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς όλο το team του Greek Rebels, για την τιμή που μας κάνει να μας φιλοξενεί στη σελίδα του κάθε φορά που έχουμε να δείξουμε κάτι καινούργιο! Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους αναγνώστες που διάβασαν αυτές τις γραμμές και στηρίζουν με τον τρόπο τους την μπάντα! Σημαίνει πολλά για μας! Αν σας ενδιαφέρει ρίξτε μια ματιά στο νέο μας site: http://www.agnosia.info Prog On!

https://www.facebook.com/agnosiaband?fref=ts

http://www.agnosia.info/

Μέλη Μπάντας:

Takis: Φωνητικά

Dion: Κιθάρες

Pantelis: Πλήκτρα

Orestis: Μπάσο

Δισκογραφία:

Trace Decay (2009)

A Blot On The Landscape EP (2014)

Λία Δαβράδου

whale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X