Συνεντεύξεις

Gravastar

Το διαστημόπλοιο των melodic death metallers Gravastar προσγειώθηκε πρόσφατα στον πλανήτη μας και εξαπέλυσε την πρώτη του επίθεση με τίτλο “Genetic Genesis”. Τις λεπτομέρειες περί της επιθέσεως αυτής, των θεωριών περί μαύρης τρύπας και άλλα ενδιαφέροντα μας αναλύει ο τραγουδιστής – κιθαρίστας της μπάντας Σωτήρης Κασσάκος.

Καλημέρα Σωτήρη. Καλώς όρισες εσύ και οι στο Greekrebels. Ας ξεκινήσουμε με τα κλασικά, θα ήθελα να μας δώσεις ένα σύντομο βιογραφικό της μπάντας για τους αναγνώστες μας.

Καλημέρα κι από μένα κι ευχαριστώ για την πρόσκληση! Σε ότι έχει να κάνει με τους Gravastar, όλα ξεκίνησαν όταν έφτασα στον πλανήτη Γη πριν από κάποια χρόνια κι άρχισα να συμμετέχω σε διάφορα συγκροτήματα από δω κι από κει, μαζεύοντας εμπειρία και γνώσεις. Όταν ήρθε η ώρα κι ήμουν έτοιμος για το μεγάλο βήμα, πήρα την εντολή να βάλω μπρος τα σχέδια για αυτό το μουσικό δημιούργημα που ονομάστηκε Gravastar.

Τι ακριβώς σημαίνει Gravastar; Πως προήλθε αυτό το όνομα και τι ακριβώς εκφράζει;

Gravitational Vacuum Star. Ήταν μια θεωρία βασισμένη στη θεωρία της σχετικότητας του Einstein, η οποία προσπαθεί να εκμοντερνίσει λίγο τη θεωρία της μαύρης τρύπας που όλοι ξέρουμε. Υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια καταστροφής ενός άστρου απ’ τη βαρύτητά του δε το αφήνει να γίνει μαύρη τρύπα, αλλά δημιουργεί ένα κέλυφος τριγύρω του, τόσο σκοτεινό και δυνατό, που δεν μπορεί να καταστραφεί από καμία δύναμη στο Σύμπαν. Για εμένα εκφράζει το πείσμα που πρέπει να διαθέτει κάποιος για να πετύχει τους στόχους του, παρά τις όποιες επιθέσεις μπορεί να δεχτεί.

Πως θα περιέγραφες εσύ σε κάποιον το είδος της μουσικής που παίζουν οι Gravastar και ποιες είναι οι μουσικές επιρροές σας τόσο ως μπάντα συνολικά όσο και του καθενός από εσάς προσωπικά;

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό που μπορώ να πω είναι «modern melodeath», αν και δεν ψοφάω ιδιαίτερα για ταμπέλες. Αν κάτι είναι του γούστου σου και σου αρέσει να το ακούς, όπως κι αν το χαρακτηρίσεις θα συνεχίσεις να το ακούς. Οι επιρροές του κάθε μέλους ξεχωριστά είναι μεν όλες στο χώρο της metal, αλλά υπάρχουν και κάποιες παρεκκλίσεις που συμβάλλουν στο να έχει το συγκρότημά μας ένα σχετικά μοντέρνο ήχο και διαφορετική δομή.

Κυκλοφορήσατε πρόσφατα την πρώτη σας δουλειά με τίτλο Genetic Genesis.Θα ήθελες να μας δώσεις τις πληροφορίες σχετικά με αυτό; Που έγιναν οι ηχογραφήσεις, ποιος είναι υπεύθυνος για την παραγωγή και τη μίξη καθώς και για τυχόν δυσκολίες που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια του όλου project;

Το Genetic Genesis είναι η αφήγηση μιας ιστορίας τοποθετημένης σε ένα άλλο ηλιακό σύστημα διαφορετικό απ’ το δικό σας. «Γήινοι» και «εξωγήινοι» ζουν μαζί σε όλους τους πλανήτες, κάτω από μια κυβέρνηση. Ο δίσκος ακολουθεί έναν έμπορο ουσιών ο οποίος αποφασίζει να αλλάξει τρόπο ζωής και να εξιλεωθεί. Το ταξίδι του όμως δε θα ναι τόσο εύκολο όσο νομίζει, καθώς υπάρχει διαφθορά παντού, ακόμα κι ανάμεσα στα αστέρια…
Ηχογραφήθηκε στα Human Sushi Studios, υπεύθυνος των οποίων είναι ο Θέμης από Trendy Hooliguns. Ήταν μεγάλη ευκαιρία για μένα να ηχογραφήσω εκεί (ναι, συνέθεσα κι ηχογράφησα μόνος μου το δίσκο, δεν υπήρχαν μέλη κι ήμουν μόνος μου) και πέραν της επαγγελματικής μας συνεργασίας, χτίσαμε και μια καλή φιλία και περάσαμε πολύ ωραία και πριν και μετά την ηχογράφηση. Δυστυχώς θα ‘χε τελειώσει νωρίτερα ο δίσκος, αλλά κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων των μερών της κιθάρας έπαθα μια μικρή κάκωση στο δεξί χέρι και όταν ηχογραφούσα τα φωνητικά με χτύπησε αμάξι κι έμεινα σπίτι περίπου 3 βδομάδες. Τόσο γκαντέμης αχαχαχα!!

Με ποιον τρόπο δουλεύουν μια σύνθεση οι Gravastar; Είναι τα πάντα αποτέλεσμα συνολικής δουλειάς ή υπάρχει κάποιος βασικός συνθέτης και στιχουργός;

Όσων αφορά τους στίχους, είμαι ο αποκλειστικός υπεύθυνος γιατί πολύ απλά πρέπει να περάσω τα μηνύματα του λαού μου σε εσάς τους Γήινους. Στο μουσικό κομμάτι, συνήθως κάποιος γράφει μια ιδέα ενός κομματιού, πως το φαντάζεται και πως το θέλει, το στέλνει στους υπόλοιπους, γίνονται συνεχείς αλλαγές, κρατώντας πάντα το αρχικό ύφος αυτού που το πρωτοσυνέθεσε, και όταν στο τέλος πουν όλοι το ΟΚ, έχουμε νέο κομμάτι και ξεκινάω να γράφω στίχους, ανάλογα με τη θεματολογία του δίσκου στον οποίο θα μπει το κομμάτι.

Με τι θέματα καταπιάνονται οι Gravastar στους στίχους τους και από πού αντλούν έμπνευση;

Η βασική πηγή έμπνευσης είναι το Σύμπαν. Με οτιδήποτε συμπεριλαμβάνει μέσα του (δηλαδή, τα πάντα). Κρατώντας την ομορφιά του και τη διάστασή του ως άξονα, κάθε ιστορία που εκτυλίσσεται στον πρώτο δίσκο αλλά και στους υπόλοιπους που θα ακολουθήσουν, θα ‘χουν ως έμπνευση πράγματα που έζησα στον πλανήτη μου αλλά και ιστορίες που άκουσα στα ταξίδια μου μέχρι να φτάσω στη Γη.

Βλέπω ένα πολύ όμορφο εξώφυλλο και κατ’ επέκταση ένα πολύ όμορφο artwork. Ποιος είναι υπεύθυνος για αυτό και υπάρχει κάποιος συμβολισμός στο όλο concept;

Σε ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου και να σου πω ότι για άλλη μια φορά, υπεύθυνος είναι ο Θέμης! Το εξώφυλλο του Genetic Genesis συμβολίζει τη γέννηση της ιδέας των Gravastar, μια τεχνολογική ύπαρξη που δημιουργήθηκε πρώτα σε ένα μυαλό και μετά σε ένα «εργαστήριο».

Tι ενέργειες έχουν γίνει μέχρι τώρα για την προώθηση του άλμπουμ και ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια σας;

Είχαμε στείλει το υλικό μας σε αρκετά ελληνικά και ευρωπαϊκά zines απ’ τα οποία πήραμε ένα αρκετά θετικό feedback. Παράλληλα γυρίζαμε το πρώτο μας video clip για το κομμάτι μας Ever After, το οποίο είναι πλέον έτοιμο κι έχει κυκλοφορήσει ήδη και έχει επιφέρει μια πληθώρα αντιδράσεων και σχολίων (τι καλύτερο;!). Τα μελλοντικά μας σχέδια περιλαμβάνουν πολλές εμφανίσεις σε συναυλίες, θα συνεχίσουμε να συνθέτουμε το 2ο μας δίσκο (ήδη τα 2/3 είναι έτοιμα) και αν όλα πάνε καλά, μετά το καλοκαίρι θα αρχίσουμε να τον ηχογραφούμε.

Heavy metal σημαίνει live. Πες μας τι εμφανίσεις έχετε κάνει μέχρι τώρα και τι ακολουθεί στο συναυλιακό τομέα για τη μπάντα;

Μέχρι στιγμής, έχουμε παίξει ως guest στο Moshtrip Tour, ως opening act στο release party των Sonata Antartika, στο επετειακό show των Carnal Redemption, καθώς και με τους Cartilage πρόσφατα. Και το 5ο βήμα μας είναι το Wreck Athens Fest στο Κύτταρο, το οποίο και θα μαγνητοσκοπήσουμε και θα το κυκλοφορήσουμε.

Να σταθούμε λίγο στο Wreck που είναι πλέον το μεγαλύτερο festival με ελληνικά σχήματα. Πως προέκυψε η συμμετοχή σας σε αυτό και ποια η γνώμη σου συνολικά για τις μπάντες που συμμετέχουν αλλά και για τις μπάντες που παίζεται μαζί την ίδια μέρα;

Η συμμετοχή μας προέκυψε κυριολεκτικά τελευταία στιγμή, όταν ακύρωσαν οι Fallen Lives. Έτσι οι Power Crue, που είναι και οι διοργανωτές, απευθύνθηκαν σε εμάς να ανοίξουμε το Fest και προφανώς δεχτήκαμε αμέσως. Η τέλεια ευκαιρία για Live DVD! Συνολικά οι μπάντες είναι πολύ αξιόλογες, με ενεργητικό αρκετών χρόνων στις πλάτες τους. Αν δεν κάνω λάθος είμαστε οι νεότεροι σε ζωή σε αυτό το line-up! Ανυπομονούμε να μοιραστούμε τη σκηνή στις 20/3 με όλες αυτές τις μπάντες και να περάσουμε τέλεια!

Ποια η γνώμη σου για την Ελληνική σκηνή; Μπορείς να πεις και να μας προτείνεις κάποιες μπάντες ή κυκλοφορίες που έχεις ακούσει τον τελευταίο καιρό και σε έχουν ενθουσιάσει;

Η Ελληνική σκηνή είναι μια μεγάλη έκπληξη! Νέες μπάντες ξεπηδάνε συνεχώς εν μέσω «οικονομικής κρίσης», που λένε και τα media. Ποιοτικές μπάντες με νέες ιδέες, φρέσκα πράγματα. Θέλω να πιστεύουμε ότι είμαστε και μεις μέσα σε αυτή τη φουρνιά που θα δώσει το κάτι παραπάνω από μερικά live και μετά διάλυση.. Όσο για το ποιες μπάντες με ‘χουν τραβήξει πολύ, παρότι εναλλακτική μπάντα, οι No Entry που τους είδα και στο live με Sonata Antartika αλλά και λίγους μήνες αργότερα με Ramona Betrayed Us, μου άρεσαν πάρα πολύ! Θεωρώ ότι έχουν αυτό το κάτι που μπορεί να τραβήξει παραπάνω κόσμο.

Πιστεύεις ότι για μια Ελληνική μπάντα που θέλει να γίνει πραγματικά μεγάλη η φυγή στο εξωτερικό είναι μονόδρομος ή μπορεί να πετύχει πράγματα και από εδώ;

Εξαρτάται τι θέλει να πετύχει μια μπάντα και τι είναι διατεθειμένη να θυσιάσει ώστε να πετύχει τους στόχους της. Το να βγεις έξω μπορεί να έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας, αλλά δεν είναι και εγγύηση ότι θα συμβεί.. Απ’ την άλλη, στην Ελλάδα μπορεί να πηγαίνεις αργά, αλλά πηγαίνεις σταθερά κι έχεις πάντα το περιθώριο να πειραματιστείς.. Play safe or risk everything?

Σωτήρη σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σου και τις απαντήσεις σου. Ο τελευταίος λόγος ανήκει σε εσένα….

Ευχαριστώ που με δεχτήκατε στον πλανήτη σας και στο Greekrebels, ελπίζω να σας δω όλους στο Wreck Athens Fest για το Live DVD μας, αλλά και σε όποια άλλη κίνηση των Gravastar γίνει, να σας έχουμε όλους στο πλευρό μας.

Πάνος Πρέντζας

https://www.facebook.com/GravastarOfficial?fref=ts

Μέλη συγκροτήματος:

Sotiris – Φωνή, Κιθάρα
Thanos – Κιθάρα
Elias – Μπάσο
Billy – Drums

Δισκογραφία:

Genetic Genesis (2014)

nano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X