Συνεντεύξεις

Age Of Woe

Τρίτο άλμπουμ για τους Age Of Woe και συνομιλήσαμε με τον τραγουδιστή του συγκροτήματος Sonny Stark για να μας πει τα καθέκαστα για έναν υπέροχο δίσκο. Και η κουβέντα πάντως αποδείχτηκε υπέροχη, οπότε πάμε να δούμε τι μας είπε.

Συγχαρητήρια για το εκπληκτικό, νέο σας άλμπουμ Envenom. Είσαι χαρούμενος με το τελικό αποτέλεσμα;

Γεια σου Χρύσα και σε ευχαριστώ για το χρόνο σου. Ξέρεις, είμαστε πραγματικά χαρούμενοι με αυτό το άλμπουμ και είναι ένα ωραίο ταξίδι για να είμαι ειλικρινής.

Τι αλλάξατε από το “An Ill Wind Blowing” και τι στοιχεία διατηρήσατε ίδια;

Για να είμαι ειλικρινής έχουν συμβεί πολλά πράγματα μετά από αυτό το άλμπουμ. Υπήρξε μια πραγματικά δύσκολη περίοδος στο συγκρότημα για μια περίοδο αλλά πάντα συνεχίζαμε να γράφουμε και πιστεύω πως το Envenom είναι το αποτέλεσμα αυτού. Από το An Ill Wind Blowing βιώσαμε την αποχώρηση του Carlos, η οποία ήταν μεγάλη απώλεια, και την προσθήκη του Keijo Niinimaa στις κιθάρες. Δεν άλλαξε απαραίτητα τον ήχο μας όσο τις δυναμικές μέσα στο συγκρότημα. Είμαστε ακόμα οι Age Of Woe αλλά ίσως διακρίνεις κάποιες διαφορετικές επιρροές σε αυτό το άλμπουμ που είναι πιο προφανείς.

Νέο άλμπουμ και νέα εταιρεία. Πώς και ήρθατε σε επαφή με τη Lifeforce;

Προσωπικά, ήξερα για τη Lifeforce εδώ και πολύ καιρό. Είναι μια εξαιρετική εταιρία με εξαιρετική ιστορία και έχει γεννήσει πολλά σπουδαία συγκροτήματα ανά τα χρόνια. Ήταν αρκετά απλά στην πραγματικότητα, στείλαμε το άλμπουμ στον Stefan από την Lifeforce Records και πραγματικά του άρεσε. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, όπως λένε.

Οι Age Of Woe απασχολούν ένα διεθνές καστ μουσικών. Πώς μπορεί κάποιος να συγκεντρώσει μια επτάδα με καταγωγή από Φινλανδία, Γερμανία και Σουηδία;

Ισχύει. Παρ’ όλο που είμαι Σουηδός μετακόμισα πριν σχεδόν πέντε χρόνια και τώρα ζω στη Γερμανία, τρείς από τους πέντε ζουν στη Σουηδία και ο Keijo ζει στη Φινλανδία. Πιστεύω πως έχουμε βρει τον τρόπο να κάνουμε τα πράγματα από απόσταση και είναι και μια ωραία πρόκληση. Σε πιέζει να αφοσιωθείς με ένα διαφορετικό τρόπο.

Η μουσική σου ενσωματώνει μια ποικιλία διαφορετικών στοιχείων. Πώς σου μπήκε η ιδέα να συνδυάσεις βρώμικο crustcore με την κομψότητα του post metal;

Πραγματικά δε μου αρέσει να βάζω ταμπέλες σε αυτό που κάνω. Οι Age Of Woe πάντα εξερευνούσαν το death metal και το doom metal και πρόσθεταν τη δική τους πινελιά. Εμένα πάντα μου άρεσε να εξερευνώ και να αντλώ έμπνευση από πράγματα που με εμπνέουν. Θα μπορούσε να είναι οι Napalm Death ή οι Deep Purple, δεν έχει σημασία. Έχει να κάνει με το να δημιουργείς το δικό σου σύμπαν όπου μπορείς να εκφραστείς ελεύθερα και να μεταφέρεις ένα συγκεκριμένο μήνυμα ή αίσθημα. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Αυτό πιστεύω είναι που κάνει ενδιαφέρουσα τη μουσική.

Πραγματικά απολαμβάνω το παίξιμο του μπάσου και το γεγονός ότι του δίνεται τόσος χώρος στην παραγωγή, από τη στιγμή που τα περισσότερα συγκροτήματα παραβλέπουν αυτό το όργανο. Θα έλεγες ότι είναι εξίσου σημαντικό όσο οι κιθάρες στον ήχο σου;

Χαίρομαι που το ανέφερες γιατί πιστεύω ότι το μπάσο έχει παραβλεφτεί πάρα πολύ. Όταν σκέφτεσαι συχνότητες και ηχητικά τοπία, το μπάσο είναι τόσο σημαντικό. Νιώθω πάντως πως αυτό έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια και το μπάσο έχει γίνει πιο κεντρικό συστατικό εάν θες να δημιουργήσεις ένα μεγάλο και δραματικό ήχο. Για εμάς είναι πάντα ένα τεράστιο κομμάτι του ήχου μας. Drums και μπάσο, τα υπόλοιπα είναι απλά γεύσεις.

Κυκλοφορήσατε πρόσφατα ένα βίντεο για το τραγούδι “The Twilight And The Dawn”. Γιατί επιλέξατε αυτό το κομμάτι; Είναι αυτό ή κάποιο άλλο κομμάτι αυτό που θα έλεγες ότι διαθέτει περισσότερο την ουσία ολόκληρου του άλμπουμ;

Αυτό είναι σωστό. Πιστεύω πως επιλέξαμε αυτό το τραγούδι επειδή αναδεικνύει μια σχετικά διαφορετική προσέγγιση και επίσης αφηγείται μια διαφορετική ιστορία σχετικά με το άλμπουμ Envenom. Πιστεύω πως είναι ένα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι επειδή είναι ένα πολύ θεατρικό τραγούδι που έχει πολύ ενέργεια. Πάνω κάτω νιώθω το ίδιο για τα περισσότερα τραγούδια στο άλμπουμ. Είναι όλα μοναδικά αλλά έχουν το σκοπό τους.

Θα μπορούσες να ονομάσεις κάποιες από τις πιο σημαντικές επιρροές σας σα συγκρότημα;

Αυτή είναι πάντα μια ενδιαφέρουσα ερώτηση. Για να είμαι ειλικρινής, δε νομίζω ότι έχουμε τέτοιες μουσικές επιρροές. Σίγουρα, έχουμε τις αναφορές μας, αλλά στην τελική όλα έχουν να κάνουν με το αίσθημα και τις δυναμικές. Με το τι είναι καλύτερο με την ατμόσφαιρα που θέλουμε να παρουσιάσουμε. Πιστεύω πως κοιτάμε την όλη εικόνα και ξέρω πως κάποιες φορές θα είμαι σε φάση “αυτό το κομμάτι θυμίζει πολύ Obituary, ας πάρουμε όσο περισσότερο μπορούμε”, ή αν ένα στιχουργικό θέμα αλλάζει τελείως κατεύθυνση σε ένα τραγούδι. Όλα είναι καλά. Στην τελική, οι Age Of Woe έχουν να κάνουν με το συναίσθημα. Τι πραγματικά αισθάνεσαι όταν μας ακούς. Αλλά θα έλεγα ότι έχουμε βαθιά τις ρίζες μας στο Σουηδικό death metal και το doom και αυτά θα είναι πάντα τα θεμέλια.

Όντας μουσικός σήμερα, ποια θα έλεγες ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος;

Αυτή είναι μια καλή ερώτηση. Πιστεύω πως αυτήν τη στιγμή η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να πιστεύεις στον εαυτό σου και σε αυτό που κάνεις. Πρέπει να πιστεύεις σε αυτό που κάνεις, αλλιώς ποιος θα πιστέψει σε εσένα; Να είσαι αληθινός με τον εαυτό σου και σε αυτό που θέλεις να κάνεις και είσαι σε καλό δρόμο.

Η μουσική σας είναι αυτό που θα μπορούσε να αποκαλέσει κάποιος εντελώς φτιαγμένη για live σκηνές. Εάν θα μπορούσες να επιλέξεις το ιδανικό σου line-up για περιοδεία, ποιο θα ήταν; Και πού θα περιοδεύατε;

Ιδανικό line-up, καλή ερώτηση. Υπάρχουν τόσα πολλά συγκροτήματα εκεί έξω σήμερα που θα λάτρευα να περιοδεύσω αλλά πιστεύω πως θα διάλεγα τους High On Fire και Hamferð. Πιστεύω πως αυτό θα ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον πακέτο. Πιστεύω πως αυτό το πακέτο θα τα πήγαινε καλά σχεδόν παντού αλλά θα λάτρευα να πάω ξανά στη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία για περιοδεία με αυτά τα συγκροτήματα.

Σε ευχαριστώ πολύ που απάντησες τις ερωτήσεις μας και καλή τύχη σε όλες τις μελλοντικές προσπάθειές σου. Έχεις κάποιο μήνυμα για τους αναγνώστες του GreekRebels;

Σε ευχαριστώ Χρύσα και ευχαριστώ το GreekRebels.gr, ήταν μεγάλη μου ευχαρίστηση. Ελπίζω να μπορέσουμε να έρθουμε και να παίξουμε σύντομα κάποια shows στην Ελλάδα. Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, τσεκάρετε το νέο μας άλμπουμ Envenom και να έρθετε σε επαφή μαζί μας. Στην υγειά όλων σας!

Συνέντευξη: Χρύσα Γιουρμετάκη
Μετάφραση: Σταύρος Πισσάνος

Official Website
Facebook
Instagram
Bandcamp
Spotify
Twitter
YouTube
Soundcloud

Band Members:
Sonny Stark – Φωνητικά
André Robsahm – Μπάσο
Sven Lindsten – Τύμπανα
Björn Petterson – Κιθάρες
Keijo Niinimaa – Κιθάρες

Discography:
Inhumanform, 2013
An Ill Wind Blowing, 2016
Envenom, 2021

Greekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothRodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X