Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/greekrebels/public_html/wp-content/mu-plugins/rebels-custom-slider.php on line 1536
Συνεντεύξεις

Cultura Tres

Είναι οι Cultura Tres και παίζουν Sludge, για την ακρίβεια Νοτιοαμερικάνικο Sludge, όπως δηλώνουν και οι ίδιοι. Το εκπληκτικό “El Mal Del Bien” μόλις κυκλοφόρησε και από τα μέρη μας και έφτασε επιτέλους στα αυτάκια μας. Ισπανικά και Αγγλικά, ανάλογα πως βγαίνει στον τραγουδιστή όπως μας αποκαλύπτουν πιο κάτω. Μιλήσαμε μαζί τους για την σκηνή στην Βενεζουέλα και στη Νότια Αμερική γενικά, τα σχέδια της μπάντας και το γεγονός το ότι ίσως περάσουν από εδώ(μωρέ λες;). Αρκετά πολιτικοποιημένοι και συνειδητοποιημένοι τα λένε έξω από τα δόντια.

Hola¡ Κατ’ αρχάς, συγχαρητήρια για την καινούρια σας δουλειά “El Mal Del Bien”. Πως αισθάνεστε για αυτό;

Muchas gracias Τένια και GreekRebels.gr! Για να είμαι ειλικρινής, είμαστε πολύ υπερήφανοι για αυτό το άλμπουμ, ήταν ένα μεγάλο βήμα για μας μουσικά και καταλήξαμε να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα.

Ποιες είναι οι αντιδράσεις μέχρι στιγμής παγκοσμίως;

Οι αντιδράσεις είναι απολύτως καταπληκτικές: παμψηφεί θετικές κριτικές, από underground μέσα αλλά και από mainstream. Συχνά το άλμπουμ επαινείτε από τους κριτικούς για την αυθεντικότητα του, και πιστεύω πως αυτό είναι το καλύτερο κομπλιμέντο για κάθε μουσικό!

Πες μας δυο λόγια για την μπάντα για να μπορέσουν οι αναγνώστες μας να σας μάθουν καλύτερα.

Είμαστε οι Cultura Tres από το Maracay της Βενεζουέλας της Νοτίου Αμερικής. Παίζουμε Νότιο Αμερικάνικο Sludge. Η μπάντα είναι ενεργή από το 2007, όταν και κυκλοφορήσαμε το EP “Seis”. Το 2008 κυκλοφορήσαμε το ντεμπούτο μας “La Cura”, και το 2011 το δεύτερο και πιο πρόσφατο άλμπουμ “El Mal Del Bien” σε βινύλιο, και τα δύο ανεξάρτητα. Μπορείτε να τα κατεβάσετε από το Bandcamp. Το τελευταίο άλμπουμ μόλις επανακυκλοφόρησε σε CD από την αγγλική εταιρεία Devouter Records στην Ευρώπη. Έχουμε κάνει περιοδείες στην Νότια Αμερική, Ευρώπη και Ιαπωνία. Έξι μουσικά βίντεο έχουν κυκλοφορήσει, όπως και ένα ντοκιμαντέρ για το πώς φτιάχτηκε το “El Mal Del Bien” και το Νοτιοαμερικανικό Sludge κίνημα. Μπορείτε να τα δείτε όλα στο YouTube και στο κανάλι της μπάντας. Όλες οι ηχογραφήσεις, τα βίντεο και τα γραφικά έχουν γίνει από την ίδια την μπάντα.

Τι σημαίνει το Cultura Tres; Από πού βγήκε το όνομα;

Κυριολεκτικά σημαίνει «κουλτούρα τρία» (“Culture three”), υποδεικνύοντας την κουλτούρα του λεγόμενου τρίτου κόσμου. Αυτό είναι το πολιτιστικό υπόβαθρο που είναι στις ρίζες της μπάντας μας, που επηρεάζει τον ήχο, τους στίχους και το artwork μας. Η Λατινοαμερική ματιά το πώς δουλεύει αυτός ο κόσμος μπορεί να είναι πολύ διαφορετικός από τον Ευρωπαϊκό. Υπήρξε πολύ αδικία και παρεμβάσεις στον τοπικό τρόπο ζωής. Από τις φρικαλεότητες που έχει εγκρίνει η εκκλησία από τότε που ο Κολόμβος «ανακάλυψε» την ήπειρό μας το 1492, μέχρι και τις Δυτικές πολιτικές σε πολλές Λατινοαμερικάνικες χώρες που επιμένουν ακόμα και σήμερα. Εξετάστε(για παράδειγμα τον Robert Fisk and Noam Chomsky) και θα δείτε πως η ιστορία έχει τη δύναμη να επαναλαμβάνει τα ίδια πρότυπα. Όχι μόνο στη Νότιο Αμερική, αλλά και στην Αφρική, Ασία και Μέση Ανατολή. Οι ΗΠΑ καταρρίπτονται στο Αφγανιστάν από τους ίδιους πυραύλους που παρείχαν στον Osama Bin Laden για να πολεμήσει τους Ρώσους, ενώ μας παρουσίαζαν μέσω των μέσων ενημέρωσης ότι ο στρατός πολεμούσε για ελευθερία και δημοκρατία. Είναι βασικά η ίδια διαδικασία πίσω από τις παρεμβάσεις στις πολιτικές στην Νότιο Αμερική, και καλά ότι προωθούν τη βελτίωση της παγκόσμιας σταθερότητας. Αυτές οι δυσάρεστες αλήθειες και τα παράδοξα έχουν εμπνεύσει την μπάντα.

Πως νομίζετε πως έχετε εξελιχθεί από το ντεμπούτο σας; Ήταν δύσκολο για εσάς να ξεπεράσετε το “La Cura”, το οποίο είχε επαινεθεί από τον τύπο;

Όχι ιδιαίτερα. Το “La Cura” ήταν περισσότερο σαν μια σαλάτα με κάθε είδους τραγούδια, για όλα τα γούστα. Προφανώς βρίσκαμε το στυλ μας, που βρήκαμε με κάποια τραγούδια από αυτό το άλμπουμ και μας έδωσαν την σωστή κατεύθυνση για να φτιάξουμε το “El Mal Del Bien”, ένα σταθερό concept άλμπουμ.

Με τι διαπραγματεύεται το “El Mal Del Bien”;

Κυριολεκτικά σημαίνει «Το κακό του καλού» (“The bad of the good”). Μιλάει για την αρνητική πλευρά που κρύβεται πίσω από ότι παρουσιάζεται σαν θετικό, για παράδειγμα στα ΜΜΕ που τροφοδοτούνται από πολιτική, θρησκεία και πολυεθνικές, πόσες ενέργειες που θεωρούνται καλές, έχουν συνέπειες που είναι τρομαχτικές.

Πως είναι η σκηνή στη Βενεζουέλα; Με τι προβλήματα έρχονται αντιμέτωπες οι μπάντες εκεί;

Η metal σκηνή στην Βενεζουέλα είναι μεγάλη και ορεξάτη για μουσική. Το μεγάλο θέμα είναι ότι δεν υπάρχει μουσική βιομηχανία όπως στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη για να τη στηρίξει. Έτσι, υπάρχει έλλειψη σε καλά στημένα μαγαζιά για να παίξεις, καλές εταιρείες για να σπρώξουν μπάντες και άλλου είδους εργαλεία που βοηθούν μια μπάντα να μεγαλώσει σε όλες τις απόψεις. Αλλά, η Βενεζουέλα βγάζει αρκετές καλές μπάντες και υπάρχει αρκετή θέληση και ταλέντο μέσα τους για να δώσουν μια γροθιά στο εμπόδια. Τα πράγματα θα αλλάξουν αργά ή γρήγορα.

Τι γίνετε με τους οπαδούς της σκηνής; Υποστηρίζει ο κόσμος την σκηνή ερχόμενος στις συναυλίες, αγοράζοντας δίσκους κτλ γενικά;

Σίγουρα, ο κόσμος εδώ είναι πολύ παθιασμένος. Ίσως επειδή δεν έχουν επηρεαστεί από την μεγάλη μουσική βιομηχανία, ο κόσμος απλά εκτιμά την καλή μουσική χωρίς να αναρωτιέται αν η μπάντα είναι μεγάλη, είναι συνέχεια στην τηλεόραση ή στο ραδιόφωνο, ή αν είναι το «επόμενο τέλειο συγκρότημα» που ακολουθούν οι μάζες.

Είναι δύσκολο για μια μπάντα από την Νότια Αμερική να τα καταφέρει παγκόσμια;

Είναι, για οποιαδήποτε μπάντα βασικά. Αλλά ερχόμενοι από τη Νότια Αμερική φέρνει κάποιες επιπλέον δυσκολίες. Γενικά η παγκόσμια μουσική βιομηχανία εστιάζει στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, και δεν ασχολείται και πολύ με το τι γίνεται στην Νότια Αμερική, και ειδικά στην metal σκηνή. Αν και αυτό φαίνεται να αλλάζει κάπως. Πριν λίγο καιρό ήμασταν στο Global Metal sampler CD του Metal Hammer, μαζί με άλλες 14 ταλαντούχες metal μπάντες από Νότια Αμερική και χώρες όπως η Μποτσουάνα, Ιαπωνία, Ινδία και Μακεδονία. Φαίνεται πως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη αρχίζει να βλέπει τι γίνεται εκεί έξω! Και μερικές φορές τραβάει το ενδιαφέρον της Ευρώπης ότι ερχόμαστε από τη Νότια Αμερική, οπότε μπορεί να βοηθάει και αυτό. Σε κάθε περίπτωση, μια παραπάνω δυσκολία είναι οι μεγάλες επενδύσεις στο να ταξιδεύουμε στην Ευρώπη, Ιαπωνία ή στις ΗΠΑ για να μας προσέξουν. Με την τωρινή οικονομική κατάσταση εκεί πέρα, δεν μπορεί να το κάνει οποιαδήποτε μπάντα. Είκοσι χρόνια πριν ήταν ακόμη πιο δύσκολο, αλλά σήμερα χάρη στο ίντερνετ, μπορούμε να εξαπλώσουμε το μουσικό ιό μας και ψηφιακά!

Πρέπει να ομολογήσω πως αν και δεν κατάλαβα λέξη από όσα ειπώθηκαν στο άλμπουμ, ο τρόπος που τα εκτελέσατε πραγματικά με άγγιξε. Οι στίχοι σας είναι και Ισπανικοί και Αγγλικοί. Πιστεύετε ότι αυτό βοηθάει; Δεν θα έπρεπε να καταλήξετε σε μια γλώσσα;

Βασικά, απάντησες μόνη σου. Αν και δεν κατάλαβες λέξη από ότι είπαμε, η μουσική και η ερμηνεία σου μίλησαν. Έχουμε έρθει αντιμέτωποι με αυτό παντού, ακόμα και στην Ιαπωνία. Τόσες διαφορές στην κουλτούρα και στη γλώσσα, και ήταν οι ίδια μαγική ατμόσφαιρα όπως και σε άλλες χώρες. Είναι λίγο κλισέ, αλλά είναι αληθινό: η μουσική ξεπερνάει τα όρια. Οπότε όχι, οι στίχοι θα είναι σε οποιαδήποτε γλώσσα προκύψει όταν ο Alejandro πιάνει το μικρόφωνο για να ηχογραφήσει! Είναι από την καρδιά.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια των Cultura Tres;

Αυτήν την στιγμή είμαστε στο στούντιο ηχογραφώντας το τρίτο μας άλμπουμ, που είναι σχεδιασμένο να κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2013. Μετά από αυτό, περιοδεύουμε. Μέχρι στιγμής έχουμε προγραμματίσει την Ευρώπη τον Μάρτιο – Απρίλιο,

Κάποια συναυλία στην Ελλάδα;

Φυσικά και το ελπίζουμε. Αν οι bookers στην Ελλάδα το διαβάζουν, φέρτε τις cool συναυλίες!

Ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σου. Συγχαρητήρια για ακόμη μια φορά! Οι τελευταίες γραμμές είναι δικές σου.

Σε ευχαριστούμε, χαιρόμαστε που σου άρεσε και ευχαριστούμε για την υποστήριξη! Ελπίζουμε να επισκεφτούμε την Ελλάδα όταν περιοδεύσουμε στην Ευρώπη ξανά το 2013 για να κυκλοφορήσουμε το καινούριο μας άλμπουμ. Έχουμε ακούσει καλά λόγια για τη σκηνή εκεί πέρα και θα θέλαμε να καλέσουμε τους αναγνώστες που δεν μας έχουν ακούσει, να επισκεφτούν το site μας, όπου μπορείτε να ακούσετε την μουσική μας και να δείτε τα βίντεό μας. Υπάρχουν και links για τα social media αν θέλετε να αφήσετε σχόλια, είναι πάντα ευπρόσδεκτα! Ελπίζουμε να σας δούμε όλους σας στις συναυλίες κάπου σύντομα!

Τένια Λάρδα

http://www.culturatres.com/

http://twitter.com/culturatres

http://www.facebook.com/culturatres

http://www.myspace.com/culturatres

Band:

Alejandro Londono – Φωνητικά, κιθάρα

Juan Manuel de Ferrari – Κιθάρα, δεύτερα φωνητικά

Alonso Milano – μπάσο, δεύτερα φωνητικά

David Abbink – τύμπανα

Discography:

Seis, EP, 2007

La Cura, 2008

El Mal Del Bien, 2011

RodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X