Συνεντεύξεις

Thorium

Οι Thorium είναι ένα συγκρότημα που δείχνει στιχουργικά ότι έχει μεγάλον ενδιαφέρον για την ιστορία, και αυτό σε συνδυασμό με τη μουσική τους τους καθιστά αυτόματα πολύ ενδιαφέροντες συνομιλητές. Μιλήσαμε με τους David Marcelis και Dario Frodo για να μας μιλήσουν εις βάθος για το δεύτερο album τους.

Συγχαρητήρια για το νέο σας album, “Empires In The Sun”. Μετά από ένα πάρα πολύ καλό ντεμπούτο όπως ήταν το “Thorium”, σκεφτήκατε να έχετε την ίδια προσέγγιση για το νέο album ή προχωρήσατε διαφορετικά;

Dario: Γεια σου Χρύσα, σε ευχαριστούμε για τα ευγενικά σου λόγια. Χρησιμοποιήσαμε την ίδια προσέγγιση για το νέο album καθώς ανακαλύψαμε ότι ήταν η ιδανική τοποθέτηση για εμάς για το πώς να δουλέψουμε και να δημιουργήσουμε τη μουσική. Παρ’ όλα αυτά, αλλάξαμε λίγα πράγματα εδώ κι εκεί, κάνοντάς το πιο εύκολο για τον Tom (Tee) και εμένα στη συγγραφή του νέου album. Δουλεύουμε αντίστοιχα στα δικά μας home studios και γράφουμε και ηχογραφούμε με προγραμματισμένα τύμπανα και τραγουδώντας τις μελωδίες, και μετά οι αντίστοιχοι συμπολεμιστές Louis στα τύμπανα και David στα φωνητικά αναλαμβάνουν εδώ κι εκεί προσθέτουν το δικό τους αίσθημα στα τραγούδια, δίνοντάς τους τη σωστή προσέγγιση σε κάθε κομμάτι μεμονωμένα.

Έχετε μια αγαπημένη ή αστεία ανάμνηση από τις ηχογραφήσεις του album που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Dario: Χμμμμμ… Όχι ακριβώς όσον αφορά τη συγγραφική και δημιουργική διαδικασία, καθώς αυτή είναι μια αρκετά μοναχική δουλειά. Περισσότερο είχαμε τρομακτικές στιγμές, όπως κομμάτια ή μέρη τους που ξαφνικά εξαφανίστηκαν ενώ έχεις ξοδέψει μέρες δουλειάς με αυτά. Αυτό συνέβη μερικές φορές στον πρώτο δίσκο, αλλά ευτυχώς όχι στον καινούργιο, χαχαχα. Αλλά κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων υπήρξαν κάποιες αστείες στιγμές, όπως άνθρωποι που έπαιζαν τα λάθος κομμάτια ή φωνές που πατούσαν σε αστείες νότες, χαχαχα… Οπότε ναι, παρ’ όλο που δουλεύουμε σκληρά, υπάρχουν επαρκείς καταστάσεις που δε μπορούμε να κρατηθούμε από τα γέλια. Αλλά πάνω απ’ όλα είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες που έχουμε τόσο αφοσιωμένους μουσικούς που παίζουν στους Thorium. Χωρίς αυτούς, τα πράγματα δε θα μπορούσαν να ακούγονται με τον τρόπο που ο Tom κι εγώ ακούμε τη μουσική στα κεφάλια μας.

Η τριλογία του “1302” με ταξίδεψε, και υποθέτω και πολλούς άλλους που θα ακούσουν το album,  ψάχνοντας για όλες τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το “Battle Of The Spurs” στο διαδίκτυο. Πώς αποφασίσατε να αντλήσετε έμπνευση από αυτό;

Dario: Αυτή είναι μια καλή ερώτηση. Σκεφτόμουν να κάνω μια προσέγγιση σε στυλ rock-opera στη διαβόητη φλαμανδική ιστορία σχετικά με το έπος “Lion of Flanders” για σχεδόν δύο δεκαετίες, και μετά με νίκησε ο Tom πραγματοποιώντας το (γέλια). Ο Tom, ο David και εγώ είμαστε φανατικοί της ιστορίας και διαβάζουμε πολύ για ιστορικά γεγονότα, ειδικά όσων αφορά το Μεσαίωνα και τις ιστορίες του.

Παρ’ όλο που είναι φλαμανδική ιστορία, πολλοί άνθρωποι θα σχετιστούν πολύ μαζί της επειδή περιέχει την έννοια του αουτσάιντερ ή αυτού  που έρχεται από το πουθενά και επικρατεί ενάντια σε όλες τις πιθανότητες. Εσείς ως συγκρότημα δουλεύετε με τέτοιες παραμέτρους;

Dario: Για την ακρίβεια, ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία των μαχών που ένας σχετικά μικρός στρατός, που αποτελούταν κυρίως από χωρικούς και συντεχνίες, και έχοντας σχεδόν καθόλου ιππότες και άλογα, μπόρεσαν να νικήσουν ένα στρατό τρεις φορές πιο μεγάλο αποτελούμενο από εκατοντάδες ιππότες. Αλλά οι Γάλλοι ήταν πολύ πεπεισμένοι ότι θα εξαφανίσουν τους Φλαμανδούς σε μικρό χρόνο οπότε μπήκαν στο πεδίο της μάχης με τα βαριά εξοπλισμένα άλογά τους. Οι Φλαμανδοί όμως επέλεξαν σοφά να μείνουν στο έδαφος που ήταν πλημμυρισμένο εξαιτίας της βαριάς βροχής της προηγούμενης μέρας και τα άλογα των Γάλλων ιπποτών κολλούσαν και έπεφταν μέσα στη λάσπη. Οι Γάλλοι ιππότες σφαγιάστηκαν και οι Φλαμανδοί πολεμιστές τους πήραν τα χρυσά σπιρούνια. Θα μπορούσες να το συγκρίνεις με τους Σκωτσέζους πολεμιστές που πάλευαν για την ελευθερία τους κόντρα στους Άγγλους βασιλιάδες. Ως συγκρότημα, ωστόσο, δε μας βλέπω σε κάποια χαρακώματα να παλεύουμε με μεγαλύτερα συγκροτήματα. Έχουμε μικρή ή καθόλου επιρροή σχετικά με το τι συμβαίνει με τα management των μεγαλύτερων συγκροτημάτων, πέρα από όταν έχουμε την ευκαιρία να παίξουμε ως support στα shows τους, και όσον αφορά αυτό, πιστεύω πως είναι δίκαιο να δούμε πως δεν έχουμε παρά να αναθεωρήσουμε τα δικά μας βήματα που κάνουμε ούτως ώστε να αποκτήσουμε μια υψηλότερη θέση στην ιεραρχία του metal.

Νωρίτερα μες τη χρονιά, δημοσιεύσατε ένα video για το “Where Do We Go Song”. Το concept φαίνεται να ενώνεται με τον τίτλο του album “Empires In The Sun”, με τη μικρή κοπέλα στα κίτρινα να κρατάει το ηλιακό ωρολόγιο. Είμαι σωστή; Επίσης η τοποθεσία της παραλίας είναι πανέμορφη. Πού έλαβε χώρα η μαγνητοσκόπηση;

Dario: Ο Tom συνέλαβε το concept του video, το οποίο μαγνητοσκοπήθηκε και σκηνοθετήθηκε από τον Sebastiaan Spijker. Είχε δουλέψει ξανά με τον David στο Black Knight video που έκαναν και όλα έδειχναν πραγματικά εκπληκτικά. Ο Tom έγραψε ολόκληρη την ιδέα του video, το οποίο ήταν σχεδόν ολόκληρο σενάριο ταινίας, αλλά το έχουμε συνηθίσει αυτό με τον Tom (γέλια), το οποίο μας πήρε δύο μέρες για τα γυρίσματα. Παρεμπιπτόντως, η μικρή κοπέλα στα κίτρινα είναι η κόρη μου, οπότε αυτό το video θα έχει πάντα μια ειδική θέση μέσα στη κάρδιά μου μόνο και μόνο γι αυτόν το λόγο. Μαγνητοσκοπήσαμε σε διαφορετικές τοποθεσίες σε Βέλγιο και Ολλανδία, τα μέρη που βλέπεις το συγκρότημα γυρίστηκαν στο Cadzand, μια μικρή τοποθεσία στα παράλια σύνορα μεταξύ Βελγίου και Ολλανδίας.

Πώς ήρθατε σε επαφή με τον Arjen Lucassen;

Dario: Πολύ απλά, του στείλαμε e-mail (γέλια). Σοβαρά τώρα, ο Tom κι εγώ αναλύαμε την τριλογία για το “1302” και σκεφτόμασταν να προσθέσουμε κάποιες παραπάνω φωνές στους χαρακτήρες, δίνοντας την ιδέα μιας νέας διάστασης, σχεδόν περισσότερο σαν αίσθημα rock-όπερας. Και έλεγα στον Tom, γιατί να μη προσθέσουμε τον Arjen ως τον μενεστρέλο; Έτσι κι αλλιώς, έχει κάνει πάνω κάτω ξανά τον ίδιο ρόλο στο ντεμπούτο των Ayreon, όντας ο τυφλός μενεστρέλος εκεί. Οπότε ο Tom ήρθε σε επαφή μαζί του, του έστειλε τη μουσική, και ο Arjen ενδιαφέρθηκε τόσο πολύ για το γενικό concept και τα τραγούδια, που θέλησε αμέσως να συμμετάσχει. Έκανε μια εκπληκτική δουλειά, και είναι σίγουρα κάτι για το οποίο είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι.

Τα περισσότερα από τα μέλη έχουν ένα μακρύ ταξίδι στη μουσική, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους Ostrogoth, Lord Volture και τους Black Knight για παράδειγμα. Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε μέχρι τώρα και τι συμβουλή θα δίνατε, αν δίνατε, σε ένα νέο συγκρότημα που ξεκινάει τώρα την καριέρα του;

David: Έτσι όπως το βλέπω εγώ, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των Thorium είναι το να τραβήξουμε την προσοχή χωρίς να κάνουμε τεχνάσματα. Είμαστε ένα συγκρότημα μουσικών και πιστεύουμε ότι έχουμε να προσφέρουμε κάτι πολύτιμο, μιλώντας σε αρτιστικό επίπεδο. Οπότε, προσπαθούμε να προσθέσουμε ένα συγκεκριμένο επίπεδο βάθους, πολυπλοκότητας και ποικιλίας στη μουσική μας, κάτι που θέτει τους Thorium μακριά από πολλά άλλα συγκροτήματα. Σήμερα η ποσότητα της μουσικής που κυκλοφορεί είναι τόσο τεράστιο που είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις από το πλήθος βασισμένος μονάχα στη μουσική και τους στίχους. Τα πιο πετυχημένα εμπορικά συγκροτήματα κερδίζουν δημοσιότητα επειδή υιοθετούν ένα είδος θεματικής το οποίο βγαίνει στους στίχους, στο artwork, στη σκηνική παρουσία, το merchandise, τα videos κλπ. Αυτό από μόνο του δεν είναι κακό, αλλά με λίγες εξαιρέσεις το συνολικό πακέτο καταντά σχετικά επιπόλαιο και δεν εστιάζουν πια στην καλλιτεχνική πλευρά αλλά πολύ περισσότερο στο branding του συγκροτήματος ως εμπορικό προϊόν. Λίγοι άνθρωποι αυτές τις μέρες παίρνουν το χρόνο τους για να αφήσουν το συγκρότημα να μεγαλώσει μέσα τους. Θέλουν να τοποθετηθούν απευθείας σε ένα κουτί με μια ετικέτα όπως thrash metal, speed metal, viking metal κλπ.. Κατηγοριοποιούμαστε εύκολα ως παραδοσιακό heavy metal ή power metal και πιστεύω ότι αυτό είναι σωστό, αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα. Το να ντύνεσαι με μια γυαλιστερή πανοπλία ή χνουδωτά δέρματα ζώων πριν βγεις στη σκηνή και το να πίνεις υδρόμελο από ένα κέρατο μπορεί να ταιριάζει σε κάποιες από τις μελωδίες, αλλά εμείς δε νιώθουμε φυσικό να παρουσιάσουμε τους εαυτούς μας και τη μουσική μας κάπως έτσι. Θα προτιμούσαμε να μείνουμε λιγάκι πιο αφανείς και να δουλεύουμε με ένα μικρό, αλλά παγκόσμιο fanbase που μας αναγνωρίζει γι αυτό που είμαστε: μερικοί κανονικοί τύποι που παίζουν μουσικοί από την καρδιά τους και θέλουν να μοιραστούν το πάθος τους με ομοϊδεάτες ανθρώπους. Οπότε η συμβουλή μου είναι να μείνετε αληθινοί σε αυτό που πιστεύετε ότι είναι καλό για τους εαυτούς σας και να απολαμβάνετε κάθε βήμα της διαδρομής, σε οποιονδήποτε δρόμο κι αν καταλήγει.

Έχετε σχέδια για online shows; Ποια είναι η γνώμη σας γι αυτά ανεξάρτητα από αυτό;

David: Σκοπεύουμε να κάνουμε ένα online show ή ένα προμαγνητοσκοπημένο show, αλλά η αλληλεπίδραση με το κοινό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το show είναι πολύ σημαντική για εμάς και φαίνεται πως μετά το καλοκαίρι ίσως μπορέσουμε να παίξουμε κάποια ‘αληθινά’ show ξανά, οπότε ίσως παραλείψουμε ολόκληρο το online περιβάλλον και διατηρήσουμε την ενέργειά μας για να περιοδεύσουμε στην Ευρώπη από Οκτώβριο και μετά.

Αν μπορούσατε να επιλέξετε ένα line-up με το οποίο θα μπορούσατε να περιοδεύσετε, ποιο θα διαλέγατε; Και από πού θα περνούσε αυτή η περιοδεία;

David: Θα επέλεγα τους Judas Priest κατά τη διάρκεια της “Defenders Of The Faith”/”Turbo” περιόδου ως headliners με τους Thorium να ανοίγουν το show (γέλια).

Dario: Εγώ θα επέλεγα ολόκληρη την παγκόσμια περιοδεία των Iron Maiden για το “Powerslave” (γέλια). Ή τους Hellowwen κατά την περίοδο των “Keeper”, κι αυτό θα πρέπει να ήταν διασκεδαστικό.

Θα μπορούσατε να μας παρέχετε κάποιες πληροφορίες για την τοπική σας μουσική σκηνή;

Dario: Υπάρχει μια πραγματικά καλή σκηνή στο Βέλγιο, σε κάθε υποείδος του metal. Προφανώς έχουμε τους Evil Invaders, Ancient Rites και τους Aborted ως trademarks, αλλά και συγκροτήματα όπως οι Carnation, Off The Cross, Liar κλπ., που αρχίζουν φτιάχνουν όνομα. Μετά υπάρχει μια τεράστια underground σκηνή σε όλα τα στυλ με πολυάριθμα εξαιρετικά συγκροτήματα, όπως οι Dyscordia, Patriarch, FireForce, Nightqueen, Guilty as Charged, Beuk, After All, Wildheart, Warckon, Eternal Breath, Shocker… Θα μπορούσα εύκολα να γεμίσω τη σελίδα απλά γράφοντας άριστα συγκροτήματα οπότε αυτό είναι πολύ συναρπαστικό.

Ποια είναι τα πράγματα που σας αρέσει να κάνετε πέρα από το συγκρότημα;

David: Ενώ η heavy metal μουσική είναι το μεγαλύτερο πάθος μου, έχω πολλά άλλα ποικίλα ενδιαφέροντα, όπως ιστορικά επιτραπέζια παιχνίδια μάχης, διάβασμα, survival/bootcamp/obstacle τρέξιμο, ταξίδια, τη φύση, το camping και την τεχνολογία/τις εφευρέσεις που βοηθάνε τον κόσμο να γίνει ένα καλύτερο μέρος,… Κάθε μέρα της εβδομάδας είναι τόσο μικρή για μένα!

Dario: Τα ίδια κι εδώ… Πέρα από το να δουλεύω πάνω στη νέα μουσική των Thorium και το να ακούω πολλή μουσική, κάποιες φορές δίνω ένα χεράκι στις μουσικές προσπάθειες των άλλων. Πέρα από αυτό έχω μια δουλειά που με απασχολεί πραγματικά πολύ και μου παίρνει σχεδόν 50 ώρες τη βδομάδα, Και πραγματικά θέλω να ξοδεύω όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο με τη μικρή μου κόρη, πριν μεγαλώσει και με θέλει μόνο για να την πηγαίνω στα πάρτυ και να πηγαίνω να την παίρνω τη νύχτα (γέλια)… Και μου αρέσει να ταξιδεύω και να βλέπω νέα πράγματα όλην την ώρα. Όπως λέει και ο David, κάθε μέρα τις εβδομάδας είναι πραγματικά πολύ μικρή (γέλια).

Σας ευχαριστούμε για την κουβέντα και σας ευχόμαστε καλή τύχη στις μελλοντικές σας προσπάθειες. Έχετε μελλοντικά πλάνα που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας ή κάτι άλλο που θα θέλατε να αναφέρετε;

Dario: Να είστε χαρούμενοι και ασφαλείς! Να κάνετε αυτό που θέλετε και να σέβεστε τους άλλους ενώ το κάνετε. Και ελάτε να μας δείτε σε περιοδεία και να πιείτε ένα ποτό μαζί μας, είμαστε πάντα διψασμένοι, χαχαχα…

Συνέντευξη: Χρύσα Γιουρμετάκη
Μετάφραση: Σταύρος Πισσάνος

Official Website
Facebook
Instagram
Bandcamp
Spotify
Youtube

Band Members
David Marcelis – Φωνητικά
Dario Frodo – Κιθάρες, φωνητικά
Tom Tas – Κιθάρες
Stripe – Μπάσο, φωνητικά
Louis Van der Linden – Τύμπανα

Discography
Thorium, 2018
Empires In The Sun, 2021

Tatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X