Αφιερώματα

Rhapsody Of Fire: Αναδρομή στην πορεία των πρωτεργατών του symphonic power metal

Αναμφισβήτητα οι Rhapsody Of Fire από τα ξεκινήματα τους μέχρι και σήμερα θεωρούνται από πολλούς ως σχήμα ένα από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας του συμφωνικού power metal. Μιας και οι φίλτατοι Ιταλοί επανέρχονται επί Αθηναϊκού εδάφους τρία χρόνια μετά την προηγούμενη εμφάνιση τους στο Release Athens, ερχόμαστε να κάνουμε μια αναδρομή στην σχεδόν τριακονταετή πορεία του σχήματος, η οποία επρόκειτο να γιορταστεί μέσα στο 2023. Ας δούμε λοιπόν παρακάτω τι πρέπει να γνωρίζουμε γι’ αυτούς.

1993 – 1997: Από τους Thundercross στους Rhapsody

Οι Thundercross δημιουργήθηκαν το 1993 στην Τεργέστη (σ.σ.: Trieste), η οποία στα βορειοανατολικά της Ιταλίας, πολύ κοντά στα σύνορα με τη Σλοβενία. Είναι η πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής Φρίουλι-Βενετία Τζιούλια (σ.σ.: Friuli-Venezia Giulia).

Τα ιδρυτικά μέλη της μπάντας αποτέλεσαν ο Alex Staropoli στα πλήκτρα, ο Luca Turilli στις κιθάρες & τα δεύτερα φωνητικά, ο Andrea Furlan στο μπάσο, ο Daniele Carbonera στα τύμπανα και ο Cristiano Adacher στα lead φωνητικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα αρχικά μέλη συμπεριλαμβάνονταν ο τωρινός κιθαρίστας της μπάντας, Roberto De Micheli, ο οποίος ήταν στην πραγματικότητα συμμαθητής του Luca Turilli και εν τέλει υπήρξε αυτός που τον αντικατέστησε το 2011. Αυτό είναι κάτι που θα δούμε στην συνέχεια καθώς οι αλλαγές στην σύνθεση της μπάντας ήταν ένα συχνό φαινόμενο.

Το μόνο που κατάφερε να κυκλοφορήσει η μπάντα ως Thundercross ήταν η demo tape “Land Οf Immortals”, η οποία εμπεριείχε τέσσερις συνθέσεις, τις “Invernal Fury”, “Warrior Of Ice”, “Land Of Immortals” & “Holy Wind”. Οι δύο μεσαίες συνθέσεις βρήκαν τον δρόμο τους στο μετέπειτα ντεμπούτο της μπάντας, το Legendary Tales (1997), όπως και το Invernal Fury το οποίο μετονομάστηκε σε “Rage Of The Winter” ενώ το Holy Wind έμελε να γίνει το Riding The Winds Of Eternity μέσα από το Symphony Of Enchanted Lands” (1998).

To demo ηχογραφήθηκε στα Bargas Livars Studio στην Τεργέστη, με μηχανικό ήχο τον Manuel Staropoli, αδερφό του Alex (σ.σ.: εμφανίζεται σε όλες τις κυκλοφορίες του συγκροτήματος μέχρι σήμερα) ενώ την μίξη και το mastering επιμελήθηκε ο Cristiano Stern.

Το 1995 σηματοδοτεί την αλλαγή ονόματος του συγκροτήματος από Thundercross σε Rhapsody. Παράλληλα δέχονται μια πρόταση από την νεοσύστατη, τότε, Limb Music Products & Publishing, κυκλοφορώντας έτσι το δεύτερο τους demo ονόματι Eternal Glory. Στο Eternal Gloryμπορούσε να βρει κανείς εξ’ ολοκλήρου το προηγούμενο demo της μπάντας καθώς και τρεις νέες συνθέσεις, τις Tears At Nightfall”, “Alive And Proud (σ.σ.: έγινε το “Lord Of The Thunder” στο Legendary Tales) & “Eternal Glory”. Λίγο μετά την κυκλοφορία του, οι Cristiano Adacher και Andrea Furlan αποχώρησαν από την μπάντα, την θέση του πρώτου κλήθηκε να πάρει ο πρώην τραγουδιστής των Labyrinth και Athena, Fabio Lione.

1997 – 2000: Τα πρώτα δύο δισκογραφικά βήματα

Με τον Fabio Lione πίσω από το μικρόφωνο, η μπάντα οδεύει στο να ηχογραφήσει το πρώτο της άλμπουμ, το Legendary Tales”, το οποίο βρέθηκε στα ράφια των δισκοπωλείων στις 27 Οκτωβρίου 1997. Αποτελεί το πρώτο μέρος του Emerald Sword saga, του οποίου όλη την θεματολογία γύρω από τον Agalord είναι υπεύθυνος ο Luca Turilli, ο οποίος έγραψε όλους τους στίχους ενώ την μουσική την έγραψε από κοινού με τον Alex Staropoli. Οι στίχοι καθώς και η γενικότερη θεματολογία του άλμπουμ αναφέρονται συχνά στη μυστικιστική μεσαιωνική λαογραφία και την ηρωική ανδρεία εκείνων των χρόνων και επικεντρώνονται στην υψηλή φαντασία, τονίζοντας ιδιαίτερα την αιώνια μάχη μεταξύ του καλού και του κακού.

Ο δίσκος ηχογραφήθηκε στα Gate Studio στο Wolfsburg της Γερμανίας στο διάστημα μεταξύ Οκτώβρη 1996 και Ιούνη 1997, βρίσκοντας πίσω από την κονσόλα τον Sascha Paeth, ευρύτερα γνωστό ως μέλος των Heaven’s Gate αλλά και ως παραγωγού, αφού μέχρι τότε είχε δουλέψει – πέραν των δίσκων της μπάντας του – με τους Angra στα “Angels Cry” (1993) & “Holy Land” (1996) ανάμεσα σε άλλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό έπαιξε και τα μέρη του μπάσου στο δίσκο. Μαζί του σε αυτό ήταν και ο Michael “MiRo” Rodenberg ως συμπαραγωγός ενώ το εκπληκτικό εξώφυλλο επιμελήθηκε ο Βέλγος καλλιτέχνης, Eric Philippe. Τέλος στο άλμπουμ αξίζει να σημειωθεί ότι η μπάντα χρησιμοποίησε και χορωδία, την Choir Of Immortals, αποτελούμενη από τους Thomas Rettke, Robert Hunecke, Miro, Wofgang Herbst, Rick Rizzo, Fabio Lione, Luca Turilli, Alex Staropoli, Cinzia Rizzo και Tatiana Bloch.

Λίγο καιρό μετά την ολοκλήρωση του δίσκου, στις τάξεις της μπάντας εντάσσεται ο μπασίστας Alessandro Lotta και με αυτόν στην σύνθεση, κυκλοφορούν το single προπομπό του επερχόμενου τους δίσκου, το Emerald Sword” (σ.σ.: 9 Σεπτεμβρίου 1998, Limb Music), το οποίο θεωρείτε μέχρι και σήμερα από τα κλασσικά hit της μπάντας.

Το Emerald Swordσυμπεριλαμβάνεται στον δεύτερο δίσκο της μπάντας, Symphony Of Enchanted Lands”, ο οποίος κυκλοφόρησε σε διάστημα κάτι λιγότερο από ενός μήνα (σ.σ.: 5 Οκτωβρίου 1998, Limb Music). Το Symphony Of Enchanted Landsαποτελεί το δεύτερο μέρος του Emerald Sword saga. Ηχογραφήθηκε και αυτό στα Gate Studios μεταξύ Μαΐου – Αυγούστου ’98, με τους Sascha Paeth & MiRo να καθοδηγούν την μπάντα στις ηχογραφήσεις, μίξη και mastering του ήχου ενώ ο Eric Philippe φιλοτέχνησε ένα ακόμα εξαιρετικό εξώφυλλο. Χρησιμοποιούν και πάλι μια εξαιρετική χορωδία και το αποτέλεσμα τους δικαιώνει. Σίγουρα συνθέσεις όπως οι Beyond The Gates Of Infinity”, “Eternal Glory”, “The Dark Tower Of Abyss και το προαναφερθέν Emerald Swordδείχνουν τα σημάδια εξέλιξης στον ήχο τους.

Το 1999 ωστόσο βρίσκει τον Luca Turilli να κυκλοφορεί το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ, το King Of The Nordic Twilight” (σ.σ.: Ημ. Κυκλοφορίας: 24 Νοεμβρίου, Limb Music), ενώ και ο Fabio Leoni με τους Vision Divine κυκλοφορούσε τότε το ομώνυμο ντεμπούτο τους μέσω της Atrheia Records.

2000 – 2004: Ο δρόμος προς την καταξίωση και το τέλος του “Emerald SwordSaga

Αρχές του 2000 από τις τάξεις της μπάντας αποχωρεί πλέον ο Daniele Carbonera (τύμπανα). Σύμφωνα με δηλώσεις του Luca Turilli, τον έδιωξαν από τους Rhapsody επειδή δεν είχε τις απαραίτητες τεχνικές δεξιότητες για να εγγυηθεί ότι το συγκρότημα θα είχε μια καλή ζωντανή εμφάνιση, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την προκλητική πολυπλοκότητα της μουσικής. Στην πραγματικότητα, είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει το συγκρότημα λόγω της δουλειάς του και των πανεπιστημιακών σπουδών του. Στην πραγματικότητα, κάθε beat και κάθε groove είχε ηχογραφηθεί one take από τον Daniele χωρίς καμία επεξεργασία. Δυστυχώς, ήταν αλήθεια ότι δεν μπορούσε να εκτελέσει μεγάλες εμφανίσεις πίσω από το kit λόγω ανεπαρκούς σωματικής προπόνησης.

Τον Ιούνιο λοιπόν της ιδίας χρονιάς μπαίνουν και πάλι στα Gate Studios με τον Thunderforce να ηχογραφεί τα τύμπανα, η ταυτότητα του οποίου δεν διέρρευσε ποτέ. Φήμες εικάζουν πως στην πραγματικότητα αυτός ήταν ο Alex Holzwarth (exSieges Even, exParadox), ο οποίος αναφερόταν ως μέλος της μπάντας, δίχως να ηχογραφήσει κάτι. Η ομάδα των Sascha Paeth & MiRo καλά κρατεί πίσω από την παραγωγή αλλά το εξώφυλλο του νέου δίσκου αναλαμβάνει ο Marc Klinnert, ο οποίος είχε συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τον Axel Rudi Pell, τους Axxis και τους Tyrant. Το προ-τελευταίο μέρος του Emerald Swordsaga έφερε τον τίτλο Dawn Of Victory”, άλμπουμ το οποίο κυκλοφόρησε και πάλι μέσω της Limb Music στις 30 Οκτωβρίου 2000. Προπομπός του υπήρξε το single Holy Thunderforceπου κυκλοφόρησε ένα μήνα πριν.

Το Dawn Of Victoryεθεωρείτο από μερίδα κριτικών της εποχής ως το καλύτερο άλμπουμ της τριλογίας, δημιουργώντας παράλληλα νέες προσδοκίες αφού πλέον η φήμη του συγκροτήματος άρχιζε διαρκώς να μεγαλώνει. Παρόλα αυτά, η μπάντα φαίνεται να διανύει μεγάλη φόρμα και ετοιμάζει και πάλι νέο υλικό. Το Rain Of A Thousand Flames είναι αυτό που θα ακολουθήσει.

Rhapsody era 2000-2002

Ο χαρακτηρισμός της εν λόγω κυκλοφορίας διχάζει, αφού ενώ στην ουσία πρόκειται για ένα EP, στην επίσημη ιστοσελίδα της μπάντας λογίζεται ως full length κυκλοφορία. Σαν κυκλοφορία και αυτή συσχετίζεται με το Emerald Swordsaga η οποία εξελίσσεται σε παράλληλο χρόνο και όχι ως αυτόνομη. Σε αυτό βέβαια τα κομμάτια “Tears Of A Dying Angel”, “Elnor’s Magic Valley”, “The Poem’s Evil Page” & “The Wizard’s Last Rhymes” συντελούν στο “Rhymes Of A Tragic Poem – The Gothic Saga”. Η τριάδα των Sascha Paeth/MiRo/Marc Klinnert.

Σαν trivia γύρω από την κυκλοφορία αυτή πρέπει να γνωρίζεται ότι το “Queen Of The Dark Horizons” είναι βασισμένο στο κυρίως θέμα της ταινίας τρόμου “Phenomena” της Ιταλικής progressive rock μπάντας Goblin, το “Elnor’s Magic Valley” είναι βασισμένο στο παραδοσιακό Ιρλανδικό κομμάτι “Cooley’s Reel” ενώ τέλος, το “The Wizard’s Last Rhymes” βασίζεται πάνω στην “New World Symphony”, την οποία έχει συνθέσει ο Antonin Dvorak.

Το Rain Of A Thousand Flamesπέραν του ότι ήταν και ο τελευταίος δίσκος του Alessandro Lotta με το συγκρότημα, αποτέλεσε και τον δίσκο «γέφυρα» ανάμεσα στα πρώτα τρία άλμπουμ τους και στο τέταρτο και τελευταίο μέρος του Emerald SwordSaga, του Power Of The Dragonflame”. Πιστοί για ακόμα φορά στην συνταγή της επιτυχίας, οι Rhapsody ηχογράφησαν τον δίσκο πάλι στα Gate Studios μεταξύ Σεπτέμβρη και Νοέμβρη του 2001, με τους συνήθεις ύποπτους Sascha Paeth & MiRo πίσω από την κονσόλα και τον Marc Klinnert να φτιάχνει το εξώφυλλο της κυκλοφορίας. Εδώ συναντήσαμε το δεκαεννέα λεπτών κομμάτι Gargoyles, Angels Of Darkness, το μεγαλύτερο στην ιστορία του σχήματος, το οποίο χωρίζεται σε τρία μέρη, τα Angeli di Pietra Mistica”, “WarlordsLast Challenge” & “…and the Legend Ends…”.

Ο δίσκος χαρίζει διεθνή φήμη στο συγκρότημα το οποίο μετά την κυκλοφορία εντάσσει στις τάξεις του τον μπασίστα Patrice Guers και τον κιθαρίστα Dominique Leurquin. Ο Alex Holzwarth από την άλλη μπορεί να εμφανίστηκε στην φωτογράφιση με τα υπόλοιπα τρία μέλη, ωστόσο δεν ηχογράφησε τα τύμπανα στο δίσκο. Για ακόμα μια φορά τα ηχογράφησε ο «αφανής ήρωας» Thunderforce.

Rhapsody 2002 (L to R: Alex Holzwarth, Luca Turilli, Fabio Lione, Alex Staropoli)

Τέλος να αναφέρουμε ότι για το δίσκο αυτό, η μπάντα γύρισε και ένα video clip για το ομότιτλο κομμάτι, το οποίο μπορείτε να δείτε παρακάτω.

Λίγο πριν η μπάντα μπει σε νέες περιπέτειες, όπως θα διαβάσουμε παρακάτω, κυκλοφόρησε την συλλογή Tales From The Emerald Sword Saga, η οποία περιέχει δεκαέξι κομμάτια μέσα από τα τέσσερα άλμπουμ του σχήματος. Σε αυτήν μπορεί να βρει κανείς σαν bonus το video clip του Holy Thunderforce”.

2004 – 2008: Το “The Dark SecretSaga ξεκινά και μαζί του οι νομικές διαμάχες

Η μπάντα έχει αρχίσει ήδη να βαδίζει σε μονοπάτια πιο περίεργα. Ότι λοιπόν είχαν κάνει οι Manowar με αφηγητή τον σπουδαίο Orson Welles (R.I.P.) στα δικά τους “Dark Avenger” & “Defender”, το ίδιο θέλησαν να κάνουν και οι Ιταλοί. Εκείνοι επέλεξαν τον Sir Christopher Lee (R.I.P.), ο οποίος ως ηθοποιός είχε ενσαρκώσει τον Κόμη Δράκουλα στην ομώνυμη ταινία του 1958, τον κόμη Dooku του Serenno, γνωστός και με το όνομα του Sith Darth Tyranus, στις ταινίες Star Wars: Episode II – Attack Of The Clones” (2002) και Star Wars: Episode III – Revenge Of The Sith” (2005). Δεν γίνεται από την άλλη να παραβλέψουμε τον ρόλο του Saruman στις τριλογίες των “Lord Of The Rings” & “The Hobbit”.

Η πρώτη κυκλοφορία του συγκροτήματος ήταν λοιπόν το The Dark Secret” [EP], το οποίο κυκλοφόρησε στις 29 Ιουνίου 2004 μέσω της νέας δισκογραφικής στέγης τους, της Magic Circle Music, εταιρεία διαχείρισης του Joey DeMaio των Manowar. Τίποτα δεν είναι τυχαίο λοιπόν. Είναι επίσης η πρώτη κυκλοφορία που τα νέα μέλη ηχογραφούν τα μέρη τους εδώ, κυρίως οι Patrice Guers & Alex Holzwarth, ενώ ο Dominique Leurquin ηχογραφεί τις ρυθμικές κιθάρες για το κομμάτι Thunder’s Mighty Roar”. Επί του πρακτέου, δεν ήταν κάτι παραπάνω από τον προπομπού του νέου, επερχόμενου άλμπουμ, με τίτλο Symphony Of Enchanted Lands II: The Dark Secret”.

Το Symphony Of Enchanted Lands II: The Dark Secretείναι η έκτη ολοκληρωμένη δουλειά του συγκροτήματος. Σαν κυκλοφορία είναι ιδιαίτερη καθώς σηματοδοτεί την τελευταία που το συγκρότημα θα κυκλοφορήσει ως Rhapsody και συνάμα αποτελεί την πρώτη του The Dark SecretSaga. Ημερομηνία άφιξης στα ράφια των δισκοπωλείων ήταν η 27η Σεπτεμβρίου 2004 μέσω της Steamhammer/SPV, εταιρεία στην οποία άνηκε ουσιαστικά η Magic Circle Music. Στον δίσκο αυτό συμπεριλήφθηκαν, πλην του σπουδαίου Sir Christopher Lee (RIP), η The Brno Academy Choir υπό την διεύθυνση του Jaroslav Kyzlink και η The Bohuslav Martinů Philharmonic Orchestra την διεύθυνση του Petr Pololanik, αμφότερες με την επίβλεψη πάντα του Joe DeMaio. Την παραγωγή αυτή την φορά την επιμελήθηκαν τα μέλη της μπάντας Luca Turilli & Alex Staropoli σε συμπαραγωγή, ηχοληψία και μίξη από τον Sascha Paeth. Το editing επιμελήθηκε ο Olaf Reitmeier ενώ το mastering έγινε από τον Filip Heurckmans στα Galaxy Reference Mastering.

Τον Ιούλιο του 2006 το συγκρότημα άλλαξε το όνομά του σε Rhapsody Of Fire λόγω προβλημάτων εμπορικών σημάτων. Η επίσημη σελίδα του συγκροτήματος προχώρησε στην παρακάτω ανακοίνωση: Τα μέλη του συγκροτήματος θεωρούν ότι αυτό είναι μια εξαιρετική νέα αρχή, που αντικατοπτρίζει την τολμηρή και ολοένα και πιο μεγαλειώδη κατεύθυνση που έχει πάρει η μουσική μας. «Η δύναμη του Dragonflame θα καεί πιο λαμπερή από ποτέ», λέει ο κιθαρίστας Luca Turilli. Ο πληκτράς Alex Staropoli προσθέτει «Το όνομα Rhapsody Of Fire αντιπροσωπεύει καλύτερα την ενέργεια που ήταν πάντα παρούσα σε αυτό το συγκρότημα και τη μουσική του».

Η πρώτη κυκλοφορία ως Rhapsody Of Fire ήταν το live album “Live in Canada 2005 – The Dark Secret” (σ.σ.: Ημ. Κυκλοφορίας: 23 Ιανουαρίου 2006, Magic Circle Music)” ενώ οχτώ μήνες μετά, στις 25 Σεπτεμβρίου, η Magic Circle Music βγάζει στα ράφια των δισκοπωλείων το πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος με το νέο του όνομα. Ο λόγος για το Triumph Or Agony, το δεύτερο μέρος του The Dark SecretSaga. Ο δίσκος κυκλοφορεί με τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις για τα bonus track στην digipack, στην κόπια για την Ιαπωνία, της Γαλλίας και σε αυτήν για την Ιταλία. Ο δίσκος ηχογραφήθηκε στα Gate Studio κλασσικά από τον Sascha Paeth, οι ορχήστρες και οι χορωδίες στα The House Of Art στο Zlin από την B&R Medientechnik και ότι έχει να κάνεις σχετικά με τις αφηγήσεις ελέω Sir Christopher Lee (RIP) στα Sanctuary Townhouse Studios στο Λονδίνο.

Τον Ιούνιο του 2008, ο Luca Turilli ανέφερε στον επίσημο ιστότοπο του συγκροτήματος για μια «σκληρή νομική μάχη με τη Magic Circle Music και τον κύριο εκπρόσωπο του τον κ. Joey DeMaio». Από τότε, το συγκρότημα έμεινε σε παύση για σχεδόν ενάμιση χρόνο. Οποιαδήποτε στούντιο ή ζωντανή δραστηριότητα ανεστάλη για την περίοδο. Ο Luca Turilli επικεντρώθηκε στα σόλο άλμπουμ του, ο Fabio Lione συνεργάστηκε με τους Vision Divine (σ.σ.: “9 Degrees West Of The Moon”, 23/01/2009, Frontiers Music) και Kamelot (σ.σ.: για ζωντανές εμφανίσεις καθώς μόλις είχε φύγει ο Roy Khan), ο Alex Holzwarth συνεργάστηκε με τον αδελφό του Oliver και ο Staropoli ανακοίνωσε επίσης τα σχέδιά του να ηχογραφήσει ένα σόλο άλμπουμ.

Σε αυτό λοιπόν τον σόλο άλμπουμ που σχεδίαζε να ηχογραφήσει με τον αδελφό του Manuel Staropoli, που επρόκειτο να γράψει τη μουσική, με τον Midnight των Crimson Glory, να αναλαμβάνει στίχους και φωνητικά. Μετά το θάνατο του Midnight, ο Staropoli δήλωσε ότι πιθανότατα θα αναδιαμόρφωνε αυτά τα κομμάτια για το νέο υλικό των Rhapsody Of Fire, εμπλέκοντας έτσι τον αδερφό του στη διαδικασία συγγραφής των κομματιών. Ο Luca Turilli συμμετείχε αρχικά στο project, αλλά αποσύρθηκε λόγω των προβλημάτων αλκοόλ του Midnight. Από την άλλη, σε κάποιες συνεντεύξεις του ο Staropoli είπε ότι η εμπειρία του με τον Midnight στην γενέτειρά του, την Τεργέστη ήταν απίστευτη, για το συγγραφικό του έργο και το συγκινητικό του τρόπο ερμήνευσης των στίχων του.

(2009–2011) Το τέλος του “The Dark SecretSaga και ο διαχωρισμός σε δυο μπάντες

Βρισκόμαστε στα τέλη του 2009 όπου η Limb Music επανακυκλοφόρησε την δισκογραφία της μπάντας από το 1997 έως το 2001, μαζί με την συλλογή “Tales From The Emerald Sword Saga”, για όλα τα digital stores.

rhapsody_of_fire_-_the_frozen_tears_of_angels_artworkΣτις 18 Νοεμβρίου 2009 ανακοινώθηκε ότι το συγκρότημα είχε υπογράψει με την Nuclear Blast Records και ότι το νέο τους άλμπουμ, το “The Frozen Tears Of Angels”, θα κυκλοφορούσε στις 5 Μαρτίου 2010. Ωστόσο, η Nuclear Blast δήλωσε ότι το άλμπουμ δεν θα κυκλοφορούσε μέχρι τις 30 Απριλίου. Η παραγωγή του άλμπουμ έγινε από τους Luca Turilli και Alex Staropoli και τη μίξη και το mastering από τον Sascha Paeth στο Gate Studio στο Wolfsburg. Αυτό ήταν και το τελευταίο κεφάλαιο για το The Dark SecretSaga.

Ένα EP 35 λεπτών με τίτλο “The Cold Embrace Of Fear – A Dark Romantic Symphony” κυκλοφόρησε στην Ευρώπη στις 15 Οκτωβρίου 2010. Η ιστορία συνδέεται άμεσα με το “The Frozen Tears Of Angels”.

Το ένατο στούντιο άλμπουμ της μπάντας, From Chaos To Eternity, κυκλοφόρησε στις 12 Ιουλίου 2011 από την Nuclear Blast. Το From Chaos To Eternityείναι το τελευταίο άλμπουμ της φανταστική ιστορία του συγκροτήματος, The Algalord Chronicles, το οποίο ξεκίνησε με την κυκλοφορία του Legendary Tales. Σηματοδοτεί επίσης την ολοκλήρωση του The Dark Secret Saga, το οποίο ξεκίνησε στο Symphony Of Enchanted Lands II: The Dark Secret. Στο δίσκο συναντά κανείς το Heroes of the WaterfallsKingdom, χωρίζεται σε πέντε μέρη και το οποίο είναι το μεγαλύτερο τραγούδι του συγκροτήματος, με διάρκεια σχεδόν είκοσι λεπτών. Όσον αφορά τις ηχογραφήσεις του δίσκου, αυτή την φορά το σχήμα λειτούργησε τελείως διαφορετικά. Τα φωνητικά ηχογραφήθηκαν στο home studio του Alex Staropoli, οι lead και οι ρυθμικές κιθάρες ηχογραφήθηκαν μεταξύ των home studios των Luca Turilli και Tom Hess ενώ τα τύμπανα, το μπάσο και οι χορωδίες στα Gate Studio.

Μετά την κυκλοφορία του From Chaos To Eternity, το συγκρότημα υπέστη πολλές αλλαγές στη σύνθεση. Στις 15 Απριλίου 2011 ανακοινώθηκε ότι ο Tom Hess έγινε ο δεύτερος κιθαρίστας των Rhapsody of Fire. Ο Hess είχε πράγματι ενταχθεί στο συγκρότημα τον Δεκέμβριο του 2010, ηχογραφώντας όλα τα μέρη της ρυθμικής κιθάρας και συνεισφέροντας πολλά σόλο για το From Chaos To Eternity. Ο Hess άρχισε να περιοδεύει με το συγκρότημα ξεκινώντας το 2011.

Στις 16 Αυγούστου 2011, οι Rhapsody Of Fire ανακοίνωσαν τη φιλική αποχώρηση του μακροχρόνιου κιθαρίστα, τραγουδοποιού και ιδρυτικού μέλους Luca Turilli, μαζί με τον μπασίστα Patrice Guers. Οι δύο τους συνέχισαν να συνεργάζονται και δημιούργησαν ένα νέο συγκρότημα, τους Luca Turilli’s Rhapsody! Με την αποχώρηση του Turilli, ο Tom Hess έγινε ο βασικός κιθαρίστας του συγκροτήματος. Ο Oliver Holzwarth, αδελφός του drummer Alex Holzwarth, ανακοινώθηκε ως ο αντικαταστάτης του Guers την 1η Σεπτεμβρίου 2011. Λίγο αργότερα, στις 27 Σεπτεμβρίου 2011, το συγκρότημα ανακοίνωσε ότι ο Roberto De Micheli είχε ενταχθεί μαζί τους ως δεύτερος κιθαρίστας.

(2012–2017) Συνεχόμενες αλλαγές στην σύνθεση του συγκροτήματος

Το συγκρότημα ξεκίνησε την “From Chaos To Eternity World Tour” την άνοιξη του 2012. Αυτή η περιοδεία ήταν η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα, που εκτείνεται σε τρεις ηπείρους. Αργότερα μέσα στην χρονιά και συγκεκριμένα στις 11 Δεκεμβρίου 2012, το συγκρότημα υπέγραψε με την AFM Records. Στις 3 Μαΐου 2013, κυκλοφόρησε ένα δεύτερο ζωντανό της άλμπουμ, με τίτλο “Live – From Chaos To Eternity”, που ηχογραφήθηκε κατά τις ευρωπαϊκές ημερομηνίες της παγκόσμιας περιοδείας τους.

rhapsodyoffire darkwingsofsteelΤον Ιούλιο του 2013, ο Tom Hess χώρισε τους δρόμους του με το συγκρότημα λόγω «φιλοσοφικών διαφορών» με τον Alex Staropoli. Αποφασίζουν ο Hess να μην αντικατασταθεί, με το συγκρότημα να συνεχίζει με έναν μόνο κιθαρίστα, τον Roberto De Micheli. Οι ηχογραφήσεις για το επόμενο στούντιο άλμπουμ του συγκροτήματος, το “Dark Wings Of Steel”, ξεκίνησαν επίσης τον Ιούλιο του 2013. Αυτό είναι το πρώτο άλμπουμ στην ιστορία του συγκροτήματος στο οποίο δεν ενεπλάκη ο Sascha Paeth, αφού τα φωνητικά ηχογραφήθηκαν και πάλι στο home studio του Alex Staropoli, όλες οι κιθάρες, το μπάσο και οι χορωδίες ηχογραφήθηκαν στα Echoes studio στην Τεργέστη από τον Alberto Bravin ενώ τα τύμπανα ηχογραφήθηκαν στα Backyard Studios στο Kempten της Γερμανίας από τον Sebastian “Basi” Roeder. Ο ίδιος επιμελήθηκε την μίξη του δίσκου, το mastering έγινε από τον Christoph Stickel, με τον Alex Staropoli να είναι υπεύθυνος της παραγωγής. Το “Dark Wings Of Steel” κυκλοφόρησε στις 22 Νοεμβρίου 2013 και ήταν το πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος που δεν βασίστηκε στο φανταστικό έπος του συγκροτήματος, “The Algalord Chronicles”, που εκτείνεται από το “Legendary Tales” έως το “From Chaos to Eternity”.

Ο μπασίστας Oliver Holzwarth μετά από τρία χρόνια παρουσίας άφησε το συγκρότημα τον Αύγουστο του 2014, με τον Alessandro Sala να ανακοινώνεται ως αντικαταστάτης του τον Ιούνιο του 2015, αν και είχε ενταχθεί στο συγκρότημα λίγους μήνες πριν. Ο Sala δεν ήταν διόλου άγνωστος στον Roberto De Micheli, αφού έπαιζαν μαζί στους Sinestesia.

Η σύνθεση τραγουδιών τον διάδοχο του “Dark Wings Of Steel” ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2014. Ο νέος δίσκος θα ονομαζόταν Into The Legendκαι προπομπός αυτού θα αποτελούσε το single “Shining Star”.

Το “Into The Legend” ηχογραφήθηκε στα Echoes studio στην Τεργέστη από τον Alberto Bravin ενώ το mastering ανέλαβε ο εξαιρετικός Maor Appelbaum. Για τρίτη συνεχόμενη κυκλοφορία συναντάμε επίσης τον Felipe Machado Franco πίσω από το εξώφυλλο. Κυκλοφόρησε στις 15 Ιανουαρίου 2016 μέσω της AFM Records και σαν κυκλοφορία αποδείχθηκε καθοριστική καθώς στις 28 Σεπτεμβρίου, μετά από μια μικρή περιοδεία για την προώθηση του δίσκου, ο Fabio Lione ανακοινώνει την αποχώρηση του από τις τάξεις της μπάντας. Πριν καλά καλά κοπάσει το σούσουρο γύρω από αυτόν, ο drummer Alex Holzwarth στις 9 Οκτωβρίου ανακοινώνει και αυτός την αποχώρηση του, με τους Alex Staropoli, Roberto De Micheli & Alessandro Sala να μπαίνουν σε διαδικασίες αναδιοργάνωσης.

Και ενώ δεν έχουν τελειωμό τα τεκταινόμενα, στις 21 Νοεμβρίου 2016 τα πρώην μέλη του συγκροτήματος, Luca Turilli, Fabio Lione, Alex Holzwarth, Patrice Guers και Dominique Leurquin ανακοινώνουν την Rhapsody 20th Anniversary Farewell Tour, σε παράλληλη δράση με την παρούσα μπάντα, γιορτάζοντας παράλληλα την επέτειο των είκοσι χρόνων από την κυκλοφορία του Legendary Talesαλλά παίζοντας και όλο το Symphony Of Enchanted Lands”. Παρά τις αντιδράσεις η Rhapsody 20th Anniversary Farewell Tourξεκίνησε στο Annecy της Γαλλίας στις 26 Απριλίου 2017 και ολοκληρώθηκε στην Μαδρίτη στις 20 Μαρτίου 2018. Όπως και να το κάνουμε, δεν ήταν και πολύ έντιμο από πλευράς πρώην μελών, αλλά τέλος πάντων.

Στο ενδιάμεσο ωστόσο η μπάντα ανακοίνωσε ως νέο τραγουδιστή τον Giacomo Voli στις 11 Νοεμβρίου 2016, ο οποίος ήταν ήδη γνωστός στο Ιταλικό κοινό κατακτώντας την δεύτερη θέση στο The Voice δυο χρόνια πριν, και σχεδόν σαράντα μέρες μετά (σ.σ.: 22 Δεκεμβρίου 2016) τον νέο drummer Manu Lotter. Στις 20 Ιανουαρίου 2017 η μπάντα εξέδωσε ανακοίνωση ότι το νέο της άλμπουμ θα είναι οι επανηχογραφήσεις δεκατεσσάρων κλασσικών Rhapsody κομματιών της περιόδου 1997 – 2002. Αυτό επρόκειτο να ήταν το “Legendary Years”, το οποίο κυκλοφόρησε μέσω της AFM Records στις 17 Μαρτίου 2017. Σε αυτό τον δίσκο, πέραν της συμμετοχής των δύο νέων μελών, η μπάντα συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον Sebastian “Seeb” Levermann των Orden Ogan, στην μίξη και το mastering, με την παραγωγή να φέρει την υπογραφή του Alex Staropoli, με τον Alexandre Charleux να φιλοτεχνεί – για πρώτη φορά – το εξώφυλλο της κυκλοφορίας.

(2018-σήμερα) “The Nephilim’s Empire Saga”

Στις 14 Μαρτίου 2018 η μπάντα ανήρτησε στο Facebook μία δημοσίευση που άφηνε υπονοούμενα για ένα νέο δίσκο. Λίγο αργότερα αποκάλυψαν ότι ο τίτλος του εικοστού album τους θα ήταν “The Eighth Mountain” και θα κυκλοφορούσε σαν πρώτο μέρος του “The Nephilim’s Empire Saga”, στις 22 Φεβρουαρίου 2019.

Τον Απρίλιο του 2020, ο τραγουδιστής τους Giacomo Voli αποκάλυψε σε μία συνέντευξη ότι δούλευαν την επόμενη κυκλοφορία τους: «Φέτος θα ηχογραφήσουμε ένα δίσκο και πιθανότατα θα ξεκινήσουμε τις ετοιμασίες το καλοκαίρι. Στο τέλος της περιοδείας μας θα ξεκινήσω να γράφω τους στίχους με τον Roby De Micheli, γιατί κάποια από τα κομμάτια είναι ήδη στην φάση της προ-παραγωγής και υπολογίζουμε να κυκλοφορήσουν την ερχόμενη άνοιξη. Όσο για την εξέλιξη της ιστορίας, θα συνεχίσουμε να αφηγούμαστε γεγονότα από τη ζωή του περίεργου πρωταγωνιστή μας, που κατάφερε να περάσει μέσα από την κόλαση, χάρη στο Nephilim. Υπάρχουν πολλοί πιθανοί τρόποι και θα δούμε πώς θα συμβεί αυτό».

Στις 22 Ιουνίου 2020 ανακοινώθηκε η αποχώρηση του drummer Manu Lotter από την μπάντα. Τη θέση του πήρε ο Paolo Marchesich τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς. Οι Rhapsody of Fire ανακοίνωσαν σύντομα ότι η ηχογράφηση της νέα τους δουλειάς είχε ολοκληρωθεί και επιβεβαίωσαν ότι τη μίξη είχε αναλάβει ο Sebastian “Seeb” Levermann.

Λίγο αργότερα, τον Απρίλιο του 2021, ανακοινώθηκε η κυκλοφορία του νέου EP των Rhapsody of Fire, με τίτλο “I’ll Be Your Hero”. Περιελάμβανε ένα τραγούδι από το “Glory for Salvation”, το δεύτερο μέρος του “The Nephilim’s Empire Saga”, που κυκλοφόρησε στις 23 Νοεμβρίου 2021. Το δεύτερο single που παρουσίασαν ήταν το ομότιτλο κομμάτι της νέας τους δουλειάς, ενώ ακολούθησαν τα “Magic Signs”, “Terial the Hawk”, και πλησιάζοντας το σήμερα, το πιο πρόσφατο “Chains of Destiny”.

Links:

Κείμενο: Νίκος Σιγλίδης

RodStudios_728x90 - 728|90|RodStudios_728x90|||bothhaursen2 - 728|90|haursen2||https://www.facebook.com/HaursensGuitarWorkshop/|bothnano designs 728×90 - 728|90|nano designs 728×90||https://www.facebook.com/Nanodesignart/|bothTatto Clinic Athens 728×90 - 728|90|Tatto Clinic Athens 728×90||https://www.facebook.com/tattooclinicathens|bothGreekrebels Banner 07052021-728×90 - 728|90|Greekrebels Banner 07052021-728×90||https://www.greekrebels.gr/epikoinonia/|both
20000
110

Related posts

Leave a Comment

Leave a review

X