Οι Labirinto κατάγονται από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας και σίγουρα δεν είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι μιας ζωντανής τοπικής σκηνής, αλλά στον χώρο του post–rock αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στην Νότια Αμερική. Ο κιθαρίστας του σχήματος, Erick Cruxen, είναι αυτός που βρέθηκε στην άλλη άκρη και απαντά στις ερωτήσεις μου γύρω από το σχήμα και την νέα τους δουλειά ονόματι “Divino Afflante Spiritu”.
Γεια σου Erick, συγχαρητήρια για το καινούριο σας album, ήταν μία από τις πιο ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες της post–rock/metal σκηνής. Μπορείτε να μας δώσετε ένα μικρό bio της μπάντας για τους αναγνώστες πού δεν σας γνωρίζουν καλά;
Γεια σου Νίκο. Χαίρομαι πού μιλάμε. Σε ευχαριστούμε πολύ! Χαιρόμαστε πραγματικά πού το ακούμε αυτό. Οι Labirinto ξεκίνησαν γύρω στο 2004 στο São Paulo και η πρόθεσή μας ήταν να δώσουμε μορφή στις καθημερινές μας εμπειρίες μέσω της μουσικής. Κάποια μέλη έφυγαν, άλλοι μπήκαν στη μπάντα, αλλά πάντα είχαμε τις ιδέες μας προσαρμοσμένες στην DIY φιλοσοφία μέσω της οποίας προκύψαμε.
Υπάρχουν καθόλου διαφορές από τη μία κυκλοφορία στην άλλη; Προσθέτετε διαφορετικές ιδέες στη μουσική σας;
Σίγουρα. Φέραμε καινούριες επιρροές προκειμένου να δημιουργήσουμε το “Divino Afflante Spiritu”. Αυτός είναι ένας ακόμα πιο δυνατός και έντονος δίσκος από άλλους, αλλά χωρίς να χάσει το πνεύμα των Labirinto. Σε αυτό τον δίσκο το ρυθμικό κομμάτι είναι πιο έντονο, πιο αισθητό.
Τι έχετε να πείτε για το τελευταίο σας album; Τι μπορεί να βρει σε αυτό ένας νέος ακροατής;
Θα έλεγα ότι στο “Divino Afflante Spiritu” θα βρείτε μουσική πού δημιουργήθηκε με πολύ πάθος και συναίσθημα. Είναι ένα έντονο και βαρύ θεματικό album παράλληλα με κάποια όμορφα και συναισθηματικά μονοπάτια.
Μπορείτε να μας πείτε για την ηχογράφηση; Πόσο σας πήρε και ποιος ήταν ο υπεύθυνος;
Κάναμε εμείς η ίδιοι την παραγωγή. Η Muriel ήταν υπεύθυνη στο τεχνικό κομμάτι και είχε κάποια μικρή υποστήριξη από τον Magnus Lindberg. Κρατούσαν επαφή καθ’ όλη τη διάρκεια των ηχογραφήσεων. Ήταν πολύ cool το να διατηρούμε συνεχή επαφή μαζί του, από την αρχή μέχρι την προετοιμασία των τραγουδιών για τη μίξη. Στο τέλος του στείλαμε τα ηχητικά αρχεία και ο Magnus έκανε τη μίξη και το mastering στο studio του στην Στοκχόλμη. Βοήθησε πάρα πολύ σε αυτό το κομμάτι της διαδικασίας. Το mastering άλλαξε πολύ το πώς ακούγονταν τα τραγούδια, έκανε τα πάντα πολύ περισσότερο συνδεδεμένα και συνεκτικά, αλλά διατηρήθηκε η φυσική ποιότητα των ηχοχρωμάτων.
Πώς προέκυψε η συνεργασία με την Pelagic; Είστε ικανοποιημένοι μέχρι τώρα;
Βασικά ξεκίνησε όταν συναντηθήκαμε εδώ στη Βραζιλία, όταν οι The Ocean ήρθαν για μία συναυλία, και μιλώντας με τον Robin Staps, μας προσκάλεσε να μπούμε στην ομάδα της δισκογραφικής. Εκτός του ότι κάνουν ό, τι μπορούν για τις μπάντες, είναι επίσης σπουδαίοι άνθρωποι, αισθανόμαστε πολύ τυχεροί πού είμαστε μέλη αυτής της οικογένειας! Η Pelagic πάντα μας έδινε το ελεύθερο να κάνουμε τα πράγματα με τον τρόπο που θέλουμε και επίσης μας υποστήριξαν στην κυκλοφορία, την προώθηση και τη διανομή του υλικού μας. Είναι χαρά μας να δουλεύουμε μαζί τους.
Τι κάνετε στη προσωπική σας ζωή, εκτός της μπάντας;
Η Muriel και εγώ είμαστε παντρεμένοι και είμαστε συνέταιροι στο δικό μας studio και σε ένα μικρό χώρο εκδηλώσεων στο São Paulo. Ο Kiko δουλεύει σε μία τράπεζα και επίσης έχει ένα studio. Ο Luis δουλεύει στην Embraer, μία εταιρεία πού κατασκευάζει αεροπλάνα. Ο Hristos είναι κατασκευαστής πεντάλ και ο Lucas είναι καθηγητής drums. Έτσι, είναι πάντα ζόρικο να κανονίζουμε ραντεβού με τη μπάντα λόγω των “κανονικών” δουλειών μας, αλλά μέχρι τώρα τα έχουμε καταφέρει! (γέλια).
Ποιος είναι υπεύθυνος για τη σύνθεση των τραγουδιών; Τι σας εμπνέει;
Συνήθως φέρνω κάποιες ιδέες και δομές τραγουδιών στις πρόβες και δουλεύουμε πάνω σε αυτές για να τις βελτιώσουμε και να τις αναπτύξουμε σε συνθέσεις. Η έμπνευση μας προκύπτει από την κοινωνία μας και τη κουλτούρα μας. Για εμάς, η μουσική είναι μία αισθητική και πολιτική πράξη.
Υπάρχουν διαφορετικές γνώμες στην κατεύθυνση των τραγουδιών ανάμεσα στα μέλη της μπάντας;
Ναι, είναι μία σύνθεση όλων των ιδεών πού μας δίνει τη δυνατότητα να καταλήξουμε στο concept, τη τέχνη και τα τραγούδια των Labirinto.
Όπως βλέπω, δεν υπάρχει τραγουδιστής ανάμεσα στα μέλη σας και τα φωνητικά στο “Agnus Dei” και το “Divino Afflante Spiritu” έγιναν από guest μουσικούς. Μπορείτε να μας πείτε ποιοι είναι και γιατί τους διαλέξατε;
Όταν τελειώσαμε με τη σύνθεση τού “Agnus Dei” αμέσως σκεφτήκαμε ότι “σίγουρα θα ταίριαζαν φωνητικά σε αυτό το τραγούδι”. Ήταν κάτι το φυσικό και αυθόρμητο. Επιλέξαμε την Elaine επειδή, πέρα του θαυμασμού μας για τα τραχιά φωνητικά της, η πολιτική της θέση (αναρχική και φεμινιστική) συμφωνεί με τα όσα πιστεύουμε όλοι στη μπάντα. Κάναμε μία φορά πρόβα μαζί της και αμέσως μας άρεσε το αποτέλεσμα. Μετά έμενε μόνο η ηχογράφηση. Στο “Divino Afflante Spiritu”, κάποιοι αφηγητικοί στίχοι ηχογραφήθηκαν από εμένα και κάποιοι από τον Glauco Felix, έναν φίλο μας.
Γιατί επιλέξατε τον δρόμο της instrumental μουσικής; Υπάρχει περίπτωση να γράψετε περισσότερούς στίχους και να βρείτε έναν μόνιμο τραγουδιστή;
Πάντα θέλαμε να είμαστε μία instrumental μπάντα ώστε να μπορούμε να αναπτύξουμε τα κομμάτια μας χωρίς την παρουσία κάποιου βασικού στοιχειού πού να υπερισχύει όλων των άλλων. Πιθανώς να ηχογραφήσουμε περισσότερα τραγούδια με φωνητικά στο μέλλον, αλλά δεν θα εγκαταλείψουμε τις instrumental συνθέσεις μας.
Ποιες μπάντες αποτελούν επιρροές σας;
Κάθε ένας από εμάς φέρει τις δικές του αναφορές/επιρροές στη μπάντα πού ποικίλουν από την experimental και την ηλεκτρονική μουσική μέχρι τη metal, το post rock, progressive, κλασσική και soundtracks ταινιών. Μπάντες όπως οι Neurosis, Cult Of Luna, Amenra, The Ocean, Yob, Godspeed You! Black Emperor Και πολλές άλλες συγκαταλέγονται στις επιρροές μας.
Έχετε προγραμματίσει κάποια live ή περιοδείες για τους επόμενούς μήνες;
Είχαμε πραγματοποιήσει 14 ημερομηνίες σε 9 διαφορετικές χώρες στην Ευρώπη στην περίοδο Μαΐου – Ιουνίου. Ευελπιστούμε να ακολουθήσουν και άλλες σύντομα.
Υπάρχει post–rock/metal σκηνή στη Βραζιλία; Μπορείς να μας προτείνεις κάποιες άλλες μπάντες;
Αυτή η σκηνή εδώ πέρα μετά βίας υπάρχει, τουλάχιστον όχι όπως στην Ευρώπη. Υπάρχουν αρκετές μπάντες της underground σκηνής, αλλά είναι δύσκολο να επιβιώσουν… Δεν υπάρχουν πολλές δισκογραφικές, χώροι συναυλιών ή περιοδικά για αυτού του είδους τη μουσική. Το κοινό, επίσης, είναι περιορισμένο. Έτσι είναι δύσκολο να γίνει η παραγωγή, ηχογράφηση, κυκλοφορία και διανομή ενός album. Και έπειτα το να κλείσουμε συναυλίες (η περιοδεία σε αυτή τη τεράστια χώρα είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει!) και να προωθήσουμε τη μουσική. Υπάρχουν κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες post-metal μπάντες στη Βραζιλία! Θα έλεγα τους Basalt, Carahter, Reiketsu, Noala, Tesla Orquestra… Yπάρχουν κι άλλες καλές μπάντες αλλά τώρα αναφέρω λίγες.
Γνωρίζετε τίποτα για την Ελληνική rock/metal σκηνή; Έχετε επισκεφθεί ποτέ τη χώρα μας;
Θα θέλαμε πάρα πολύ να επισκεφτούμε και να παίξουμε στην Ελλάδα, αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέραμε. Παίξαμε μαζί με μία πολύ καλή Ελληνική μπάντα στο Dunk!Festival, Afformance λέγονται, καλοί τύποι!
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο που αφιερώσατε για να απαντήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις. Εάν θέλετε, μπορείτε να αφήσετε ένα μήνυμα στους αναγνώστες μας.
Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για αυτή τη συνέντευξη και για τον χώρο που μας δώσατε να μιλήσουμε για τους Labirinto.Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να μας ακολουθήσετε στα social media.
Νίκος Λίλλης
Μετάφραση: Ιωάννα Παναγιωτοπούλου
http://labirinto.mus.br/site/
https://www.facebook.com/labirintoband/
https://www.instagram.com/labirintomusic/
https://open.spotify.com/artist/333nwvoKDN9FmXnfwEnLaT
https://www.youtube.com/user/labirintomusic
Band Members
Hristos Eleutério: Μπάσο
Lucas Melo: Τύμπανα
Kiko Bueno: Κιθάρες
Luis Naressi: Κιθάρες, Πλήκτρα
Erick Cruxen: Κιθάρες
Muriel Curi: Τύμπανα
Discography
Cinza (EP), 2006
Labirinto (EP), 2007
Etéreo (EP), 2009
Anatema, 2010
Kadjwynh (EP), 2012
Masao (EP), 2014
Gehenna, 2016
Divino Afflante Spiritu, 2019