Συνεντεύξεις

Ragenheart

Για τους γνώστες του χώρου οι Ragenheart αν και με μόνο μια κυκλοφορία στο ενεργητικό τους είναι μια υπολογίσιμη δύναμη. Φέτος επιστρέφουν με το πάρα πολύ καλό “The Last King” και φυσικά δεν υπήρχε περίπτωση να μην κάνω μια κουβεντούλα μαζί τους! Ο κιθαρίστας & ιδρυτικό μέλος, Angel Priest, μας μιλά για την νέα τους δουλειά.

Άγγελε να σε καλωσορίσω στο περιοδικό μας! Συγχαρητήρια για το νέο σας πόνημα. Πες μας λίγα πράγματα για την ιστορία των Ragenheart

Γεια σου Μιχάλη, εσύ προσωπικά είσαι από αυτούς που τη γνωρίζουν τη μπάντα από πολύ παλιά (σ.σ.: ω ναι!). Θα πω ότι δημιουργήσαμε την μπάντα εγώ μαζί με τον Γιάννη Κορωναίο (φωνή) το 2002. Δουλεύαμε υλικό, έως το 2004 που σταθεροποιήθηκε και η σύνθεση του συγκροτήματος με τον Νίκο Μιχαλακάκο στο μπάσο, τον Nick Speedy στα drums και τον Σταύρο Παπάζογλου στα πλήκτρα («σταθεροποιήθηκε» και το όνομα της μπάντας, μια custom λέξη/ένωση της φράσης «Rage in Heart») . Το 2006 κυκλοφορήσαμε ένα demo με μερικά τραγούδια που απρόσμενα είχε πολλές πωλήσεις ειδικά στο εξωτερικό και σε χώρες όπως Ιαπωνία, Γερμανία, Ισπανία και μας δόθηκε η ευκαιρία να παίξουμε και με μπάντες επιπέδου Heir Apparent αλλά και κορυφαίες ελληνικές. Το 2010 υπογράψαμε με την ιταλική Metal On Metal Records που κυκλοφόρησε το ντεμπούτο μας Ragenheart με παγκόσμια διανομή. Επικεντρωθήκαμε στα live για την προώθηση του δίσκου, παίξαμε ενδεικτικά με Grim Reaper, Omen, ClovenHoof, Leatherwolf, Innerwish και με άλλες τρομερές ελληνικές μπάντες, Crimson Fire, Dream Weaver, Marauder κ.α.

Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλο διάστημα ανάμεσα στον πρώτο και στον δεύτερο δίσκο σας;

Ουσιαστικά δεν υπήρχε κάποια αιτία ή παράγοντας που να λειτούργησε ως τροχοπέδη στην διαδικασία σύνθεσης και παραγωγικότητας. Θα έλεγα πως η μπάντα απορροφήθηκε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και οι κινήσεις της ήταν αργές. Το νέο υλικό ολοκληρώθηκε συνθετικά το 2015 (είχαμε ξεκινήσει από τα μέσα του 2013). Μετά όπως είπα οι κινήσεις προς την ηχογράφηση ήταν αργές. Υπήρξε και μια αλλαγή πλάνου (προς το καλύτερο..), τα σχέδια ήταν να κυκλοφορήσει ένα EP, και ενώ είχε ολοκληρωθεί η ηχογράφηση, κατά τη φωτογράφηση της μπάντας αποφασίστηκε από τη μπάντα να γίνουν και νέες ηχογραφήσεις από καλά δουλεμένα τραγούδια που είχαμε στο «συρτάρι» ώστε να κυκλοφορήσει full-length δίσκος! Έτσι και έγινε.

Πόσο καιρό σας πήρε να ηχογραφήσετε το “The Last King” και ποια στούντιο χρησιμοποιήσετε;

Αν αφαιρέσουμε τα μακρά διαστήματα μεταξύ των recording sessions, ουσιαστικά 4-5 μήνες. Η προσθήκη του 2ου κιθαρίστα μας Tάκη Κορωναίου το 2009, είχε και το επιπλέον όφελος να έχουμε πλέον στο πρόσωπο του και τον παραγωγό της μπάντας, όντας ο ίδιος επαγγελματίας sound engineer. Όλες οι ηχογραφήσεις έλαβαν χώρα στο στούντιό του (Sound Addict Studios) και επιμελήθηκε στη συνέχεια την μίξη και το mastering του δίσκου. Το τεράστιο προνόμιο που είχαμε εκτός από την τεχνική του κατάρτιση, ήταν και το γεγονός ότι σαν μέλος της μπάντας γνώριζε ακριβώς τον ήχο που θέλαμε να έχουμε. Σαν παραγωγός υπήρξε άψογος ενώ η συνολική του προσφορά ήταν τεράστια στον να συντονίζει την μπάντα προς το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!

Με τι θέματα καταπιάνονται οι στίχοι του “The Last King”;

Ως επί το πλείστον, μίσος και οργή για την παγκόσμια και εγχώρια κατάσταση που επικρατεί. Υπάρχουν και τραγούδια που σαν θέμα έχουν την εύρεση εσωτερικής δύναμης στο να ανταπεξέλθουμε και επίσης να μην ξεχνάμε τον ρομαντισμό και την ανθρωπιά μέσα μας. Το “The Last King” καταπιάνεται με την ιστορική μάχη του τελευταίου Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, μιας και ανέκαθεν ασχολούμαστε με θέματα της Ιστορίας (όπως π.χ. το Spartan και το Talos του πρώτου δίσκου). Στο “Metal Rules The Night” οι στίχοι αναφέρονται στις ιστορίες που άκουγα πιτσιρικάς από τους μεγαλύτερους για την Ombre, την Rainbow και τους μεταλλάδες του ’80. Στο Echo στιχουργικά είχα επηρεαστεί από το σήριαλ Dark σχετικά με τα παράδοξα του χωροχρόνου κλπ. Γενικά υπάρχει μια ποικιλία στη θεματολογία των στίχων του νέου δίσκου και ήταν μια ευχάριστη διαδικασία η συγγραφή τους.

Βάζοντας δίπλα δίπλα το “Ragenheart” και το “The Last King” τι διαφορές προσωπικά εντοπίζεις;

Ωραία ερώτηση. Στον νέο δίσκο τα τραγούδια μας βγήκαν πιο άμεσα και πιο μικρά σε διάρκεια. Επίσης δόθηκε πολύ μεγαλύτερη έμφαση στη μελέτη, τη σύνθεση και την απόδοση των μελωδιών της φωνής στο “Last King, στα κουπλέ, στα ρεφραίν, παντού. Προσπαθήσαμε επίσης να βγάλουμε προς τα έξω και νέες και διαφορετικές πτυχές της φωνής του Γιάννη Κορωναίου, πράγμα που επιτεύχθηκε και το αποτέλεσμα είναι εμφανές στον νέο δίσκο. Επίσης στον τελικό ήχο υπάρχουν διαφορές, οι επιλογές που έγιναν ήταν σχολαστικότατες. Επίσης στο νέο δίσκο το συνθετικό βάρος έπεσε σε εμένα και στον Γιάννη, αντίθετα με τον πρώτο δίσκο που είχε συνεισφέρει και ο κημπορντίστας συνθετικά καθώς και ο μπασίστας Νικος Μιχαλακάκος ο οποίος δεν ήθελε να γράψει κάτι στην τρέχουσα δεκαετία…(γέλια). Άλλη διαφορά είναι ότι χρησιμοποιήθηκαν λιγότερα πλήκτρα αυτή τη φορά, ενώ παράλληλα πειραματιστήκαμε με την προσθήκη symphonic στοιχείων και συνεργαστήκαμε με τον συνθέτη John Skalkotos σε αυτόν τον τομέα.  Γενικώς οι διαφορές πιστεύω πως είναι αποτέλεσμα βελτίωσης σε όλους τους τομείς. Συνθετικά βέβαια η μπάντα δουλεύει πάντα αυθόρμητα χωρίς ποτέ να έχει κάποια επιτηδευμένη κατεύθυνση. Οι επιρροές μας κυμαίνονται από το παλιό κλασικό metal έως το σύγχρονο prog-power και αυτό κατά τη γνώμη μου είναι εμφανές και στους δυο δίσκους.

Πως δουλεύουν οι Ragenheart πάνω στα κομμάτια τους;

Συνήθως φέρνω ένα riff ή ένα ολοκληρωμένο κομμάτι και μαζί με τη μπάντα προσθαφαιρούμε elements μέχρι να ολοκληρώσουμε την ενορχήστρωση. Ο Γιάννης μετά μελετά τις φωνητικές γραμμές και μελωδίες και μόλις καταλήξει, γράφονται οι στίχοι είτε από εμένα είτε από αυτόν. Άλλες φορές γράφει αυτός όλη τη μουσική ενός τραγουδιού και γράφω εγώ τους στίχους. Συνεργαζόμαστε μεταξύ μας και σε διάφορες ιδέες πάνω στο κομμάτι μέχρι να καταλήξουμε στην ιδανική τελική μορφή του. Η διαδικασία είναι γενικά εύκολη γιατί έχουμε ιδανική χημεία μεταξύ μας.

Γυρίσατε ένα βίντεο κλιπ για το ομώνυμο κομμάτι σωστά;  Ήταν το πρώτο σας βιντεοκλίπ, πως ήταν σαν εμπειρία; Πιστεύεις πως αξίζει ένα συγκρότημα να επενδύει χρήματα σε βίντεο κλιπ ή απλά είναι “κάτι που πρέπει να γίνει”;

Πολύ σωστά, το γυρίσαμε με τον σκηνοθέτη Αντώνη Σκαραμαγκά, ήταν μια πρωτόγνωρη, ευχάριστη εμπειρία για εμάς γιατί δεν είχαμε μπει σε τέτοια διαδικασία στο παρελθόν. Ακολουθήσαμε τις οδηγίες του, είχε πλάκα να μη φοβάσαι μήπως παίξεις κάτι λάθος (γέλια) και να παίζεις πάνω σε playback.! Ανέκαθεν πάντως το βίντεο κλιπ, αποτελούσε καλή προώθηση κάποιου τραγουδιού γιατί μετατρέπεται σε οπτικοακουστικό το αποτέλεσμα και πάντα είναι πιο ενδιαφέρον για τον ακροατή/θεατή.  Πιστεύω πως κάθε μπάντα πρέπει να επενδύει σε κάτι τέτοιο, ειδικά τη σήμερον ημέρα που η τηλεόραση δεν αποτελεί αποκλειστικό μέσον, αλλά μπορείς μέσω ΥouΤube να το κάνεις προσιτό σε θεατές σε όλο τον πλανήτη.

Κυκλοφορείτε τον δίσκο μόνοι σας, δεν σας προσέγγισε κάποια εταιρεία;

Είχαμε κάποιες προτάσεις οι οποίες μπορούν να θεωρηθούν καλές δεδομένων των συνθηκών στη δισκογραφία σήμερα αλλά δεν κρίναμε πως μπορούσαν να είναι αρκετά ουσιώδη τα γενικά οφέλη από κάτι τέτοιο. Όλοι ξέρουμε ότι πάνε οι εποχές που κάποια εταιρεία θα χρηματοδοτούσε την ηχογράφηση και θα σε έβγαζε και περιοδεία… Ήταν πρόταση του τραγουδιστή μας να το κυκλοφορήσουμε μόνοι μας και συμφωνήσαμε όλοι. Απαιτεί βέβαια πολύ κόπο και χρόνο να ρυθμίζεις τα πάντα σε μια κυκλοφορία αυτοχρηματοδοτούμενη και αυτοδιαχειριζόμενη στο πλαίσιο της διανομής, των διαδικασιών, της διαφήμισης και των πωλήσεων, αλλά το προτιμήσαμε στη συγκεκριμένη φάση. Δυστυχώς οι συνθήκες στη δισκογραφία έχει κάνει τις μπάντες να πρέπει να χρηματοδοτήσουν τη δουλειά τους, να αναλάβουν τα εικαστικά, το ήχο, το μάρκετινγκ… τα πάντα.

Θα δούμε ζωντανά τους Ragenheart μετά από τόσα χρόνια ξανά;

Η απουσία της μπάντας από τα συναυλιακά  δρώμενα τα τελευταία 3-4 χρόνια ήταν εσκεμμένη, από την άποψη ότι θέλαμε να έχουμε και νέο υλικό να παρουσιάσουμε και να μην μείνουμε προσκολλημένοι στην απόδοση/ανακύκλωση των κομματιών του πρώτου δίσκου ή σε διασκευές.  Βέβαια εδώ να ευχαριστήσω όλες τις μπάντες και τους διοργανωτές που μας είχαν τιμήσει με πρόσκληση για συμμετοχή σε live. Σε πρώτη φάση ετοιμαζόμαστε να κάνουμε ένα release live ενώ είμαστε πλέον ανοιχτοί σε προτάσεις αφού η μπάντα είναι πλέον έτοιμη.

Αν πρέπει να προτείνεις μόνο ένα κομμάτι των Ragenheart σε έναν ακροατή, όχι υποχρεωτικά από τον νέο δίσκο, για να γνωρίσει το σχήμα ποιο θα ήταν αυτό;

Θα πρότεινα το “In the Name Of God από τον πρώτο δίσκο. Είναι ένα κομμάτι ατμοσφαιρικό, heavy, πολυδιάστατο, πιστεύω πως συνδυάζει  το παραδοσιακό και το μοντέρνο metal ιδανικά και αποδίδει  το στίγμα και το στυλ της μπάντας με πολύ καλό τρόπο σε έναν ακροατή.

Είσαι ενεργό μέλος της Ελληνικής μουσικής σκηνής εδώ και πολλά χρόνια. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα για εσένα;

Για εμένα προσωπικά τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει καθόλου. Εγώ κάνω ότι έκανα από πιτσιρικάς μέχρι σήμερα. Πηγαίνω στα μαγαζιά, βλέπω τα live που μου αρέσουν, αγοράζω τις κυκλοφορίες που μου αρέσουν, έχω επαφές με μεγάλο μέρος της σκηνής. Προσπαθώ να ακολουθώ και να μαθαίνω την νέα τεχνολογική τάξη των πραγμάτων όσο μπορώ. Σαν γενική παρατήρηση ή αλλαγή με το πέρασμα των χρόνων, είναι το γεγονός ότι δεν βλέπω πιτσιρικάδες ούτε στα μαγαζιά, ούτε στα στούντιο για πρόβες.

Πια είναι τα επόμενα βήματα των Ragenheart; Ελπίζω να μην κάνουμε τόσο καιρό να ακούσουμε υλικό από εσάς ξανά!!!

Θα επικεντρωθούμε στην προώθηση του δίσκου και με τα live όσο γίνεται.  Παράλληλα θα δουλεύουμε και νέο υλικό. Ελπίζω και ‘γω να μην πάρει τόσα χρόνια πάλι, είναι πραγματικά υπερβολή!

Κλείσε αυτήν την συνέντευξη με ένα μήνυμα στους αναγνώστες μας!

Σε ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους μας στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια και ελπίζω να τους αρέσει ο νέος δίσκος. Θα ήθελα να κλείσω λέγοντας ότι παρά το γεγονός ότι τα πράγματα άλλαξαν και αλλάζουν στη δισκογραφία και τη μουσική τεχνολογία, το παν παραμένει η ίδια η μουσική, οπότε ακούτε και παίζετε metal non stop!

Μιχάλης Νταλάκος

http://www.ragenheart.net/
https://www.facebook.com/Ragenheart-162745123756811/
https://twitter.com/Ragenheart

Band Members
Γιάννης Κορωναίος – Φωνητικά
Angel Priest – Κιθάρες
Τάκης Κορωναίος – Κιθάρες
Νίκος Μιχαλακάκος – Μπάσο
Nick Speedy – Τύμπανα

Discography
Ragenheart, 2010
The Last King, 2018

Russian Circles 2022_728x90 - 728|90|Russian Circles 2022_728x90|||bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X