Συνεντεύξεις

Fallen Arise

Οι Αθηναίοι Fallen Arise επιστρέφουν με την κυκλοφορία του τρίτου τους full length album, με τίτλο “Enigma”. Ήδη από την προακρόαση του δίσκου αυτού, είχαν δημιουργηθεί οι καλύτερες εντυπώσεις. Ήταν επιβεβλημένο, συνεπώς, να επεκτείνουμε την κουβέντα μαζί τους και να σας την παρουσιάσουμε. Μας μιλά το ιδρυτικό μέλος και πληκτράς του σχήματος, Gus Dibelas.

Συγχαρητήρια για το νέο album! Τα σχόλια μέχρι τώρα είναι θετικότατα από το σύνολο του Τύπου. Περιμένατε μια τόσο καλή ανταπόκριση;

Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι κατά τη δημιουργία του άλμπουμ και ακούγοντας το πόσο ξεχωριστό είναι σε σχέση με τα προηγούμενα, ξέραμε ότι σίγουρα η ανταπόκριση θα είναι διαφορετική. Είμαι πολύ χαρούμενος που η ανταπόκριση εκτός από διαφορετική, είναι ευχάριστη και θετική!

Δώσε μας λίγες πληροφορίες για τη δημιουργία του “Enigma”. Σύνθεση, ηχογράφηση, παραγωγή…

Το μεγαλύτερο κομμάτι των συνθέσεων είναι δικό μου, εκτός από το “The Storm Inside” που ανήκει στον Giacommo Paradiso. Φυσικά στο τελικό arrangement συνέβαλε όλη η μπάντα και αυτό είναι που ακούμε στο δίσκο. Το arrangement, είναι μια ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία στην ιστορία της μουσικής. Στιχουργικά εκτός από το “Horizon” που έγραψα εγώ τους στίχους, όλα τα υπόλοιπα είναι δουλειά της Fiona και του Βλάση οι οποίοι έκαναν εξαιρετική δουλειά. Η παραγωγή έγινε στα Hell’s Kitchen Studios από τον John Mcris και τους Fallen Arise, οι ηχογραφήσεις έγιναν στα Soundflakes Studios και Rock Factory Studios ενώ το mastering έγινε στα Fascination Street Studios από τον Tony Lindgren.

Πώς ηχογραφούνται, ιδιαίτερα, τα συμφωνικά μέρη;

Η διαδικασία είναι η ίδια, όπως κάθε ηχογράφησης. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι να ακούγεται μαγικό και larger than life αυτό που ηχογραφείς. Εκεί παίζουν ρόλο διάφορα πράγματα όπως το να γνωρίζεις πως να γράφεις για ορχήστρα. Αυτό το κομμάτι είναι πολύ σημαντικό. Να γνωρίζεις τις εκτάσεις των οργάνων, τις ιδιαιτερότητες τους, τις αδυναμίες τους  και πολλά άλλα. Από ‘κει και πέρα, χρειάζεται ένας καλός χώρος και ένα σωστό στήσιμο μικροφώνων και φυσικά το πιο σημαντικό απ’ όλα ένας καλός εκτελεστής. Αυτά όλα σου δίνουν εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Το κομμάτι “Reborn” θεωρείτε πως είναι το χαρακτηριστικότερο της νέας πορείας της μπάντας. Ποια είναι τα στοιχεία του που επιβεβαιώνουν αυτή την άποψη;

Στο συγκεκριμένο κομμάτι είναι δύο τα στοιχεία που σου δείχνουν αυτή τη νέα πορεία. Το πρώτο είναι η διακριτική χρήση της ορχήστρας και δεύτερον, ο πρωτεύων ρόλος που πλέον έχουν οι κιθάρες. Από ‘κει και πέρα αυτό από μόνο του δεν είναι αυτό που διαμορφώνει τον ήχο, καθώς πίσω από το συγκεκριμένο κομμάτι υπάρχει μια σειρά από πράγματα, που το πλαισιώνουν ώστε να κάνουν πιο ξεκάθαρη την κατεύθυνση, για παράδειγμα η δομή, οι μελωδικές γραμμές και διάφορα άλλα στοιχεία.

Άρα, να υποθέσουμε ότι οι επόμενες κυκλοφορίες θα βασιστούν σε αυτό το πρότυπο ή θα πειραματιστούν ακόμη περισσότερο;

Σίγουρα το στοιχείο αυτό δεν θα φύγει. Τώρα για νέους πειραματισμούς δεν ξέρω ακόμα. Η αλήθεια είναι ότι στην σύνθεση προσπαθούμε, όσο γίνεται να λειτουργούμε ελεύθερα, τουλάχιστον μέχρι ένα σημείο. Είναι επίσης πάντα σημαντικό να αφουγκράζεσαι τις επιταγές της εποχής και φυσικά το κοινό.

Επίσης, γυρίσατε ένα βίντεο κλιπ για το κομμάτι αυτό και μάλιστα στη Σουηδία. Πώς ήταν η εμπειρία;

Φοβερή εμπειρία. Συνεργαστήκαμε με τον Patric Ullaeus, φαντάζομαι ότι δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για την δουλεία του. Ο άνθρωπος είναι εξαιρετικός σε αυτό που κάνει. Από την πρώτη στιγμή που θα σε δει ξέρει να σε αναδείξει και να πάρει από σένα το 100 %, χωρίς καν να το καταλάβεις και χωρίς καν να στο πει. Μείναμε δύο μέρες στην Σουηδία, δουλέψαμε πάνω από δώδεκα ώρες σε γυρίσματα και φωτογραφίσεις και κύλησαν όλα εντελώς αβίαστα. Νιώθω πραγματικά πολύ περήφανος για τη δουλειά που έγινε εκεί.

Είναι ενδιαφέρον και τολμηρό βήμα να εντάξετε τόσο καταφανείς pop επιρροές. Είχατε καθόλου αμφιβολίες προτού το κάνετε; Πώς θα το δεχόταν το metal κοινό, ίσως;

Όχι, αμφιβολίες δεν είχαμε, ούτε γι’ αυτό που κάναμε ούτε για το πως θα αντιδρούσε σε αυτό το κοινό. Άλλωστε, αν δεις όλο το ιστορικό του μελωδικού metal θα παρατηρήσεις ότι στο μεγαλύτερο μέρος του υπάρχει το pop στοιχείο. Βεβαία από μπάντα σε μπάντα διαφέρει το πόσο έντονα υπάρχει, άλλα στο γενικό σύνολο, θεωρώ πως αυτά τα δυο είδη  πάντα φλερτάρανε μεταξύ τους.

Μίλησε μας για το εξώφυλλο. Ποιος το δημιούργησε και τι βλέπουμε σε αυτό;

Το εξώφυλλο είναι μια δημιουργία του Paul Culley. Αυτό που βλέπουμε είναι ένα ρολόι που δείχνει 12 η ώρα. Συμβολικά το 12 σε ένα ρολόι δείχνει την αλλαγή της μέρας. Στην δική μας περίπτωση, όλο αυτό το σχέδιο σε συνδυασμό με το ότι συνοδεύεται από μια είδους έκρηξη και όντας τοποθετημένο στο διάστημα δείχνει την αρχή κάτι νέου. Άλλωστε, όπως προφανώς γνωρίζουμε, όλα όσα υπάρχουν γύρω μας, ορατά και αόρατα, είναι αποτέλεσμα μιας προ εκατομμυρίων χρόνων έκρηξης.

Οι στίχοι των τραγουδιών σας είναι σαν μικρές αυτοτελείς ιστορίες, οι οποίοι όμως δίνουν κι ένα αίσθημα concept. Πού βασίζονται; Τι σας εμπνέει όταν γράφετε;

Προσωπικά μπορώ να αντλήσω έμπνευση από το οτιδήποτε. Θεωρώ πως η έμπνευση  είναι κάτι πραγματικά ακαθόριστο και απρόβλεπτο και σ’ αυτό παίζει σίγουρα ρόλο η σχέση με το υποσυνείδητο. Στο νέο άλμπουμ μας απασχολεί ιδιαίτερα ο ανθρώπινος παράγοντας και αυτό γιατί το “Enigma” γράφτηκε σε εποχή αρκετά δύσκολη για την ανθρωπότητα. Τα τελευταία χρόνια όλος ο κόσμος παλεύει για να κρατηθεί, να επιβιώσει, να προσφέρει, να λάβει. Όλοι δίνουμε τον αγώνα μας, καθημερινά. Μέσα από το άλμπουμ παρουσιάζουμε τη δική μας οπτική και περνάμε με το δικό μας τρόπο το μήνυμα που θέλουμε.

Πολλά μέλη έχουν περάσει από τη μπάντα. Πώς βιώνουν οι Fallen Arise την κάθε αλλαγή, πώς είναι η προσαρμογή στα νέα δεδομένα;

Ναι, υπήρξαν αρκετές αλλαγές. Κοιτάξτε, ήταν ως ένα σημείο αναπόφευκτο να συμβεί αυτό. Οι Fallen Arise, κάνουν κάτι που δεν μπορεί να το ακολουθήσει ο καθένας με το ίδιο τρόπο. Εδώ και κάποια χρόνια έχουν μπει σε μια κανονικότητα ας την πούμε, σε ρυθμούς που χρειάζονται πολλές προυποθέσεις για να βγει το πλάνο που έχουν θέσει. Το πλάνο δεν είναι κάτι άλλο από πολλές ώρες στο studio και πολύς χρόνος στο δρόμο αλλά με απόλυτο προγραμματισμό και συνέχεια. Δεν προχωράς αλλιώς. Το να περιοδεύει μια μπάντα απαιτεί απόλυτη αφοσίωση από τα μέλη της και κάποια από τα παιδιά που αποχώρησαν δε μπορούσαν να ακολουθήσουν αυτούς τους ρυθμούς, κάτι εξαιρετικά δύσκολο όσο και επίπονο για να λέμε την αλήθεια. Είμαι πάντως ευτυχής αντικρίζοντας την τωρινή σύνθεση των Fallen Arise, πραγματικά τη θεωρώ ιδανική αφού πλέον όλα τα μέλη είναι απόλυτα εναρμονισμένα με τους στόχους της μπάντας.

Πώς βλέπετε την παγκόσμια symphonic metal σκηνή; Υπάρχουν σχήματα που θαυμάζετε, που ενδεχομένως θα θέλατε να παίξετε μαζί;

Νομίζω πως σε παγκόσμιο επίπεδο τα πράγματα είναι ικανοποιητικά. Βγαίνουν πολύ καλά άλμπουμ και υπάρχει όρεξη για δουλειά. Από συγκροτήματα, μου αρέσει η πορεία που έχουν οι Delain και οι Amaranthe. Tώρα όσον αφορά τα live, υπάρχουν συγκροτήματα που θα μας άρεσε να παίξουμε μαζί τους, αλλά δεν έχω κάποια ιδιαίτερη προτίμηση. Να πω βέβαια ότι οι Fallen Arise έχουν ήδη παίξει με την κορυφαία ίσως μπάντα στο χώρο, ανοίγοντας την εμφάνιση των Nightwish στο Βουκουρέστι τον Αύγουστο του 2018.

Τι κινήσεις θα κάνετε για την περαιτέρω προώθησή του “Enigma”;

Προς το παρόν απασχολούμαστε δίνοντας συνεντεύξεις, ενώ ήδη συζητάμε για εμφανίσεις σε καλοκαιρινά φεστιβάλ και για μια μεγάλη περιοδεία μετά το τέλος του Καλοκαιριού.

Κάπου εδώ να σε ευχαριστήσω για τις απαντήσεις σου και να ευχηθώ μια ακόμη καλύτερη συνέχεια στους Fallen Arise. Τα τελευταία λόγια σου ανήκουν.

Γνωρίζοντας την δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε όλοι τις τελευταίες μέρες με τον κορονοιό, το μόνο που θα ήθελα να ευχηθώ είναι καλή δύναμη σε όλους και εύχομαι γρήγορα όλο αυτό να τελειώσει. Τότε θα τα ξαναπούμε κάτω από καλύτερες συνθήκες, παίζοντας μουσική. Ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία, να είστε καλά!

Τζούλια Τσαγκάρη

https://www.facebook.com/fallenarise/
https://www.instagram.com/fallen_arise_official/
https://www.fallenariseofficial.com/
https://fallenarise.bandcamp.com/

Band Members
Fiona Creaby – φωνητικά
Βλάσης Κ. – φωνητικά
Gus Dibelas – πλήκτρα
Μάριος Κ. – drums
Σπύρος Βασιλάκης – κιθάρες
Jason Ιωακείμ – μπάσο

Discography
Ethereal, 2013
Adeline, 2015
Enigma, 2020

Greekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X