Συνεντεύξεις

The Spirit Cabinet

Οι The Spirit Cabinet εδώ και λίγο καιρό έχουν κυκλοφορήσει το δεύτερο full-length album τους Bloodlines και οι συντάκτες μας ήρθαν σε επαφή μαζί τους για να μας δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από αυτό. Τις απαντήσεις έδωσε ο μπασίστας του σχήματος Erich Vilsmeier.

Θέλω να σας συγχαρώ για το νέο σας album Bloodlines, ήταν εξαιρετικό. Πρώτα απ’ όλα, μπορείτε να μας δώσετε ένα μικρό βιογραφικό της μπάντας;

Ευχαριστώ πολύ Νίκο, εκτιμούμε πραγματικά την υποστήριξή σας. Οι Spirit Cabinet είναι μια συνεργασία των απόκληρων της πόλης μας, Snake McRuffkin (Urfaust) στα φωνητικά, Johnny Hällström (Grimm, Zwartketterij) στην κιθάρα, Erich Vilsmeier (Cirith Gorgor) στο μπάσο και Cromwell Fleedwood (Hooded Priest) στα τύμπανα. Είμαστε φίλοι εδώ και πολλά χρόνια και παίζουμε μαζί διάφορα είδη metal από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Εκτός από τις τακτικές συναντήσεις μας σε τοπικά μαγαζιά, έχουμε παίξει μαζί σε black folk metal συγκροτήματα όπως οι Grimm και Gauhaert, και στους black thrash Zwartketterij. Όπως όλες οι φιλίες, χανόμασταν και βρισκόμασταν αλλά ξανά ενωθήκαμε στις αρχές του 2014. Όταν ξεκινήσαμε τις πρόβες, καταλάβαμε γρήγορα ότι ορισμένα δεσμά δεν μπορούν να σπάσουν και ότι η παλιά μας παρέα αναζωογονήθηκε.

Γιατί σας πήρε πέντε χρόνια από το πρώτο album σας “Hystero Epileptic Possessed” μέχρι αυτό;

Ήταν ένας συνδυασμός σκληρής δουλειάς και κακής τύχης. Σκληρή δουλειά, αφού θέλαμε το δεύτερο album να είναι εξίσου καλό και κατά προτίμηση καλύτερο από το πρώτο. Καθώς ήμασταν πραγματικά ικανοποιημένοι με το ντεμπούτο, αυτό απαιτούσε πολλή σκληρή δουλειά στις πρόβες. Κακή τύχη, γιατί ο drummer μας είχε πολλά μικρά ατυχήματα που μας ανάγκαζαν να μην κάνουμε πρόβες. Ατυχήματα όπως να χτυπήσει το κεφάλι του ενώ ήταν μεθυσμένος και να πάθει διάσειση, να χτυπηθεί άσχημα πολλές φορές στην προπόνηση πολεμικών τεχνών μέχρι και αυτοκινητιστικό ατύχημα. Ευτυχώς δεν φαίνεται να υπάρχει μόνιμη ζημιά.

Τι σχόλια έχετε μέχρι στιγμής από τους θαυμαστές και τον Tύπο; Είναι αυτό που περιμένατε;

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα σχόλια μέχρι στιγμής είναι παρόμοια με αυτά του πρώτου μας album. Είναι γενικά θετικά αλλά χαρακτηρίζονται έντονα από τη φράση “Το αγαπάς ή το μισείς”. Οι άνθρωποι με ανοιχτό μυαλό συνήθως τείνουν να είναι θετικοί για τη μίξη των στυλ και της ατμόσφαιρας που δημιουργούμε. Υπάρχει όμως και η κατηγορία των ανθρώπων που είτε δεν είναι του extreme metal ή εστιάζουν κυρίως στο αγαπημένο τους είδος. Σε αυτούς γενικά δεν αρέσουν τα γρήγορα σημεία και οι κραυγές ή απογοητεύονται από το συνδυασμό των στυλ που παίζουμε. Αλλά επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω ότι για εμάς αυτή η μίξη έρχεται φυσική, δεν είναι ένα τέχνασμα απλώς για να διαφέρουμε. Είναι τέλειο το ότι η μουσική μας αρέσει σε πολύ κόσμο αλλά το κύριο κίνητρο μας είναι να δημιουργήσουμε μουσική που απολαμβάνουμε εμείς σαν μια παρέα.

Ποιοι είναι υπεύθυνοι για τη σύνθεση της μουσικής και των στίχων και η θεματολογία των στίχων;

Τα μυαλά που μοιράζονται την σύνθεση είναι ο Johnny Hällström για τη μουσική και ο Snake McRuffkin για το στιχουργικό κομμάτι. Ο Johnny θα βρει ένα ακατέργαστο διαμάντι και θα το γυαλίσει ξανά και ξανά μέχρι να λάμψει και να έχει ακριβώς το αποτέλεσμα που θέλει. Για τον Snake, η αποκρυφιστική ποίηση φαίνεται να έρχεται φυσικά και συνεχίζει να με εκπλήσσει με τις λογοτεχνικές του σκέψεις. Οι στίχοι του ασχολούνται γενικά με τις αποκρυφιστικές παρουσίες και τις ανατολικές φιλοσοφίες. Σε αντίθεση με το πρώτο μας album, στο “Bloodlines” οι στίχοι συμπεριλαμβάνονται, έτσι όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να κατανοήσουν ένα κομμάτι του αινίγματος, που είναι το μυαλό του Snake McRuffkin.

Τι λειτουργεί ως έμπνευση και ποιες μπάντες σας έχουν επηρεάσει περισσότερο;

Όταν δουλεύουμε δεν έχουμε ποτέ συγκεκριμένη κατεύθυνση. Αφήνουμε τα τραγούδια να αναπτυχθούν με έναν φυσικό τρόπο, δοκιμάζοντας διαφορετικούς ρυθμούς και δομές καθώς προχωράμε. Το μόνο πραγματικό κριτήριο είναι αν αρέσει σε όλους ή όχι, τόσο απλά. Υποθέτω ότι η έμπνευσή μας κυμαίνεται από τους Iron Maiden, Candlemass, Pentagram και Black Sabbath μέχρι τους Burzum και τους Darkthrone.

Η παραγωγή του album είναι καταπληκτική. Μπορείτε να μας δώσετε κάποιες πληροφορίες σχετικά με την ηχογράφηση; Είναι το τελικό αποτέλεσμα αυτό που ελπίζατε;

Συμφωνούμε, αν και η επίτευξη αυτού του επιπέδου εξειδίκευσης μας πήρε αρκετό χρόνο. Τα όργανα και τα φωνητικά ηχογραφήθηκαν στα studio Kaiserschlacht στο Beeken Donk (Ολλανδία) υπό την καθοδήγηση του Dirk Verspaget, ο οποίος έπαιζε με τον Cromwell στο black metal συγκρότημα Sator Malus. Για τη μίξη και το mastering επιλέξαμε το Toneshed Studio στο Horst (Ολλανδία), γνωστό στον Johnny και εμένα από παλιές μας μπάντες (Grimm, Zwartketterij, Walpurgisnacht, Cirith Gorgor). Το Toneshed διευθύνεται από τον ErwinThe WizardHermsen (Erwin “Ο Μάγος” Hermsen), ο οποίος διεξάγει τελετές αιωρήσεων κατά τη διάρκεια της μίξης και του mastering φορώντας μια μεταξωτή ρόμπα και ένα ειδικά κατασκευασμένο καπέλο, για αυτό και το ψευδώνυμο. Η όλη διαδικασία μας πήρε πολλούς μήνες, πολύ περισσότερο από ότι είχαμε προγραμματίσει αλλά στο τέλος μπορώ να πω ότι αυτή είναι μία από τις λίγες παραγωγές που συμμετέχω και θεωρώ πραγματικά άψογη.

Πώς θα περιγράφατε τη μουσική σας σε κάποιον που δεν σας έχει ακούσει;

Κλασικό heavy metal με μια σκοτεινή και μυστήρια εναλλαγή.

Γιατί επιλέξατε αυτό το όνομα και ποια είναι η μορφή στο λογότυπό σας;

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, το όνομα της μπάντας μας, όπως επινοήθηκε από τον Snake McRuffkin, είναι πραγματικά εξαιρετικό. Η έννοια του ονόματος είναι διπλή. Είμαστε μια παρέα πνευματικών όντων που μεταφέρουν τις ψυχές των νεκρών. Επιπλέον, ένα “spirit cabinet” (ντουλάπι με αλκοολούχα ποτά) μπορεί απλώς να γίνει κατανοητό ως ντουλάπι ποτών. Όταν o Snake σκέφτηκε το όνομα, οι περισσότεροι από εμάς εξακολουθούσαμε να πίνουμε πολύ (ο Snake και εγώ είμαστε νηφάλιοι εδώ και χρόνια) οπότε ταίριαζε αρκετά στην περίσταση. Η φιγούρα στο λογότυπό μας είναι ο καθηγητής Lodz, ο τυφλός πνευματιστής από την σειρά Carnivàle.

Φαίνεται από τα album σας ότι κατευθύνεστε από τον αποκρυφισμό και τον πνευματισμό. Πώς ξεκίνησε και τι αντίκτυπο έχει στη ζωή και τη μουσική σας;

Κάθε μέλος της μπάντας έχει τις δικές του απόψεις, τις οποίες έχουμε αναπτύξει με την πάροδο των χρόνων μέσα από δυσκολίες, μελέτες και ενδοσκόπηση. Εξετάζοντας τα ανθρώπινα όρια, τη φυσική και τη μεταφυσική, τη μελέτη του σώματος και της ψυχής, της ζωής και του θανάτου, θέματα σαν αυτά προκαλούν την περιέργειά μας. Ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για παραφυσικές δραστηριότητες και πνευματικές εμπειρίες που συμβαίνουν στην καθημερινή μας ζωή. Ευτυχώς, ο Snake McRuffkin είναι ιδιαίτερα ικανός να εκφράζει τις πνευματικές του περιπέτειες με λέξεις που αποτελούν τη βάση των τραγουδιών μας.

Οι Spirit Cabinet μπορεί να είναι ένα σχετικά νέο συγκρότημα αλλά τα μέλη είναι βετεράνοι στην ολλανδική σκηνή. Τι μπορείτε να μας πείτε για αυτό και ποιες είναι οι διαφορές τώρα σε σύγκριση με όταν ξεκινήσατε;

Χωρίς πολλές λεπτομέρειες, οι διαφορές δεν θα μπορούσαν να είναι περισσότερες. Όταν μπήκα στην metal σκηνή στα τέλη της δεκαετίας του ’80 (και στο black metal στις αρχές της δεκαετίας του ’90) υπήρχε μια αύρα μυστηρίου γύρω από τις μπάντες. Οι πληροφορίες ήταν λίγες και φύλαγα τους δίσκους μου σαν κειμήλια. Φυσικά με την άνοδο του διαδικτύου και τον απεριόριστο πολλαπλασιασμό των πληροφοριών καθώς και της μουσικής, αυτά τα συναισθήματα έχουν εξαφανιστεί εντελώς αν και νοσταλγώ εκείνες τις στιγμές.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να παίζετε και να γράφετε μουσική για περισσότερες από μία μπάντες;

Για μένα αυτό δεν είναι πρόβλημα αφού ο Johnny γράφει όλη τη μουσική. Όταν κάνουμε πρόβες στα νέα τραγούδια, εμπνέομαι και προσαρμόζω το μπάσο. Το βελτιώνω από εβδομάδα σε εβδομάδα στις πρόβες, οπότε αυτός είναι ένας πολύ χαλαρός και φυσικός τρόπος δημιουργίας μουσικής. Εφόσον όλες οι άλλες μπάντες μας δεν κάνουν πρόβες ή παίζουν ζωντανά ταυτόχρονα, δεν δημιουργούνται προβλήματα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Θα είναι πρόβλημα η πανδημία για εσάς;

Η πανδημία είναι σίγουρα ένα μεγάλο πρόβλημα, προς το παρόν όλα έχουν σταματήσει. Το “Bloodlines” κυκλοφόρησε στις 24 Απριλίου αλλά ακόμα δεν μπορέσαμε να κάνουμε μια εμφάνιση για την κυκλοφορία, κάτι που μας απογοητεύει πραγματικά.

Δεν έχουμε κάνει πρόβα για μήνες και ούτε έχουμε βρεθεί μεταξύ μας. Αν και ελπίζουμε να αρχίσουμε ξανά τις πρόβες σύντομα, τίποτα δεν είναι σίγουρο. Όταν επανέλθουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς, θέλουμε να προωθήσουμε το νέο μας album σε όλο τον κόσμο.

Γνωρίζετε την ελληνική σκηνή; Γνωρίζετε μπάντες ή μουσικούς;

Πρέπει να παραδεχτώ ότι δεν γνωρίζω τις νεότερες μπάντες αλλά είμαι οπαδός της παλιάς ελληνικής black metal σκηνής. Συγκροτήματα όπως οι Varathron, Necromantia, Thou Art Lord και Zemial εξακολουθούν να με ανατριχιάζουν από ευχαρίστηση και χαρά. Σέβομαι πολύ αυτούς τους μουσικούς, δημιούργησαν μια ακραία και μοναδική σκηνή μακριά από τους βόρειους συναδέλφους τους. Οι απόλυτοι ήρωες μου είναι οι Rotting Christ, τους οποίους παρακολουθώ από το 1993. Είχα την ευχαρίστηση και την τιμή να παίξω με τους Rotting Christ και τους Zemial περισσότερες από μία φορές με τις άλλες μπάντες μου. Έχω ταξιδέψει στην Αττική και στην Πελοπόννησο και απόλαυσα την τοπική ιστορία και τους φιλικούς ανθρώπους.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για το χρόνο σας, μπορείτε να κλείσετε όπως θέλετε.

Ευχαριστώ Νίκο για τη συνέντευξη! Ακούστε το νέο μας album “Bloodlines” και δείτε το video για το Devils in the Details. Ας ελπίσουμε ότι μια μέρα θα μπορέσουμε να παίξουμε μερικά από τα τραγούδια μας στην Ελλάδα. Μπορείτε να επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected] και να επισκεφθείτε το website μας.

Νίκος Λίλλης
Μετάφραση: Σοφία-Βαλεντίνη Καλαιτζίδη

http://www.thespiritcabinet.com/
https://thespiritcabinet.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/thespiritcabinet/

Band Members
Snake McRuffkin – φωνητικά
Johnny Hällström – κιθάρες
Erich Vilsmeier – μπάσο
Cromwell Fleedwood – τύμπανα

Discography
Hystero Epilectic Possessed, 2015
Bloodlines, 2020

whale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X