Συνεντεύξεις

Steel Prophet

Οι Steel Prophet είναι ένα συγκρότημα με μεγάλη ιστορία, ειδικά στην χώρα μας μεσουράνησαν πίσω στο 2000 με το “Messiah” όμως όλες τους οι δουλειές έχουν κάτι να πουν. Φέτος μετά από πέντε χρόνια αδράνειας επιστρέφουν με το πολύ καλό “The God Machine” και φυσικά δεν μπορούσα να μην μιλήσω μέσω skype με τον κιθαρίστα τους Steve Kachinsky. 

Steve, να ξεκινήσω λέγοντας σου ένα μεγάλο μπράβο για τον νέο σας δίσκο. Γιατί σας πήρε τόσο καιρό όμως να βγάλετε νέα δουλειά; Το “Omniscient” βγήκε πίσω στο 2014.

Η αλήθεια είναι πως αφού κυκλοφόρησε το “Omniscient” δεν είχαμε στον μυαλό μας μια χρονολογική σειρά για το πότε θα βγει η επόμενη δουλειά μας. Για να σου δώσω να καταλάβεις αρχίσαμε να γράφουμε νέο υλικό μετά από σχεδόν δύο χρόνια. Δεν ζούμε από την μουσική μας και όταν πρακτικά βρήκα κενό χρόνο στο πρόγραμμα μου είπα στον Vince (Du Huan Denis, μπάσο) “Ξέρεις, θα αρχίσω να γράφω νέο υλικό”. Αυτό μου πήρε περίπου τέσσερεις μήνες, να γράψω δηλαδή τα δικά μου μέρη. Είχαμε τα κομμάτια έτοιμα, ηχογραφήσαμε κιθάρες, τύμπανα και μπάσο αλλά έπρεπε να βρούμε τραγουδιστή.

Να το δούμε σε λίγο αυτό. Βλέποντας την πορεία σας σαν συγκρότημα μπορώ να πω ότι μέχρι ένα διάστημα ήσασταν πολύ δραστήριοι δισκογραφικά. Μέχρι το 2004 ήσασταν παρόντες με συνεχής κυκλοφορίες και μετά ξαφνικά σταματήσατε.

Καλή ερώτηση. Τι έγινε λοιπόν ακριβώς…αφού βγάλαμε το “Beware” με τον Nadir DPriest στα φωνητικά μας πήγαν όλα στραβά τότε. Είχαμε προβλήματα με το management και ελήφθησαν κάποιες αποφάσεις με τις οποίες δεν ήμουν και πολύ άνετος. Βασικά ο Nadir και το management πήραν κάποιες αποφάσεις και έφτασα στο σημείο που πρακτικά δεν ήθελα να έχω καμία σχέση με αυτά τα πράγματα. Δεν ήθελα να έχω σχέση με το επαγγελματικό κομμάτι τότε, είπα πως “αν τα πράγματα έχουν έτσι ξεχάστε με, δεν χρειάζομαι τέτοιο πονοκέφαλο στην ζωή μου”. Πρακτικά σταμάτησα να ασχολούμαι και πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι να επικοινωνήσει μαζί μου ο Vince και μου ζήτησε να μιλήσουμε, ήρθε τότε σε επαφή με τον Rick (Mythiasin, φωνητικά) για να επιστρέψει στο συγκρότημα και κάπως έτσι πήραμε μπρος ξανά.

O Rick όμως ξαναέφυγε. Από όσο μπορώ να καταλάβω δεν είναι και ο πιο εύκολος άνθρωπος να δουλέψεις μαζί.

Ναι, κοίτα έχει πολλά θέματα, ο Rick είχε μια πολύ δύσκολη ζωή και αυτό κάνει δύσκολη την συνεργασία μας μαζί του. Έχει πολλά προβλήματα. Είναι φοβερός τραγουδιστής, έχει πολύ καλή καρδιά σαν άνθρωπος αλλά έχει πολλά προβλήματα

Οι Steel Prophet είχαν πολλές αλλαγές στο line up τους όλα αυτά τα χρόνια. Δεν είναι αυτό ένα πρόβλημα;

Σίγουρα κάθε φορά που έχει ς μια αλλαγή στην σύνθεση σου τα πράγματα πάνε λίγο πίσω. Ξέρεις ένα συγκρότημα είναι σαν μια οικογένεια και κάθε φορά που ένας νέος άνθρωπος έρχεται αυτήν πρέπει να το συνηθίσεις, να μάθεις να δουλεύεις μαζί του. Αυτό δεν είναι και τόσο απλό, το να μάθει ο ένας τον άλλον και φυσικά αλλάζουν και οι δυναμικές μέσα στο συγκρότημα. Από την άλλη η ζωή πρέπει να προχωράει και συχνά πρέπει να γίνονται αλλαγές.

Είναι το “The God Machine” ένα concept album; Από όσα έπιασα από τους στοίχους μου έδωσε αυτήν την εντύπωση…

Ναι, είναι ένα αρκετά χαλαρό concept album. Όλα ξεκίνησαν με τον τίτλο να ξέρεις, έψαχνα έναν τίτλο για τον νέο μας δίσκο και μου ήρθε αυτός στο μυαλό. Τότε άρχισα να ρωτάω φίλους “τι σημαίνει για εσάς ο όρος God Machine;” Τι σημαίνουν για εσάς αυτές οι λέξεις; Ο κάθε ένας είχε και μια διαφορετική ιδέα, ακόμα και εγώ είχα διάφορες ιδέες για το τι μπορεί να σημαίνει. Να για παράδειγμα αν ρωτήσω εσένα Μιχάλη τι θα μου έλεγες;

Χμ, θα μπορούσα να φανταστώ την ανθρωπότητα να κοιτά τις μηχανές σαν θεούς και να φέρεται σε αυτές σαν θεούς.

Βλέπεις, είναι πολύ ενδιαφέρον και δεν σου πήρε ούτε ένα λεπτό. Ήταν κάτι το πολύ εύκολο για εσένα να σχηματίσεις μια σκέψη γύρω από το θέμα. Το ίδιο όλοι έκαναν. Έβαλα λοιπόν όλες αυτές τι ιδέες σε μια σειρά σε κάθε κομμάτι το οποίο μπορεί να εξηγεί τι σημαίνουν. Μπορεί να έχει πολιτικές, κοινωνικές, επιστημονικές προεκτάσεις. Αυτό κάναμε λοιπόν. Κάθε κομμάτι προσεγγίζει τις λέξεις από διαφορετική οπτική.

Πως προέκυψε η συνεργασία με τον Λιαπάκη; Πλέον εκτελεί χρέη παραγωγού και τραγουδιστή σε εσάς!

Λοιπόν ήταν ο τύπος που είχε κάνει την μίξη για το προηγούμενο album μας και τον ξέραμε. Τον λέω Λία γιατί μου είναι πιο εύκολο (γέλια). Είχα έτοιμα λοιπόν εννιά κομμάτια για το νέο album του έστειλα κάποια δείγματα και τον ρώτησα αν ήθελε να δουλέψει στην μίξη τους μόλις είχαμε τα φωνητικά. Είχε λοιπόν κάποιες ιδέες για τις αρμονίες των φωνητικών και μου είπε ότι μπορούσε να της ηχογραφήσει και αν μας άρεσαν μπορούσαμε να τις κρατήσουμε. Συμφώνησα με αυτό λοιπόν. Είχαμε έναν τραγουδιστή τότε που ήδη δούλευε στα φωνητικά αλλά ήταν οικογενειάρχης άνθρωπος με πολλές υποχρεώσεις. Τότε είπα στον Λία “ξέρεις, αντί να κάνεις μόνο τις αρμονίες γιατί δεν κάνεις όλα τα φωνητικά εσύ να δούμε πως θα πάει;”. Στην αρχή έβαλε τα γέλια γιατί νόμιζε πως δεν μίλαγα σοβαρά αλλά του είπα πως το εννοούσα! Το σκέφτηκε λίγο και μετά από μερικές μέρες δέχτηκε.

Σαν τραγουδιστής και παραγωγός πόσο επηρέασε το υλικό; Για να είμαι ειλικρινής μαζί σου όταν άκουσα το ομώνυμο μου έφερε στο νου πιο πολύ Mystic Prophecy παρά Steel Prophet!

(γέλια) Καλή ερώτηση. Εννιά από τα κομμάτια ήταν σχεδόν έτοιμα πριν μπει στο σχήμα αλλά φυσικά συμφωνήσαμε να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές για να κάθεται καλά η φωνή του σε αυτά. Όσον αφορά τις συνθετικές του ικανότητες για εμένα είναι τέλειες όσον αφορά τους Steel Prophet. Δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν έναν τραγουδιστή που να μπορεί να γράφει τόσο ωραίες μελωδίες αλλά να ξέρει όμως και το παραγωγικό κομμάτι. Έκανε την συμπαραγωγή μαζί μου και πιστεύω ότι φέρνει πολλά στο σχήμα. Δεν είναι απλά ένας τραγουδιστής. Ξέρεις πολλοί τραγουδιστές δεν καταλαβαίνουν τους κανόνες τις μουσικής. Είναι καλοί αλλά είναι δύσκολο να πρέπει να εξηγείς αυτά τα πράγματα.

Έχετε ένα κενό πέντε ετών ανάμεσα στις δύο δουλειές σας. Πόσο φρέσκο είναι το υλικό αυτό;

Υπάρχει μόνο ένα κομμάτι το οποίο έγραψα μετά το “Omniscient”, ένα χρόνο μετά περίπου, το “Soul Hunter”. Όλα τα άλλα άρχισα να τα γράφω προς το τέλος του 2017. Το ομώνυμο το οποίο και ανέφερες πριν λίγο ήταν το τελευταίο κομμάτι που γράψαμε και είναι μια σύνθεση δικιά μου, του Λία και του Evan που είναι στους Mystic Prophecy, οπότε ναι συμφωνώ μαζί σου ότι έχει ένα πολύ έντονο Mystic Prophecy vibe.

Θα υπάρχουν διαφορετικές εκδόσεις του album;

Ναι! Θα το έχουμε επίσης σε digipak και βινύλιο και αν δεν κάνω λάθος οι εκδόσεις αυτές θα έχουν και ένα patch του σχήματος μαζί.

Είσαι οπαδός των βινυλίων;

Ω, φίλε τα λατρεύω! Ξέρεις, είχα μια πολύ μεγάλη συλλογή που καταστράφηκε σε μια πλημμύρα (σ.σ.: πόνος!). εδώ και κάποια χρόνια όμως αγοράζω ξανά τα αγαπημένα μου σε βινύλιο. Λατρεύω το να κάθομαι και να βάζω έναν δίσκο να παίζει. Με κάνει να νοιώθω παιδί ξανά. Υποθέτω πως είσαι και εσύ φίλος του βινυλίου Μιχάλη;

Ω, ναι (εδώ του εξηγώ τι έπαθε η δικιά μου συλλογή…)!

Ω, φίλε, αυτό πόνεσε!!! Ναι και εγώ αγοράζω φυσικά και νέες δουλειές αλλά ξέρεις για να αγοράσω ένα δίσκο πρέπει να μου αρέσουν όλα τα κομμάτια. Δεν θα πάρω κάτι που έχει δυο-τρία καλά κομμάτια μόνο. Δεν θα πάρω ποτέ κάτι τέτοιο. Όταν ακούω ένα βινύλιο πρέπει να μου αρέσουν όλα τα κομμάτια. Δεν θέλω να κουνάω την βελόνα (γέλια).

Υπάρχουν κάποια σχέδια για περιοδεία; Θα σας δούμε τελικά στην Ελλάδα;

Ξέρεις, η Ελλάδα είναι ένα μέρος που πάντα ήθελα να επισκεφτώ. Ξέρω πως έχουμε πολλούς φίλους εκεί. Τώρα που έχουμε και Έλληνα τραγουδιστή, ε το θεωρώ λογικό!

Έχω την αίσθηση ότι είστε στην λάθος πλευρά του ωκεανού. Η μουσική σας είναι πιο αγαπητή στην Ευρώπη πιστεύω.

Ναι, αυτό ισχύει. Ναι συμφωνώ, έχουμε πιο πολλούς οπαδούς στην Ευρώπη παρότι η Αμερική είναι τόσο μεγάλη. Πιστεύω όμως ότι αν πάρεις ένα δείγμα από χίλιους ανθρώπους στην Ευρώπη οι μεταλλάδες θα είναι συντριπτικά πιο πολλοί!

Σαν σχήμα έχετε γράψει δεκαετίες ύπαρξης! Πίστευες όταν ξεκινήσετε ότι θα φτάσετε τόσο μακριά;

Όχι! Ω, με πας πολύ πίσω, ήμουν και μικρός τότε. Ήθελα να γράψω μουσική και να βρω μουσικούς. Μετά έψαχνα για εταιρία. Να ηχογραφήσω και ο κόσμος να μάθει την μουσική μου. Κάναμε μικρά βήματα και πάντα σκεφτόμουν ένα-δυο χρόνια μπροστά και όχι τι θα γίνει σε είκοσι χρόνια (γέλια). Εδώ που τα λέμε, πίσω στα 80s τα πράγματα ήταν πολύ θολά για αυτή την μουσική. Δεν νομίζω ότι πολύς κόσμος πίστευε ότι το heavy metal θα αντέξει τόσο πολύ.

Steve θέλω να σε ευχαριστήσω για τον χρόνο σου. Κλείσε αυτή την συνέντευξη με ένα μήνυμα στους αναγνώστες μας!

Εγώ σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου, Μιχάλη. Χαίρομαι που σου άρεσε ο δίσκος και πραγματικά η αγάπη του κόσμου είναι η αποζημίωση μας. Εύχομαι πια να καταφέρω να σας δω όλους από κοντά!

Μιχάλης Νταλάκος

https://www.facebook.com/SteelProphet

Band Members
Steve Kachinsky Blakmoor: Κιθάρες
Jon Paget: Κιθάρες
R.D. Liapakis: Φωνητικά
John Tarascio: Τύμπανα
Vince Du Juan Dennis: Μπάσο

Discography
The Goddess Principle, 1995
Into The Void, 1997
Dark Hallucinations, 1999
Messiah, 2000
Book of The Dead, 2001
Unseen, 2002
Beware, 2004
Omniscient, 2014
The God Machine, 2019

nano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothwhale_728x90 - 728|90|whale_728x90|||bothRussian Circles 2022_728x90 - 728|90|Russian Circles 2022_728x90|||bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X