Αφιερώματα

Insomnium: Επιλέξαμε το ιδανικό set list από όλη την δισκογραφία τους

Μιας και οι ημέρες κοντοζυγώνουν για την επερχόμενη εμφάνιση των Φινλανδών melodic death metallers Insomnium στα πλαίσια του Release Athens 2023 μαζί με τους συμπατριώτες τους Nightwish αλλά και των In Flames, αποφασίσαμε να κάνουμε μια μικρή αναδρομή με τον πολύ καλό μου φίλο, Μιχάλη Μοιρόπουλο, στην δισκογραφία τους και να επιλέξουμε τα δύο εκείνα κομμάτια ανά κυκλοφορία, τα οποία θα συντελούσαν το ιδεατό set list. Φυσικά εκείνο που έμεινε εκτός συναγωνισμού ως άλμπουμ δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το Winters Gate”. O λόγος παρακάτω.

Λίγα λόγια για το ξεκίνημα του σχήματος

Η μπάντα φέτος κλείνει τα είκοσι έξι (26) χρόνια πορείας με έτος ίδρυσης το 1999. Το πρώτο line-up περιελάμβανε τον Niilo Sevänen στα φωνητικά και το μπάσο, τον Ville Friman και τον Timo Partanen στις κιθάρες καθώς επίσης και τον drummer Markus Hirvonen. Με την συγκεκριμένη σύνθεση η μπάντα κυκλοφόρησε τα “Demo 1999” & “Underneath The Moonlit Waves” (2000) demo CDs με special guests στα πλήκτρα τους Timo Kuronen & Varpu Vahtera (ex-Watch Me Fall) αντίστοιχα.

Το 2002, αφού παρελθόν από την μπάντα έχει αποτελέσει ο Timo Partanen και στις τάξεις του σχήματος έχει ενταχθεί ο Ville Vänni, ο οποίος και παρέμεινε στο συγκρότημα έως και το 2011 για να αποχωρήσει και να συνεχίσει να εργάζεται ως γενικός χειρούργος, η μπάντα εντάχθηκε στο Candlelight Collection Vol. 5” split CD με την συμμετοχή των Emperor, Centinex, Kaamos και Source Of Tide, οι οποίοι συμμετείχαν με δυο κομμάτια ο καθένας. Η ουσία είναι ότι αποτέλεσε την παρουσίαση του σχήματος στο ευρύ κοινό μετά την υπογραφή τους με την Candlelight Records ενώ η παρούσα κυκλοφορία είχε κυκλοφορήσει με διαφορετικό tracklisting, εμπεριέχοντας ένα κομμάτι από τις προαναφερθείσες μπάντες αλλά και την συμμετοχή σε αυτή των Limbonic Art, Sirius, Reign Οf Erebus, Thy Primordial & Skymning.

“In The Halls Οf Awaiting” – Ημ. Κυκλοφορίας: 30 Απριλίου 2002 – Εταιρεία: Candlelight Records

Το In The Halls Of Awaiting αποτελεί το ντεμπούτο άλμπουμ των Φινλανδών. Ηχογραφήθηκε στα Media Works Studios τον Αύγουστο του 2001 με παραγωγό τον Jone Väänänen (σ.σ.: είχε κάνει την παραγωγή και στο Underneath the Moonlit Waves), η μίξη έγινε στα AstiaStudio A στο Lappeenranta από τον Anssi Kippo (σ.σ.: τότε είχε δουλέψει με σχήματα όπως Behexen, Children Of Bodom, Entwine ανάμεσα σε άλλα ενώ μεταγενέστερα συνεργάστηκε με Blood Stain Child, Ensiferum, Teräsbetoni κ.α.). Το mastering έγινε από τον εξαιρετικό Mika Jussila (Apocalyptica, Children Of Bodom, Avantasia) στα Finnvox Studios στο Ελσίνκι. To εξαιρετικό εξώφυλλο αποτελεί φωτογραφία του Heikki Kokkonen. Τέλος, να αναφέρουμε ότι τα πλήκτρα στο δίσκο έχει παίξει ο Varpu Vahtera (ex-Watch Me Fall), που συμμετείχε επίσης στο “Underneath The Moonlit Waves” (2000).

Key tracks:
Νίκος Σιγλίδης: “Black Waters”, “Medeia”
Μιχάλης Μοιρόπουλος: “The Elder”, “In The Halls Of Waiting”

“Since Τhe Day It All Came Down” – Ημ. Κυκλοφορίας: 5 Απριλίου 2004 – Εταιρεία: Candlelight Records

Δυο χρόνια παρά κάτι ημέρες, οι Φινλανδοί επιστρέφουν με τον δεύτερο τους δίσκο. Παρατηρεί κανείς πως και πάλι το line-up παραμένει σταθερό όπως σταθερός παραμένει και ο παραγωγός Jone Väänänen, ο οποίος αυτή την φορά ανέλαβε να παίξει τα πλήκτρα στα εννέα από τα έντεκα κομμάτια του δίσκου (σ.σ.: τα άλλα δύο έπαιξε ο Aleksi Munter (ex-Swallow the Sun, ex-Funeris Nocturnum), ο οποίος εμφανίζεται σε όλες τις κυκλοφορίες του σχήματος έως και το “Argent Moon” (EP) του 2021) ενώ ως guest εμφανίζεται η Laura Naire στο τσέλο. Ο δίσκος ηχογραφήθηκε στα Mediaworks studios, στο Joensuu στο διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2003, με το ίδιο το συγκρότημα να συμμετέχει ενεργά στην συμπαραγωγή του. Ο Mika Jussila και τα Finnvox Studios αποτελούν τον τελικό προορισμό για το mastering ενώ το εξώφυλλο επιμελήθηκε ο Jarno Lahti των Kaamos Illustration And Design Studio (σ.σ.: είχε συνεργαστεί αρχικά με Kiuas, Summoner, Final Dawn και εν συνεχεία με Before The Dawn, Dakrya, Shade Empire κ.α.).

 

Key tracks:
Νίκος Σιγλίδης: “Disengagement”, “The Day It All Came Down”
Μιχάλης Μοιρόπουλος: “Daughter Of The Moon”, “Under The Plaintive Sky”

“Above The Weeping World” – Ημ. Κυκλοφορίας: 9 Αυγούστου 2006 – Εταιρεία: Candlelight Records

Η δημοτικότητα της μπάντας όλο και ανεβαίνει και αισίως φτάνουμε στον τρίτο της δίσκο. Η μπάντα αυτή την φορά μεταβαίνει στα Fantom Studio στο Tampere για να ηχογραφήσει και να μιξάρει τον δίσκο στο διάστημα μεταξύ 7 Απριλίου – 14 Μάϊου  με υπεύθυνο για αυτά τον Samu Oittinen (σ.σ.: είχε συνεργαστεί με σχήματα όπως οι Altaria, οι Celesty και οι Korpiklaani ενώ μεταγενέστερα ακολούθησαν οι Imperia, οι Machine Men και οι Sonata Arctica ανάμεσα σε άλλους). Για το mastering παρέμειναν πιστοί στα Finnvox Studios με την Minerva Pappi να κάνει το mastering αυτή την φορά (σ.σ.: έχει συνεργαστεί με Waltari, Burning Point, Eternal Tears Οf Sorrow ανάμεσα σε άλλους). Το εξώφυλλο είναι δουλειά του Ville Kaisla, ο οποίος είχε επιμεληθεί το layout στο ντεμπούτο της μπάντας, In The Halls Of Awaiting”. Στο δίσκο πέραν του Aleksi Munter συμμετέχει και ο Antti Haapanen (Noumena) με δεύτερα επιπλέον φωνητικά. Η μπάντα σε αυτό το δίσκο γύρισε και το πρώτο της video clip για το κομμάτι “Mortal Share”. 

Να σημειωθεί επίσης ότι ο συγκεκριμμένος δίσκος κατέλαβε την θέση #9 στα Φινλανδικά charts.

Key tracks:
Νίκος Σιγλίδης: “Mortal Share”, “The Killjoy”
Μιχάλης Μοιρόπουλος: “Mortal Share”, “At The Gates Of Sleep”

Across The Dark” – Ημ. Κυκλοφορίας: 7 Σεπτεμβρίου 2009 – Εταιρεία: Candlelight Records

Το “Across The Dark” αποτέλεσε τον τέταρτο δίσκο των Φινλανδών metallers. Ωστόσο σε ένα διάστημα λιγότερο του μήνα πριν την κυκλοφορία του περίπου, αποφάσισαν να ζεστάνουν το κοινό που τους ακολουθούσε με ένα EP. Το Where The Last Wave Brokeκυκλοφόρησε μονάχα σε ψηφιακή μορφή στις 24 Αυγούστου, εμπεριέχοντας το ομώνυμο κομμάτι που κατέληξε εν τέλει στο “Across The Dark”, το Into The Evernight αποτελεί μια demo εκδοχή του “At The Gates Of Sleep” μέσα από το Above The Weeping World, το οποίο είχε ηχογραφηθεί στα  sessions του Since The Day It All Came Down. Ως τρίτη σύνθεση υπάρχει το “The New Beginning”.

Όσον αφορά το “Across The Dark” τώρα, το κουαρτέτο των Sevänen/Hirvonen/Friman/Vänni χρησιμοποιεί εκ νέου τα Fantom Studio για να ηχογραφήσει το δίσκο του, τα οποία εδρεύουν πλέον στο Ylöjärvi με κάποιες επιπλέον ηχογραφήσεις να λαμβάνουν χώρα στα Noiseworks Studios, τις οποίες και ανέλαβε ο Hannu Honkonen (Swallow The Sun). Αυτές των Fantom Studio τις πραγματοποίησε και πάλι ο Samu Oittinen ενώ για το mastering συνεργάζονται επίσης για δεύτερη συνεχόμενη φορά με την Minerva Pappi και τα Finnvox Studios. Ο Aleksi Munter αποδεικνύεται το κρυφό, αναπόσπαστο, «πέμπτο μέλος» αναλαμβάνοντας για ακόμα μια φορά τα πλήκτρα ενώ o Jules Näveri (Enemy Οf Τhe Sun, ex-Misery Inc.) αναλαμβάνει τα καθαρά φωνητικά σε τρία κομμάτια. O Wille Naukkarinen των Ghost Brigade σε συνεργασία με την φωτογράφο Terhi Ylimäinen (Moonsorrow, Entwine, Warmen) αναλαμβάνουν όλο το εικαστικό.

Με σκηνοθέτη τον Ville Rissanen της Obscure Entertainment συνεργάστηκαν πάνω στο video clip για το “Down With The Sun”, ενώ το κομμάτι του δίσκου “Weighed Down With Sorrow” αποτελεί φόρο τιμής στον Miika Tenkula των Sentenced, ο οποίος είχε απεβιώσει στις 18 Φεβρουαρίου 2009.

Το “Across The Dark” κατέλαβε την θέση #5 στα Φινλανδικά charts.

Key tracks:
Νίκος Σιγλίδης: “Down With The Sun”, “The Harrowing Years”
Μιχάλης Μοιρόπουλος: “The Harrowing Years”, “Weighed Down With Sorrow”

“One For Sorrow” – Ημ. Κυκλοφορίας: 25 Οκτωβρίου 2011 – Εταιρεία: Century Media Records

Το “One For Sorrow” μεταξύ των άλλων αποτέλεσε ένα κομβικό άλμπουμ στην ιστορία των Insomnium. Είναι το άλμπουμ εκείνο που «τρόπον τινά» τους «έβαλε στα μεγάλα σαλόνια», αφού πλέον είχαν αφήσει πίσω την Candlelight Records μεταπηδώντας σε έναν κολοσσό όπως ήταν η Century Media Records, στην οποία και παραμένουν μέχρι σήμερα. Αυτός άλλωστε έμενε να είναι και ο τελευταίος δίσκος της μπάντας με τον κιθαρίστα Ville Vänni.

Τα πράγματα όσον αφορά τις ηχογραφήσεις του “One For Sorrow” ήταν πιο περίπλοκα αυτή την φορά. Τα τύμπανα, το μπάσο, οι ακουστικές κιθάρες καθώς και τα φωνητικά ηχογραφήθηκαν και πάλι στα Fantom studio – τα οποία επέστρεψαν στο μεσοδιάστημα στο Tampere – μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου 2011 με τον Samu Oittinen για ακόμα μια φορά πίσω από την κονσόλα, οι ηλεκτρικές κιθάρες ηχογραφήθηκαν τον Μάιο στα Gothenburg Rock Studios με τον Daniel Antonsson (ex-Dark Tranquillity, ex-Dimension Zero) πίσω από την κονσόλα (σ.σ.: έπαιξε και ως guest κιθάρες στο Only One Who Waits) ενώ μηχανικός ήχου για τα πλήκτρα που έπαιξε και πάλι ο Aleksi Munter ήταν ο Hannu Honkonen στα Noiseworks studio, με τον οποίο είχαν δουλέψει στο “Across The Dark”. Η μίξη έγινε και πάλι από τον Samu Oittinen τον Ιούνιο ενώ το mastering έλαβε χώρα μέσα στον Ιούλιο στα Finnvox Studios από την Minerva Pappi.

Το εικαστικό ανέλαβε ο Wille Naukkarinen των Ghost Brigade εξ’ ολοκλήρου αυτή την φορά. Αξίζει να σημειωθεί πως στην περιορισμένη έκδοση του δίσκου υπάρχει το κομμάτι “Weather The Storm” στο οποίο συμμετάσχει ο Mikael Stanne των Dark Tranquillity.

Στον τομέα των video clips για την προώθηση του δίσκου η μπάντα γύρισε πέντε video clip για τα κομμάτια One For Sorrow”, “Through The Shadows”, “Only One Who Waits”, “Regain The Fire”, αλλά και για το προαναφερθέν bonus track Weather The Storm”. Η μπάντα γύρισε και ένα documentary για το άλμπουμ, το οποίο κυκλοφόρησε σε τρία μέρη μέσα από το επίσημο κανάλι της Century Media Records στο YouTube και μπορείτε να τα δείτε εδώ: Μέρος Πρώτο / Μέρος Δεύτερο / Μέρος Τρίτο.

Το “One For Sorrow” κατέλαβε την θέση #6 στα Φινλανδικά charts και έβαλε την μπάντα στην θέση #95 των Γερμανικών charts για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Key tracks:
Νίκος Σιγλίδης: “Every Hour Wounds”, “Regain The Fire”
Μιχάλης Μοιρόπουλος: “Unusung”, “Lay The Ghost Rest”

“Shadows Of The Dying Sun” – Ημ. Κυκλοφορίας: 29 Απριλίου 2014 – Εταιρεία: Century Media Records

Πριν την κυκλοφορία του “Shadows Of The Dying Sun”, οι Insomnium βγάζουν ένα ακόμα EP. Ο λόγος για το Ephemeral”, το οποίο κυκλοφόρησε σε ψηφιακή μορφή – όπως είχε γίνει και με το Where The Last Wave Broke” (2009) – στις 19 Νοεμβρίου 2013. Το εναρκτήριο, ομότιτλο, κομμάτι, το Ephemeral”, αποτελούσε τότε μια νέα σύνθεση η οποία αργότερα θα ξαναηχογραφόταν για να βρει την θέση της μέσα στο “Shadows Of The Dying Sun”. Σε αυτό υπήρχαν τα ακουστικά, instrumental, κομμάτια The Emergence”, “The Swarm& The Descentτα οποία ήταν ακυκλοφόρητα και αρχικά είχαν χρησιμοποιηθεί για το documentary του “One For Sorrow” ως soundtrack, τα οποία εν τέλει συμπεριλήφθηκαν στην περιορισμένη έκδοση του “Shadows Of The Dying Sun”.

Το Shadows Of The Dying Sunαπό την άλλη σηματοδοτεί έναν εξ’ ολοκλήρου νέο κύκλο συνεργασιών για την μπάντα. Αρχικά, η μπάντα ανακοίνωσε τον Markus Vanhala (Omnium Gatherum, exManitou) ως νέο κιθαρίστα της μπάντας, ο οποίος αντικατέστησε τον Ville Vänni.

Από την άλλη, οι ηχογραφήσεις έγιναν σε δυο διαφορετικά studios. Τα τύμπανα ηχογραφήθηκαν στα Studio SF Sound με μηχανικό ήχου τον Kimmo Perkkiö (De Lirium’s Order, Hooded Menace) ενώ τα υπόλοιπα όργανα ηχογραφήθηκαν στα Studio Korkeakoski με τον Teemu Aalto (Domination Black, Manitou, Omnium Gatherum) να ηχογραφεί κιθάρες, μπάσο και φωνητικά ενώ ήταν συνυπεύθυνος της παραγωγής μαζί με το συγκρότημα, ενώ ο Hannu Honkonen ανέλαβε και πάλι να είναι ο μηχανικός ήχου για τα πλήκτρα.

Για την μίξη η μπάντα οδηγήθηκε στα Fascination Street Studios στο Örebro της Σουηδίας (σ.σ.: πρώτη φορά που έκανε κάτι εκτός Φινλανδίας) με υπεύθυνο τον André Alvinzi (The Forsaken, Daydream XI) ενώ το mastering πραγματοποιήθηκε από τον Svante Forsbäck (Amorphis, Korpiklaani, Apocalyptica) στα Chartmakers, στο Espoo της Φινλανδίας. Το εικαστικό ανέλαβε και πάλι ο Wille Naukkarinen.

Το συγκρότημα γύρισε ένα video clip για το single While We Sleep ενώ κυκλοφόρησαν και lyric video για το Revelation, ενώ το Black Heart Rebellion κυκλοφόρησε ως audio/visualizer single.

To Shadows Of The Dying Sun κατέλαβε την θέση #2 στα Φινλανδικά charts και έβαλε την μπάντα στην θέση #18 στα Γερμανικών charts.

Τέλος, στην περιοδεία για την προώθηση του δίσκου ο μπασίστας/τραγουδιστής Niilo Sevanen δεν μπόρεσε να ακολουθήσει στο κομμάτι της προώθησης του στην Βόρεια Αμερική λόγω κάποιου θέματος υγείας στο οικογενειακό του περιβάλλον. Αντικαταστάτης του ήταν ο Mike Bear (ex-Prototype).

Key tracks:
Νίκος Σιγλίδης: “Black Heart Rebellion”, “Ephemeral”
Μιχάλης Μοιρόπουλος: “While We Sleep”, “Lose To Night”

Winters Gate” – Ημ. Κυκλοφορίας: 23 Σεπτεμβρίου 2016 – Εταιρεία: Century Media Records

Πριν το μεγαλόπνοο βήμα του “Winter’s Gate” και εν τέλει την κυκλοφορία του, στο μεσοδιάστημα που μεσολάβησε μεταξύ αυτού και του Shadows Of The Dying Sun”, η μπάντα πέραν των περιοδειών κυκλοφόρησε το “The Candlelight Years” (2014), ένα box set το οποίο εμπεριείχε όλους τους δίσκους που κυκλοφόρησαν με την προηγούμενη δισκογραφική τους στέγη αλλά και ένα split 7”, το “Out To The Sea/Skyline”, μαζί με τους Omnium Gatherum, το οποίο πωλούνταν αποκλειστικά στην κοινή περιοδεία τους στα τέλη του 2015.

Το “Winter’s Gate” αποτελεί πρακτικά ένα concept album αποτελούμενο από ένα και μόνο κομμάτι, συνολικής διάρκειας σαράντα λεπτών. Είναι βασισμένο πάνω στην ιστορία με τίτλο “Talven portti” που έγραψε ο μπασίστας/τραγουδιστής Niilo Sevänen, όπου μια ομάδα Βίκινγκς ξεκίνησε να βρει ένα μυθικό νησί δυτικά της Ιρλανδίας, παρά τον ύπουλο χειμώνα που πλησίαζε. Λόγω της φύσης του δίσκου, αναφορικά με τις streaming υπηρεσίες και για τα downloads, το “Winter’s Gate” χωρίστηκε σε επτά ξεχωριστά κομμάτια (σ.σ.: Part 1 (Slaughter Moon)”, “Part 2 (The Golden Wolf, Part I)”, “Part 3 (The Golden Wolf, Part II)”, “Part 4 (At The Gates Of Winter)”, “Part 5 (The Gate Opens, Part I)”, “Part 6 (The Gate Opens, Part II)” & “Part 7 (The Final Stand/Into The Sleep)”), παρόλο που τα έξι από τα επτά μέρη εμπεριέχουν στίχους. Για την έκδοση του βινυλίου, το τραγούδι χωρίστηκε στις πλευρές μεταξύ των Part 3” και Part 4”.

Οι ηχογραφήσεις του δίσκου έλαβαν χώρα σε τρία διαφορετικά studios στο διάστημα μεταξύ Μαρτίου – Απριλίου 2016, με τα τύμπανα να ηχογραφούνται στα Studio SF Sound με μηχανικό ήχου και πάλι τον Kimmo Perkkiö, το μπάσο, οι κιθάρες και τα φωνητικά ηχογραφήθηκαν και πάλι στα  Studio Korkeakoski με τον Teemu Aalto ενώ τα πλήκτρα στο Scoring Helsinki Studio από τον Hannu Honkonen. Η παραγωγή έγινε και πάλι από τα μέλη της μπάντας και τον Teemu Aalto ενώ για το mastering μεταβαίνουν στα Unisound AB στο Örebro της Σουηδίας, όπου και συνεργάζονται για πρώτη φορά με τον Dan Swanö (Ancient, Katatonia, Ribspreader). Το εξώφυλλο του δίσκου ανέλαβε ο Teemu Tähkänen, συνεργασία η οποία δεν προχώρησε περαιτέρω στο μέλλον σε επόμενη κυκλοφορία.

To “Winter’s Gate” κατέλαβε την θέση #1 στα Φινλανδικά charts και έβαλε την μπάντα στην θέση #19 στα Γερμανικών charts.

Να σημειωθεί ότι στα πλαίσια της περιοδείας Winters Gate II”, οι Insomnium μαζί με τους Tribulation βρέθηκαν για πρώτη φορά στην χώρα μας για δυο εμφανίσεις, το Σάββατο 24 Μαρτίου 2018 στο Principal Club Theater @ Fix στην Θεσσαλονίκη (σ.σ.: μπορείτε να διαβάσετε σχετική ανταπόκριση εδώ) και την Κυριακή 25 Μαρτίου 2018 στο Piraeus 117 Academy στην Αθήνα (σ.σ.: μπορείτε να διαβάσετε σχετική ανταπόκριση εδώ).

 “Heart Like A Grave” – Ημ. Κυκλοφορίας: 4 Οκτωβρίου 2019 – Εταιρεία: Century Media Records

To “Heart Like A Grave” είναι ένα άλμπουμ το οποίο σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τους Insomnium. Πλέον, η μπάντα γίνεται για πρώτη φορά πενταμελής, αφού σε αυτήν έρχεται να ενταχθεί μόνιμα ο κιθαρίστας Jani Liimatainen (exSonata Arctica), ο οποίος στο παρελθόν αποτελούσε session μέλος για τις συναυλίες κατά το διάστημα 2017-2019 όταν για προσωπικούς λόγους δεν μπορούσε να ακολουθήσει ο Ville Friman. Ο Jani Liimatainen με την ένταξη του στο σχήμα συμμετείχε ενεργά και στην σύνθεση των κομματιών, με το “Mute Is My Sorrow” να αποτελεί εξ’ ολοκλήρου δική του σύνθεση ενώ έχει βάλει την υπογραφή του και στα “Neverlast” και “Twilight Trails”, όπου συνεργάστηκε με τους Markus Vanhala & Niilo Sevänen αντίστοιχα.

Από την άλλη πλευρά, το “Heart Like A Grave” σηματοδοτεί τον τελευταίο δίσκο μιας μακράς συνεργασίας με τον Aleksi Munter, ο οποίος είχε αναλάβει τα πλήκτρα από το “Since Τhe Day It All Came Down” (σ.σ.: εντάξει, συμμετείχε και στο Argent Moon” (EP) δυο χρόνια μετά).

Όπως και σε προηγούμενα άλμπουμ, έτσι και εδώ τα τύμπανα να ηχογραφούνται στα Studio SF Sound με μηχανικό ήχου και πάλι τον Kimmo Perkkiö, την παραγωγή πραγματοποιούν και πάλι τα μέλη της μπάντας και ο Teemu Aalto, με τον τελευταίο να λειτουργεί και ως μηχανικός ήχου για ακόμα μια φορά όσον αφορά, μπάσο, κιθάρες και φωνές ενώ τα πλήκτρα ηχογραφούνται στο home studio του Aleksi Munter. Από την άλλη, για την μίξη και το mastering συνεργάζονται για πρώτη φορά (σ.σ.: και τελευταία) με τον Jens Bogren και τα Fascination Street Studios.

Η συνεργασία των Vesa Ranta (The Abbey, exSentenced) & Simo Heikkinen απέφερε την δημιουργία του εξωφύλλου με τον πρώτο να είναι υπεύθυνος σκηνοθεσίας για το video clip πάνω στο ομώνυμο κομμάτι του δίσκου αλλά και για το Valediction”.

To “Heart Like A Grave” όπως και ο προκάτοχος του, το “Winter’s Gate”,  κατέλαβε την θέση #1 στα Φινλανδικά charts και έβαλε την θέση #10 στα Γερμανικών charts.

Key tracks:
Νίκος Σιγλίδης: “Pale Morning Star”, “Heart Like A Grave”
Μιχάλης Μοιρόπουλος: “Twilight Trails”, “Karelia”

Anno 1696” – Ημ. Κυκλοφορίας: 4 Φεβρουαρίου 2023 – Εταιρεία: Century Media Records

Μετά το πέρας της κυκλοφορίας του “Heart Like A Grave”, όλος ο πλανήτης για περίπου δυο χρόνια ζούσε σε αβεβαιότητα χάρη στον Covid-19. Για να κρατήσουν ζεστή την φλόγα, κυκλοφόρησαν το Argent Moon” (EP) [σ.σ.: 17 Σεπτεμβρίου 2021], γυρίζοντας και τα τέσσερα κομμάτια που υπήρχαν σε αυτό σε video clips με τους Vesa Ranta & Petri Marttinen της Kaira Films να αναλαμβάνουν να τα φέρουν εις πέρας. Ο λόγος λοιπόν για τα “The Conjurer”, “The Reticent”, “The Antagonist” & “The Wanderer”.

Τον περασμένο Νοέμβριο οι Insomnium ανακοίνωσαν την κυκλοφορία του πρόσφατου δίσκου τους, ονόματι “Anno 1696”, δίνοντας παράλληλα στην δημοσιότητα και το πρώτο single/video clip Lilian”. Ακολούθησαν τα White Christμε την συμμετοχή του Σάκη Τόλη των Rotting Christ & “The Witch Hunter”. Στο δίσκο συμμετέχουν επίσης η Johanna Kurkela των Auri, σύζυγος του Tuomas Holopainen των Nightwish, ενώ τα πλήκτρα σε αυτόν τα έχει αναλάβει ο Coen Janssen των Epica.

Το “Anno 1696” πρακτικά θεωρείτε ως το δεύτερο μέρος του concept που ξεκίνησε ο μπασίστας/τραγουδιστής Niilo Sevänen με τίτλο “Talven portti”, το οποίο ξεκίνησε στο “Winter’s Gate”.

Οι ηχογραφήσεις έλαβαν χώρα σε διάφορα studios. Τα τύμπανα και οι ακουστικές κιθάρες ηχογραφήθηκαν στα Sonic Pump Studios στο Ελσίνκι από τον Teemu Aalto για ακόμα μια φορά ενώ ο ίδιος ηχογράφησε στο δικό του home studio (σ.σ.: Teemu Aalto Music Productions) στην Kotka τις ακουστικές κιθάρες, το μπάσο και τα φωνητικά, οι ηλεκτρικές κιθάρες ηχογραφήθηκαν στα Beachstreet Studio επίσης στην Kotka από τους τρεις κιθαρίστες της μπάντας. Όσον αφορά τα πλήκτρα, αυτά έγιναν στα onCe Studios στο Oss της Ολλανδίας ενώ ο Σάκης Τόλης ηχογράφησε τα μέρη του στα Deva Soundz Studio στην Αθήνα.

Την μίξη ανέλαβε ο Jaime Gomez Arellano (Angel Witch, Einherjer, Inquisition)  στα Orgone Studios στο Woburn του Bedforshire στην Μεγάλη Βρετανία ενώ το mastering έγινε στα Fascination Street Studios στο Örebro της Σουηδίας από τον Tony Lindgren (Abysmal Dawn, Cryptosis, Elvenking).

Το “Anno 1696” κατέλαβε την θέση #1 στα Φινλανδικά charts και έβαλε την θέση #5 στα Γερμανικών charts.

Key tracks:
Νίκος Σιγλίδης: “White Christ”, “Godforsaken”
Μιχάλης Μοιρόπουλος: “Godforsaken”, “The Witch Hunter”

Η ώρα για να απολαύσουμε τους Insomnium για δεύτερη φορά έφτασε είναι στις 7 Ιουνίου στα πλαίσια του Release Athens δίπλα στους Nightwish & In Flames. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Κείμενο: Νίκος Σιγλίδης

Tatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X