Συνεντεύξεις

Mentalist

Ένα μόλις χρόνο μετά το ντεμπούτο album τους, οι Mentalist κυκλοφορούν την δεύτερη δισκογραφική τους δουλειά  A Journey Into The Unknown. O κιθαρίστας της μπάντας, Peter Moog, διάθεσε λίγο από το χρόνο του να μας μιλήσει για τον νέο δίσκο και τα μελλοντικά σχέδια της μπάντας.

Χαιρετισμούς από Ελλάδα, ελπίζω να είστε όλοι σας καλά. Πως είναι τα πράγματα εκεί με το όλο θέμα της πανδημίας;

Όλοι στην μπάντα έχουμε εμβολιαστεί, μένουμε πιστοί παίρνοντας και τηρώντας όλα τα μέτρα και ελπίζουμε πως η όποια κανονικότητα θα επιστρέψει από την ερχόμενη άνοιξη και μετά. Αλλά μπορείς να αξιοποιήσεις τον χρόνο τον οποίο δεν παίζεις ζωντανά με παραγωγικό τρόπο. Αυτό κάναμε και έχουμε ήδη έτοιμο το τρίτο album, το οποίο και θα κυκλοφορήσει προς τα τέλη του καλοκαιριού, του χρόνου.

Οι Mentalist δεν είναι μια νέα μπάντα, αλλά παρόλα αυτά, μπορείς να μας πεις μερικά πράγματα για την μπάντα και το πως δημιουργήθηκε;

Ο Kai και εγώ ήμαστε φίλοι πάνω από είκοσι χρόνια. Γνώρισα τον Thomen πριν περίπου πέντε χρόνια σε ένα πάρτι και ήμασταν πολύ καλοί φίλοι. Στείλαμε μήνυμα στο Σουηδικό μας αηδόνι, τον Rob Lundgren, όταν τον ακούσαμε στο YouTube. Αφότου του στείλαμε μερικά τραγούδια, δέχτηκε να τραγουδήσει και έτσι δημιουργήθηκε η σύσταση των Mentalist.

Μπορείς να μας πεις μερικά πράγματα για τις ηχογραφήσεις του νέου δίσκου; Που δουλέψατε και πόσο καιρό κράτησε η όλη διαδικασία;

Αγαπάμε το A Journey Into The Unknown και είμαστε πολύ χαρούμενοι με τις τόσες θετικές κριτικές παγκόσμια. Είναι ένας δίσκος στον οποίο πλέον, μουσικά γνωριζόμαστε μεταξύ μας περισσότερο και έχουμε βρει και το στυλ μας. Οι ιδέες για τα κομμάτια πραγματικά κυλούν με εμάς, η σύνθεση ήταν απόλαυση και όχι δουλειά. Ο Kai και εγώ συνθέσαμε τα κομμάτια στην Ιταλία μεταξύ Ιουλίου/Αυγούστου του 2020. Ο Thomen και ο Rob βοήθησαν στο φινίρισμα και στην βελτίωση των κομματιών. Η ηχογράφηση του δίσκου κράτησε  από τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι τον Μάρτιο του 2021. Έχουμε φοβερούς μουσικούς στην μπάντα, για αυτό και όλα γίνονται με αποτελεσματικότητα και επαγγελματισμό. Αυτό που δεν ξέρει σχεδόν κανείς είναι ότι ο Rob δεν έχει μόνο φοβερή φωνή, αλλά παίζει επίσης τύμπανα και κιθάρα.

Από όσο μπορώ να καταλάβω, υπάρχει κάποια γενική θεματολογία πίσω από την δουλειά σας, σωστά; Από ότι μπορώ να καταλάβω από τους στίχους, εξελίσσεται και ξεδιπλώνεται μια ιστορία.

Ο δίσκος δεν ακολουθεί κάποια ιστορία, αλλά την γενική σκεπτική των Mentalist. Συνδυάζουμε κοινωνική κριτική με ειρωνεία στιχουργικά και προσπαθούμε να το μεταφράσουμε όσο καλύτερα μπορούμε μουσικά. Το ότι ο δίσκος ακούγεται σαν concept έχει να κάνει με το ότι έχουμε βρει το στυλ μας και τα κομμάτια ενώνονται αρμονικά μεταξύ τους μέσα από το ύφος των Mentalist.

Ποιος είναι υπεύθυνος για το συνθετικό κομμάτι; Συμμετέχουν όλοι με ιδέες;

Όλη η μπάντα βοηθάει σε κάθε κομμάτι. Η βάση για τα κομμάτια είναι ιδανικό να γράφονται από τις κιθάρες γιατί συνδυάζουν μελωδία και ρυθμό. Για αυτό και συνήθως γίνεται από κιθαρίστες. Ο Kai είναι υπεύθυνος για τις αρμονίες και εγώ για τις μελωδίες. Όταν έχουμε γράψει ένα κομμάτι, ο Rob και ο Thomen προσθέτουν τις ιδέες τους. Τους είμαστε ευγνώμονες για αυτό, είναι πολύ σημαντικό αυτό γιατί βελτιώνει την ποιότητα των κομματιών.

Υπάρχουν μερικοί γνωστοί καλεσμένοι σε αυτό το album. Τι μπορείς να μας πεις για αυτούς;

Πρέπει επαινέσω όλους τους καλεσμένους του δίσκου. Οι Henning Basse (exMetalium), Mike LePond (Symphony X) και  Oliver Palotai (Kamelot) είναι τρομεροί μουσικοί και ξεχωριστές προσωπικότητες. Ελπίζω πως θα δουλεύουμε μαζί συχνότερα. Τα πλήκτρα του Oliver Palotai επηρέασαν πολύ, δημιουργούν ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

Δύο δίσκοι μέσα σε δύο χρόνια. Δεν βλέπουμε πολλές μπάντες να κυκλοφορούν δουλείες τόσο γρήγορα στις μέρες μας. Είχατε πολύ υλικό διαθέσιμο; Έπαιξε η πανδημία κάποιο ρόλο σε αυτή την απόφαση;

Απλά περνάμε πολύ δημιουργική φάση. Υπάρχουν πάντα ιδέες για κομμάτια και μιας που είμαστε συνέχεια στον δρόμο με τα όργανά μας στην καθημερινότητα μας, τις δοκιμάζουμε. Γνωρίζουμε ο ένας τον άλλο αρκετά καλά πλέον, για αυτό οι ιδέες εξελίσσονται γρήγορα σε τελειωμένα κομμάτια. Στα 80s οι μουσικοί ήταν ακόμα γρηγορότεροι. Στον χρόνο ανάμεσα στα δύο album δεν συνέθετες απλά τον νέο δίσκο αλλά περιόδευες και μερικούς μήνες. Υπό αυτή την πλευρά είμαστε γρήγορη αλλά έχουν υπάρξει μπάντες που έπρεπε και ήταν πιο παραγωγικές.

Βάζοντας τον νέο σας δίσκο δίπλα στο ντεμπούτο σας, ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα σε αυτές τις δύο δουλειές και πιστεύεις πως το  A Journey Into The Unknown πηγαίνει τον ήχο της μπάντας ένα βήμα μπροστά;

Η μεγαλύτερη διαφορά για τον ακροατή είναι σίγουρα ο ήχος του Jacob Hansen, που έκανε καταπληκτική δουλειά. Πέρα από αυτό, τα κομμάτια είναι το επόμενο λογικό βήμα. Επίσης, στο ντεμπούτο υπήρχαν αργά, μεσαίας ταχύτητας και γρήγορα κομμάτια, κιθαριστικές μελωδίες. Ακόμα ψάχναμε το ύφος μας, αυτό μας είναι ξεκάθαρο πλέον. Τα κομμάτια μας αποτελούνται από έναν ιδιαίτερο συνδυασμό ατμόσφαιρας, μελωδίας, ενέργειας και δυναμικής. Στον νέο δίσκο τα κομμάτια έχουν δυνατότερη ατμόσφαιρα.

Έχουμε συνεχώς νέες μπάντες, κάτι που είναι σπουδαίο, αλλά φαίνεται πως πολύ λίγες από αυτές υιοθετούν έναν ήχο σαν τον δικό σας. Εννοώ τον παραδοσιακό Γερμανικό power/speed μελωδικό ήχο. Έχετε παρατηρήσει και εσείς κάτι τέτοιο; Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;

Δεν έχουν υπάρξει αρκετές καλές κυκλοφορίες στο μελωδικό power metal την τελευταία δεκαετία. Για αυτό οι νεότερες μπάντες είναι λιγότερο εμπνευσμένες. Το τι μουσική παίζεται εξαρτάται από την μόδα, αλλά πάνω από όλα, από την έμπνευση και τις επιρροές. Ίσως μπορούμε να επηρεάσουμε μερικές μπάντες σε αυτή την περιοχή ώστε να κυκλοφορήσουν καλή μουσική.

Λένε πως δεν πρέπει να κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλο αλλά για ανθρώπους της δικής μου ηλικίας, ναι, είμαι μεγάλος, το να βλέπεις ένα εξώφυλλο από τον Andreas Marschall απευθείας σου βγάζει κάποια πράγματα και προσδοκίες πριν ακόμα ακούσεις νότα από τον δίσκο. Συμφωνείς  με αυτό; Επιλέξατε καλλιτέχνη βάση αυτού; 

Νιώθω ακριβώς έτσι. Κοιτάζοντας ένα εξώφυλλο από τον Andreas Marschall είναι όμορφο από θέμα σχεδιασμού αλλά ερεθίζει και τα συναισθήματα παράλληλα. Συναισθήματα που σχετίζονται με καλές μουσικές μνήμες. Για μια μπάντα σαν και εμάς είναι η τέλεια οπτική πλαισίωση. Για αυτό ζητήσαμε από τον Andreas να κάνει το σχεδιάσει και είμαστε πολύ χαρούμενοι που σχεδιάζει τα εξώφυλλα μας.

Υπάρχει επίσης και μία περιορισμένη έκδοση του δίσκου, σωστά; Μπορείς να μας πεις τι περιλαμβάνει αυτή η έκδοση;

Υπάρχουν τόσα πολλά σε αυτή, που χάνουμε οκτώ ευρώ από το καθένα, αστειεύομαι. Πένες, ένα κομμάτι από μπακέτα του Thomen, το παιχνίδι Mentalist, αφίσες, αυτοκόλλητα, αναπτήρα, ανοιχτήρι μπουκαλιών και πολλά άλλα. Υπάρχουν πολύ λίγα κομμάτια από αυτή την έκδοση κουτί και είναι πραγματικά συλλεκτικά. Αν μπορείτε να βρείτε πάνω από ένα, αγοράστε το.

Έχετε ήδη κάνει ένα video για το ομότιτλο κομμάτι, θα ακολουθήσουν και άλλα video;

Θα υπάρξει ένα video για κάθε single στον επόμενο δίσκο. Προσπαθούμε να γινόμαστε επαγγελματίες σε κάθε τομέα και θα βελτιωθούμε ποσοτικά και ποιοτικά στα video.

Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα επιλογή για διασκευή στον δίσκο. Ποιανού ήταν η ιδέα να κάνετε διασκευή στο “Manchild” του Neneh Cherry;

Σε όλους στην μπάντα άρεσε πάντα το πρωτότυπο Manchildκαι σκεφτήκαμε πως μια metal εκτέλεση θα ήταν ωραία. Οι αντιδράσεις σε αυτό ήταν μικτές. Μας θεωρούσα εμάς τους σκληρούς metallers πιο ανεκτικούς. Βρίσκω κομμάτια με καλές αρμονίες και ρυθμούς σε όλα τα είδη μουσικής και δεν τα απορρίπτω κατηγορηματικά επειδή είναι διαφορετικό μουσικό είδος. Συχνά ακούω pop κομμάτια και σκέφτομαι ότι στην πραγματικότητα είναι heavy metal τραγούδια χωρίς να το ξέρουν.

Υπάρχουν καθόλου σχέδια για περιοδεία αν όλα πάνε καλά; Υπάρχει περίπτωση να σας δούμε εδώ στην Ελλάδα;

Σχεδιάζουμε μία/δύο εμφανίσεις στην Γερμανία το καλοκαίρι και μία Ευρωπαϊκή περιοδεία το φθινόπωρο. Οι ακριβείς ημερομηνίες δεν έχουν ακόμα οριστεί αλλά ελπίζουμε ότι θα υπάρξει και μία συναυλία στην όμορφη Ελλάδα.

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου. Σε παρακαλώ κλείσε αυτή την συνέντευξη με ένα μήνυμα σε όλους τους φίλους σας εδώ.

Πάντα μας εκπλήσσει και μας χαροποιεί η τρομερή υποστήριξη που μας δίνουν οι οπαδοί μας. Χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχαμε και είμαστε ευτυχείς που μοιράζονται τα συναισθήματα των τραγουδιών μαζί μας. Ακόμα, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε εσένα. Σου εύχομαι επιτυχία. Rock on.

Συνέντευξη: Μιχάλης Νταλάκος
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μάρης

Official Site
Facebook
Instagram
Youtube
Spotify      

Band Members
Rob Lundgren – Φωνητικά
Peter Moog – Κιθάρες
Kai Stringer – Κιθάρες
Florian Hertel – Μπάσο
Thomen Stauch – Τύμπανα

Discography
Freedom Of Speech, 2020
A Journey Into The Unknown, 2021

haursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X