Συνεντεύξεις

Hermh

Είναι γεγονός ότι οι Πολωνοί με το παράξενο όνομα μας παρουσίασαν πρόσφατα μία νέα, πολύ καλή δουλεία. Με αφορμή τον τελευταίο τους δίσκο λοιπόν ρώτησα τον Bart κάποια πράγματα για να τους γνωρίσουμε καλύτερα…

Κατ’ αρχήν τα συγχαρητήριά μου για την πολύ καλή δουλειά σας. Είστε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα;

Ναι, το “Cold+Blood+Messiah” είναι το καλύτερο album μας έως τώρα. Μία πραγματική αναπαράσταση του τι είμαστε τώρα. Για την ώρα έχουμε πολύ καλές αντιδράσεις από τον τύπο και τους Πολωνούς fans. Το album κυκλοφόρησε πέρσι τον Νοέμβριο στην Πολωνία. Κερδίζει πολύ προσοχή και ακραίες απόψεις και αυτό είναι που μας κάνει να πιστεύουμε ότι κάναμε κάτι πραγματικά αξιοσημείωτο. Σύντομα θα έχουμε και την κυκλοφορία στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και στις Η.Π.Α.. Μέχρι τώρα δεν είχαμε την ευκαιρία να έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις αγορές και για αυτό το λόγο είμαι πολύ χαρούμενος που η κυκλοφορία έγινε από την Regain Records. Τα πάντα πάνε πολύ καλύτερα τώρα, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, όσον αφορά θέματα διανομής και προώθησης. Έχει γίνει πολύ καλά, εντελώς επαγγελματικά.

Είχατε καλά σχόλια μέχρι τώρα;

Ναι και αυτό είναι μεγάλη υπόθεση για την μπάντα. Με την Mystic Production, την μεγαλύτερη εταιρία στην Πολωνία, είχαμε την δυνατότητα να δείξουμε την μουσική μας στον κόσμο. Με την βοήθεια της Mystic είμαστε τώρα με την Regain. Όπως είπα και πιο πριν η συμφωνία με την Regain μπόρεσε να πραγματοποιηθεί μέσω της Mystic Productions. Είναι πολύ καλή στιγμή να δείξουμε τον τελευταίο μας δίσκο στον κόσμο και αυτή η συνεργασία και με την Mystic και με Regain απλά πηγαίνει εξαιρετικά.

Που έγινε η ηχογράφηση του δίσκου;

Οι τελευταίες μας παραγωγές έγιναν στο Hertz Studio, το καλύτερο στη Πολωνία και με τους καλύτερους Πολωνούς παραγωγούς, τους αδερφούς Wieslawski. Η συνεργασία μαζί τους είναι μία εγγυημένη επιτυχία! Όταν ηχογραφούσαμε το “Cold+Blood+Messiah” τίποτα δεν άλλαξε στην συνεργασία μας με τους Wieslawski, αλλά αυτή τη φορά δεν χρειαζόταν να σκεφτούμε για τα χρήματα. Οι δυνατότητές μας ήταν απεριόριστες σε αυτό το θέμα, έτσι μπορούσαμε να δουλέψουμε με τον δικό μας ρυθμό. Μπορούσαμε να εστιάσουμε περισσότερο σε κάθε όργανο και σε άλλα πρόσθετα σημεία επίσης σημαντικά για την μουσική μας. Είναι προφανές ότι κάθε φορά που μπαίνουμε στο studio μαθαίνουμε κάτι καινούριο και για αυτό το λόγο πιστεύω ότι κάθε επόμενος δίσκος μας θα είναι το απόγειο της σύνθεσής μας.

Πόσο καιρό σας πήρε η ολοκλήρωσή του;

Όλη η διαδικασία: ηχογράφηση, παραγωγή, μίξη, πήρε σχεδόν 7 μήνες. Τι μπορώ να πω για αυτή τη περίοδο; Ήταν η μεγαλύτερη, η πιο κοπιαστική, η πιο καλοσχεδιασμένη και προετοιμασμένη που είχαμε. Βολική και πραγματικά πετυχημένη. Ελπίζω ότι η επόμενη φορά θα είναι ακόμα καλύτερη! Ποιος έκανε την μίξη και το mastering; Όπως είπα και πριν, όλα όσα κάνουμε είναι με τους αδερφούς Wiesławscy και ξαναλέω ότι είναι οι καλύτεροι Πολωνοί παραγωγοί!!!!

Ποιος έγραψε την μουσική και τους στίχους;

Το concept των στίχων του “Cold+Blood+Messiah” αποκλίνει από όσα είχα γράψει παλιότερα. Είναι ένα ισχυρό χαστούκι στο πρόσωπο της καθολικής εκκλησίας. Ξέρω ότι αυτό το θέμα το έχουν εκμεταλλευθεί αρκετά οι black metal μπάντες, αλλά ήθελα να δείξω κάποιες ιστορικές πλευρές των πράξεων αυτού του εγκληματικού θεσμού και που επίσης όσων βιώνω κάθε μέρα. Άρα είναι πιο προσωπικό και κυρίως σχετικά με την υποκρισία, το ‘σκέπασμα’ κάποιων γεγονότων, την κατήχηση και την θρησκεία σαν ένα πολιτικό όργανο πολέμου. Φυσικά υπάρχουν στοιχεία που είναι πιο ανθρώπινα, ηδονιστικά, που επιβεβαιώνουν τον άνθρωπο σαν ένα πλάσμα με θεϊκές δυνάμεις στους στοίχους μου. Σχετικά με την μουσική, αυτή τη φορά γράφτηκε με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι στους προηγούμενους δίσκους μας. Όλος ο δίσκος βασίστηκε πάνω στην δουλειά της κιθάρας και των drums. Θέλαμε αυτό το album να ακούγεται πιο περίπλοκο συγκριτικά με τις προηγούμενες δουλειές μας. Πριν από τον νέο μας δίσκο, τα πάντα βασίζονταν στα πλήκτρα, αυτή τη φορά αναστρέψαμε την διαδικασία. Τα περισσότερα κομμάτια γράφτηκαν από τον Socaris, που είναι ο κιθαρίστας. Έτσι τα κομμάτια είναι κατά κύριο λόγο δικά του. Όταν μπήκαμε στο studio προσπαθήσαμε να προσθέσουμε και κάτι στα πρότυπα. Κάθε ένας από εμάς είχε κάτι να πει. Είμαστε πολύ δημοκρατικοί σε ότι αφορά την ηχογράφηση. Είμαστε μία μπάντα, έτσι δουλεύουμε μαζί και κάνουμε ότι είναι καλύτερο για την μπάντα.

Για τι μιλάνε τα κομμάτια; Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο concept;

Οι στίχοι προέρχονται από τα συναισθήματά μου, τις φοβίες μου, απογοητεύσεις και κάποια ιστορικά συμβάντα σχετικά με την θρησκεία από διάφορες απόψεις. Η υποκρισία και η θρησκεία που είναι καταστροφική και διδάσκει το μίσος. Δείχνει την κατήχηση και τις άλλες μεθόδους που χρησιμοποιεί η εκκλησία. Φαντάζομαι ‘τυπικούς’ πιστούς καθολικούς και ξεδιπλώνω την σκοτεινή πλευρά της ιστορίας της εκκλησίας. Έτσι έχουν τα πράγματα.

Τώρα μερικά πράγματα σχετικά με την μπάντα… Πότε σχηματίστηκε;

Σαν μπάντα ξεκινήσαμε τις δραστηριότητές μας το 1993, ηχογραφώντας το πρώτο μας demo “ Oremus Peccatum/Refaim ”, ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε το δεύτερο μας demo “ Crying Crown of Trees ”. Και τα δύο είχαν καλή απήχηση και από το κοινό και από τον τύπο. Μετά από το δεύτερο demo ακολούθησε ένα split που αποτελούταν από αυτούς τους δύο δίσκους, με τίτλο “Echo”, σαν CD για την ιταλική εταιρία Entropy Records. Το 1995 ηχογραφήσαμε τον πρώτο ολοκληρωμένο δίσκο μας “Taran” για την γερμανική εταιρία Last Epitaph Records. Δυστυχώς λόγω κακής παραγωγής ήταν αδύνατο να προσελκυσθεί μεγαλύτερη προσοχή στην μουσική μας. Στην συνέχεια συνεργαστήκαμε με την Pagan Records και κυκλοφορήσαμε το δεύτερο album μας “Angeldemon”. Ήταν πετυχημένο και σχεδόν άνοιξε σημαντικές πόρτες για μας, αλλά εξ αιτίας μηνών με διαμάχες μέσα στην μπάντα αποφάσισα να παραιτηθώ από τους Hermh. Αργότερα σταμάτησαν και οι υπόλοιποι να παίζουν και η μπάντα ήταν πλέον νεκρή το 1998. Το 2003 αποφάσισα να ‘αναστήσω’ την μπάντα. Το 2004 το EP “Before the Eden – Awaiting the Fire”, το πρώτο μέρος της τριλογίας “Eden’s Fire”, εδραίωσε την επιστροφή μας. Το 2006 ηχογραφήσαμε το “Eden’s Fire”, ένα δίσκο που ήταν ο κύριος άξονας της τριλογίας. Μετά από αυτό κυκλοφορήσαμε το “After The Fire – Ashes” το 2008, το τέλος της τριλογίας, καθώς και ένα DVD το “The Spiritual Nation Born”. Τέλος το φθινόπωρο του 2008 κυκλοφόρησε στην αγορά το “Cold+Blood+Messiah”. Παίξαμε σε μερικές περιοδείες και παράλληλα τραβήξαμε μερικά videos και κάπως έτσι έχουν τα πράγματα, όπως λέω συνήθως! Χεχεχεχε!

Τι σημαίνει η λέξη “Hermh”;

Η λέξη “Hermh” δεν σημαίνει τίποτα. Είναι μία νέα λέξη που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της μπάντας. Θέλαμε ένα όνομα που να ακούγεται μυστήριο και γεμάτο νόημα. Έτσι δημιουργήσαμε ένα όνομα που να είναι δύσκολο να το προφέρεις και να το θυμάσαι! Χαχαχα! Αλλά τώρα το συνηθίσαμε και νομίζουμε ότι είναι πολύ καλό για την μουσική μας.

Ποιες είναι οι επιρροές σας;

Αυτή η μουσικά είναι ότι πηγάζει από την ψυχή μας. Οι Hermh είναι ακόμα μία αγνή μπάντα που δημιουργήθηκε σαν χόμπι. Έτσι παίζουμε ότι βγαίνει από μέσα μας. Ποτέ δεν αλλάξαμε το στυλ μας, πάντα παίζαμε την μουσική μας, την δική μας black metal. Προσπαθώ να σκεφτώ τις πηγές έμπνευσής μου, η ζωή μου και η υποκρισία που μας περικυκλώνει, τόσο ενοχλητική, σίγουρα μπορούν να γεμίσουν το λεγόμενο πεδίο με τις πηγές έμπνευσης. Φυσικά είναι κάποιες μπάντες που μας αρέσουν και μας εμπνέουν και αυτό είναι λογικό, γιατί πρέπει να είσαι πραγματικός fan της metal για να παίζεις πραγματικό metal.

Πως θα περιέγραφες την μουσική σας με λίγα λόγια, σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει ακούσει κανένα από τα κομμάτια σας;

Δεν έχω ιδέα! Πάντα απέφευγα να βάζω ταμπέλες στην μουσική. Νομίζω ότι είναι ακόμα συμφωνικό black metal, αλλά προσπαθούμε να προσθέτουμε καινούρια στοιχεία που να εμπλουτίζουν τον ήχο μας. Στον νέο μας δίσκο μπορείς να ακούσεις πολλά καθαρά φωνητικά, μία πραγματική χορωδία και όλα τα στοιχεία που κάνουν το “Cold+Blood+Messiah” πιο λειτουργικό. Και αυτό είναι ότι πραγματικά θέλαμε να βάλουμε στον δίσκο, συνδυασμένο με τους στίχους βέβαια.

Σκοπεύετε να κάνετε κάποια περιοδεία για την προώθηση του δίσκου;

Θα κάνουμε tour τον Οκτώβριο του 2009, μαζί με τους Behemoth στην mega-tour περιοδεία τους. Όσον αφορά την Ευρώπη και τις Η.Π.Α.…. θα δούμε. Ειλικρινά; Ευχόμαστε για μία πολύ καλή Ευρωπαϊκή περιοδεία, αλλά πώς θα καταλήξει αυτό;

Σκοπεύετε να επισκεφθείτε την Ελλάδα για κάποιο live στο κοντινό μέλλον;

Το ελπίζω! Ελπίζω να δω την Ελλάδα και να παίξουμε εκεί ένα πραγματικά καλό show!!!

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια γενικά;

Αυτό τον καιρό ετοιμάζουμε το πρόγραμμά μας. Το μόνο σίγουρο προς το παρόν είναι ότι θα λάβουμε μέρος σε μερικά καλοκαιρινά festivals και τον Σεπτέμβριο σε ένα tour με τους Behemoth στην Πολωνία. Θα ήθελα να παίξουμε με μία μεγάλη Ευρωπαϊκή περιοδεία, αλλά θέλω να είμαι προετοιμασμένος σωστά. Να είσαι σίγουρη ότι θα είστε οι πρώτοι που θα το μάθετε όταν θα είμαστε έτοιμοι για αυτή τη περιοδεία!!!

Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου! Εύχομαι τα καλύτερα για τον νέο σας δίσκο. Θα ήθελες να τελειώσεις αυτή τη συνέντευξη με ένα μήνυμα για τους αναγνώστες μας;

Πολλά ευχαριστώ και θα τα πούμε σε κάποιο live, ίσως και σε ένα δεύτερο!!!

Βίκυ Αθανασοπούλου

www.hermh.pl

www.myspace.com/hermh

Band:

Bart – Φωνή

Socaris – Κιθάρα

Maar – Κιθάρα

Hal – Μπάσο

Konrad (Zuber) – Τύμπανα

Discography:

Oremus peccatum/ Refaim (Demo), 1993

Crying Crowns Of Trees (Demo), 1994

Echo (Split CD), 1994

Taran (Full-length), 1995

Angeldemon (Full-length), 1997

Before The Eden – Awaiting The Fire (EP), 2004

Eden`s Fire (Full-length), 2006

After The Fire – Ashes (EP),2008

The SpiritUal Nation Born (DVD), 2008

Cold+Blood+Messiah (Full-length), 2009

Tatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X