Συνεντεύξεις

The Night Flight Orchestra

Ένας από τους τελευταίους δίσκους που μου έκαναν μεγάλη εντύπωση, ήταν το “Skyline Whispers” των The Night Flight Orchestra. Με μέλη των Soilwork και των Arch Enemy στη σύνθεση τους, η μπάντα με ένα τίμιο και όμορφο τρόπο μου πέρασε όλο το party time της δεκαετίας του ’80, μέσα από ένα πολύ ωραίο δίσκο. Ο David Andersson (κιθάρες – Soilwork) βρήκε το χρόνο να απαντήσει στις ερωτήσεις μας με πολύ περιεκτικό και πλήρη τρόπο.

Γεια σου David.  Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που βρήκες για να απαντήσεις στις ερωτήσεις μου. Πρώτα από όλα, συγχαρητήρια για τον τελευταίο σας δίσκο, το “Skyline Whispers”. Θα ήθελα να μάθω καταρχήν για τις αντιδράσεις του τύπου και του κόσμου σε αυτό.

David: Γεια, η ευχαρίστηση είναι όλη δική μου! Μέχρι στιγμής, η ανταπόκριση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και άλλους ανθρώπους που το έχουν ακούσει, ήταν τεράστια, το οποίο με κάνει να αισθάνομαι πραγματικά πολύ όμορφα, φυσικά.

Ποια είναι η ιδέα πίσω από τους The Night Fligh Orchestra; Είναι ένα side project ή μια κανονική μπάντα; Τι σας έδωσε έναυσμα να ξεκινήσετε κάτι σαν αυτό;

David: Η ιδέα ήρθε το 2006, όταν έκανα την πρώτη μου περιοδεία στην Αμερική ως κιθαρίστας για τους Soilwork. Δεν γνωριζόμασταν με τον Björn Strid πριν από αυτό, αλλά σύντομα διαπιστώσαμε ότι έχουμε ένα κοινό πάθος για την κλασική ροκ. Καταλήξαμε σε όλη την περιοδεία να είμαστε πάνω από τους αγαπημένους μας κλασικούς ροκ δίσκους (το οποίο εξακολουθούμε να κάνουμε σε κάθε περιοδεία, πράγμα που μπορεί ορισμένες φορές να είναι λίγο ενοχλητικό για τα υπόλοιπα μέλη των Soilwork που δεν είναι τόσο στο να ακούν κλασσικό ροκ). Αρκετά σύντομα νιώσαμε ότι θέλαμε να ξεκινήσουμε μια μπάντα που να παίζει αυτό το είδος της μουσικής, αν και μας πήρε μερικά χρόνια για να βρούμε το σωστό συνδυασμό των ανθρώπων.
Και ναι, η NFO είναι σίγουρα μια πραγματική μπάντα.

Πόσο δύσκολο είναι για μουσικούς που έχουν πιο ακραίο μουσικό υπόβαθρο να παράγουν κάτι το οποίο πάει τις περισσότερες φορές σε ροκ ή ακόμα και σε ποπ φόρμες;

David: Στη δική μας περίπτωση, δεν είναι καθόλου δύσκολο, αφού μεγαλώσαμε ακούγοντας  και παίζοντας αυτό το είδος της μουσικής. Οπότε μπορώ να πω ότι γίνετε φυσικά.

 Για το μεγαλύτερο μέρος, δεν μπορώ να εντοπίσω πολλές διαφορές μεταξύ του ντεμπούτου σας “Internal Affairs” και του “Skyline Whispers”. Ένα πράγμα που μπορώ να πω είναι ότι η μουσική του δεύτερου άλμπουμ στρέφετε περισσότερο προς τη δεκαετία του ’80, παρά από τη δεκαετία του ’70. Συμφωνείς με αυτό και ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ αυτών των δύο άλμπουμ κατά τη γνώμη σου;

David: Συμφωνώ, και ήταν πρόθεσή μας να φέρουμε περισσότερες επιρροές από τις αρχές του ’80 σε αυτό το άλμπουμ, καθώς και να τις επεκτείνουμε ίσως λίγο περισσότερο και να ενσωματώσει ακόμα περισσότερες ξένες επιρροές. Ακόμα κι αν παίζουμε κάποιο είδος μουσικής με επιρροές από ρετρό κλασικό ροκ, προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε και να συνδυάζουμε τα κλασικά στοιχεία με νέους τρόπους για να δημιουργήσουμε κάτι μοναδικό. Μπορώ να πω ότι είμαστε πιο κοντά σε αυτό το στόχο με αυτό το άλμπουμ .

Θα εντόπιζα τη μουσική του “Skyline Whispers” σαν μια μίξη pop / disco / rock και του hard rock της δεκαετίας του 80. Τι θα πρέπει να περιμένει κάποιος που ακούει το δίσκο, κατά τη δική σου γνώμη.

David: Συμφωνώ, αν και υπάρχουν ακόμα αρκετές επιρροές από τα ’70s, ειδικά από το τελευταίο μέρος της δεκαετίας του ’70.
Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μουσική που θα βάλει τον ακροατή σε μια συγκεκριμένη κατάσταση του μυαλού, για να δώσει στους ανθρώπους μια αίσθηση ευφορίας, μια πολυτελή αίσθηση ότι βρίσκεστε σε ένα σπορ αυτοκίνητο στο δρόμο  για ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, κάπου στη Φλόριντα το 1982. Έτσι, αν είχατε ποτέ οποιαδήποτε αγάπη για τους Whitesnake, Kiss, Survivor, Boston, Deep Purple, Faces ή τηλεοπτικά / κινηματογραφικά soundtracks της αρχής τη δεκαετίας του 80, πιθανώς να απολαύσετε το “Skyline Whispers”.

Ποια ήταν η διαδικασία σύνθεσης του δίσκου;

David: Έγραψα τα περισσότερα από τα τραγούδια ενώ ο Björn έγραψε τρία. Τότε συναντηθήκαμε και συνεργαστήκαμε για τις ενορχηστρώσεις λίγο πριν μπούμε στο στούντιο. Προσπαθήσαμε να ηχογραφήσουμε τα βασικά κομμάτια ζωντανά, όσο αυτό ήταν δυνατό, για να διατηρήσουμε τον αυθορμητισμό και να έχουμε κάποια περιθώρια για αυτοσχεδιασμό, τα οποία νομίζω ότι μπορείτε να ακούσετε στο δίσκο. Ειδικά όταν πρόκειται για το παίξιμο του Sharlee D’Angelo στο μπάσο, ο οποίος εξακολουθεί να τινάζει το μυαλό μου κάθε φορά που τον ακούω. Δεν έχω ακούσει αυτό το είδος παιξίματος στο μπάσο στη ροκ μουσική, από την εποχή των μεγάλων, όπως ο Andy Fraser, Jack Bruce και ο Gary Thain. Ο Richard Larsson (πλήκτρα) αυτοσχέδιασε το ορχηστρικό ομώνυμο κομμάτι του δίσκου στο στούντιο με το πιάνο, αργά ένα βράδυ. Μέτα εγώ και ο Jonas Källsbäck (τύμπανα) (ήμασταν οι μόνοι που ήμασταν ακόμα ξύπνιοι) προσθέσαμε μερικά κρουστά, κιθάρες και τα φωνητικά. Ήμασταν όλοι πολύ μεθυσμένοι και είχαμε τελειώσει γύρω στις τέσσερις το πρωί, έτσι όταν ξυπνήσαμε την επόμενη μέρα ήμασταν πολύ εντυπωσιασμένοι με τον εαυτό μας όταν το ακούσαμε. Νομίζω ότι έχει αποτυπωθεί εκείνη η ονειρική, βραδινή κατάσταση.

Πρέπει να σταθώ σε ένα τραγούδι από το “Skyline Whispers”.  Το απίθανο “Τhe Heathen Reports”, το οποίο έχει διάρκεια σχεδόν 10 λεπτά, και δείχνει τη μουσικότητα που έχουν οι Night Flight Orchestra. Όπως είπα και στην κριτική, είναι ένα μείγμα από τζαζ, ροκ και prog μουσική. Για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα να ακούσω ένα τέτοιο τραγούδι στο δίσκο. Είναι ίσως μια προ επισκόπηση του πόσο πειραματικά μπορούν να γίνουν τα πράγματα;

David: Λοιπόν, όλοι έχουμε πολύ εκλεκτικά γούστα στη μουσική, και προσωπικά πέρασα πολύ χρόνο, όταν ήμουν νέος να ακούω jazz / fusion του ’70 και progressive rock. Δίσκους σαν τους “Birds of Fire” και “Visions Of The Emerald Beyond” από τους Mahavishnu Orchestra, το “Spectrum” από τον Billy Cobham και όλους τους δίσκους από τον Tony Williams με τον Allan Holdsworth, που είχαν μεγάλη επίδραση πάνω μου μεγαλώνοντας. Επίσης και τα κλασικά Yes, Genesis και King Crimson . Γι ‘αυτό και προσπαθούμε να ενσωματώσουμε μερικά από τα στοιχεία αυτά, εφ’ όσον ακούγονται φυσικά και δεν είναι βαρετά για τον ακροατή.

Βλέπεις να υπάρχει χώρος για περισσότερο πειραματισμό στους Night Flight Orchestra;

David: Σίγουρα θα συνεχίσουμε να πειραματιζόμαστε με διαφορετικές επιρροές και να εισάγουμε μέσα στη μουσική μας λίγα jazzy και progressive πράγματα, μόνο για την πλάκα. Είναι πολύ απελευθερωτικό να παίζεις σε μια μπάντα όπως οι NFO. Δεδομένου ότι είμαστε όλοι πολύ ικανοί μουσικοί, θα μπορούσαμε να παίξουμε σχεδόν κάθε είδος μουσικής και να ακουγόμαστε πειστικοί. Επίσης δεν έχουμε κανέναν να μας λέει τι να κάνουμε. Την ίδια στιγμή, δεν θέλουμε να αποξενώσουμε ενδεχόμενους μελλοντικούς ακροατές, δεδομένου ότι το πιο σημαντικό πράγμα για μας, είναι να έχουμε καλά τραγούδια. Ακούγοντας τους NFO θα πρέπει να είναι σαν να είσαι σε κλασικές διακοπές, κάπου με τους φοίνικες και τα καζίνο.

Είναι απίθανο να ακούει κάποιος τον Bjorn να τραγουδάει με αυτό τον τρόπο. Ήταν μια πρόκληση για αυτόν να τραγουδήσει με τον τρόπο που τραγουδάει στους The Night Flight Orchestra;

David: Ο Björn είναι φυσικό ταλέντο, όταν πρόκειται να τραγουδήσει, και απλά συνεχίζει να βελτιώνεται με κάθε δίσκο. Για κάθε άλμπουμ που έχω κάνει μαζί του, τόσο στους NFO και τους Soilwork, πάντα με εξέπληττε κάνοντας πράγματα που δεν ήξερα ότι ήταν ικανός να κάνει.
Ξέρω ότι ήταν λίγο νευρικός πριν κάνουμε το πρώτο άλμπουμ των NFO, αφού ποτέ δεν είχε κάνει ένα ολόκληρο δίσκο με καθαρά μόνο φωνητικά, αλλά δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για χτιστεί η αυτοπεποίθησή του. Από τότε έχουμε κάνει κάποια live, καθώς και όταν ξεκινήσαμε να ηχογραφούμε αυτό το δίσκο, ήταν καθαρά και μόνο χαρά για αυτόν.

Ποιο είναι το θεματικό περιεχόμενο των στίχων στους The Night Flight Orchestra;

David: Οι στίχοι είναι συχνά βασισμένη σε κλασικές έννοιες όπως ταξίδια με αεροπλάνο, τη λαχτάρα, τη χαμένη αγάπη και το να ξυπνήσει κάποιος σε μια ξένη πόλη που δεν ξέρει πού βρίσκεστε ή πού πηγαίνει μετά δίπλα. Ξεκινήσαμε θέλοντας να κάνουμε ένα soundtrack για τη ζωή του μουσικού στη περιοδεία, αντανακλώντας την άμπωτη και τη ροή της πλήρους ευφορίας και τις κρίσεις κατάθλιψης και νοσταλγίας. Τα καλύτερα πάρτι έχουν πάντα μια μικρή χροιά μελαγχολίας, σαν να έχετε την καλύτερη στιγμή της ζωής σας και την ίδια στιγμή να είναι οδυνηρή η επίγνωση ότι αναπόφευκτα πρέπει να σταματήσει. Αλλά δεν ξέρεις πότε, πράγμα που μερικές φορές σε κάνει να το απολαύσεις ακόμη περισσότερο.

Θα υποστηρίξετε το “Skyline Whispers” με κάποια περιοδεία ή κάποιες συναυλίες; Ποιο είναι το πρόγραμμά σας;

David: Θα θέλαμε να κάνουμε μερικές ακόμα συναυλίες, και έχουμε συζητήσεις με μερικά φεστιβάλ για την επόμενη χρονιά, κάτι που ελπίζουμε ότι θα συμβεί. Δεν έχουμε προγραμματίσει κάποια περιοδεία, αλλά αν έχουμε μια καλή προσφορά και μπορέσει αυτή να λειτουργεί με προγράμματα του καθενός, θα θέλαμε να το κάνουμε και αυτό.

Υπάρχουν πολλοί μουσικοί που έχουν ασχοληθεί με το συγκρότημα. Είναι δύσκολο για τους The Night Flight Orchestra να προγραμματίσουν το πρόγραμμά τους σαν μια κανονική μπάντα;

David: Ναι, ειδικά με τα χρονοδιαγράμματα των Soilwork και των Arch Enemy, τα οποία είναι αρκετά γεμάτα από καιρό σε καιρό. Την ίδια στιγμή, δεν έχουμε σχηματίσει τους NFO για οποιοδήποτε οικονομικό ή εμπορικό λόγο. Το κάνουμε για την διασκέδαση μας, και επειδή πάντα περνάμε πολύ ωραία μαζί. Κάθε φορά που έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε κάτι με τους NFO, είναι πάντα και ένα κοινωνικό γεγονός για εμάς.

Έχω μια παράξενη εντύπωση ότι δεν προωθείτε την μπάντα και τόσο πολύ. Είναι κάτι που απλά μόνο εγώ το σκέφτομαι ή γίνετε για κάποιο παράξενο λόγο;

David: Σίγουρα αυτό δεν είναι η πραγματικότητα! Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε για την προώθηση των NFO, αλλά τελικά το αποτέλεσμα και το πόσο μπορούμε να το κάνουμε, έχει να κάνει με το χρήμα. Δεν έχουμε μεγάλους προϋπολογισμούς ή τυχόν managers και αρθρογράφους που εργάζονται για εμάς, και αν θέλει κάποιος να έχει όλα τα μέρη της προώθησης, αυτό είναι που χρειάζεται. Σε έναν τέλειο κόσμο θα ήθελα να μπορούμε να παίζουμε sold out σε γήπεδα και να έχουμε το δικό μας ιδιωτικό τζετ. Έχουμε παρατηρήσει επίσης ότι το είδος της μουσικής που παίζουμε εμπίπτει κάπου μεταξύ των ειδών, όπου τα metal μέσα ενημέρωσης πιστεύουν ότι είμαστε πολύ μαλακοί για να μας προωθήσουν, και τα πιο παραδοσιακά ροκ περιοδικά φαίνεται να φοβούνται λίγο από το γεγονός ότι κάποιοι από εμάς παίζουμε σε metal μπάντες, έτσι φαίνεται να μη δίνουν στη μουσική μας μια σοβαρή ακρόαση. Την ίδια στιγμή, ο καθένας που μας ακούει και έχει μια βασική κατανόηση της ροκ μουσικής, συνήθως μας αγαπάει. Είχα πολλούς οπαδούς των Soilwork, που έρχονται σε μένα μετά από συναυλίες και μου λένε ότι αγαπούν τους NFO. Λάτρεις της μουσικής, και οι οπαδοί του metal και άλλοι, είναι συνήθως ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι που τους αρέσει η καλή μουσική ανεξάρτητα από το είδος, αρκεί να έχει γίνει με τη σωστή πρόθεση. Το όλο θέμα του ύφος είναι μόνο πρόβλημα, όταν πρόκειται για τα μέσα ενημέρωσης και το να έχουμε κάποια προώθηση εκεί, αν και τα σχόλια που έχουμε πάρει μέχρι τώρα έχουν ως επί το πλείστον ήταν τίποτα λιγότερο από εκπληκτικά, τόσο για το “Skyline Whispers” όσο και για το “Internal Affairs”.

Τι νομίζεις ότι επιφυλάσσει το μέλλον για τους Night Flight Orchestra?

David: Δεν έχουμε μακροπρόθεσμες στρατηγικές ή σχέδια, παρά από ότι θα παίξουμε κάποια καλή συναυλία που θα μας προσφέρουν, εφόσον ταιριάζει με τα προγράμματά μας, ενώ έχουμε ήδη αρχίσει να κάνουμε σχέδια για το τρίτο άλμπουμ, αν και είναι, ως επί το πλείστον, σε εννοιολογικό επίπεδο μέχρι σήμερα.

David, πρέπει πάλι να σε ευχαριστήσω για το χρόνο σου και να σου πω και πάλι συγχαρητήρια για το “Skyline Whispers”. Σου εύχομαι ότι το καλύτερο και προσωπικά και για τα projects σου. Αν θέλεις να προσθέσεις κάτι για τους αναγνώστες μας, σε παρακαλώ κάνε το εδώ.

David: Λοιπόν, ευχαριστώ! Και όπως έχω αναφέρει στο παρελθόν, αν και κάποιοι από εμάς είναι σε αρκετά γνωστές μπάντες, δεν έχουμε μεγάλους πόρους ή τους προϋπολογισμούς για την προώθηση των NFO, αλλά ελπίζουμε ότι η ίδια η μουσική είναι αρκετά καλή και θα πάρει τελικά την αναγνώριση που της αξίζει. Έτσι, θα ήθελα να ζητήσω από τους αναγνώστες σας, να δώσουν στο “Skyline Whispers” μια ευκαιρία, και αν σας αρέσει, μπορείτε να το πείτε σε όλους όσους γνωρίζετε. Εάν διαδώσετε τη μουσική μας, τότε τελικά θα καταφέρουμε να έρθουμε και να παίξουμε κάπου κοντά σας. Θα θέλατε να το χάσετε αυτό;

https://www.facebook.com/pages/The-Night-Flight-Orchestra/210664785613576

https://myspace.com/nightflightorchestra

Μέλη μπάντας:

Björn “Speed” Strid – Φωνητικά
David Andersson – Κιθάρες
Sharlee D’Angelo – Μπάσο
Richard Larsson – Πλήκτρα
Jonas Källsbäck – Τύμπανα

Δισκογραφία:

Internal Affairs (2012)
Skyline Whispers (2015)

Δημήτρης Σταύρος

RodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothRussian Circles 2022_728x90 - 728|90|Russian Circles 2022_728x90|||both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X