Συνεντεύξεις

Light Of The Morning Star

Το δεύτερο ολοκληρωμένο album τους κυκλοφόρησαν οι Light Of The Morning Star, Charnel Noir. Τόσο για την δημιουργία του όσο και για τις επιρροές της μπάντας μας μίλησε ο πολυπράγμων OA.

Γεια σου OA, σε ευχαριστώ για αυτή την συνέντευξη και επίσης να σε συγχαρώ για το νέο album Charnel Noir. Ποιες οι μέχρι τώρα αντιδράσεις από το κοινό αλλά και από τον τύπο;

Γεια σου Νίκο, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και για την στήριξη τόσο από εσένα όσο και από το GreekRebels, το εκτιμώ πολύ. Οι αντιδράσεις είναι εξαιρετικές, από όσο ξέρουμε. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι συχνάζουμε σε ένα υποείδος μουσικά, το οποίο κάποιοι μπορεί να βρίσκουν προσβητικό, μία μίξη μεταξύ gothic rock και black metal είναι από μόνο του λίγο αποπροσανατολιστικό για πολλούς οπότε φυσικά και υπάρχουν κάποιοι που δεν εντυπωσιάστηκαν και ιδιαίτερα με το αποτέλεσμα, αλλά σε κύρια βάση έχουμε δει θετικές, ενθαρρυντικές αντιδράσεις και κριτικές. Είμαστε πολύ χαρούμενοι με τους εαυτούς μας επίσης, κάτι που είναι και το σημαντικότερο φυσικά.

Μπορείς να διαλύσεις το μυστήριο και να μας πεις ποιος κρύβεται πίσω από το όνομα OA; Γιατί το τόσο μυστήριο γύρω από την μπάντα και με την μη ύπαρξη πληροφοριών γενικά πουθενά;

Δεν είναι ότι είμαστε εντελώς ανόμημοι, γιατί δεν είμαστε σε καμία περίπτωση, αλλά βγάζει απόλυτο νόημα το να ενεργούμε με αυτό τον τρόπο. Και οι δύο βλέπουμε ελάχιστο όφελος στο να αποκαλύψουμε το οτιδήποτε δεν θα συνεισέφερε ουσιαστικά τους Light Of The Morning Star.

Δώσε μας μια μικρή περίληψη της ιστορίας των Light Of The Morning Star. Γιατί αυτό το όνομα, υπάρχει κάτι πίσω από αυτό;

Χαίρομαι με το να αφήνω τον κόσμο να δίνει την δικιά του ερμηνεία. Το λαμπερό φως του διαβόλου που πέφτει πάνω σε όλους μας; Προσωπική διαφώτιση στο ταξίδι μας προς την πνευματική φώτιση; Την μεταμφιεσμένη λάμψη της Αφροδίτης της ίδιας; Το σοκαριστικό σημάδι του ότι πρέπει να επιστρέψουμε στο κρύο του τάφου πριν την αυγή; Όλα από τα παραπάνω είναι σωστά.

Πες λίγα πράγματα για τις ηχογραφήσεις του “Charnel Noir”. Από που εμπνευστήκατε;

Φυσικά, το Charnel Noir ξεκίνησε λίγο μετά την κυκλοφορία του Nocta”. Το όραμα έμεινε απολύτως το ίδιο, θέλαμε να δημιουργήσουμε σκοτεινή αλλά βατή τέχνη, η οποία προκαλεί μια ατμόσφαιρα τρόμου και έντασης, με ουσιαστικό σκοπό το να νιώθει ο ακροατής στοιχειωμένος. Με τις ίδιες τις  αρχές του βαμπιρισμού, της νεκρομαντίας και της λατρείας του διαβόλου να λειτουργούν σαν φάρος, αλλά ως προς την θεματική, εμβαθύνουμε περισσότερο στον ρομαντισμό και στο χάος της Γαλλίας του δέκατου όγδοου αιώνα. Όλη η βρωμιά, ο θάνατος, η παρακμή και η παράνοια του προεπαναστατικού Παρισιού υπήρξε τεράστια έμπνευση. Για παράδειγμα, το ομότιτλο κομμάτι επικεντρώνεται στην μεταφορά των οστών, με κάρα και υπό το φως δάδων, από το νεκροταφείο στο Les Innocents, διασχίζοντας τον Σηκουάνα μέχρι τις κατακόμβες του Rue de la TombeIssoire μέσα στην νύχτα.

Που ηχογραφήσατε τον δίσκο και ποιος ανέλαβε την παραγωγή;

Ηχογραφήσαμε τον δίσκο σε διάφορα μέρη και στούντιο σε όλο τον κόσμο, αλλά το πιο σημαντικό είναι το ότι την μίξη και το mastering του δίσκου το έκανε ο Francis Caste στα SaintMarthe Studio στο Παρίσι. Είναι ο αγαπημένος μου παραγωγός και είχαμε δουλέψει μαζί του και στα Cemetery Glowκαι Nocta. Ο Francis μεταξύ πολλών άλλων είχε κάνει την παραγωγή και την μίξη στο Orthodoxynτων Arkhon Infaustus, το οποίο πιστεύω πως είναι το καλύτερο extreme metal album που έγινε ποτέ από θέμα ήχου.

Η μουσική σας παρουσιάζει κοινά ως προς την αισθητική με τους Mayhem και τους Samael αλλά και μερικά πολύ ωραία The Cure, Moonspell και Tiamat στοιχεία. Εσείς που θα κατατάσσατε την μουσική σας;

Σε ευχαριστώ για αυτές τις κολακευτικές συγκρίσεις, οι Mayhem βασικά αποτελούν μεγάλη επιρροή. Κατά παραδοχή, πάντα έβλεπα τους Light of the Morning Star σαν σκοτεινό, gothic rock συγκρότημα, με το ρεύμα του black metal να κυλάει στον πυρήνα. Οι βασικές μας επιρροές είναι οι Babylon Whores, Mortuus, Mayhem, The Sisters Of Mercy και οι Katharsis. Έχοντας πει τα παραπάνω, είμαι εντελώς εντάξει όπου και να μας κατατάξει κάποιος.

Πως μπαίνεις σε διάθεση όταν πρέπει να συνθέσεις; Και ποιες μπάντες ή καταστάσεις σε έχουν επηρεάσει στον τρόπο που γράφεις μουσική και στίχους;

Καλή ερώτηση. Εμφανώς, το υλικό μας είναι βουτηγμένο στην ατμόσφαιρα, οπότε και η ατμόσφαιρα όταν πρόκειται να συνθέσουμε πρέπει να είναι σωστή. Συνήθως γράφω τόσο την μουσική όσο και τους στίχους βράδυ, υπό το φως κεριών. Όπως προανέφερα, οι   Babylon Whores, Mortuus, Mayhem, The Sisters Of Mercy και οι Katharsis είναι η βασικές μας επιρροές. Αυτές δεν είναι οι μόνες, αλλά είναι οι βασικοί μουσικοί μας πυλώνες αν θες. Ταυτόχρονα, θέματα όπως η σκοτεινή θηλυκότητα, η βαθιά γοτθική λογοτεχνία, παράξενα και αναπάντεχα συμβάντα, η ομορφιά της νύχτας, η άβολη αίσθηση του να σε παρακολουθούν, όλα αυτά αλλά και άλλα εμπνέουν και επηρεάζουν τόσο τον συνολικό ήχο όσο και τις ενδιαφέρουσες αποχρώσεις της μουσικής μας.

Ποιες οι διαφορές μεταξύ του “Charnel Noir” και του “Nocta”;

Και τα δύο γράφτηκαν με τους ίδιους στόχους κατά νου όπως ανέφερα και παραπάνω και υπό τις ίδιες συνθήκες. Ωστόσο, πιστεύω πως το Charnel Noir είναι ίσως λίγο πιο δυναμικό. Νομίζω πως ενώ τα φωνητικά μου είναι αρκετά παγωμένα, έχουν λίγο παραπάνω χρώμα στο Charnel Noir. Άκουσα κάποιους να λένε πως το Charnel Noir είναι πιο goth ενώ τα κομμάτια του Noctaτείνουν περισσότερο προς τις black metal επιρροές μας, αλλά για να είμαι ειλικρινής και τα δύο τα βλέπω σαν πολύ όμοιες ρίζες του ίδιου δέντρου.

Πως περνάς τον χρόνο σου έξω από τους Light Of The Morning Star; Τι ενδιαφέροντα έχεις πέρα από την μουσική και τι να περιμένουμε από εσάς μέσα στο 2022;

Περάσαμε καταπληκτικά περιοδεύοντας με τους Abysmal Grief το 2018 και θα ήθελα να παίξουμε μερικά ακόμα live. Το κατά πόσο αυτό θα γίνει πραγματικότητα ή όχι μένει να το δούμε. Εναλλακτικά, μένει να ανασυγκροτηθούμε και να ξεκινήσουμε να σχεδιάζουμε το επόμενο κεφάλαιο.

Σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου. Εύχομαι μόνο επιτυχία και ανυπομονούμε να ακούσουμε νέα πράγματα. Μπορείς να κλείσεις την συνέντευξη όπως θέλεις.

Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον και την στήριξη Νίκο και GreekRebels. Το εκτιμώ πραγματικά. Το αίμα είναι η ζωή.

Συνέντευξη: Νίκος Λίλλης
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μάρης

Facebook
Instagram
Bandcamp
Spotify 

Band Members
O-A – Φωνητικά, Όλα τα όργανα
JSM – Τύμπανα

Discography
Nocta, 2017
Charnel Noir, 2021

haursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X