Συνεντεύξεις

Behemoth

Όταν πήρα για χέρια μου το album των Behemoth, πραγματικά ήξερα ότι αυτό που θα άκουγα θα ήταν πέρα τον προσδοκιών μου. Το “Evangelion” με δικαίωσε και ο Nergal ήταν στην άλλη άκρη της γραμμής. Μεγάλο το shock!!!

Καλησπέρα είμαι ο Θοδωρής από το Greekrebels.gr webzine. Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο respect και συγχαρητήρια για τον καινούριο σας δίσκο με τίτλο Evangelion. Ξεκουράζεστε αυτήν την περίοδο;

Είμαστε στα μέσα της περιοδείας μας στις Η.Π.Α. Ετοιμαζόμαστε να αρπάξουμε την περιοδεία με τους Mayhem και τώρα είμαστε με Slayer, Marilyn Manson, Cannibal Corpse. Ποτέ δεν ξεκουραζόμαστε εμείς (γέλια). Είμαστε κατακτητές όπως αυτοί, έτσι και εμείς δεν ξεκουραζόμαστε ποτέ.

Είσαι ευχαριστημένος με το τελικό αποτέλεσμα; Τι ανταπόκριση από τον κόσμο έχεις εισπράξει μέχρι τώρα;

Το Evangelion είναι μια απεικόνιση της παρούσας κατάστασης του μυαλού μας και το πώς είμαστε εμείς σαν άνθρωποι και σαν μουσικοί. Θέλαμε να κάνουμε ένα πιο ζωντανό άλμπουμ αλλά και την ίδια στιγμή κάτι επιθετικό και βίαιο. Δεν μας ενδιαφέρει το τι αντικείμενα χρησιμοποιούμε αφού όλα εξυπηρετούν τον ίδιο στόχο. Και ο στόχος μας είναι βελτιώσουμε το στυλ μας, να το κάνουμε ακόμα πιο μοναδικό και special. Πραγματικά πιστεύω ότι αυτός ο δίσκος είναι ένα νέο ξεκίνημα, μια νέα συναρπαστική αρχή για την μπάντα. Μεγάλα πράγματα θα ξεκινήσουν να γίνονται για μας, απλά περιμένετε και θα δείτε. Μέχρι τώρα τα λόγια που ακούμε είναι περισσότερο από καλά, όλοι λατρεύουν τον δίσκο. Τσεκάρω το myspace κάθε μέρα. Όλο και περισσότερα e-mail έρχονται κάθε μέρα. Μπήκαμε στα φινλανδικά και γερμανικά charts που αυτό δεν είχε γίνει ποτέ. Αισθανόμαστε περίφημα.

Καινούριο άλμπουμ λοιπόν όπως είπα και πιο πριν με τον τίτλο Evangelion. Πόσο καιρό σας πήρε να συνθέσετε και να ηχογραφήσετε το όλο σκηνικό;

Μας πήρε 3 μήνες περίπου να ολοκληρώσουμε την σύνθεση των κομματιών και περίπου 2,5 μήνες να τα ηχογραφήσουμε στην Πολωνία. Από κει και πέρα Αγγλία όπου ο Colin Richardson έκανε τις μίξεις και του πήρε περίπου 3 βδομάδες στα Miloco Studios. Το mastering έγινε στα Sterling Studios in NYC από τον Ted Jensen ο οποίος είναι γνωστός για τις συνεργασίες του με Metallica, Marilyn Manson και άλλους.

Τι σας έκανε να επιλέξετε αυτό το όνομα για τον δίσκο; Με τι διαπραγματεύεστε αυτήν την φορά;

Το Evangelion είναι μια ελληνική λέξη που σημαίνει «Καλά νέα» και συνήθως αναφέρεται σε βιβλικά γεγονότα όπου ο Θεός προσπαθεί να σώσει την ανθρωπότητα και σχετικά με τον Χριστό και τα γεγονότα σχετικά με τον θάνατο του και την ανάστασή του. Εμείς απλά χρησιμοποιούμε την λέξη με την κανονική της σημασία, ελευθερώνοντας την από τις χριστιανικές ερμηνείες. Ήρθε η ώρα λοιπόν να σας φέρουμε τα καλά μας νέα. Είναι ώρα για τα καλά νέα μιας νέας εποχής. Είναι επικεντρωμένο στους ανθρώπους, στην θεϊκή τους δυναμικότητα που αποφασίζουν από μόνοι τους ότι και αν γίνει. Ο άνθρωπος μπορεί να προκαλέσει κάθε είδος θεού αναδημιουργώντας και αναπλάθοντας μακριά από το παλιό σύστημα δημιουργώντας κάτι καινούριο βασισμένο στο ένστικτο, στην διαίσθηση και στις εμπειρίες. Το Evangelion είναι μια δήλωση μιας σπουδαίας αλχημικής διαδικασίας: Κατεβαίνουμε στις δικές μας κολάσεις ανασταίνοντας νεκρούς, γιατί σε τελική ανάλυση δεν γίνεται να κατανοήσεις τον εαυτό σου αν δεν κατανοήσεις τους άλλους. Κοιτάζουμε στον καθρέφτη τον εαυτό μας και τελικά τον καταπατούμε. Η ανθρωπότητα δεν πρέπει μόνο να κλέβει φωτιά από τον παράδεισο αλλά και από την κόλαση. Η κληρονομιά μας είναι αυτή από ψηλά. Επιστρέφουμε στους κόσμους των αρχαίων από την στιγμή που οι καρδιές τους άγγιξαν το θεϊκό. Το concept μας όμως δεν είναι να τους λατρέψουμε αλλά να δημιουργήσουμε καινούριο ήθος.

Ποιος είναι υπεύθυνος για την μουσική και τους στίχους;

Λοιπόν είμαι αυτός που φέρνει τα πάντα στο τραπέζι από μουσική μέχρι τους περισσότερους από τους στίχους. Έτσι δουλεύει αυτή η μπάντα και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος γι αυτήν.

Πιστεύω ότι το Evangelion είναι πιο τεχνικό από το Apostasy και κατά έναν τρόπο έχει πιο διαβολικά riffs. Το κάνει πιο σκοτεινό από τα προηγούμενα. Τι έχεις να πεις γι αυτό;

Χαχα αυτό είναι αστείο. Το μεγαλύτερο εύρος των συνεντεύξεων που απαντάω μου λένε ότι είναι πιο απλό και πιο εύκολο για αυτόν που το ακούει να το καταλάβει. Πραγματικά ακούω διαφορετικές απόψεις από παντού και αυτό κάνει το άλμπουμ να το καταλάβει κανείς από πολλές διαφορετικές απόψεις πράγμα το οποίο είναι πάρα πολύ καλό. Αυτό σημαίνει ότι ο δίσκος έχει ποικιλία και είναι ώριμος. Είναι αρκετά απλό και πιασάρικο αλλά την ίδια στιγμή το κάνει το πιο σκοτείνο άλμπουμ που έχουμε βγάλει.

Ποιες πιστεύεις είναι οι κύριες διαφορές με τον προκάτοχό του;

Καταρχάς πιστεύω ότι το Evangelion είναι ακόμα πιο ώριμο από οτιδήποτε έχουμε κυκλοφορήσει μέχρι τώρα. Είναι πιο συμπαγής, συνεπής και ολοκληρωμένος δίσκος. Αυτό προσπαθούσα να κάνω και με τον προηγούμενο δίσκο, αλλά από ότι φαίνεται αποτύχαμε. Το Apostasy ήταν ένα πάρα πολύ καλό άλμπουμ αλλά ξέφυγε από τον έλεγχο. Έχει έλλειψη εστίασης, παρασύρεται σε πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις, πράγμα που το κάνει να χάνει σε συνέπεια. Αυτό κάνει το Evangelion. Εκτός αυτού είναι πιο ζωντανό και βίαιο από τον προκάτοχο του.

Νομίζω ότι ανεβάσατε τα standard σας ακόμα ψηλότερα. Φοβάσαι μήπως ο επόμενος δίσκος σας δεν είναι τόσο καλός όσο αυτός;

Λοιπόν το νόημα είναι να μείνουμε πεινασμένοι. Ποτέ να μην είμαστε 100% ευχαριστημένοι με αυτό που δημιουργούμε. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο κάνεις καλύτερα πράγματα στο μέλλον, να εξελίσσεσαι, προχωράς και να δημιουργείς νέες ιδέες και σίγουρα έναν πιο δυνατό δίσκο. Κάθε δίσκος είναι μια πρόκληση αλλά σε αυτό το σημείο δεν θέλουμε να φθάσουμε στο τοπ αλλά να παρουσιάσουμε κάτι το διαφορετικό.

Οφείλω να πω ότι στο άλμπουμ έβαλα 9,5/10. Πώς αισθάνεσαι γι αυτό; Περιττό να σου πω ότι οι Behemoth είναι μια από τις 2 πιο αγαπημένες μου μπάντες…

Οφείλω να πω πως έχω κολακευτεί, ευχαριστώ πάρα πολύ γι αυτό.

Ο Inferno είναι ένας από τους drummer που εκτιμώ απίστευτα και για να είμαι ειλικρινής σαν drummer είναι ένας από τους μέντορες μου. Αν θυμάμαι καλά δεν ήταν από την αρχή στους Behemoth σωστά; Πως τον γνώρισες;

Νομίζω τον γνωρίσαμε στην περιοδεία με τους Paradise Lost και τους Vader στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Μόλις είχε μπει σε μια μπάντα με το όνομα Damnation και έπαιζαν death metal. Λατρεύω τον τρόπο με τον οποίο παίζει. Ο Baal φάνηκε πως είχε βαρεθεί με το όλο είδος. Δεν ήθελε να εξελιχθεί έτσι πρότεινα μια αλλαγή. Από τότε μπορώ να πω πως εξελισσόμαστε δραστικότατα.

Θέλω να μάθω, και σίγουρα όλοι οι φανς των Behemoth στην Ελλάδα, γιατί δεν παίξατε την τελευταία φορά που ήταν να έρθετε. Τι ακριβώς έγινε;

Ειλικρινά δεν ξέρω , για κάποιο λόγο δεν πήραμε ποτέ ξανά προσφορά. Πραγματικά ΘΕΛΟΥΜΕ να έρθουμε πάλι στην Ελλάδα. Έχουμε πολύ καλές αναμνήσεις από τα shows εκεί και έχουμε κάνει αρκετούς φίλους σε όλα αυτά τα χρόνια. Επικοινωνώ με τον Κόλλια τον οποίο φωνάζω δίδυμο αδερφό μου. Είναι υπέροχος τύπος. Ακόμα μου αρέσουν οι Septic Flesh των οποίων ο τελευταίος δίσκος ήταν καταπληκτικός. Είμαι μεγάλος φαν των εθίμων και της κουλτούρας σας. Θα επιστρέψουμε με τουλάχιστον 2 shows για να προωθήσουμε το καινούριο μας άλμπουμ. Το 2010 φαίνεται να είναι πολύ ρεαλιστικό ραντεβού, watch out!

Κάποια σχέδια για κάποιο tour;

Περιμένουμε να αρπάξουμε το tour του καλοκαιριού όπως προείπαμε. Μετά ένα show στο Ισραήλ και στο τέλος του Σεπτεμβρίου κάποια shows στην Πολωνία, μετά από την περιοδεία με τους DevilDriver. Όλα πάνε τέλεια μέχρι στιγμής. Πρέπει να το κάνουμε αυτό περισσότερο το 2010.

Έχεις ακούσει τίποτα για τους Έλληνες οπαδούς; Έχεις συναντήσει κανέναν στα show;

Εννοείται αυτό. Νιώθω μεγάλο σεβασμό για την χώρα σας και για τους ανθρώπους που μένουν εκεί. Λατρεύω τις μπάντες σας εκεί, έχω κάνει εδώ και καιρό φίλους από εκεί και να γυρίσω πίσω στην Ελλάδα είναι από τις προτεραιότητες μου. Σίγουρα τα shows μας εκεί θα πάνε απίστευτα καλά.

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την συνέντευξη και ελπίζω να σας δω στην χώρα μας σύντομα. Κλείσε όπως εσύ θέλεις.

Cheers mate! Σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου και την πίστη σου. Συνέχισε την καλή δουλειά. Εύχομαι ότι καλύτερο!

Θοδωρής Μακρής

http://www.behemoth.pl

http://www.myspace.com/behemoth

Βand Members:

Nergal

Inferno

Orion Seth

Discography:

Sventevith (Storming Near the Baltic) 1995

Grom 1996

Pandemonic Incantations 1998

Satanica 1999

Thelema.6 2000

Zos Kia Cultus (Here and Beyond)

2002 Demigod 2004

The Apostasy 2007

Evangelion 2009

RodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X