Πρωτότυπη περίπτωση. Πιθανόν να αντιμετώπιζα τους As It Is ως metalcore σχήμα εάν δεν έμπαινε στη μέση το καταθλιπτικό concept κοινωνικού περιεχομένου, όπως άλλωστε δηλώνει και ο ίδιος ο τίτλος. Και είναι δίκοπο μαχαίρι να προσπαθείς να μελοποιήσεις αυτό που νιώθεις, ειδικά όταν στο παρελθόν έχεις υπάρξει emo/pop punk συγκρότημα. Τα πράγματα εδώ όμως λειτουργούν μηχανικά προς το καλύτερο καλωσορίζοντάς τους σε μία νέα και πιο σκοτεινή εποχή.
Στην αρχή ενδέχεται να πέσει το πρώτο ξενέρωμα με τα αλά-Asking Alexandria φωνητικά του Patty Walters. Με λίγη υπομονή και έπειτα από μία δεύτερη ακρόαση θα βρεις πολλά καλά στοιχεία που, με λίγο ανοιχτό μυαλό, θα σε κάνουν να το αποδεχτείς. Πρώτα απ’ όλα είναι η ρομαντική προσέγγιση σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως η ψυχική υγεία. Ατμοσφαιρικές μελωδίες στις κιθάρες έρχονται και δένουν τέλεια με χορωδιακά backing vocals και ανέλπιστα υπέροχα refrains, όλα εξ’ ολοκλήρου βγαλμένα από τα mid-00’s. Το “The Great Depression” χωρίζεται σε τέσσερα μέρη, τα οποία ουσιαστικά αναφέρονται στα τέσσερα στάδια της κατάθλιψης. Και όντως, από την αρχική Άρνηση (‘Denial’) και τον επερχόμενο Θυμό (‘Anger’), στη ψύχραιμη Διαπραγμάτευση (‘Bargaining’) και την τελική Αποδοχή (‘Acceptance’), ο δίσκος μετατρέπει την αρνητική ενέργεια των πρώτων συνθέσεων σε αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον. Κάπως έτσι λειτουργεί και στην αληθινή ζωή. Αυτό ακριβώς το κόλπο είναι που το κάνει να ξεφεύγει από τον “flat” κίνδυνο. Σίγουρα η μοντέρνα παραγωγή θα δυσκολέψει αρκετά την ακρόαση για κάποιον που δεν είναι συνηθισμένος σε τέτοια ακούσματα, ενώ ίσως σε κάποια σημεία να το παρακάνουν με τις χορωδίες χάνοντας ελαφρώς σε συναίσθημα. Προς το τέλος δε, κάποια κομμάτια φαίνεται να μοιάζουν εντελώς ίδια μεταξύ τους. Ας μη ζητάμε όμως περισσότερα από μία μπάντα που διανύει την πρώτη της μεταβατική περίοδο.
Μονολογίς λοιπόν, το “The Great Depression” δείχνει πως αυτή η μελαγχολική φάση ταιριάζει πολύ περισσότερο στους Άγγλους. Έχει ορισμένες ατέλειες, αλλά αν το ακούσεις σοβαρά και με επιείκεια, χωρίς βεβιασμένες και ανώριμες κατακρίσεις, θα σου πει πολλά πράγματα.
7.5/10
Χάρης Μπελαδάκης
[email protected]